Navštíveno 2670x

Nevěděl jsem kam to zařadit, ale týká se to hifi a autohifi elektroniky, tak jsem to dal sem. Poslední dobou se tak šíleně začli podrážet ceny, že si už s kolegama nevíme rady jak to řešit do budoucna. Řeknu Vám příběh z nedávné doby:
Máme na skladě asi 5 párů repro v cenové hladině kolem 10tKč za pár. Přišel zákazník, začli jsme konzultovat co potřebuje, jaký má zesilovač a místnost v které to bude používat. Došli jsme k tomu, že by chtěl poslechnout repro od firmy, kterou sice máme skladem, ale ne přesně ten model co chce. Řekl jsem mu, že umím zařídit poslech a cenu těch reprodktorů. Souhlasil s tím. Dovozce mě poslal na zápůjčku pár repro, který stojí MOC 9.990,- Pán přišel, dvě hodiny jsme opět strávili poslechem a debatou a na konci mě řekl: Jaká že je u Vás cena? Na netu jsem je viděl za 8.000,-... Co jsem mu na to měl říct, když je za tu cenu nakoupím a v tu chvíli už jsem prodělal 120,- za dopravu a hlavně 4 hodiny času nad ním strávené?
Jak tohle řešíte? Už jsme přemýšleli o zavedení ceníku na konzultaci, možnost poslechu, ale zas aby to pak lidi neodradilo. Na druhou stranu dělat ze sebe blbce za nic taky smysl nemá. Bohužel tohle si český národ asi nikdy neuvědomí.
Vsichni vime,jak to je,ale nikdo s tim nic neudela-doporucene MOC uz jsou jen jako nejvetsi mozna drzost a kamenne obchody uz slouzi presne jak pises-na "vocumovani"
Nikdo MO cenu na nasem trhu narizovat nemuze,ale ta starost by mela urcite byt ze strany dovozcu-zastoupeni.
Bylo par situaci-kdy se mi libila reakce treba Basysu a jejich pristupu k teto problematice.Take jsem si se zajmem poslechl pribeh jak probehlo nekolik stovek e-mailu ve Francii ohledne neustaleho nabouravani trhu Internetovym o. Pixmania-udajne se neco delo...:)).a to muze kazdy posoudit-Ale tohle je presne ten pripad-nedokazou zajistit pohodli a servis,ktery zakaznik oceni-az kdyz se deje-rychle vyrizeni reklamaci-odborna konzultace-nejaka ta kravinka gratis....atd.
Take pouzivam v praci termin"individualni cenik"-ovsem az na to dojde-je to tam,kde to bylo....:))
Jinak si nemyslim,ze je to narodem...
Myslím si, že MOC není drzost. Vemte si jak funguje prodej Bowers Wilkins. Tak jsou doporučené ceny pro celou Evropu v eurech a z toho se to jednou za rok přepočítá dle kurzu na naše ceny. My jako prodejci nesmíme slézt z ceny ani o 10,- a ejhle ono to funguje. Prodej jde nahoru a spokojených zákazníků přibývá a internetový obchod zas musí mít doporučené ceny, jinak končí. Když se na to podívám z profilu kupujícího, tak je jasné, že scháním tu nejlepší cenu na trhu a že chci co nejvíce ušetřit, ale zas na druhou stranu by mě vadilo, že si to někde koupím a najednou zjistím, že támhleten to má o 2.000,- levnější, tamhleten o 3.000,- a to by mě teda strašně naštvalo. Takhle si u nás zákazník koupí repro a přijde za rok a diví se, že stojí pořád stejně, ale má z toho dobrý pocit, že koupil kvalitní věc se stálou hodnotou. Vím že tohle v masovce je utopie, ale bohužel kromě Bowersů tady nikdo podobnou politiku z dovozců nemá a podle toho to vypadá. Nežijeme jen z prodeje (to už dávno nejde), ale zajišťovat "vocumlování" to taky není cesta....

21.11.2006, 10:10 |
Shr3k 1. Tohle se děje po celeé Evropě a není to specifikum České republiky. Pixmania není nic jiného než takový větší český www.mall.cz. Existuje spousta jiných obchodů jako třeba jeden z největších prodejců pneu v Německu (Delticom), který má ceny i sdopravou úplně někde jinde, než jsou české doporučené MOC.
2. Není to nic jiného než obchod, a to jak mezi tebou a tím zákazníkem, tak mezi tebou a výrobcem/dovozcem. Řekni dovozci: "Dejte mi lepší VOC, pokud chcete udržet prodej v mé kamenné prodejně, protože internetové obchody mě tlačí pod VOC a já nemůžu Vaše výrobky přece dotovat." Spousta malých obchodníků se tak staví do role pouhých distributorů. Distribuuje zboží od výrobce za jím diktované ceny. Podle mě je to chyba, protože by se měli snažit o dialog stejně, jako se do něj pouštějí se svými zákazníky.
bohužel také znám :-( lidi půl hodiny zkouší,který telefon jím lépe sedí na ovládání,člověk rozhrabe půl prodejny a oni nakonec řeknou,že by to chtěli za internetovou cenu,jinak,že nemají zájem,co ti zbývá když chceš aspoň pár kaček vydělat. oni si to prohlídli a bez problémů si udělají objednávku po e-shopu a já akorát zabil 1/2 hodky? samo že jim to člověk prodá a odměnou jsou mu pak reklamace a pocit že si vydělal aspoň na poštovné :-( v některých chvílích bych 100%souhlasil se zavedením něčeho jako obslužného :-D
Shr3k: Asi nevíš jak to ve spotřební elektornice funguje. když zavoláš na panasonic Czech, tak pokud nebereš kamión stejných plazem jako Dattart do svých prodejen, tak je nezajímáš!!! a samo jim dají jiné ceny než tobě na jeden kus. Takže řešení je, že jsou tady velkoobchody a přes ně se to bere, protože berou větší množství a mají tím pádem lepší ceny. Ale stejně se to nevyrovná černému dovozu z Německa, kdy je to v podstatě bez záruky (protože pak český servis od toho dá ruce pryč) a tím pádem za podstatně jiné ceny. je to hnus. A nebo prodávat plazmu, která stojí 40.000,- a mít na ní 500 - 1000,-? To se na to můžu vykašlat tady s ním strávit hodinu vysvětlováním... fakt nevím kam to spěje...

21.11.2006, 14:52 |
Shr3k Tuner#2: Ano, přesně tak, smlouvat s velkoobchodem o lepších podmínkách, nic jiného nezbývá. A nebo nakoupit v zahraničí, dovézt, nechat přeložit návody a reklamace přijímat , ale vyřizovat opět tam kdes to nakoupil.
Ale jak už jsem někde níže psal, nic jako "černý dovoz" neexistuje. To je jen dojem prodejců, kteří jsou navyklí na "starý" způsob obchodování. Povinnosti má takový "černý" dovozce úplně stejné, jako kterýkoliv majitel kamenného obchodu, který bere zboží od tuzemského "oficiálního" zastoupení (což je pojem často rovnající se vzdušnému zámku, namátkou JVC Czech, Audio Trading).
Správný oficiální dovozce/zástupce/importér by měl naopak aktivně podporovat své prodejce a svou značku, a to jak technicky, tak z hlediska PR a marketingu (tak jako to má třeba Škoda Auto - systém bonusů za prodaná auta, příspěvky na reklamu lokálních obchodníků), jinak se totiž takové zastoupení pasuje opět do role přenašeče krabic.
Já to vidím dnes a denně, jak na našem trhu působí desítky importérů (dejme tomu auta, elektronika atd.), kteří mají najaté PR agentury, které plodí do tiskových zpráv nebetyčné hovadiny. A světe div se, produkt manažeři takové tiskové zprávy těm agenturám odsouhlasí, protože nemají ani zbla ponětí o tom, co vlastně prodávají.
Jenže to lidi při nákupu nevidí a pak jsou překvapený, že za půl roku, ten jejich internetový obchod hlásí, že stránka neexistuje, přišlo jim to na paragon bez razítka, nejaký pochybný záručák a pak je jasné, že na záruku jim to autorizovaný servis neveme. Podle mě to černý dovoz a podvod na lidi je - vždyť třeba některé TV nemají východní zvukovou normu a tu tam ten černý dovozce dodělává a kupovat novou věc, do které někdo nabastlil pochybný zvukový obvod - to už hraničí s podvodem na zákazníka.
Zrovna třeba Audio trading je jeden z těch co třeba u LAVA TV stanovili, že se musíme držet ceny a nebudou ke koupi na internetu, takže to byl hodně blbý příklad. JVC Czech je stený případ jako Panasonic co jsem popisoval.

