Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Autohifi > Elate 6 2Way, recenze

o Navštíveno 4080x o
o 09.07.2008, 22:36 | Milhauzz
Morel Elate 6 2Way + Morel Supremo Picollo

Tuhle recenzi sem chtěl napsat jak z nudy, tak i pro ty, co Elaty neznají, neslyšeli je nebo je chcou porovnat uchem NEprodejce. Klidně me ukamenujte, ale o tom toto diskuzní fórum je především :)

Než jsem se dostal k těmto repro, uběhla cesta plná omylů a vyhozených peněz. Přiznám narovinu, že sem začínal s repro TVM, "subwoofery" Dexon a podomácku dělaným zesilovačem. Nadšení bylo obrovské, do té doby, než jsem zjistil, že tudy cesta nevede. Každopádně je to tak vždycky, dokud neuslyšíte cokoliv lepšího, jiného. Jde to od značka od značky, člověk začíná být skeptický vůči vymyšleným parametrům výrobce v katalogu a začíná věřit zkušenostem a hlavně svým uším. Samozřejmě s malou ignorací většiny prodejcù, kteří vám vždy vnutí čeho mají více nebo co je dražší a dokáží to či ono vychválit do nebe, aniž by věděl co prodává, nebo tušil, že za týden budou tyto reproduktory na autohifi fóru v sekci prodám/koupím.

Popis:
Jde o dvoupásmový komponentní systém. Středobas s tří palcovou cívkou, který naznačuje, že na kompromisy se nehraje a snese hodně velkou zátěž. Větrání cívky je obstaráno průduchem uprostřed magnetu s molitanovou
vložkou proti vniknutí prachu. Vyhýbka je větších rozměrů. Umožňuje jak bi-amping, bi-wiring, tak i klasiké zapojení jednoho zdroje signálu můstkovou drátovou propojkou. Výškový reproduktor, který se standartně dodává, nebudu popisovat, protože v mé sestavě je nahrazen reproduktorem Piccolo. Tento měnič je oproti dodávaným větší a je zvukově o hodně
kvalitnější. Asi největším trumfem tohoto výškáče je jeho rezonanční frekvence položená velmi nízko. Vývody postříbřencýh kabelů Van den Hul asi taky mluví za své. Nebudu se rozepisovat o směrovosti či barvě zvuku,
to ať si každý polemizuje, slyšet rodíl každopádně je. Výměna neobnáší žádné patálie. Ač je celý systém udáván jako 4ohmový, originál výšky i Piccolo jsou 6ti ohmové. Nedojde tedy ke změně vlastností vyhýbky - tím je
myšlena dělící frekvence. Kdo namítá, že pasiv nemůže hrát, divil by se. Samozřejmě v high-end aktivních systémech by byl rozdíl znatelný, ale bavme se o zapojení do sytému s rádiem do deseti tisíc a se zesilovačem ve stejné cenové relaci.

Setava je namontována u mě takto: čtyř-kanálový zesilovač (zmůstkovaný na dvoukanál), od něj krátkou cestou kabel (bi-wiring - 20cm) do vyhýbky. Z vyhýbky kabeláž Neotech 2qmm do předních dveří. U výškáčů je kontakt pájený a izolovaný smršťovací bužírkou. U středobasů jsou použity fast-on konektory s originální dodávanou izolací na překrytí konektorů. Tyto konektory jsem nepájel, trochu jsem jestě laboroval s jinými středobasy na test.

Výškáče jsou namontovány do dělancýh "domečků" naproti zrcátkům. Každý z nich je nasměrován na řidičovu hlavu. Mýtus osy přesně nad řadící pákou je dávno pokořen a tvrdí ho jen zoufalci. Středobas je ve vytlumených dveřích (Dynamat Extreme + pasta Braxx). Usazen v MDF kroužku a vnitřní strana koše, která je v přímém kontaktu s MDF podložkou je polepena tešněním, aby
se předešlo pokud možno k co nejlepší zvukové izolaci. Na toto pozor, zvláště u Elatů, jakýkoliv akustický zkrat vám dají pěkně sežrat. A to se pak každý diví, proč repro v této cenové hladině prostě na basech není to pravé ořechové.

