Navštíveno 2033x

Ahoj lidi.
Moc bych prosil o spočítání ozvučnice na Rockford Fosgate P1.
[ Link ] Chtěl bych to s basreflexem, tak prosím i velikost a délku nátrubku.
Moc moc děkuju.
ke kazdymu sw je manual kde to je
pokud ho nemas tak je na webu RF
[ Link ]
Jo díky mrknul jsem na to.
Ale mám dotaz. Tam jsou ozvučnice přesně krychlové. Já ji budu muset trochu poupravit. Bude to problém, nebo stačí pokud dodržím litráž? A co se týče nátrubku, bude vadit když bude mít jiné umístění než je tam nakreslené? Moc děkuji za odpovědi. Potřebuju totiž postavit ouvučnici na míru. Která bude mít asi nepravidelné tvary.
jo a ještě jeden dotaz. Je lepší se presně držet parametrů od výrobcy, nebo pokud by to někdo spočítal jinak mohlo by to jít i tak? Nebo je to spíš risk a prostě držet se toho od výrobce.
Díky

04.01.2007, 11:13 |
Tweety_xx | Upraveno: 2007-01-04 11:26:51
A ještě mám jeden problám. Dle toho manuálu co sem hodil Kral, má být nátrubek 101,6 x 279,1 mm takový nemůžu nikde najít. Vždy najdu max 100 x 250. A ty rozměry to je vnitřní průměr, nebo vnější?
pokud potrebujes custom bednu tak si to budes muset prizpisobit Tvym pozadavkum. Natrubek muzes umistit kam chces ale nejlepsi byvy ze stejne strany jako je menic.Natrubky si muzes prepocitat na jiny rozmer, misto jednoho muzes dat dva, nebo jeden s jinymi rozmery a nebo ten natrubek prepocitat na sterbinu.Promysli co se Ti jak vejde....

04.01.2007, 11:57 |
sopta trochu bych doplnil a poupravil krale - umístění bass-reflex nátrubku není nijak rozhodující, musí jen hrát do dostatečnýho prostoru, takže ho nemít vyústěnej třeba 10cm od boční stěny apod...ale rozhodně se nedá říct že jen umístění na stejný stěně kde je repro, je to jediný nejlepší řešení, toto totiž nikdy žádný měření nedokázalo a ani nedokáže, protože umístění BSRF je velice specifický pro každý box a hlavně prostor do kterého hraje ;-) Jinak co se týče BSRF - je třeba dodržet, aby jeho konec/vstup v boxu byl vzdálen od stěny za ním (zpravidla zadní stěny) o vzdálenost rovnou průměru bassrefelxu (pakliže je kruhového průměru), aby bylo zajištěno bezproblémové a lineární proudění vzduchu do něj.

04.01.2007, 12:02 |
sopta jinak co se týče tohohle SW, mám ho taky a po zadání Thiel-Small parametrů do softwaru mě docela překvapilo, že je mu téměř jedno, jestli má objem ozvučnice 25 l nebo 40 l, rozdíly v basovém rozsahu byly minimální. Mám ho v ozvučnici ve dně kufru, hraje do relativně malýho objemu (cca 25-30 l) a docela vpohodě, zkoušel jsem i rozdíl uzavřená ozvučnice vs. bassreflexová a sluchově minimální rozdíl, zůstal jsem u bassreflexu (když už tam ta díra byla ;) )
Moc díky kluci.
Ono Ten přesný tvar ozvučnice ještě niní jasnej na 100% budu tp teprve zkoušet. z epenky abych dodržel objem.
Abych to zhrnul. Takže pokud dodržím objem tak je jedno jaký ta ozvučnice bude mít tvar? Basreflex bude jen jeden. Dva tam asi nebudu mít kam narvat už tak budu mít asi problém s tím jedním, aby to dobře vypadalo.
A ten nátrubek by jste uměly přepočítat? Pokud ano hoďte mi sem prosím aslespon dva další rozměry které jsou možné. Byl bych za to moc vděčný.
Jo a k tá ozvučnici je problém pokud by byla tak trochu do jehlanu (samosřejmě bez té špičky a nějakou plochou pro nátrubek)