21.11.2006, 18:14 |
Sau Tuner2 : jo, tak to ti pak nezbývá než zabalit krám.. prostě to už jinak nebude.. Na rovinu, já si taky radši objednám věc z netu za cenu 18500 než v kamenném obchodě za 24990.. (můj případ loni) a možeš si nadávat jak chceš že nemáš kšeft - jsi mě uplně volný. Sů to moje těžce vydělané peníze. Jiná věc je ta že nechodím do kamenných obchodů sa radit když vím že nic nekůpím, max tak za jdu do electroworldu apd si tu věc osahat, ale ty to nijak zvlášť netrápí že si tam nic nekůpím.. Jinak max sa tak hned na začátku zeptat, ikdyž je to možná blbé a drzé, jestli je má u tebe v plánu kůpit, ať sa oba dva navzájem nezdržujete.. Tvrdé ale jinak máš prostě smůlu..
Sau: Taky názor, ale kam to vše pospěje? Lidi jsou dnes koupit kdejakou sračku a nemají na nic vlastní názor a pokud jim ho nikdo správně nevytvoří, tak se stanem národem ofcí. A v supermarketu a na internetu se toho moc nedoví. Zrovna dnes, jsem narazil na internetový obchod a u televizí psali, že LCD je technologie nahrazující zastaralou CRT a Plazmovou technologii... Toho kreténa co to psal bych pověsil do průvanu víte za co :o) v tom případě ale můžou za chvíli zavřít hračkárny, knihkupectví, prostě jakýkoliv kamený obchod a všichni budem bez práce. Až vymře starší generace, která jako já dává přednost nákupu konkrétní věci v konkrétní speciálce, kde mě i poradí, tak to bude konec...

21.11.2006, 18:52 |
Sau Tuner : No, řekl bych že kam to dospěje není v naší kompetenci řešit a tak nejak "nás" to nemusí zajímat.. Jinak samozřejmě, taky nadávám na spoustu blbostí co kde čtu psaných a běžného, v elektronice apd sa neorientujícího člověka je to dost těžké sa vyznat a bez rady v podstatě skloro nemožné. Ale proto já kupuju Stereo a Video (poznámky o jejich vypovídací hodnotě při testech vynech, na dozvědění problematiky je to dostačující časopis) a chodím na fora různéhop zaměření, kde sa dozvím minimálně to samé co v různých prodejnách. A nemusím vytáhnůt paty z baráku. Když už idu polsechnůt nebo prohlédnůt tak do řetězce kde ma nikdo neotrvuje a nikoho netrápí že nic nekůpím.. A propo, spousta prodejců v kamenných obchodech taky dokáže držet ceny vcelku hluboko pod doporučenýma cenama a prosperujů, jak je to možné ? Podotýkám že odbírají z českých skladů, žádný "šedý" dovoz apd. (kupoval sem tak projektor,doporuč cena 60ti, pro ma za 51tis.) Není to taky nenažraností pana majitele který když není do 2 let milionář tak je zle ?

21.11.2006, 19:01 |
Sau Tuner : Prostě jsi moc staromódní. Nic ve zlém teda, jen bych nechal na každém jeho rozhodnutí. Pokud to pro tebe přestane byt dobrý kšeft tak to holt zabalit a zkusit štěstí někde jinde nebo s něčím jiným. Ti co se v tom vyznají, těch se příapdné uzavření všech kamenných obchodů nedotkne a ti co nevyznají - a že jich je většina jako většina najvíc možů za to uzavření obchodů - tak dobře jim tak, možů si za to sami, neměli nakupovat na netu apd. A k těm vychcánkom co sa u tebe poradí ale nakůpí jinde sa chovat jak sem už psal výš - dopředu zeptat jak vážně ten nákup u tebe myslí a podle toho sa zachovat. Je to možná,tvrdé,drsné a prasárna, ale to sů oni taky... Toho co to myslí u tebe dobře to neurazí a toho co ne, tak ať, trápit ťa to nemusí.. :)
Sau: ono...možná by jsi se na vše díval trochu jinak,kdyby jsi měl nějaký kamenný krám,který tě má uživit a navíc má zbýt i na další rozvoj atd...a napsat "tak to holt zabal a zkus něco jiného" je docela prostoduché...
Já osobně podnikám už skoro 10 let a přesně před 10 lety mi skončil pocit pohody,který jsem měl vždy po příchodu z práce kde jsem po 8,5 hodinách za sebou zavřel dveře a měl čistou hlavu......a s přibývajícími e-shopy,které se ani nesnaží dodržovat nějakou doporučenou cenu nebo dovozcem povolenou slevu se to jen zhoršuje....
Znám se s lidmi,kteří e-shop mají...bez téměř jakýchkoliv nákladů jej řídí z klidu domova a jen přesouvají zboží z bodu A do bodu B se zastávku a přebalení zboží v bodu C....ale nepodlézají s cenou a také fungují a s takovými rád spolupracuji...
Ale znám také ty,kteří na všechno kolem sebe kašlou,pracují třeba s 2 - 5% marží nebo na dohodě po telefonu...a takoví lidé mě tedy opravdu ser..

21.11.2006, 20:07 |
Sau CTS.CZ - no a to si myslíš že když jedenkrát založíš nejaků firmu tak máš do konca života vystarané ?? Že když sas jedenkrát snažil tak je teď už konec a do důchodu sa peníze enom posypů ?? nebo jak si to představuješ ? To bych ťa teď měl litovat a platit ti za tvoje špatné rozhodnutí vyššíma cenama ?Já bych právě kvůli té pohodě nikdy pravděpodobně podnikat nezačal.. Než mět 25tis a nervy furt v prdeli, byt plný stresu apd tak radši budu dělat vrátného za 10tis a mět pooooohodičku život. S tím že si teda nebudu moct dovolovat jak ten podnikatel.. Nevidím absolutně žádný důvod proč by někdo nemohl prodávat třeba s 0,5% marží, když mu to stačí na život.. Je problém konkurence že má vyšší náklady než on a ne jeho.. A mě jako zákazníka to už nezajímá v podstatě vůbec.. S prominutím, ať si prodejce třeba chcípne hlady.. Reklamace stejně řeším přímo u dovozce, bo je to tak rychlejší (až na pár vyjímek..)
Sau: jde pouze o princip...vidím že jsi nic nepochopil.....je mi tě líto...pozdravuj na vrátnici...
To Sau: A kde děláš?
Jinak chápu Tunera, bohužel v dnešní době má každej, kdo má do prd... díru a doma internet, už svůj internetovej obchod. Jeho náklady se rovnají nule, znalosti rovněž. Proto to není konkurence, která by byla rovnocená. Narozdíl od těch, kteří platí nájem, lidi, elektřinu, reklamu a spoustu dalších výdajů.
Bránit se dá jedině opravdu dobrým výběrem sortimentu a tlačením velkoobchodů k lepším cenám. Zase na druhou stranu se ještě stále objevují lidé, kteří e-shopům nepřišli na chuť a také více lidí, kteří si na internetu něco objednali a měli s tím problém. A ti se vracejí zpět do kamenného krámu.
Já osobně bych si ale raději zaplatil při padesátitisícové investici do televize klidně pár tisíc navíc v kamenném krámě, přeci jen mám větší jistotu, že dostanu opravdu to, co chci.