Je namontováno, jdeme poslouchat. Po prvních minutách se vracím do kufru a zatlumuju výšky o -4dB. Jsou nasměrované přímo na mě, blízko uší, jsou pro mě moc nahlas, středobas je méně slyšet (každý méme jiné uši). Dále nastavuji strmost na obou měničích na 12dB/oct, čemuž se divím. Protože dodávaný origo výškáč hraje paradoxně na 6dB oct lépe. (Už jednou jsem Elate měl, proto si to troufám tvrdit). Vyhýbka odladěna, můžu se ponořit do testování. Preferuji jen originální nebo přepálená originál CD. Testuji na muzice: Madona - The ultimate collection, Hotel Costes - Stephane Pompougnac (vol. 6 a 9), Supertramp - Breakfast in America, Michael Jackson - Thiller, Moses Mayes - The second ring a nemohl sem si odpustit Korn - The greatest hits. Taže od popu, přes acid jazz až po "nářez kraválu".

Madona cinká, přednes super, ale u některých vokálů malinko agresivní. Supertramp hraje neutrálně, Jackson má prefektní bicí, Moses dává středobasům zabrat, ale chybí absolutní spodky a Korn trochu pokulhává na zřetelnosti. Prostor bezvadný, scéna dobrá, neutralita osm bodů z deseti. Snažím se jemnými kroky povolit uzdu ekvalizaci, výsledek se lepší, ale schází drajv. Elaty potřebují nakrmit. Měním proto zmůstkovaný čtyřkanál DLS RA40 za Zenon A-500 a zázraky se dějí (kdo tuší oč jde, velice rád sympatizuju s přítomným úsměvem :).

Vypínám ekvalizaci ale i tak hledám kde v signálové cestě je schovaný ekvalizér. Scéna se zlepšila, přednes nejspodnějších basů je velice zřetelný, dalo by se říct až nepřirozeně vyrovnaný, vokály jsou neagresivní, prostor na pasivní systém taky dobrý. U Madony se zklidnil zpěv, Hotel Costes hrají přesně tak jak člověk čeká. Největší rozdíl jde slyšet u interpreta Supertramp. V pasážích zpěvu jde slyšet že se mu sem tam zachvěje hlas. U Korn, ja panečku, to je jízda, nejsem já na koncertě?

Test proběhl bez subwooferu, bez ekvalizace a DSP. Jen pure-passive. Neproběhlo žádné ořezání, na test preferuji jen full range. Spokojenost obrovská. Někdy se až leknu prostorovosti, když bicí třískne někde uprostřed z palubovky nebo když při extrémní hlasitosti cítím, jak kick od středobasu putuje podlahou až do paty. Je pravda, že u některých uživatelů je slabý kick u Elatů celkem dost omýlané cliché, že tam není. Je tam, ale Elaty potřebují opravdu kvalitní a hodně výkonný zesilovač.

HU (rádio) je postarší kousek Alpine 9853. Jde sice na něm slyšet, že u zpěvu je malinko uječený, ale jak víme, je to jen o penězích a na výměnu taky jednou dojde. Signálová kabeláž je Basic Silver Line 5M, repro kabeláž je Neotech Sound Stream 2x2mm. Napájení 25qmm.

foto k příspěvku  od Milhauzz

o 09.07.2008, 22:59 | db-marek
tak taketo repra si uz urcite zasluzia poriadne nakrmit a uz skor by som asi volil aktiv............pekna recenzia
o 09.07.2008, 23:06 | Milhauzz
Na aktiv není dostatečný počet zasilovačů :) A navíc, podle toho co sem naposlouchal, tak ///A9853 (neplést s 9835) hraje líp na pasiv, boužel je to tak :(
o 09.07.2008, 23:48 | Augi
Co to je za blbost, že rádio hraje líp na pasiv, resp. nějak mi toto tvrzení nejde do hlavy. :-/
Pokud Ti pasiv zní líp než aktiv, tak bych to viděl, že je problém v aktivní vyhýbce, popř. naladění...
Ale je to samozřejmě jen věc názoru. :-)
o 09.07.2008, 23:55 | frantobmw
Pekna recenzia... nie v kazdom pripade je najlepsie aktivne zapojenie... suhlas s Milhauzzom
o 10.07.2008, 00:04 | Augi
frantobmw: stejný komentář jako výše. Vždyť konec konců rozdíl mezi aktivem a pasivem je jen ve vyhýbce, takže záleží na tom, co použiješ na aktiv. S konnym jsme vyzkoušeli několik vyhýbek a byly mezi nimi propastný rozdíly.
o 10.07.2008, 00:08 | Cenda
Augi, on nejspis uvazuje aktiv vs. pasiv rizeny samotnym radiem. Cili tou aktivni vyhybkou je samotny procik v radiu.
o 10.07.2008, 08:09 | Milhauzz
Jak píše Cenda, aktiv. vs pasiv jsem porovnával přímo na rádiu a to dlouhodobě. Vyhýbka v A9853 prostě stojí za velký kulový.
o 10.07.2008, 22:25 | Fridom
Milhauzz: Velmi pěkná recenze.

