Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Autohifi > Dělící frekvence SW - vysvětlení

o Navštíveno 1104x o
o 30.11.2006, 16:28 | Cormi
Ahoj chlapi. Mám dotaz k dělící frekvenci SW. Když nastavím z rádia dělící frekvenci SW na 50Hz tak jsou basy intenzivní, ale pro moje ucho ne zrovna příjemné (řek bych až nepovedené, dunivé:-) logicky bych samozřejmě zůstal nejradši na nejnižší frekvenci, ale jakmile nastavím 80Hz tak už jsou basy rázné, pěkně nakopnuté s úplně jiným charakterem. Chci se zeptat jak je to možné? Znamená to, že ozvučnice není schopna zahrát solidně na 50Hz nebo chybí výkon zesíku? Nechci to nějak řešit, prostě se mi to líbí víc na 80Hz, tak je tam mám nastavené, ale chtěl bych vědět nějaké vysvětlení, v čem to může být že to na těch 50Hz nezahraje tak příjemně. Určitě vás ze zkušenosti něco napadne...

Komponenty:
rádio Pio DEH-P77MP
zesík DLS CA50
SW JL AUDIO 12W0 ve 40L uzavřené bedně

Díky moc

o 30.11.2006, 17:08 | 323Marty
První, co mě napadá je to, že basy do 50hz jsou spíš tlaková záležitost než poslechová, takže je slyšet asi jen nemilej hukot a nějakej ten tlak. Kdežto když nastavíš 80hz, tak tam máš už víc tý zvukový složky. Možná by bylo ještě dobrý na zesu nastavit subsonic HPF na 20hz, pokud ti to dovolí...
o 30.11.2006, 17:15 | Tuner#2
Cormi: To jsem Ti vysvětloval už při tom, když jsme ladili v létě Tvojí instalaci. Pokud nastavíš děličku na 50Hz, tak pracovní pásmo je třeba od nějakých 30Hz do cca. 60Hz a pak to padá, takže už to neslyšíš. Tím pádem to hraje basů sobjektivně méně a hlavně tam nemáš pásmo okolo 60 - 80Hz, což se dnes převážně používá u elektronické hudby. pokud tam nastavíš 80Hz, tak rozsah hraného pásma zvýšíš z 30Hz - cca. 90/100 Hz slyšitelných a tím pádem tam máš i ty basy co tě při tom oříznutí na 50Hz chyběli. Pokud se Ti to víc líbí na těch 80Hz, tak to tak nech a neřeš - je to běžná dělící frekvence na woofer. Pokud dáš nižší, tak by jsi musel v předu mít kick basy a nebo středobasy co by začínali už na těch 50Hz, ale tím pádem budeš mít i menší celkovou zatížitelnost, protože ta 16 cm ve dveřích reálně 50Hz s větší hlasitostí nezahraje - proto jsem je oříznuli od 80Hz výš...
o 30.11.2006, 18:27 | Cormi
Tuner: ahoj, tu pevnou dělicí frekvenci na přední a zadní repro neřešim - od těch ca. 70Hz to hraje líp, jenom když jedu bez SW tak to vůbec nebasuje :-) bez bedny ale jezdim minimálně a dá se to kdykoliv přenastavit...

Psal jsem vyloženě pouze o dělicí frekvenci subwooferu... tam je zvukově podstatnej rozdíl.

Subsonic mam na zesíku možnost pouze ON/OFF... mam samozřejmě ON
o 30.11.2006, 18:40 | Tuner#2 | Upraveno: 2006-11-30 18:41:05
Cormi: Tak hraj na to co Ti vyhovuje poslechem a vzhledem k tomu, že ten předek a zadek jsme dali od těch cca. 70 - 80Hz, tak je jasné že nebasuje a tím do těch 80Hz musí hrát woofer. Když dáš těch 50Hz, tak Ti tam "něco" chybí a je to práve ta oblast od 50 - 80Hz, kde je toho na basech asi nejvíc - samo záleží na stylu muziky.
o 30.11.2006, 22:40 | Ricci
Ked ti slusne hraju predne kompa a idu pekne do hlbky,nie je potrebne davat vysoko delicku woofra a je to len vyhoda, cim nizsia delicka,tym mensie riziko subjektivneho vnemu subbassov smerom z kufra...
o 30.11.2006, 23:53 | Tuner#2
To je pravda, ale platíto na SQ a při stojícím autě. Když jsem slyšl třeba MR2 nějakýho němce v Příbrami, tak hlasitost nic moc a ta 16tka už toho měla plný "kecky". Za jízdy, kdy chci i větší tlak abych přehlušil valivý hluk, motor a aerodynamický hluk, tak si myslím, že optimum je právě kolem těch 80Hz i z důvodu zatížitelnosti systému.
o 01.12.2006, 13:54 | Ricci
Hehe, v tej MR2-ke totiz ziaden bassak nie je, hraju tam len kompa vo dverach :-)))
o 01.12.2006, 15:08 | Tuner#2
Ricci: Vždyť píšu, že ta 16tka toho měla "plné kecky". Myslel jsem středobass o průměru 16 cm co tam měl a přesně tohle má i Cormi - 16 cm středobass ve dveřích a prostě po něm chtít aby hrál od 50Hz je dle mě při vyšší hlasitosti nereálné. Tak jsem to myslel...
o 01.12.2006, 21:16 | Ricci
Jasne, poxopil som :-)
Ale ja mam pocit,ze Cormi pisal o deliacej frekvencii bassaku,nie komponentov.
o 01.12.2006, 21:30 | clown
u tohohle radia sem mel stejny pocit :o) a hral jsem na 80 :o)
o 01.12.2006, 22:11 | Tuner#2
Ricci: tady to máš černé na bledě modrém :o)

30/11/2006 18:27 Cormi

Tuner: ahoj, tu pevnou dělicí frekvenci na přední a zadní repro neřešim - od těch ca. 70Hz to hraje líp, jenom když jedu bez SW tak to vůbec nebasuje :-)

Základní otázka byla na woofer, ale pak jsme se bavili i o tomhle. prostě když má předek říznutej od cca. 70Hz výš, tak nemůže bednou končit na 50Hz. :o)

clown: Stejný pocit jsem měl i já při ladění. I když při stojícím autě na akustickou muziku bylo lepší dát basy víc do předků a woofer na těch 50Hz, ale pokud tam byl zpěv, tak už byl zastřený tím jak středobass musel hrát i hlubší basy. Takže nakonec jsme to ořízli na těch cca. 70Hz a woofer hraje do 80Hz a bylo to tak nej.
o 02.12.2006, 09:18 | Ricci
Idem si kupit silnejsie okuliare, samozrejme mas pravdu :-)
o 02.12.2006, 10:57 | Tuner#2
Ricci: Já jsem na 4,75 a stejně je to ho*no platný :o))
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3544 sekund.