Navštíveno 1575x

21.01.2007, 18:41 |
ivls | Upraveno: 2007-01-21 18:44:01
jen dotaz
směrovat středobasy ve dveřích, nebo není třeba?
já mám svůj názor, ale jsem zvědavej jestli se budu ztotožňovat, nebo ne. dík.
stredobasy ano, kickbasy radsi ne
Měl sem repro klasicky ve dveřích, pak jsem je načoci o cca 60° je to o poznání lepší
Určite!!!
pro BMW 318is:mužes mi prosim zduvodnit proc stredobasi ano a kickbasi ne?a rozdil mezi nimi?:-))

22.01.2007, 10:50 |
aTTim Nechci polemizovat o smerovani, co clovek to nazor, nicmene nekdo s 8 lety zkusenosti by mel vedet, ze hlavni rozdil je ve frekvencich, kterymi jsou repro zatezovany. Stredobas leckdy hraje relativne vysoko, dejme tomu az do 4kHz nebo u levnych repro i vys, kdezto kick je tam presne proto, aby byl verny svemu nazvu, tedy aby hral kickbassy - pasmo dejme tomu do 200Hz. A take bys mel vedet jak moc jsou nebo nejsou dolni frekvence smerove a to by mohlo napovedet i o smerovani. OK ?
jasny,jako aTTim-cim je kmitocet vyšší-tím je smerovejsi a vice nachylny na uhel instalace.Kicky ale nema cenu jeste smerovat...
Ta otazka byla polozena ironicky...Rozdeleni prubehu frek. pasma si myslim ze rozumim dostatecne..nebudu to rozepisovat..1)podle me je kickbas mezi 90-150Hz a ne DO 200Hz.ja mu neřikam kickbass ale kopák.:-) 2)ukaz mi třeba jedinej stredobas o prumeru 6,5" ktery ma frek. rozsah treba do 500Hz? 3)kickbas je definice frek. rozsachu a ne druh reproduktoru.samozrejme,ze pod 80Hz řesit smer nema přilis viznam ale ivls se ptal na stredobasy a BMW 18is rekl ze radeji ne."Jak radeji ne!?"bud ANO nebo NE..vem si dve ozvucnice s nejvetsi ucinosti mezi 80-150hz,poustej do nich postupne frekvence mezi 20-150Hz.navisuj po 10Hz a dej si je vedle zidle na pravo i nalevo.. jednu znich naklon min o 45' a poslouchej.I moje 73leta babicka sliši mezi 90-150 rapidni rozdil....

22.01.2007, 12:30 |
aTTim 1) klidne do 200, nevim proc by to melo byt jen do 150, ale to je detail
2) treba Emphaser ECP66KICK
3) a rikal jsem neco jineho ?
Jinak je mi jedno co slysi tvoja babicka, ono pokud neni clovek na jedno ucho hluchej tak se uz od relativne nizkych frekvenci da poznat odkud prichazeji a nema to co delat s vekem (narozdil od velmi vysokych frekvenci).
Ale zpet k tematu, smerovat mozna ano pokud je to treba z hlediska vyzarovanych frekvenci, jen je treba dat si pozor na omezeni dane vytvorenym zvukovodem nebo tvarem ozvucnice.

22.01.2007, 13:23 |
Hifina 69 | Upraveno: 2007-01-23 10:06:35
:))) 1)kickbas je OD DO (90-150Hz)a ne od nuly DO (0-200Hz)navic si myslim ze 50hz rozdil v kick basovem nebo stredobasovem pasmu je dost velkej rozdil(to neplati o vyzsich frekvencich)...uz to nechci resit...jen doufam ze si Ivls udelal realnou predstavu o smeru v zavislosti na frekvencich...
15-90Hz-Sub.bas
90-150Hz-bas,kickbas,kopak...
150-400Hz-stredobas
400-1500Hz-stred
1,5-4Khz-stredovyska
4-20/25Khz-vyska
priblizne kazde lidske ucho slysi frek. rozsah mezi 15-20000Hz
Do tech 70hz smer moc neresit,nad 80-90hz uz resit...
Muj nazor.

22.01.2007, 13:48 |
aTTim :)))
a stredovyska to je prosimte co za pojem ? To ze ty mas nejake vysnene frekvence neznamena, ze to tak opravdu je :-)) A ze je to od-do predpokladam za jasnou zalezitost...
Abych to nejak ukoncil, muj nazor je takovy, ze pokud to jde, pohral bych si s tim a cim vyssi frekvence musi stredobas (pro Hifinu je tim myslen reproduktor, ktery hraje od-do) zahrat, tim pusobivejsi muze byt zmena nejen jeho smerovani, ale taktez umisteni. Pozor totiz na to, ze ac muzes nasmerovanim ziskat na vyssich frekvencich, tak na nizsich (pro Hifinu mysleny kickbassove frekvence, od-do) muzes naopak tratit. Je tu mnoho faktoru, bohuzel.
pro Hifinu - preklad
(pro Hifinu mysleny kopakove frekvence, od-do)
:-)))))))))))

22.01.2007, 15:24 |
Ricci V prvom rade je dost podstatne,ci sa jedna o 2p alebo 3p system,u 2 pasm. systemu je smerovanie doslova nutnostou,aby to aspon ako tak zahralo,u 3 p to uz tak jednoznacne nie, vacsina 3p systemov ma deliacu frekvenciu medzi stredobasom a stredom okolo 300 Hz, takze tam ta smerovost stredobasu podla mna az tak kriticka nie je...
Hifina 69-ty slyšíš zřetelně 15hz?Hmm.A 20khz-to už asi take ne...
Tak az budou zkoušet a testovat tu infra zbran-tak si te beze srandy pozvem..Ale ma to mit masakralnich 7 az 8 Hz....Zvladnes?Ale drive,nez se rosypem....