21.11.2006, 22:43 |
Sau CTS.CZ : nejde pouze o proncip, jak sám píšeš jde v první řadě o peníze.. o ty peníze na které si ty stěžuješ že je máš čím dál tím míň.. Já si nestěžuju že je nemám.. na rozdíl od tebe a tobě podobných..
SilverGhost : Ano, a o to tu jde.. Ono slovo konkurence neznamená prodávat všude za stejné ceny (to spíš zavání kartelem..), pokud možno co nejvyšší, aby měl vývar prodávající a kupující byl zdíraný na kožu.. To že byly všude stejné ceny a bylo předem dané co kolik bude stát tu už jedenkrát bylo a opravdu bych nechtěl aby to nastalo znova.. Co ti brání to udělat stejně jako on ? Seď doma, natáhni si net, otevři shop a prodávaj taky za levno.. bez reklamy samozřejmě.. kolik toho asi tak prodáš.. a kolik on.. A při čem bych měl mět tu jistotu větší v kamenném obchodě než internetovém ? Když vynechám těch pár případů poslání traverzi apd místo zboží, což je zanedbatelné množství z realizovaných obchodů.. A jak říkám, udělat dobrů cenu, blížící sa internetovému obchodu ide aj v kamennén obchodě, mosí sa enom chtět..
Ono když jste začali podnikat tak Vám někdo snad slíbil jistotu zisku ? slíbil že sa Vám bude enom dařit, že konkurence bude držat ceny vyšší než máte vy ? Případně že žádná nebude ? Jestlo ano tak si běžte stěžovat jemu. Pokud ne tak netuším co řešíte.. Ono totiž nestačí když kape, ono musí být průtrž mračen a když nastane ta, tak aj to je málo.. Z malého obchůdku je větší, pak eště větší. Z majitele samotného který vše zařizuje sám je k němu navíc přibraný další prodavač, pak další, pak k němu sekretářka.. atd... A pak sa jednoho dne začne divit že ho někdo z 1/10 nákladů na provoz co má on začne porážet v cenách.. kdo by to
čekal..
Jinak na vrátnici pozdravovat budu, ale nejsu si jistý jestli to přes ten smích nad Vaším stěžování si bude někdo slyšet..
Sau:ja jsem si teda nevšiml,ze CTS.CZ by si Ti stezoval,ze nema penize-nebo,ze jich ma čím dál méně!
Proč by dva konkurencni obchody nemohly mit stejne ceny?Snad existuji prave ty sluzby okolo,diky kterym by se to v tom pripade jmenovalo konkurence-ne?A urcite neznamena slovo konkurence-kseftovat a mit z toho procento-ne?!
Jsou lidi,kteri tady pisou o svem podnikani ze sveho pohledu.Ty pises z pohledu vratneho a cloveka,ktery nemuze podnikat-stejne jako kolegove,kteri by se smali s tebou.
Toto vse je prakticky to same jako male obchudky alias Hypermarkety-proc je porad hodne tech obchudku,ktere se drzi?
Sau: Tak to je hodně silné kafe co tu píšeš a je fakt, že z pozice vrátného nemáš o obchodě ani páru...
Jen pro zajímavost, já jsem v tom studiu zaměstnaný sedmý rok a před tím jsem dva roky dělal v jiném obchodě stejného zaměření. Za tu dobu 9 let se toho opravdu hodně změnilo k horšímu, ale díky tomu, že mě práce baví a na obživu to stačí, protože dostávám plat každý měsíc, tak tady nepláču nad tím, že nemám na chleba, ale zamýšlím se nad tím, kam se to vůbec všechno hrne? Rozhodně bych teda nechtěl skončit v pozici dělat vrátného. Taková práce by mě nemotivovala a nenaplňovala a proto možná myšlení Sau je tak prázdné...
Jinak už jsem tady psal o firmě Bowers wilkins a ta má filozofii jednoho dovozce na zemi, kontrolu nad výrobními čísly kam jsou konrétní výrobky a ten dovozce má svou síť kamených obchodů, kde se musí dodržovat MOC ceny. Pak je jesné, že ten zákazník nemá pocit, že je to vše podvod a když jde jinam, tak konkurence může nabdnout třeba větší sortiment zboží na sladě k poslechu, ochotnější personál, odbornější radu a konzultaci - v tom je smysl konkurence!
Internetový obchod, který jak tu správně klici napsali jede s nim marží a nemá nic na skadě a jen to přeposílá po objednání - to je jako kdyby měl někdo benzím ve svém soukromém rybníku, tam měl kohoutek a z něho to tankoval do aut jen v době, kdy by měl na to čas a benzín by měl tím pádem o 5,- levnější...
CTS.CZ: Taky znám pár solidních internetových shopů, kde mají na výrobky max. 10% z hora a proti nim nic nemám, ale lidi jak jsi popisoval v poslední větě Tvého prvního příspěvku mě vytáčí... to už nemá s obchodem nic společného.
Sau: hele...já si nestěžuju že nemám peníze....mám jich dost,ale mám se taky co otáčet.Určitě si nesedím v kanclu,ale dělám prodavače,zásobáře,montéra,údržbáře,ředitele,majitele,sekretářku...a dělám pravidelně 12h denně abych zaplatil elektriku,plyn,telefony,faktury,naftu,vodu ve firmě a pak něco podobného doma....rád bych dal práci lidem,kteří nemají tolik odvahy se pouštět do podnikání a jsou třeba bez práce,ale díky těm kteří třeba sedí jen doma...po šichtě si pustí PC a svým vybraným způsobem zmrví ceny...to se na mě nezlob,ale kamenný obchod který má provozní náklady daleko vyšší než bytová jednotka s připojením k internetu nemůže internetovým cenám konkurovat...
Podle tvého názoru...když kašleš na kamenné obchody....kam chodíš kupovat rohlíky,zeleninu,maso atd? Do kamenného obchodu nebo si týden předem objednáváš 10 rohlíků a 2 mléka na internetu...??? To by byla nádhera...nikde žádný obchod ve městě,pusté výlohy a všude jak po vymření,jen zásilkové služby by lítali od domu k domu....no..tobě by se to asi líbilo..
Nebo.....podle tvého rozumu......co kdyby firma co tě zaměstnává si řekla...kašleme na všechny a budeme jen obchodovat na internetu...kde by jsi byl? V pr...a pak by jsi třeba začal myslet trochu jinak....

22.11.2006, 08:51 |
All Amen. Včera jsem si v marketu koupil hrušky z Argentiny, flašku moldavského vína, drůbežího ftáka z polska a chleba upečený v Albertovi. Jen pekař byl čech a baba co to do regálu strčila byla češka. Všichni ostatní producenti jsou mimo naše území.
Sau: na jaké vrátnici budeš sedět když to bude takto fungovat všude a ve všem. A bude ti tvůj vrátniční plat stačit k uživení matky, která přišla o práci v zemědělství, bráchy, kterého propustil Philips v Hranicích nebo Panasonic v Plzni, ségry, kterou propustila elektroprodejna, dětí, které chtějí studovat, manželky, která práci nesehnala protože je sice vynikající soustružnice ale fabriky zanikly z důvodů levné pracovní síly v indočíně??? Pošleš je makat k Hyundajovi do Koreje? Spolehneš se na stát? A kde na tro ten stát vezme když tu nebude nikdo kdo by platil tu obrovskou daňovou zátěž? Uvědomuješ si, že abys mohl v klídku sedět na vrátnici musí tvůj zaměstnavatel vydělat nejen na tvůj plat ale také další hromádku kterou odvádí státu za tebe? Když na to totiž nevydělá budou místo čtyř vrátných jen dva střídající se nepředtržitě ve dvanáctihodinových směnách nebo nebudou žádní vrátní ale kamerové systémy. Když to nechceš tak táhni. Jiní to dělat budou kvůli sobě, matce, ségře i dětem a manželce.
Já nežehrám na peníze ani na I-netové obchody. Neleží mi ani v patě. Je třeba si ale uvědomit, že problematika je mnohem složitější. Abys ty mohl sedět na v klíííídku na vrátnici musí být někdo kdo provoz té vrátnice platí a kdo na něj vydělá. Musí být někdo kdo vypomůže sociálně slabým, zalpatí policajty, aspoň částečně školy, armádu, profesionální hasiče, státní nemocnice, státní silniční síť a celé stádo dalších věcí. To ovšem znamená, že musí být někdo kdo do státní i soukromých kas ty prachy nasype. Kdo to bude když ne zaměstnavatelé??? Myslíš že Motolánek nebo Paroubek? Tohleto není problém ani I-netových obchodů nebo kamenných krámů, ani zmiňovaných B&W nebo Škody auto. Když na to já jako podnikatel nevydělám nebudeš ty jako klidný vrátný vůbec existovat. Ten problém začíná u volebních uren a u svinské politiky bez ohledu na příslušnost. Ten problém je i v patriotismu. Já dnes mám svého dodavatele, kamenného krámaře, který mi dodává všechnu elektroniku domů. Mám svého řemeslníka, který mi dělá stavební a malířské práce v bytě, mám svého pekaře u kterého nakupuju, mám svého kamennoobchodníka s hadrama kde se v převážné míře oblékám, mám svůj krám s botama, mám svůj dodavatelský krám s výpočetní technikou, s nábytkem, s koberci, s nádobím a se všemi dalšími životními potřebnostmi. Ti lidé a hlavně jejich zaměstnanci žijí z toho že takoví jako jsem já, Tuner2, CTS.CZ nebo ti spokojení vrátní u nich svoje peníze utratí. Aby je utratit mohli musí je vydělat. Aby je měli kde vydělat musí existovat práce pro vrátného, jeho matku, ségru, bráchu a všechny ostatní. Co je ale vlastně tobě do toho když ti hrušky pošlou z Argentiny, víno z Moldávie, brambory ze Španělska, ftáky z Polska a pošlou ti je až domů. Jen nevím kdo z Argentinců, Moldavanů, Španělů nebo Poláků ti to dá zadarmo. Je mi líto, že nevidíš souvislosti. Když já vyrobím televizi a prodám ji třeba Tunerovi tak ty můžeš sedět na mojí vrátnici. Když si Tuner tu televizi koupí přes net třeba z Pixmanie odejdou prachy do Francie, moje televize zůstane ve skladě a ty budeš v prdeli a ne v klííídku na vrátnici.

22.11.2006, 09:12 |
somas obchodníci: nezlobte se chlapi ale musím souhlasit se Sauem. Nemůžete čekat, že jednou založíte obchod a pak už bude vše klapat ve starých kolejích. Trh se mění a je potřeba reagovat. Musíte si uvědomit, že s rozvojem internetu tady vznikl nový obrovský trh, spotřebitelé jsou více informováni-chtějí víc užitné hodnoty za míň peněz. V mnoha případech jsem si všiml, že "kamený obchod" si zřídil i e-shop. Samožrejmě pak má jiné ceny na e-shopu a jiné na prodejně. Myslím, že to je vhodný způsob, jak se pokusit s urvat kousek "koláče" z onoho nového trhu.
Nevím proč bych měl platit o 10 či víc % víc za to, že mi prodavač v kameném obchodě "poradí" co si mám koupit. Zpravidla mi stejně poradí to, na čem má nejvyšší marži. Když prolezu internet, fóra a testy tak si můžu vytvrořit určitý obraz o daném výrobku sám. Jsou výrobky, které bych si na netu nekoupil - jsou to takové, které je potřeba si prohlédnout, poslechnout a zjistit, jestli mi opravdu vyhovují (např. televize, drahé domácí audio apod.)
Možná by stalo zato přehodnotit Vaši obchodní strategii. Jestliže prodáváte "průměrnou" elektroniku s "průměrnými" cenami tak nečekejte, že zákazník bude ochoten za stejné zboží platit víc než na e-shopu. Chce to se nějak odlišit, zavést nové služby, zaměřit se třeba na okrajové skupiny (high end), prostě nabídnout "něco navíc".
Btw: když jsem před dvěma lety vybavoval byt všemi spotřebiči, měl jsem v plánu vše kupovat přes net. Nakonec jsem se domluvil s "kamenným" prodejcem a vyšlo mě to levněji a i prodejce byl spokojen. Dopadlo to tak, že ani jeden z domácích spotřebičů nemám koupený přes internet. Jde o to umět se dohodnout.

