Navštíveno 520x

Víte někdo o SW pro "amatérské" měření RTA, SPL a pod..? Samozřejmě nejlépe freeware... Zatím používám jen PocketRTA, ale to je spíš hračka a parádička na palubku... Díky..
to je hodně složity, sou nějaky programy pro měřeni ale nejhorši je že když máš profi program tak ten má pŕesně nakalibrovanej měřící mikrofon a to u freeware neuděláš. Neseženeš mikrofon ke kterymu bys měl takovy tachnicky podklady aby sis mohl dovolit ním měřit
Jo, vím o tom... Ale změřit mikrofon a udělat patřičnou kompenzaci umím.
To Wili: fakt? jak se to dela? Asi bych mel zajem, jak pak takova korekce vypada?

16.09.2005, 22:51 |
ArF Něco doma mám, když si vzpomenu, tak ti to pošlu mailem, neni to FW je i s registrací v názvu to má RTA, ale přesně si teď nevzpomenu. Aby to ale mělo smysl tak potřebuješ 2 kondenzátorový mikrofony, i na jeden obyč se to dá nakalibrovat, ale změříš s tim ho*no.. Kdyžtak mi napiš mail kdybych zapomněl..
taky bych docela rád se to pořádně naučil a zklaliboroval , mám jak mikrofon tak i soft trueRTA , ale kalibrace mikrofonu a návod jak na to mě chybí :-((
to proste skalibrovat nejde, jedine s pouzitim jineho kvalitniho uz skalibrovaneho mikrofonu a i tak by to byla prekerka, jedine pouzit kvalitni mikrofon, ktery ma u sebe kalibracni soubor.

19.09.2005, 19:18 |
noname |
editace Pokud připojím MIC k PC s nějakým příslušným SW a provedu měření přes celé pásmo, tak výsledkem by měla být křivka, kterou kompenzuji o charakteristiku (zkreslení) mikrofonu dané také křivkou (i kdybych si měl vynášet souřadnice obou křivek a počítat tu výslednou v Excelu...ale předpokládám, že takový SW by to měl umět sám)...ostatní vlivy pominu... Charakteristika měřícího mikrofonu, pokud používám nějaký profesionální, je v manuálu, nebo je získatelná od výrobce. Pokud bych ji neměl, nebo bych byl takový extrémista, že bych chtěl získat křivku konkrétního kusu, tak jak píše RadekFM musel bych mít buď druhý přesný kalibrovaný mikrofon, nebo přesný zdroj zvuku. Což nemám já, ale firma za rohem, která vyvíjí velké audiosystémy. Ti mi s SW nepomohou, protože mají profi přístroje a také je těžko donutím, aby ty své aparáty tahali z racků ke mně do auta a měřili mi tam RTA. Ale nějaké hrátky s mikrofony a reproduktory se mnou klidně provedou.. Také si myslím, že nikdo z nás doma nekonstruje zesilovače Lindemann, ale rád by si změřil, jestli mu to v autě na 2 kHz neujíždí o 6 dB. A na to by měla stačit charakteristika mikrofonu od výrobce.
Pokud problém "domácího měření RTA" dotáhnu do konce, tak se tady podělím.

19.09.2005, 19:21 |
noname |
editace Díky za tip na TrueRTA. O víkendu ho prozkoumám.