22.01.2007, 19:08 |
ivls to Ricci
pravda, zapomněl jsem udat, že mám na mysli 3pásmo
Hifina69: myslim ze uz to tady bylo zduvodneno uz nekolikrat celkem obstojne ;-)

22.01.2007, 21:45 |
Zdeny :-)))))))
50Hz je ještě směrový jako prase, ale v odpovídajících podmínkách. V autě je 200Hz jedno. Tam se tomlátí jako nudle v kýblu. Do asi 50Hz se šíří zvuk kuloplochou a přesto se dá lokalizovat.
Jinak středobas klidně ař do 3-4Khz (odspod od nějakých 30-35Hz s relativne slušným poklesem -6dB). Viz prakticky kařdé domácí 2pásma. ALe to je mimo otázku zadání.

22.01.2007, 22:18 |
Kotva Hifino, vis proc se rika stredobasovemu menici stredobas? Protoze hraje v dvoupasmovem systemu to, co v tripasmovem dva reproduktory, tedy stredy a basy.
Nevim kde jsi vzal to tvoje:
150-400Hz-stredobas
Podle tebe je tedy delici frekvence u takoveho dvoupasmoveho systemu 400Hz? Ukaz mi vyskac ktery k tomu pouzivas prosim te...
To wattman: Dej si bacha, na tak nizkych frekvencich pri dostatecne vysokm akustickym tlaku, muze dojit k zastave srdce, bez prdele.
Pro ty co se chytaj fseho jak hovno kosile...
Pro tim:Byly tim myslene frek."Stredoviska"=strednevisoka frek
pro Watman:15hz i 20kh jsou SLYSITELNE frek.Zjisti si nejdriv co je to infra. a pak vyrabej zbrane,zkus ultrazvuk ..:-))
pro kotva:jak jsem uz rek bavim se o frekvencich...je usmevne jak jsi si zduvodnil 400hz...
jinak co se tyce zvuku a smerovani koukam,ze mate opravdu hodne skusenosti.Hlavne nad klavesnici....:-))

23.01.2007, 12:17 |
Kotva | Upraveno: 2007-01-23 15:57:54
Nechci se hadat, ale v cem je usmevne jak jsem zduvodnil 400Hz, nejak mi tvoje reakce nedava smysl...
Edit: Aha, uz jsem asi pochopil jak to myslis, ale otazka znela "smerovat stredobasy?", ivls urcite nemyslel tvych 150 - 400Hz, ale stredobas jako menic pouzivany v dvoupasmovym systemu....
Jestli je to jinak, ivls mne jiste opravi.

23.01.2007, 16:00 |
Kotva | Upraveno: 2007-01-23 16:50:08
Prikladam jeste vynatek z obsahle teorie, kterou si muze kazdy prostudovat, tim chci jen ukazat na to, ze neleze rici: "nasmeruj bude to lepsi", zalezi na velke spouste faktoru....
Prestoze tento vynatek nepojednava primo o otazce, ktera se resi v tomhle threadu, je s ni velkou merou spjaty.
To ivls: Zkus to.... kdyz se ti to bude libit, nech to tak.... budes to prece poslouchat ty.

23.01.2007, 16:04 |
Kotva 2...

23.01.2007, 17:55 |
Cenda kotva - hod mi to prosim te do mailu. Nekde od nej nejaky clanky mam, tenhle ale asi ne. Predem moc dik

23.01.2007, 18:43 |
Kotva Cenda: Odeslano, kdyby se ti chtelo, hod mi prosim ty tve clanky, dik :)

23.01.2007, 18:55 |
Cenda kotva - diky. Bohuzel vubec nevim, kde ty clanky mam. Mel jsem toho vic, nejen od nej a asi je to v ...
Hifina 69: :)))))
Srandisto,zjisti si to ty,nez pises...Ale jinak klobouk dolu pred bubny,co mas v usich....:)))Ja jsem mydlo-vnimal jsem 18Hz-ale jen chvenim zaludku-byly to Utopie Home....
Kotva:Nééé-já nic nevyrabim:))-ale uz pred lety se o tom suskalo,ze kdesi vytvari neco,jako obrovskou membranu,ktera na urcite misto dokaze vyslat kmitocet o nizke frekvenci(7 az 8 Hz)a tudiz zabit vse zive-a nikdo by nic neslysel...Nevim,zda je to sci-fi,ale uz jsem to slysel vicekrat.