22.11.2006, 09:19 |
somas CTS, ALL: nepleťte sem obchody s potravinama. Všem je jasné, že tenhle druh zboží prostě není vhodný na internetový prodej. Bavíme se tady o elektronice a to převážně o "průměrné" spotřební elektronice.

22.11.2006, 10:42 |
All Po netu jde koupit cokoliv včetně rohlíků.
[ Link ] [ Link ] [ Link ] -----------------------------------------
[ Link ] -----------------------------------------
[ Link ] [ Link ] [ Link ] -----------------------------------------
[ Link ] -----------------------------------------
To snad stačí ale o to ani tolik nejde. Jestliže zavře fabriku Philips, Panasonic, Romo Fulnek, Tesla a další protože nebudou mít obrat kvůli nákupům v zahraničních e-shopech zboží, které je tu prezentováno jako "černý dovoz" nebudou v těch fabrikách ani ti spokojení vrátní. Když mi přijedou hrušky z Argentiny uživí se na tom dopravce a argentinský latifundista. Český sadař půjde do háje.
Už jsem to napsal výš. Nežehrám na E-shopy. Jde jen o to, že jestliže úplně přestane existovat obchodní síť tak, jak ji známe bude to znamenat stovky tisíc bezprizorních, kteří se v obchodní sféře živí ať už jako majitelé, obchodníci nebo zaměstnanci. Pak se musí najít jiní, kteří jim práci buď dají nebo naplní státní sociální fondy. Je jisté, že jogurt nebo rohlíky si nikdy nebudu dobrovolně kupovat z e-baye nebo pixmanie. To už ovšem nutně neplatí o nábytku, zmíněné elektronice, textilu, obuvi i části potravinářského sortimentu. Důsledkem pak bude to co jsem popsal. Konkurence je boj a vyšší ceny v kamenných krámech vznikající díky vyšším provozním nákladům musí být kvůli konkurenceschopnosti kompenzovány kvalitou služeb, servisu, fundovaností, znalostmi i přístupem. Trh je prostě takový jaký je ale názor "chcípni když ..." mi také nepřijde v pořádku. Je to prostě o těch souvislostech.
e-shop nabidne maximalne levnejsi cenu, jake koliv reseni reklamace je hruza, posilat to nekam postou na PO Box a cekat co bude neni to prave. Ceny komponentu se resi snad jen tady na foru kde se stejne proda mizive procento zbozi.
hodne lidi chce s koupi muziky i montaz a to zadny e-shop neudela, nenabidne technickou podporu a znalosti z prace.
to Somas: ale to je právě kámen úrazu,máme svůj e-shop a já sedím v kamenném krámu,zákazník přijde,že si chce něco koupit vybírá,přemýšlí,pak řekne děkuju za předvedení ještě se rozmyslím a mě přijde za 10 minut objednávka po e.shopu na to zboží a je to ten člověk,co sem s ním zabil 1/2 hodinu... je to v pořádku? z pozice zákazníka ajeho ceny možná,ale v tom případě já tu seděl úplně zbytečně,protože ten člověk si to moh s klidem prohlédnout jinde a pak objednat u nás,když jsme na e-shopu jedni z nejlevnějších.... a když tu nebudu sedět,nedostane nájemce za plochy peníze,PPL-ka za dovoz balíčků atd. a to jsou ty SOUVISLOSTI....
jako Kral. osobně mám strašně rád lidi kterým hodinu vymýšlíš sestavu do určité ceny. drbeš se stím abys poradil co nejlíp, sedlo mu to do přesných podmínek nabídneš mu slevu že si třeba překročil a za týden ti přijde dotyčný na dílnu že chce udělat montáž nakoupil to někde o 10% levněji a ty se pak uživ. ano e-shop je vynikající ale v době kdy nevíš kdo sedí na druhé straně a každej druhej se snaží jenom hrabat do kapsy je to velice rychlá cesta jak mít doma pokažené zboží a neodpovídající e-shop.
každej si stěžuje jak je vysoká nezaměstnanost. super věc je že i kdybych chtěl jak nejvíc můžu a že bych třeba zrovna potřeboval zaměstnat dva lidi tak díky inet prodejcům si to absolutně nemůžu dovolit.

22.11.2006, 11:21 |
somas All: nenapsal jsem že potraviny nejdou sehnat po netu, ale že nejsou vhodné pro internetový prodej. Naopak spotřební elektronika je na prodej po internetu přímo ideální.
Když do ČR vtrhly hypermarkety taky to rozbouřilo poklidné vody obchodníků. Někteří museli skončit, někteří přežívají, někteří prosperují. Prosperují ti co nabídli "něco navíc"
Bereš to ze svého pohledu - když si u tebe jako obchodníka nic nekoupím - nic nevyděláš. Když to otočím - nekoupil jsem si něco u tebe ale na e-shopu. Ušetřil jsem 10% ceny. S počtem ušetřených peněž roste má životní úroveň. S rostoucí životní úrovní začínám utrácet čím dál větší poměr svých peněz spíše za služby než za zboží (proč bych si furt něco kupoval když doma všechno mám:-))) Zkrátka dám vydělat peníze někomu jinému. Všehno je to o úhlu pohledu.
Nedomnívám se, že by kamenným obchodům hrozilo vymření.
Btw: ruku na srdce kamenní obchodníci - opravdu jsou podle Vás e-shopy tak špatné? Co pneumatiky? Kde je kupujete? Ve vašem pneuservisu kde jsou ceny o xx procent vyšší?
naposledy jsem kupoval new pneu v ATU na chodove, jinde bych je sice koupil asi o neco levneji, ale 400,-Kc za kompletni vymenu, zuti, nazuti, vyvazeni a likvidaci starych pneu mi zadnej e-shop nenabidne
kral007: To je přesně ono, že samozřejmě musíme nabízet k tomu služdy a sevis a bez toho se dnes neuživíme. Samotný prodej je díky maržím na zavření. Bohužel je sousta lidí, co si raději gumy koupí přes net, protože ušetří, ale pak dají za jedno kolo 250,- v pneuservisu. Je otázka jak dlouho může takový servis fungovat, navíc při hodně nárazových akcích jaro, podzim a přes léto uživit spolehlivé zmaměstnance není zrovna lehké... Naprosto s Tebou souhlasím.

22.11.2006, 13:08 |
somas Tuner: jako já osobně pořád raději zaplatím 250 Kč za jedno kolo v pneuservisu, když ušetřím 500 Kč za jednu pneu přes e-shop. Jsem tak pořád 250 Kč na jednom kole v plusu. Jestli jste všichni obchodníci vůči pneuservisům tak solidární, že nakupujete pneu pouze u nich tak klobouk dolů.
Mimochodem 250 Kč za přezutí jedné pneu bych nedal - obvykle platím 100-120 Kč :-))
Jinak plně chápu, že jsou vám e-shopy proti srsti. Musíte ale pochopit, že tržní prostředí se mění. Máte silnou konkurenci, musíte nabídnout lepší služby nebo toho nechat. Kral007 dělá např. montáže, pneuservis může třeba začít měnit olej, výfuky atd. Chce to prostě zamyslet se zda můžu nabídnou něco víc abych udržel krok s dobou. Brečet na tím, že neustojím konkurenci nemá cenu.
Řeči o tom, že tím, že nevyděláte trpí česká ekonomika jsou také nesmysl. Vy nevyděláte, někdo jiný ušetří. Vy sice někoho nezaměstnáte, ale jiný díky tomu, že má víc peněz dá vydělat někomu jinému. Vždycky je to plus a mínus.

22.11.2006, 13:20 |
somas Plně chápu Vaše rozhořčení nad tím, že k vám do krámu přijde človíček, vy se mu věnujete v maximální míře, poradíte vše možné a on si pak objedná zboží přes e-shop. Možná, že opravdu přijde doba, že za tyhle konzultace se bude platit předem a při vlastní koupi se pak zaplacená cena konzultace odečte od kupní ceny výrobku.
V některých oborech už to tak funguje - když jsem objednával kuchyň vyplázl jsem prodavači tuším 500Kč předem za návrh kuchyňské linky. Peníze pak odečetl při vlastní koupi.
Jde o to, zda jste schopni nabídnout služby na takové úrovni (např. konzultace, návrh sestavy atp.) aby zákazník byl ochoten zaplatit za tyto služby předem-určitě to bude těžké, ale v některých oborech obchodu to možná půjde...
somas: Ten Tvůj poslední příspěvek už realizujeme a konzultaci máme už placenou a tu pak odečítáme při případném prodeji. Samozřejmě děláme instalace, konzultace a servis - bez toho by to nešlo už před 3 roky, kdy to zhrzba začlo. Jinak já osobně jsem přes net ještě nic nekoupil a asi jen tak nekoupím. Bylo by to i proti tomu co jsem napsal.