04.01.2007, 12:51 |
sopta U ozvučnice jde pouze o vytvoření přesně definovanýho objemu vzduchu, se kterým repro pracuje, takže je (s mírnými omezeními) zcela jedno, jakej tvar bude ozvučnice mít, dokonce ten tvůj jehlan bude jedno z nejideálnějších řešeních, protože ti bude krásně řešit problém stojatýho vlnění :) Důležitý ale je, aby ta ozvučnice byla opravdu hodně bytelná a nerezonovala, jakýkoliv předimenzování není na škodu, čím hmotnější ozvučnice totiž je, tím lepší pro reprodukci. Bassreflexy ti ale bohužel teď nespočítám, nemám k dispozici PC, jen tady v práci Apple a na nich ty softy nemám :-/
Díky za info. Tak jestli bys byl tak hodný, tak se mi na to mrni později. Ale ted díky bytelnosti mi vyvstala ještě jedna otázka. Jak tlustá má být MDF na tu ozvučnici?

04.01.2007, 13:15 |
sopta toť otázka...tak dalo by se jednoduše říct "čím víc tím líp", doporučil bych 22mm a víc, u tebe je ale výhoda toho jehlanu, kterej to asi sám o sobě dost zpevní, takže by sis teoreticky moch dovolit i slabší materiál...
No on to nebude přesně jehlan. No vyzkouším a uvidím pak sem hodím kdyžtak foto nebo nákres. Asi se tedy podívám po té 22 kolik to tak vůbec stojí a kde se MDF dá sehnat?
16mm bude az az, ona P1 neni zadnej zabijak :-)

04.01.2007, 13:50 |
Tweety_xx | Upraveno: 2007-01-04 13:52:25
Kral: Diky. Tak dám třeba 18 ať je 100% jistota. A kolik se tak MDF pohybují orientačně?
A mohl by ses mi i ty mrknout na jiné rozměry těch nátrubku? nebo ty nemáš ten prográmek?
Když už se tu naštěstí rozvinua diskuze. Tak se chci zeptat. Ten objem je 49l (plus mínus) To je čistý objem, nebo k tomu musím ještě přidat objem koše wooferu. a těch 49l má být čistý vzduch?
Takže by to znamenalo že ozvučnice když v ní ještě nebude reprák tak bude mít 49l + objem repráku?
Chápu to správně?
A ještě jeden dotaz. Je nějak důležité při stavbě kerou desku dám zvenku a kterou vložím? nebo to je jedno jen se to musí perfektně zpevnit a sešroubovat?
programek nemam, ja pouzivam matematicky tabulky ze skoly :-)
za tu 18mm bude cena tak 1300 za desku (cca 5 m2)
ceny se kolikrat dost lisi, dela se i vic druhu
vychazej z objemu doporucene bedny
Takže to mám brát tak že v manuálu je 49l tak mám udělat 49l že to je tam už zahrnuté? Jo a ted jsem to pročítal a výrobce doporučuje 3/4" to by měla být 19 mm.
Jo a sorry že se furt vyptávám, ale konečně se našel někdo kdo poradí a já to potřebuju mít na poprvé perfektní, protože jak to zabuduju tak už to tak lehce měnit nepujde.
vypada ze mas P112S4 ze?
jako s tema litrama u RF si nemusis moc delat starosti, klidne to muzes udelat o kus mensi, tyhle RF hrajou +-stejne s rozdilnejma objemama
Tweety_xx : Co jsem se zatim setkal, tak výrobcem udávaný objem je vč. reproduktoru. Taky to zrovna řešim, takže tě úplně chápu. Mám z toho hlavu v "pejru". Jakym způsobem si kreslíš ozvučnice? Já používám Corel a u složitěších tvarů je to k nezaplacení. Nuvrh si přenesu do fotky a mám hrubou představu jak to bude vypadat.

04.01.2007, 14:47 |
sopta to kral007: s tou 16mm to byl ftip ne? Z toho bych nedělal ani malý repráčky na doma natož ne 12" woofer! Ozvučnice se sice jmenuje ozvučnice,ale měla by se jmenovat spíš Nezvučnice, 16mm je fakt málo a to beze srandy, na jakejkoliv SW. Teda dobře, když v ní bude nějaká matrix kontrukce tak dejmetomu, ale takhle... mimochodem, docela by mě zajímal tvůj vzoreček na výpočet průběhu rezonanční křivky v závislosti na objemu ozvučnice ;)
to Tweety: SW ti moc objemu z ozvučnice neubere, takže se s odečítáním jím zabranýho místa nepočítá, nemá to cenu... Jak říkám, v SW na simulaci ozvučnice byly minimální rozdíly i v rozdílu objemu +- 5 litrů, takže se nějakým deci fakt nezaobírej.
Kral: Ještě namám ale chci ho kupovat
martin924: No u mě to bude krapet jiné. Sednu do auta s kartony a budu řeza měřit a pak normálně s tůžkou a papírem. Přijde to zakrát laminátovám deklem takže představu mám ale musí to udělat aby to tak pak i vypadalo.
sopta: díky
sopta: 16mm uplne v pohode, ten SW neni zadnej zabijak, je to zakladni rada a ma 150W
nechapu co myslis tim vzoreckem

