Navštíveno 4007x

08.01.2008, 22:08 |
viper Sem začátečník tak to berte s rezervou :o)
Jde mi o to jak přiděláváte očka ke kabelum??na to jsou nějaké kleště jako na konektory?nebo jak? popř.foto dík moc
nejlépe zapájen, pořádně prohřát :-)

08.01.2008, 23:54 |
Zip myslím, že na to jsou spešl kleště a že se tomu říká vaření za studena, ale tím si plně jistej nejsem. Já osobně to vždy pořádně zmáčknu kleštěma a pak to ještě řádně proleju cínem, ale to taky neuděláš jen tak nějakou pájkou.

09.01.2008, 00:08 |
DaveX Jinak na autokonektory jsou tyto kleště
[ Link ]

09.01.2008, 01:44 |
Ricci No tieto klieste na 50ku kabel asi nepouzijes :-)))
Asi tak, maximalne na remote :-)))
Ja sa tiež hrám s takýmito, dajú sa očká až na 16ku kábel, ale väčšie prierezy chodím do elektromarketu a tam majú krimpy až do 50tky. A potom ešte zaletujem...

09.01.2008, 07:49 |
DaveX Ricci: je to jen na na kable max k reprákům.. těch kleští je víc jak napsal clarion..
Pořádně zmáčknout kleštama a proletovat,proletovat ale hodně cin musí byt proteklej všude.
Klešte nemám profi jen to zmáčknu,třeba kombinačkama,někdy to stačí.
lehce chytnu to sveraku, nahrejvam nahrejvam a pak pritahnu sverak a pak jeste prohreju

09.01.2008, 12:07 |
Libor na fastony kleště na větší mrchy jedině svěrák

09.01.2008, 12:29 |
viper Fajn dík moc za rady,taky sem to propájel pájkou,ale někde jsem právě slyšel že do auta moc letování nepatří že se to tam otřesama na kraji může ulomit,
dík za rady

09.01.2008, 14:29 |
Lefi viper : přesně jak píšeš,pájení do vozu neni vhodný kvůli otřesům,proto se vše krympuje,ale popravdě se mi ještě nestalo že by se mi zapájená věc uklepala.
Viděl jsem to jen u motorky a to ještě na enduru...
:-)...mazec teorie...do auta neletovat...:-))
Je to totální debilita.Mimo teda kabelu,které jsou neustále namáhány ohybem apod.
Naopak,když to neproleješ cínem a jen slisuješ kleštěma..a nebude to třeba postříbřený kabel,časem se tvoří "měděnka",oxiduje to a vzniká Ti přechodový odpor..
Už jsem pár káblíku dělal,ale nikdo s uklepaným nepřijel...:-))
A na motorce už jsem taky letoval..platí totéž..:-)

09.01.2008, 15:49 |
Lefi wattman : takhle je vysvětleno to proč se používají,dutinky,fastony,oka,vidličky a.t.d.
totální debilita to neni,jak píšu může se to stát,ale mě osobně ještě ne.
Neboj se,taky už jsem jich pár dělal,jen mu vysvětluji proč slyšel že pajení do auta nepatří...
no debilita to je...jak spravne ted poznamenal muj kolega bratr:-)...Na vsechny plošný spoje a elektroniku v autě se asi používají hřebíky ne?!:-)))

09.01.2008, 16:29 |
alfik hh ak je spoj poriadne nakrimpovany a su aj slusnejsie oka ne tieto autohifi radoby ocka tak cinovat nic neni treba zozen si kvalitne elektrikarske plne oka a dnich si to nakrimpuj ak ide teda o hrube napajacie v mieste spoja je to tesne a ziadna oxidacia nevznika ta vznika len na miestach kde je vodic holy na vzduchu vlhku a podobne ja este davam zmrstovacku aj to ocrani a aj to vyzera lepsie

09.01.2008, 16:30 |
Lefi | Upraveno: 2008-01-09 16:34:00
Plošňáky jsou něco jinýho.
Já se nechci hádat,jen řikám jak to je...
jinak s DPS nezačínej,okolo toho je moje hlavní pracovní činost :)))
v pohodě..:-)ja jen,že bylo napsano"pájení do vozu neni vhodný kvůli otřesům"-tak jsem to vzal komplexně-jako pájení...:-)
Vsechny auta z prvovýroby to mají taktéž zalisovaný na všech konektorech a v poho..ale cín je cín...:-)
no já to mám takhle u napájecích káblů :D a u repro káblů to budu řešít stejně

09.01.2008, 19:38 |
viper jj přesně takhle to mam taky :o)

09.01.2008, 20:27 |
JR ovsem letovat plamenem, trafopajkou se to neprohreje :-))

09.01.2008, 20:48 |
michal_smsmsm (A) | Upraveno: 2008-01-09 20:51:51
uz vidim jak bych trafickem pajel na 50tku kabel oko a dopadlo to tak jako na obr :) to by se mi driv roztekla pajecka v ruce :) ted premyslim kde vsude mam oka a zsjitil sem ze jen na minusu :) tam sem to dotahl zverakem a cau ;) jinde oka nemam, tak nemusim mit schizu ze sem neco odflakl ;)

09.01.2008, 20:55 |
petis jako JR, velkou pájku na propan. 50ku tp prohřeje za pár vteřin. takhle mám letováno 40ok na 50ce a měl jsem to za čtvrt hodky hotový.