o 11.07.2008, 14:20 | Milhauzz
Diky, mam v planu a v hlave dalsi tema.
o 12.07.2008, 14:03 | prohifi.cz
Je trosku skoda, ze ta recenze jen tak zapadla, ze to nikoho moc nezaujalo. Osobne se mi to velmi libi a sam bych takovych clanku uvital mnohem vice - je v tom urcita inovace, neco noveho, co mi neco dalo a ne nejake z neustale dokola omylanych temat.
o 12.07.2008, 18:09 | Fridom
Přesně jako píšu Milan.
Myslím že by nebylo na škodu, kontaktovat Daryla, že by mohl tyto recenze někam dávat, třeba do té sekce rady a návody.
o 12.07.2008, 18:17 | mishan
mám sice Hybridy, ale i tak vím proč je mám :-) pěkně napsané.....
o 12.07.2008, 19:22 | Fridom
mishan: Taky mám Hybridy, ale doma v krabici, tak že nevím proč je mam :o DD

No to bude asi proto, že jsem neschopnej :)
Ale až je jednou někdy možná nainstaluji, tak určitě zajedu za Milhauzzem aby to zhodnotil a pak napsal recenzi.

Pač on tak pěkně píše :o)
o 12.07.2008, 22:43 | mishan
fridome: no tak na té skříni je jim fakt dobře :-))))))
o 12.07.2008, 23:08 | Fridom
mishan: jj a že tam toho zase mam :oDDD
o 13.07.2008, 14:07 | noclue
velmi pekna recenzia!

ja len doplnim, ze je to velmi vhodne zvolena a este zaplatitelna kombinacia, tiez som ju mal....
elate na moje dvere hrali aj na 2x300W RMS naspodu relativne dietne. Co urobia seriozne BASREFLEXOVE! ozvucnice sa da KONECNE pocut u menda... potom tie repraky netreba tak nahanat vykonom a EQ.

Urcite by som v pri tychto repro zvolil bud aktivne zapojenie (suhlas, ze treba vymenu radia) alebo vymenu radia za nieco prijemnejsie hrajuce v danej cenovej hladine- vid naka400 ala franto (ktoremu to vzhladom na cenu komponentov hra suprovo).

Pri aktive na vyskace netreba ani velky zosik, na Genesis Stereo100, ktory dava nieco pod 100W/4Ohm uz hrali velmi pekne, vymena za DM priniesla len marginalne zlepsenie. Ten zosik je za cca 100-150Eur, cize urcite sa k vyskacu za 7k oplati...
Kabel pri pouziti spominaneho neotechu tiez nie je polozka...
o 20.07.2008, 14:41 | mendo
Fajn si sa rozpisal:)

Este ked som mal staru zostavu tak som skusil vymenit len stredobasy elate za iridia. Bolo to na DLS A3. uz vtedy sa mi pacilo to ze ani s pribudajucou hlasitostou elate nemenia charakter a nenastupuje vreskot ako u iridii,ktore ziapali statocne. Elate stale hrali s prstom v zadku.Kicky mi ale chybali,co sa tyka spodneho pasma neriesim lebo som to mal asi orezane.....bolo to davnejsie tak nisom isty
Ked som povodnu zostavu rozpredal rozhodol som sa s elate dostat max.tak som sa pustil do bordov
Po vypocuti v ozvucnici to bolo nebo a zem, brutal rozdiel.Repro zacalo konecne hrat! poriadne od spodku, s kickmi o ktorych sa mi predtym mohlo len snivat. Prvy krat som nepocitoval absenciu wofra.
kedze nemam hotovu instal a kabelaz je len provizorna uz teraz to hra podla mojich ocakavani.
mam to v aktive a vysky su piccolo, ktore by som naspet za mt23 nezamenil sice niesu smerovane na ucho ale oproti sebe
v pasive na origo vyhybke som to ani neskusal kedze pocas skladania komponentov som par krat zamenil komponenty a zohnal som procak
o 21.07.2008, 21:14 | noclue
tak,tak, chalnovi to kope poriadne + este ma ku klime pridavne ofukovanie vo dverach :-)
o 21.07.2008, 21:24 | noclue | Upraveno: 2008-07-21 21:30:38
-edited out-
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3684 sekund.