04.01.2007, 15:12 |
sopta kral007: no je vidět, že toho o akustice moc nevíš a o stavbu ozvučnic ses moc nezajímal...ale nebud zlej, sme tady kamarádi, ne? 16mm je fkat málo, to ti rozrezonuje vpoho i 8" woofer, natož 12", kterej už hejbe slušnou masou vzduchu! RF P1 sice není žádnej zabiják, ale na to, aby rozhejbal pár kilo hmoty je silnej až až! Čím bude hmotnější ozvučnice, tím míň se budou přenášet vybrace dál do vozu a tím víc bude přednes přesnější bez vedlejších pazvuků, rerák se bude mít "do čeho opřít" a i z levnýho SW jako P1 je dokážeš vykouzlit slušný basy, musíš mu ale dát dobrou oporu=ozvučnici. S tím výpočtem - tweety se ptal, jestli bu někdo nemoch vypočítat pomocí SW na simulaci ozvučnice ideální bassreflex na jeho litráž - já mu napsal že SW teď nemám na čem spustit a ty že ten SW taky nemáš, že ti stačej tabulky - chápeš? :)
nevim kdo je na Tebe zlej :-)
P1 neni zadna hitparada, oproti P1 je uz o par korun drazsi P2 vyrazne lepsi
jo a tema tabulkama jsem myslel prepocet BR natrubku na jiny rozmer
Asi plácnu blbost, ale co by udělalo použít nap 15mm MDF a slepit a sešroubovat jí dvojmo (30mm). Asi blbost co?
když už se tu vbavíme o ozvučnicích,..... Kam je lepší směřovat SW - přímo vzhůru nebo šikmo dozadu (do kufru) ?

A mame tu dalsiho brouka pytlíka....:))))
Ta "zástavba" je už minulostí, to je jen proto, abyste si dovedli představit ten minikufr :)) o rozměrech š/h/v 120/50/26.
postavit ozvučnici je podle mne alchimie, mam rohový box a nehraje špatně

04.01.2007, 21:58 |
Borin To martin924 : Kdyby ses bavil o tomhle tak bych ti řekl že je mejlepší ten woofer směřovat do popelnice :-)))
Ne, o tomhle se vůbec nebavim :)))) teď tam chci dát 2x12". Tenhle "woofer" byl jenom začátek (vykuchaná bedna co sem měl na tanečnim sále) , postupně to chci zdokonalovat dál a dál (podle financí).

04.01.2007, 23:55 |
transportér | Upraveno: 2007-01-05 00:01:34
sopta:
Můžeš mi prosím tě vysvětlit rozdíl, mezi nátrubkem a štěrbinou? Udělal jsem ozvučnici, litrama podle výrobce s nátrubkama (taky RF). Byl jsem spokojenej. Pak mi to jeden méén spočítal se štěrbinama a to byl takovej rozdíl, že jsem to utahoval i na gainu. Litry byly stejné. Dík, jsem z toho daněk.
martin 924:
Plošným slepením 2x15mm MDF docílíš mnohem tvrdší a houževnatější desky, než je 1x30mm MDF. Samozřejmě za předpokladu, že jedna z nich, bude pro každý vrut předvrtaná silnějším vrtákem než je vrut. Připomínám, že Herkules není lepidlo. Má to ale i své nevýhody.
transportér: Ani nevíš, jak si mě potěšil :). Mám doma nějaký kusy a nechtělo se mi kupovat celou novou desku. Přemejšlel sem o lepení PATEXEM.
martin924:
Ten Patex, (teda asi jak kterej) není po zatvrdnutí pružnej. Náš Disperkol D3 je dobrej, nebo Ponal. Bacha až budeš šroubovat do hrany ! Vrut bude mít tendenci sjíždět do jedné z MDF, protože kraje desek jsou mnohem tvrdší než středy. Velice doporučuju i do hrany předvrtat. MDFky snadno praskaj, proto je ideální, to místo stáhnout svěrkou. Nejlepší vrut je Konfirmát, předvrtává se v ploše 8mm a do hrany 5mm vrtákem.