09.01.2008, 21:24 |
viper jj dělal jsem to plynovou pájkou :o),tak to snad bude dobrý dík moc za rady
jj taky propan ale hořák na vopalování oken :D chce si to dát bacha ale jde to :D:D

09.01.2008, 21:31 |
petis ne ne, nemyslím přímo plamen ale takovou jak nahřejváš měděnej hrot (nebo kladívko) nevím jak se přesně jmenuje. Izolace se jen ohřeje, nic víc to neudělá, ani nezasmrdí:-))
petis : no tak tu klempířskou pájku nemám :( ale mě stačí přímo plamen :D

09.01.2008, 21:51 |
petis jo klempířská:-) to je ona:-)

09.01.2008, 22:05 |
Zip To já na to používal elektrickou, ale velkou jako ta klempířská, jen trvá dlouho než se řádně zahřejel
Ja to resil sverákem a horkovzduskou... :o) A na prosto bez problému :o) Teda pokud se jedna o nejaky silnejsi napajeci kabel :o)
takto :-)

Tie veľké krimpovačky, čo majú v nemenovanom markete požičiavajú za pár šupov na hodinu, potom si nacvakám čo potrebujem a neexistuje aby sa to vytiahlo. Ale aj tak to letujem :)

Tiežmožnosť... :)

10.01.2008, 16:21 |
alfik tato posledna moznost nieje moc vhodna zbytocne spoje = vacsi prechodovy odpor
Při problémech s prohříváním, je dobrý si pomoct nejakým přípravkem tomu určeným (např. F-16 nebo jak se to jmenuje). Ja bez toho už nevezmu pájku ani do ruky.

10.01.2008, 21:46 |
Zip co to je F-16?
já používám nějakou kyselinu, ale to proto aby ten cín dobře držel a dobře se to letovalo a pak ještě hodně trpělivosti
ja na to použil pastu na pájení trubek :D

11.01.2008, 10:46 |
Jaryn kyselinu neee,sice to dobře chytá,ale brutálně oxyduje a po nějakém čase slabší kabel upadne...
..jako Jaryn..kyselina je svinstvo..:-)
Jinak-10/01/2008 13:21 clarion-mi prijde jako cín na vrchu naplacaný a ne jako prohřátý kabel..:(
Chce to opravdu tu velkou pájku na"okapy"..:-)
wattman máš recht, čakám na plynovú letovačku :-(
Jedna dvojnohá sviňa si ju požičala ešte na jeseň a furt nechodí....
Ale dobre mi tak, som nenapraviteľný optimista, už som si takto odmiestnil aj 12V/20 A zdroj...
Ak náhodou tieto riadky bude čítať nemenovaná "sviňa", nech si spomenie kde bývam...
Sorry za OT...

11.01.2008, 19:04 |
Mario víte hovno o pájení:) Krutyho spoj....

11.01.2008, 19:06 |
Mario

11.01.2008, 19:29 |
viper tak to je mazec :o)
tak ten poslední obrázek je fakt mazec :-D
krutyho spoj je luxuska ;)
takove spoje dela i Zan:o) rika tomu bud ruska nebo francouzska spojka:o) podle toho jak se to asi povede,ja nevim.oD
Tak teď nechápu. Vážně cín ? Noclue, ty to vážně pájíš ?
Doporučuji pročíst tuto diskusi:
[ Link ] A oxidace ? Pomocí speciálních kleští dojde k vytlačení vzduchu mezi licnami a tím nemůže dojít k oxidaci !
hifi, clovek sa stale uci :-) takto sme to zalievali ked este doma neboli krimpovacky od Klauke od 10-120mm2
: kuk na moj prispevok
05.04.2009, 20:25 | noclue
Lucas> ebay is your friend :-)
Luba> cinovanie - to je dobre pre prudy v mA, nie na napajanie zosikov... Keby to bolo lepsie, tak by elektrikari cinovali a nekrimpovali....
ak by to niekoho vazne zaujimalo, pozrite si technicke normy, odporucam nemecke....
o.i. tam stoji, ze drat musi byt krimpovany do oka, cin je tabu..... v pripade "dutiniek" musi byt tato tiez nakrimpovana....
hosi co taketo kleste? budu stacit na bezne hifi veci?
[ Link ]
Také teď předělám na dutinky. Zde je krimpovací dutinka:
[ Link ] Ale jak vypadá po nalisování ? Máte někdo foto ?
já používám tydle, jsou na oka pro kabely od 25 - 150qmm... takže 50tka nou problém, během jednoho cvaknutí hotovo..