22.11.2006, 14:49 |
dddd 100 lidí 100 názorů

22.11.2006, 15:11 |
somas Tuner: no já poprvé kupoval přes net někdy v roce 1998 :-)) Bylo to CD Davida Bowie. To CD jsem tehdy sháněl několik týdnů, zkusil jsem net a ejhle, do týdne bylo doma :-) Od té doby jsem přes net sobě domů a také do firmy nakoupil zboží za několik stovek tisíc-CD, pneu, parfémy, elektroniku, počítače, tiskárny a já nevím co všechno ještě. Asi jsem měl štěstí, ale reklamoval jsem jen jednou a to špatný toner-reklamaci e-shop uznal a cca za 10 dnů jsem měl nový toner doma. Nejsem extrémista abych kupoval čistě přes net, ale je fakt, že pokud to jde tak e-shopy preferuju a to nejen kvůli cenám, ale i kvůli pohodlí a uspoře času. Jak píše dddd - 100 lidí 100 nazorů

22.11.2006, 16:28 |
Yemen Mno velice pekny, mam podobne zkusenosti jako prodejce. Bohuzel doba je jina a trh taky. Clovek mysli jinak nez driv. Co se tyce tech velkych retezcu, tak to je nestesti a internetove obchody? Vetsina znich jede pak na zpetne bonusy coz umi udelat taky nejaky % z prodeje ale tak to preedpokaldma vsichni znate. Dalsi co bych videl, tak je problem letakovych akci, ale alespon prilakaji urcitou sortu lidi a z 70% se jim da nabidnout neco jinyho. Cetl sem ze tady nekdo ma zkusenosti s BaW tez souhlasim ze maji dobre posychrovany trh. Zakaznici k nam pro tuhle znacku jezdi az Z Ustni nad labem a to jsme cca 100km. Co se tyce tedlech navrhu tak jak nekdo tez psal, ze se musi nabidnout neco extra, tak povazuji instalace a prodej systemu Bose. Kdyz prisel napr. na trh Protec, tak to byl pruser, dovoz vlastnich vyrobku, technici celej den davali do TV cesky zvuky aby se to dalo prodavat a dneska kazdej chodi jestli jim to opravime a pak odchazeji se svetovou znackou a spokojeni Dneska kevsemu sidli nase pobocka v jejich arealu :) Je to boj, clovek se trapi s nejakou trubkou a mezitim mu utecou dva lidi kteri ty penize tam chteli opravdu nechat. Bohuzel, doba je takova. Sam sem proti e-shopum, ale neexistuje nic co by jim vto mohlo zabranit a i ty MOC se daji obcas udrzet na prodejne :)

22.11.2006, 16:50 |
Luger Mno jako prodejce i nákupčí mám myslím bohaté zkušenosti jak s "levným" eshopem tak "kameným" krámem - obor PC a věci okolo, ne autohifi. Ono stejně se to nakonec "potká" takže eshop, který se pořádně rozjede, časem pořídí i kamenou prodejnu. A naopak, kamený krám, který nemá pořádný web a eshop tu dobu taky dlouho neustojí. Udržovat v chodu obojí stojí moře peněz a když pojedu na 2-3% + další řekněme 1-3% na zpětných rabatech apod. nepřežiju dlouho. Vyzkoušené v praxi je že reálný náklad firmy na "život" je okolo 4-6%.
Jinak nechte to na zákaznících, chce to jen čas a zakouslé zuby. Pokud budou zkušenosti s reklamacemi apod. jak tady píšete (mimochodem já mám diametrálně jiné) kam půjde zákazník s takovou zkušeností? Možná na eshop, ale na vyzkoušený nebo s kamenou prodejnou. U nás se třeba používá "fráze" - ale pravdivá - mají to tamhle o 5% levněji? Dobře, ale nabízí vám vyřešení reklamace obratem nebo do 3 dnů pokud je zboží v prodeji? Nabízí vám technickou podporu? atd. atd.
Podle mě jde jen o zdravou konkurenci a pokud se to někomu nelíbí je to jeho problém a pak ať jde dělat na onu zmiňovanou vrátnici. I tady už je celkem normální (alespoň v oboru IT) že zákazníci koukají na vyřizování reklamací, podporu atd. a neváhají si za to připlatit. Takže se budu opakovat chce to jen čas, neschopní prodejci časem sami odpadnou.....
S čím ale nesouhlasím je jakési dodržování cen - to možná bylo za bolševika že všude stálo všechno stejně. Žádný výrobce si nemůže diktovat ceny, pokud to tak chce musí si to prodávat sám nebo motivovat prodejce aby ceny dodržovali (zpětné rabaty a jiné benefity) - nelze diktovat ceny, takových tu pár už bylo a pokuty od antimonopolního úřadu se jim moc nelíbili. Naštěstí. Ceny MOC jsou doporučené nikoli závazné! Pokud dokážu prodávat pod MOC a "udržet" si zákazníky kvalitními službami okolo je to moje plus a konkurence se buď podřídí nebo skončí.

22.11.2006, 17:07 |
Yemen Kazdopadne to chce nabizet urcite sluzby ktere zakaznika primeji se vratit zpet. Ale co sem zazil tak 90% lidi cco ma spatnou zkusenost s e-shopem (prevazne reklamce) tak uz to nikdy neudelali a radeji si priplati v kamenem krame a nekdy to i v tom kamenem jeobcas levnejsi.

22.11.2006, 19:12 |
Luger "Ale co sem zazil tak 90% lidi cco ma spatnou zkusenost s e-shopem (prevazne reklamce) tak uz to nikdy neudelali"
Přesně o tom mluvím ty superlevné eshopy které nemají na to dělat dobře reklamace zahynou.... Zvlášť v době internetu kde se tyhle věci velmi rychle rozkřiknou.....

22.11.2006, 21:08 |
Sau Tuner2 - píšu snad někde že dělám vrátného ? :)) Nicméně ste ma pobavily vašim zábavným domýšlením si :) O moju prácu sa opravdu obávat nemusíte, vzhledem k tomu že je to asi nejžádanější a zároveň jedna z nejmíň oblíbených prácí mezi lidma co studujů a učí sa, nemám strach že v najbližších pár desetiletích budu mět o práci nouzi.. ;)
S tím stěžováním si že někdo nemá peníze sem myslel obecně na stěžující si prodejce a nepsal že nemá peníze, nýbrž že jich má čím dál míň, resp stejně ale za víc práce.
Správně, kamenný obchod nemože cenama netovému v podstatě konkurovat, tak to berte jako fakt a přizpůsobte se tomu.. Stěžovat si je takový typický český sport, ale udělat něco pro to aby sa to změnilo to dokáže málokdo.. Věřím tomu že je pro spoustu lidí těžké najednou dělat nějaké změny, když do teď žil v přesvědčení že má jistotu do důchodu.. teda pravděpodobně, podle reakcí tu.. Ta doba kdy člověk v 15 nastůpil do učení a vydržel při svém kopytu do důchodu je pryč.. Když hlt přijde na to, že obor ve kterém sem do teď dělal jde k šípku tak sa buď přizpůsobím a nebo změním zaměření.. Vylévání slz na internetu to ale určitě nevyřeší :) ( v souvislosti s tím si říkám jaké že moseli byt protesty kočích,majitelů a prodejců koní na začátku 20.století když nastupoval automobilismus - naráz jim zlá konkurence brala do teď po staletí jistý kšeft.. - jó, pokrok je pokrok, stejně jako dnes kamenné-netové obchody) Navíc nikde nepíšu že kašlu na na kamenné obchody, nakupuju enom tam kde je to pro ma najvýhodnější, a že v případě vyšších částek je to téměř vždy netový obchod snad není můj problém..
Například když si kůpím věc v tvém kamenném obchodě za 25 tis a ne v netovém za 18,5tis tak mě nezbydů peníze na obložení kuchyně třeba.. A tak řemeslník který by si takto vydělal setře.. Takže sice ty si budeš mnout ruce a budeš v pohodě, druhý človíček na tom bude přesně naopak..

22.11.2006, 21:43 |
Sau Nebo ještě jinak : Když si ho kůpím u tebe, to bych si ho podle vaší logiky musel kůpit i u všech vašich konkurentů.. Jak ti by k tomu jinak přišli, že sem jim nedal vydělat ale vám ano.. Nebo snad když nakůpím u konkurence kamenné je vše v pořádku a nevadí že nemáte zisk právě vy ale když nakůpím u konkurence netové už vše v pořádku není a vadí vám že nevyděláváte ?
Jinak aby ste ma špatně nepochopili, já su zásadně proti vychcánkom, kteří sa poradit idů do kamenného obchodu ale nakupit idů do netového.. Takové bych hnal z obchodu svinským krokem.. Ale opravdu sa necítím ani trochu provinile když o váš kamenný shop ani nezavadím, vůbec o něm ani nevím a jdu nakůpit přímo do netového obchodu..
V tomto sa nechcu hádat, nejsu si jistý ale není nařizování MOC trestné ? resp zakázané zákonem ? Všude možně aspoň teda vydívám že ceny, např na letákoch, sů doporučené a nezávazné.. Distributorovi musí byt šuma fuk za kolik já jako prodejce prodávám.. K té věci za 18,5tis sem kupoval další, která byla trošičku dražší a to zrovna od firmy u které vím, že právě trvá na doporučených cenách a trestá prodejce kteří jdů pod ní. No a u jednoho z největších, kamenných, prodejců té značky sem dostal slevu 35 procent... Všechno jde, když sa chce..
A bavíme sa tady samozřejmě o věcech ne denní spotřeby a věcech co sa nekupujů pravidelně.. Tj srovnávání nejakýma rohlíkama a máslem je trochu mimo.. Takové obchody by mě ve městě chyběly.. Ale obchody plné blikajících televizí,sekaček na trávu, autodílů apd mě fakt chybět nebudů..
Sau: Mluvíš drobet z cesty. Osobně neznám žádný kamený obchod v Čechách, který by Tě prodal komponent na kterém má navíc držet doporučenou cenu se slevou 35% - to by musel být blázen a nebo to nusel být nějaký hodně starý model, pořípadě jím prezentovaná MOC nebyla aktuální a bely řádně přimaštěná. Vím jaké jsou marže na elektronice a takovouhle slevu si nemůže dovolit žádný prodejce aniž by šlo nějakým způsobem o podvod.
Nejvíc mě pobavilo, jak z nás děláš blbce, že jsme si mysleli o svém oboru, že bude fungovat do smrti a Ty jsi si speciálně jistý, že u Tebe to tak bude :o) zrovna jako náš obor, tak ten tvůj může potakt něco podobného a pak budu psát podobné příspěvky já na Tvojí adresu...
Navíc jsem to tu nebral jako brečení, ale spíš konzultaci jak se tomu bránit a před krachem naše firma rozhodně není. chtěl jsem vědět, jak to řeší ostatní prodejci (jestli začli taky tak podlejzat ceny a dělat to s rabatem 0,0nic a nebo to řeším vybíráním cen za konzultaci apod.