05.01.2007, 06:53 |
resik sorry za OT....
ale tloustka steny 30mm je uz masakr ne....
abys to dal do kufru tak budes potrebovat jeřáb....
Myslim že ke 2ks 12" SW to bude akorát, přecejen, je to dost velká plocha, a velký množství vzduchu, co se bude hejbat a nerad bych tam slyšel nejaký pazvuky. Do budoucna mám v plánu i kvalitnější repro + zesíky, takže ta síla se určitě neztratí. S tim vyndavýnim to nevidim tak zle, je to auto pro radist a ne pro denní ježdění. :)

05.01.2007, 09:36 |
sopta To martin924: co se týče směrování SW - to je tak trochu alchymistická otázka. Když bych to bral čistě teoreticky, tak nízké tóny, které jdou ze SW mají všesměrovou charakteristiku, takže není třeba (na rozdíl třeba od vejškáče) směrovat repro na posluchače (proto třeba u domácího kina může bejt SW v samostatným boxu "někde vedle"). Praxe ale je taková, že dochází k různým odrazům zvuku v prostoru, takže se ti může stát, že třeba v místě řidiče bude zvuk OK, ale na místě spolujezdce už ti může brnět hlava (ikdyž to asi ne, spíš je rozdíl třeba někde v rozích prostoru). Takže co z toho vyplývá - v zásadě není problém ve směrování SW kamkoliv, teorie se ale v akustice někdy liší od praxe, takže v praxi by bylo ideální to otestovat. Ale komu by se chtěly dělat různý boxy jen kvůli testům, že:) Takže to udělej jak uznáš za vhodný a svojí energii směruj spíš na kvalitu provedení a stabilitu celýho boxu ;) Jinak by mě zajímalo - jak velkej bude ten box, že ti pobere litráž 2x12" SW? Podle tý fotky to tam vypadá na docela pidi prostor... Nebyl by lepší radši 2x dražší kvalitní 12" s dostatečnou výkonovou předimenzovaností?

05.01.2007, 09:48 |
sopta To transportér: rozdíl štěrbina/nátrubek není teoretický žádný, u bassreflexu jde o princip rezonance zvuku v něm, frekvence akustický špičky (rezonance) na kterou je bassreflex naladěnej, závisí pouze na množství vzduchu v něm. Z toho vyplývá, že je absolutně jedno, jakýho tvaru bassreflex je. Výhoda nátrubku oproti štěrbiny je v tom, že se u něj dají sehnat nátrubky se zaoblenejma koncema, což napomáhá lineárnosti proudění vzduchu v něm, takže pak nedochází k ševelení zvuku na hranách nátrubku. Kde došlo k rozdílu u tebe netuším, jediný co mě napadá, že byl u štěrbiny buď někde problém že proudění vzduchu v ní bránilo třeba spědlý vnitřní tlumení boxu...nebo...že ten kdo ti přepočítával objem štěrbiny na nátrubky se někde seknul, udělal nátrubky větší/menší, čímž nevědomky změnil rezonanci a ono to čistě náhodou bylo "to pravý ořechový" :) Jiný vysvětlení mě nenapadá...
sopta: Ty repro byly dárky a docela se mi líbí výkon max600W rms300W. ten box zabere cca 85% kufru a objem cca 110l . Dle výrobce potřebuje repro 36l v uzavřené a 52 v Bassreflexu (pokud si to pamatuju - nemám tu papíry u sebe).

05.01.2007, 10:10 |
sopta tak to už je slušnej boxík :-) Tak jak se říká "darovanému koni..." ;-)
Přesně tak! Pro začátek to musí stačit, a jak budou prašule, pořídim zesík a pak i lepší SW, - teď to jsou TOXIC SBL300, ale nejprve nějaký kompa do dveří - tam je problém, že se mi tam vejde nanejvíš 13cm bass - mám totiž manuální ovládání oken :(
No ale vraťme se k mojemu dotazu. Mohli by jste mi přepočítat ty nátrubky?
To Sopta: Takže ty oválné konce na nátrubku jsou lepší?
To kral: JJ P2 je lepší a možná tam pujde P2 mají totiž stejné nároky na ozvučnici. Teda alespoň podle manuálu výrobce ten je totiž má u sebe.
Prosím prosím co ten přepočet nátrubků?