23.11.2006, 03:20 |
Shr3k | Upraveno: 2006-11-23 03:23:16
22/11/2006 23:34 Tuner#2 "dělat to s rabatem 0,0nic": To už snad děláš ne? Nemyslíš náhodou marži? :o)
rabat = množstevní sleva (dostaneš od dodavatele)
marže = obchodní přirážka (dostaneš od odběratele)
Jinak můj názor na věc přesně vystihl Luger, zejména pak v pasáži o diktovaných cenách.
Málokterý stěžovatel - obchodník si to uvědomuje, ale právě toto (někdo "jde pod cenu", někdo "dováží načerno") je princip trhu, to je tržní prostředí, kapitalismus... , kde slabí prohrávají a silní vítězí.
A navíc, budu to opakovat, v jednotném celním prostoru neexistuje pojem "dovážet načerno", protože pokud někdo něco přiveze z jiné země EU, to zboží už "tady" (v jednotném celním prostoru) fyzicky je, takže nelze "načerno dovézt".
Shr3k:Slovíčkaření - myslel jsem samozřejmě marži.
Silný vyhrává :o) Víš jak to dopadá s řetězci, kde podlézají ceny - končí v likvidaci jako Delvita, Carrefour a pod. a skoupí to někdo jinej, kdo na tom není ještě tak špatně. A to podle mě není rozhodně dobré a to samé platí o internetu.

23.11.2006, 12:09 |
Shr3k Delvita, Carrefour: No nemyslím, že právě toto jsou (byly) obchody, kde se "podlézaly" ceny... ba právě naopak, podle průzkumů byly hdonocené jako dražší, ale s kvalitním výběrem.

23.11.2006, 17:00 |
Sau Tuner2 : Neboj, toho sa nedočkáš :) Mě právěže na rozdíl od Vás nedělá problém změnit zaměstnání a začat s uplně něčím novým a neznámým - je to pro ma příležitost dozvědět a naučit sa neco nového. Na to sem od samého začátku poukazoval - co ti brání to prostě zabalit a začat někde uplně jinde ? Buď tvoja lenost (je jednodušší nadávat..) nebo neschopnost, to je potom o neco horší.. Prostě ta doba kdy ti stačila jedna specializace je pryč, ať už bohužel nebo bohudík. Celý život sa musíš učit něco nového, neznámého a stěžovat si na to s poukazováním na druhé je přinejmenším pod úroveň..
Ok,já sem to pochopil jako brečení a stěžování si.. Asi teda špatně. Nemyslel sem to nějak ve zlém, jen stejně tak jak tebe štvů pordejci co prodávajů "pod cenů" tak ma štvů lidi kteří si dovedů akorát stěžovat ale nic pro to aby k stěžování nebyl důvod neudělat..
A stů slevů to tak opravdu bylo, fakt nemám důvod vymýšlat si.. Kupoval sem za 77700,- a původní cena byla něco pod 120tis. Přesně sa mě ju nedaří nikde najít. A výběhový model to je právě teď, před rokem ještě nebyl, ikdyž už sa pár let prodával, to je fakt. Tak jak tak předpokládám že i ta cena po slevě byla v zisku, třeba blbých pár stovek ale byla. A ten "vývar" při doporučené MOC ceně mě přijde jako hodně hodně slušný..
Shr3k: A co ty letákové akce - tam jsou ceny hodněkrát pod nákup a malý obchodník to prostě za ty ceny ani nenakoupí ve velkoobchodě a může jít třeba o potraviny nebo cokoliv jiného. Samozřejmě, že něco tam mají naopak předražené aby to vykompenzovali, ale prostě s těma dnešníma maržema se nedivím, že skončili v mínusu...
Sau: Docela by mě zajímal teda značka a konkrétní model, protože mám dost dobrý přehled o tom co kolik a kdy stálo a můžu Tě ujistit, že ve spotřební elektronice zdaleka není taková marže jako si ty myslíš. Docela mě udivilo, když jsem zjistil s jakou marží taky jede takový velkoobchod s elektro instalačním materiálem apod. Tam to to lítá v desítkách procent, ale ve spotřební rozhodně ne. A nevidím důvod, proč bych měnil zaměstnání, když mě tenhle obor baví a pořád ještě živí. Pokud to jednou nepůjde, tak ač nerad, tak taky změním obor, ale než získám v nějakém oboru znalosti jako mám o elektronice teď, tak to bude zas trvat 10 let. Osobně si myslím, že je vždy lepší, když dotyčný u svého oboru zůstane celý život, protože pak ho nezaskočí žádný problém, než když každou chvíli děláš jiný obor - pak to dopadá jak prodavači v elektroworldu, kteří neví ani odkud vítr fouká.

24.11.2006, 13:25 |
zdany To Tuner#2: Velice zajimava diskuse. Na toto tema jsme hovorili dlouze. :) ... Ale bohuzel vysledek je ten, jak tady pise ALL, ze je to dane politikou nasi zeme a s jeho výkladem plne souhlasim. Ale je to dane samozrejme i dobou ktera nabizi jine moznosti a nabidky trhu a prostoru pro obchod. :) Ktery pred casem neexistoval. Vsak vsichni dobre vime, jak se internet vyvíjel. A stím nic neuděláme. Dnes se možné koupit přes net i nemožné. :)
Najväčšia výhoda kamenných obchodov by mala byť odborná pomoc, pri výbere tovaru, možnosť poradiť, ktorý výrobok a prečo sa konkrétne pre moje potreby vyplatí. A to je najväčší problém. Keď chcem niečo kúpiť, najprv idem na net - zistím si všetko možné o tovare, čo chcem kúpiť, ceny a podobne. Vyberiem si nejakých favoritov a potom idem do kamenného obchodu. Som ochotný akpceptovať rozumnú maržu, veď tovar budem mať hneď doma, budem mať bezproblémovú záruku. Lenže, po druhej vete, ktorú prehodím s predavačom zistím, že chlap je úplne mimo, o tovare čo má na predajni nemá ani páru a ani ho to v podstate nezaujíma. Naposledy som kupoval foťák. Vybral som si presný typ z netu a išiel som sa spýtať do obchodu, čo by u nich stál. Po 5 minútach listovania v nejakých cenníkoch mi predavač povedal 19 900. Na reklamných letákoch mali cenu 15900, tak som ho na to upozornil. Odpoveď bola - Dobre, tak 15900. Otočil som sa a kúpil ho cez net za 11500. Nehnevajte sa, ale takýchto idiotov v živote podporovať nebudem

24.11.2006, 18:37 |
Sau Tuner2 : Nevidíš důvod proč bys měl měnit zaměstnání ? a co třeba ten že ťa to to současné dokáže uživit čím dál tím míň, jak sám píšeš.. A jednoho dne třeba vůbec.. Tak proto. A než plivat všude kolem sebe a obviňovat z toho druhé, radši bych zkusil něco jiného.. Ne že bych ti to přál, od srdce tobě konkrétně přeju ať zostaneš u svojeho oboru třeba do toho důchodu, ale ne za cenu toho že budeš lidi přesvědčovat k pro ně nevýhodným obchodom ! A poukazovat na to že je někdo schopnější než ty tím, že je hajzl.. Prostě je to nová doba, nový systém, nová technologie a to vše dohromady, bohužel, má pro někoho likvidační charakter.. Stejně tak jak jednou v budoucnu zase nová technologie, okteré teď nemáme ani páru, zlikviduje ty internetové prodejce.. C'est la vie - nikdo nikdy neřekl že svět je spravedlivý..
K té značce - byl to Focal Cobalt 816S, 806S, SW800S a CC800S Viz.
[ Link ] :)
Sau: Pokud je to černý dovoz z německa a návody si zkopírují od oficiálního dovozce, který měl samozřejmě nějaké náklady na překlad návodu, dovoz a skladování zboží a servis, tak je to u mě hajzl a hajzlem zůstane a černý dovoz to je. pokud bude mít svůj vlastní překlad a svojí firmu na sevis, tak proč ne, ale tahle to nefunguje a pak lidi "brečí", že jim to servis nechce opravit.
Ohledně Focalů - cena byla daná a marže na nic je zcela běžná a rozhodně není 35% - to tě můžu ujistit. To že sám dovozce udělá akci, kdy dá na set 35% slevu, aby se zbavil starého modelu, tak je jesné, že Tím pádem může i obchodník dát 35% a ještě na tom něco má, ale to není případ toho podlézání cen.

24.11.2006, 19:36 |
Sau Tuner2 : žádný černý dovoz neexistuje, to je enom oblíbený trik prodejců.. Je naprosto jedno kde si věc kůpím, nikdo mě nemože přkazovat že si musím kůpit zboží v zemi kde žiju. Je moje základní právo si zboží dovézt třeba z německa a používat ho v česku. Něco jiného je pokud bez svolení zkopírují někým vytvořený návod, s tím samozřejmě nesouhlasím, pak je třeba se s nimi domluvit na vyrovnání, případně je žalovat .. A autorizovaný servis ti to, pokud se to dané zboží prodává stejně tak v česku jak německu opravit MUSÍ. Jestli to tak nečiní, tak je to na soud..
Stejně tak sa chystám na jaro kupovat nové auto. Předpokládám že podle tebe bych si ho měl kůpit tady v česku, navíc za ceníkovů cenu. Je to tak ? Možu ťa ujistit že pokud sa nestane zázrak tak to tak neudělám, ale dovezu si ho pravděpodobně z Německa nebo Rakouska. Ve hře sů ale aj další státy.. A proč ? protože opravdu nevyhodím z okna několik desítek až stovek tisíc za naprosto tu samů věc jen pro pocit že český prodejce bude mět z čeho žít.. A víš kam ho budu jezdit servisovat a případně reklamovat ? myslíš že do německa ? Omyl.. do najbližšího autorizovaného servisu. A víš proč ? Protože mě tuto možnost dává zákon a je to povinnost toho prodejce se o mě postarat, nehledě na to kde sem auto kůpil..
S tou cenou, nemám dojem že by to byl sleva přímo od dovozce, ale možné to je.. Tak jak tak kdo si to kůpil přede mnů zaplatil o 35% víc za naprosto to samé. Kde je ta jistota, co tu už někdo psal že když přijde do obchodu za rok, zboží bude stát pořád těch dejme tomu 9990,- ? není..

24.11.2006, 22:34 |
Tuner#2 | Upraveno: 2006-11-24 22:35:01
Sau: Třeba u firmy Bowers a wilkins tu jistotu máš!!! Já už mám doma tři roky DM 603 S3 a cena tehdy byla 32.800,- a dnes je 31.200,- což je dáno jednoročním přepočtem cen a tím, že kurz koruny drobet posílil. A pokud bych jel si BW koupit do německa, tak zaplatím přesně tu samou částku a to je pro mě jako koncového zákazníka značně nevýhodné. Myslím si, že ta jejich filozofie je ta správná, protože mě by osobně mrzelo to, že jsem si něco koupil a za rohem to uvidím lacinější.
S tím servisem jsi na omylu. Jsou firmy, které už fungují na mezinárodní záručák, ale vždy tam vypisuješ zemi a dovozce od koho jsi to koupil - to chce třeba Panasonic a pokud tam bude třeba německo, tak u nás Ti to na záruku neopraví. Byli by blázni aby sponzorovali něco co sami nedovezli a takhle fungují všechni. Proč by soukromá firma Eurostar měla sponzorovat nějaký komponent Denon, když ho sama nedovezla? To by asi rychle zkrachovali, kdyby to tak fungovalo jak to píšeš Ty...
Sau - kde jsi vyhrabal tuto blbost "Protože mě tuto možnost dává zákon a je to povinnost toho prodejce se o mě postarat, nehledě na to kde sem auto kůpil.."
Zrovna jako ty máš právo zboží koupit kde chceš, má ten prodejce právo ti to zboží, nebo službu neprodat. Neexistuje žádný zákon, který někoho, jako prodejce nutí někomu něco prodat, nebo poskytnout nějakou službu (pokud to nemá smluvně s dodavatelem dojednáno, že musí např. pijímat včechny záruky).

25.11.2006, 07:59 |
All | Upraveno: 2006-11-25 08:17:51
Je to super. Už jsem nechtěl nic psát ale musím.
SAUovi bych vřele doporučil přečíst si Implementaci evropské směrnice č. 1999/44/ES a Obchodní zákoník. Pokud to udělá snadno ho to z těch záručních bludů vyvede. Ať si samozřejmě nakupuje kde chce. To je jeho právo, které nehodlám zpochybňovat. Ať pak ale zkusí ke mně přijít s uplatněním záruky na některý výrobek, ke kterému mám autorizaci a který u mně nekoupil. Vyběhnu s ním až k tomu soudu a klidně až do Strasburgu.
Je jen mojí volbou jestli budu takovýto případ řešit a jak. V rámci dobrých vztahů s klientem dělám co můžu. Pokud ale už mám možnost postarat se o takový výrobek v rámci bezplatné opravy vždycky si klient uhradí minimálně náklady na dopravu. Stává se, že takoví přijdou, jsou arogantní a domáhají se svých "zákonných práv" různými vulgarismy. Ty pak s přáním šťastné cesty pošlu rovnou do prdele, doporučím jim totéž co SAUovi a popřeju hodně štěstí v jejich anabázi. Zákon na ochranu spotřebitele funguje ale má svoje hranice stejně jako každý zákon. Nejsem sice právník ale ještě nikdy jsem nenarazil na jakýkoliv předpis, který by mně jako obchodníka nutil kohokoliv sponzorovat. Asi tady dochází k jedomu nedorozumění. Pokud jde o auta je na našem úzamí jediný výhradní distrobutor značky, který obhospodařuje síť dealerů v rámci smlouvy. Umožní mi to reklamovat auto ve kterémkoliv smluvním servisu. Už ale vidím jak taková reklamace probíhá u auta koupeného v cizině o elektronice ani nemluvě. Pak už je to jen o ochotě. Jsou firmy, které poskytují celoevropskou záruku a ta skutečně funguje. Nelze ji ale vymáhat u kteréhokoliv z prodejců značky není-li vázán smluvně.
Dovolil bych si polemizovat i s Harryho názorem o odmítnutí prodeje zboží. Protože ale nejsem až tak silný v kramflecích bylo by to spíš na debatu u piva. Je to ale zhruba o tom, že jestliže obchodník věřejně nabízí službu nebo zboží nemůže toto odmítnout jen podle xichtu. Je samozřejmě celá řada obezliček od např. kapacity servisu nebo výroby až po zboží, které je "zadané". V tomhletom se pitvat nebudu, protože jsem nic nestudoval ale jen před časem viděl v Tv pořad týkající se právě této problematiky a ani ten si už přesně nepamatuju. Nic z toho se ovšem netýká plnění záručních povinností a SAUových blábolů o záruce už vůbec ne.
též nevím kde Sau vyhrabal tu povinnost jakéhokoliv prodejce na záruční opravu a nikde to takto není psáno.Sau...máš právo na reklamaci výrobku tam kde jsi si ho zakoupil a to v délce 6 + 18 měsíců (tzn.,že 6 měsíců je plná záruka a potom dalších 18 měsíců je na posouzení autorizované opravny dovozce zda ti záruku uznají....pokud třeba nedošlo k závadě nesprávným používáním atd. nebo třeba u auta nad 60tkm ti také těžko budou na záruku měnit nějaké díly...)nebo v případě,že firma nabízí tzv. evropskou garanci můžeš reklamovat kdekoliv v evropě,ale u obchodníka který je k této možnosti evropské garance autorizován.
To co jsem tady ted napsal je jen zkrácený výcuc toho co jsem se dozvěděl od právníka přes obchodní právo...

25.11.2006, 09:46 |
Sau Napsal jsem to částečně špatně - není povinnost jakéhokoliv prodejce mi vyreklamovat zboží koupené v zahraničí, to je samozřejmě pravda. On samozřejmě nemůže nést náklady za někoho jiného.. Ale je to povinností autorizovaného servisu ! Což nemusí být a často ani není zároveň prodejce.. Povinností je to ale taky jen v tom případě, že se to dané zboží ofifiálně prodává taky tady u nás. Pak na tom ten autorizovaný servis sice taky teoreticky tratí, ale zas ten německý šetří.. Takže je to v rámci dané firmy na stejno. A je už na něm aby si to od té dané značky vyrovnal.. Tak to prostě je, ať se to někomu líbí nebo ne..
Jestli tady někdoblábolí tak jste to vy, tak jak to mají prodejci a lidi co je nějakým způsobem živí ve zvyku. Ono prodat a mět z toho prachy je krásné ale pak nést rizika podnikání a případně prachy taky vydat sa už moc nechce, že ano.. jestli jste tu všichni autorizovaní servismani nějakých značek - je vaše povinnost mi zboží opravit v záruce zdarma, jak kdyby bylo kůpené přímo u vás ať už je kůpené kde chce. Pokud se zároveň vozí do ČR. Naprosto to samé platí u aut a dalšího zboží.. Pokud jste jenom obyčejní prodejci a nic víc, nic z toho co píšu sa vás netýká.

25.11.2006, 09:56 |
Sau Tuner2 : ok, tak je prostě jedna firma (možná jich je víc..) která ceny drží. Fajn. Ale naprostá většina si s nima hýbe jak uzná za vhodné.. Mě to nevadí, je normální že věci slevňují.. Počítám s tím když to kupuju.. A je snad jasné, že když něco stojí stejně, nepojedu pro stejnů cenu do Německa le kůpím si to v mě najbližším obchodě. Ale takových zboží moc není a pokud je to pro mě výhodné než to kůpit u nás, poletím si pro to třeba do španělska..

25.11.2006, 20:13 |
All Sau: přece jen ti doporučuju přečíst si to, co jsem vyjmenoval. Pleteš si pojmy, příteli. Autorizace nestačí. Já tu nebudu dělat žádné výcucy. Jen bych dodal abys přestal blábolit a něco se přiučil. Až si ty věci přečteš zjistíš, že není tak zcela jedno kde věc kůpíš a od koho. Zjistíš také, že je drobný rozdíl v dokladech potřebných pro úspěšné absolvování reklamace a že to platí v celé unii. Mysli si co chceš a přeju ti abys měl vždycky úspěch.

25.11.2006, 22:06 |
Shr3k Offtopic All: Zdar Ivane, už žádné dotazy stran AVX1 / AVX2? ;o)
[ Link ]

25.11.2006, 22:38 |
All Ne.

26.11.2006, 10:04 |
Sau All : Když už píšeš o těch dokladech, určitě víš a opět zde lidi klameš, že k úspěšnému vyřízení reklamace v podstatě žádný doklad nepotřebuju. Kdyby na to přišlo, stačí mě svědectví osoby že jsem to u tebe koupil. Nikde není napsané že ty máš právo určit co je a není dostatečný důkaz o zakoupení zboží u tebe. Ty dokonce jako prodejce mi ani nejsi povinný vystavit záruční list. Jediný případ kdy po mě možeš chtět záručák je když mě dáš záruku delší než je zákonná, tj třeba 3 roky. Pak si možeš klást podmínky v podstatě jaké ťa napadnů..
Co teda čtu tak to vypadá že spotřební elektronika apd má asi vyjímku z celoevropské záruky a nejde reklamovat b kterékoliv zemi EU.
Omlouvám sa tímto teda.
Zcela jistě to ale neplatí u aut, jak sem psal výše. U nich možeš reklamovat v kterékoliv zemi, u kteréhokoliv autorizovaného servisu, pokud sa tam daná značka a model prodává.

26.11.2006, 10:48 |
All Tobě to vážně nestačí napsat 2x???
Tak aby bylo jasno. Abys u mně nebo kohokoliv jiného mohl uplatnit reklamaci na zboží MUSÍŠ ho u mně koupit. Jinak s tím nemám nic společného. Vyjímkou je § 625 Občanského zákoníku. K tomu ovšem podle výše uvedené směrnice EU je třeba platný celoevropský záručák vydaný výrobcem nebo výhradním distributorem s působností v EU. Dále je pak nutné aby ten, na koho se obracíš byl tímto distributorem určený (autorizovaný) a také uvedený v seznamu záručních servisů nebo záručních míst. Stačí pouhé opomenutí jedné z těchto dvou věcí a servis s tebou může vyběhnout. Samotné uvedení a určení ale také nestačí. Pokud totiž dojde ke sporu je nutné také prokázat, že uvedená autorizace není něčím výmyslem (bude-li záruční místo tvrdit opak) ale je založena na platné smlouvě mezi tím místem a výrobcem či distributorem. Vzhledem k tomu, že při podobných sporech je žalujícím téměř výhradně kupující je důkazní břemeno na něm.
Problematiku aut neznám ale řekl bych, že každá značka znamená jednoho výrobce, který v EU distribuuje prostřednictvím národních zastoupení. Ty pak dále prostřednictvím jednotlivých smluvních dealerů takže smlouvy mají vlastně všichni se všemi. Nelze získat autorizovaný prodej a tedy ani servis bez smlouvy. Na základě této smlouvy můžeš reklamaci řešit u kteréhokoliv autorizovaného servisu značky. Určitě na území státu kde jsi auto koupil. Jak je to při dovozu přes hranice nevím.
Pokud by ti tohle nestačilo podívej se na
[ Link ] se zaměřením na odstavec 4 a dohledej si tu směrnici.
Proti tvému svědkovi může obchodník postavit svoje svědky a bude z toho tahanice na léta. Zákon skutečně nevyžaduje vyplněný záruční list ale prokázání nákupu. K tomu může posloužit jak záručák tak i doklad o zaplacení stejně jako svědek. Pokud ovšem budeš používat svědka v obchodě kde jsi nenakoupil nebo bude obchodník hajzl ničeho se nedovoláš.
Končím s tím aby sis přece jen přečetl všechny ty tiskoviny a opakuju. Jestliže si v zahraničí koupíš výrobek, ke kterému mám autorizaci jako prodejce vyběhnu s tebou. Jestliže si ho koupíš stejně a budeš reklamaci řešit u dovozce vyběhne s tebou také pokud nemáš výše uvedené náležitosti. Doporučím zkoušku. Dovez si odkudkoliv z EU nějakého Pioneera a zkus ho reklamovat u Basysu. Nevím jestli se nezměnily jejich podmínky protože pincky prostě beru od nich. Pokud se tedy nezměnily v posledním cca roce vyběhnou s tebou a můžeš si svolat právníků kolik chceš. Já se odpovědnosti za prodané zboží nebráním a pomáhám i lidem, se kterými nemám nic společného. Přes to s tebou vyběhnu když budeš trvat na dodržení záruky u zboží, které jsem ti neprodal a nebudeš se chovat slušně. Když to budeš natvrdo vymáhat prohraješ. Když mně požádáš o pomoc udělám co můžu ale asi tě to bude stát aspoň ty náklady na dopravu.
Jestliže ti nestačí všechno to co jsem napsal je mi to jedno. Já už se o tom nebudu dál bavit. Jen opakuju. Znám svoje povinnosti a tobě doporučuju trochu číst.

26.11.2006, 11:07 |
Sau All : Číst doporučuje předně tobě, viděl bys co sem napsal o příspěvek výše - cituju extra pro tebe znovu :
Co teda čtu tak to vypadá že spotřební elektronika apd má asi vyjímku z celoevropské záruky a nejde reklamovat b kterékoliv zemi EU.
Omlouvám sa tímto teda.
U aut platí celoevropská záruka na sto procent a z jistotů možeš reklamovat auto kůpené v Madridu a autorizovaného servisu v Helsinkách a reklamace bude kladně vyřízena. Pokud samozřejmě bude opodstatněná, že ano ;)
S tím svědkem a nezáručákem jsem to samozřejmě myslel tak že sem to zboží u tebe opravdu koupil a akorát záručák nebo doklad ztrati,zničil,vyhodil apd. a ty ho po mě při reklamaci požadoval - nemáš na to nijaké právo, nárok na záruku nevzniká nějakým papírem ale už "jen" tím že sem u tebe něco koupil a uzavřel tak smlouvu. ta nemůže být podmíněná ničím dalším. Samozřejmě ale když kůpím u konkurence ten samý výrobek co prodáváš ty ale reklamovat ho pujdu k tobě, tak se mnu po právu vyběhneš, to je jasné.
To samé je pak když to zboží kůpím u tebe ale reklamovat ho u tebe nebudu ale pujdu přímo do autorizovaného servisu, není k tomu potřeba nutně záruční list nebo doklad. Stačí třeba jenom to, že se výrobek pře třeba víc než rokem ani nevyráběl - je teda jasné že v záruce být musí. K jejímu uznání není třeba žádný další doklad, ať už záručák, faktura nebo jakékoliv jiné potvrzení.
Sau: Jsi na omylu. Všechy autorizované firmy chtí jak záruční list, tak i v poslední době doklad o koupi a mají na to plné právo. jak jinak by asi zjistili, že to bylo koupeno u nás a že tudíš máš na záruční opravu nárok a jak by asi zjistili, že to je v záruce, když není jasné, kdy jsi to přesně koupil. Ano u zboží, které nebylo před rokem na trhu, je to sporné, ale prostě bez dokladu Ti nemám povinost cokoliv s Tebou vyřizovat a je to přesně o tom, jak ten zákazník k Tobě přistupuje a jak psal All.
Pokud budeš arogantní ve stylu jak to píšeš tady, že máš na vše právo a že má být vše zadarmo, tak s Tebou vyběhnu přesně jak psal All. Samozřejmě zákazníka, který se chová slušně se snažím nějak řešt, ale jinak ať táhne... Je v satelitech příjde každý druhý, že se mu třeba zasekává a že by tam chtěl přehrát SW na záruku. pokud to nekoupil u nás, tak raději dá 300 - 500,- u mě a já mu to udělám do druhého dne, než aby to reklamoval u toho zázračného netového prodejce. Až pak si uvědomí, že by v podstatě ušetřil, kdyby to koupil u nás a SW by tam měl zdarma.
To SAU: meleš nesmysly v mnoha věcech co píšeš bohužel
-zákazník musí doložit,že zboží u tebe koupil (nejčastěji prodejní doklad,dodací list či faktura)
-zákazník dle občanského zákoníku NEmusí mít originální obal...ovšem dále se píše,že pokud povaha prodané věci vyžaduje dopravu do servisní střediska a nemá obal,který zabraňuje poškození věci atp. tak mu prodejce může naúčtovat náklady s tímto spojené!! (např. novou krabici!) Ovšem v praxi kdekdo příjde bez krabice a že nemusí,protože nějaká Picková (asi všichni co se v tom pohybují,ví o koho jde) řekla,že originální obal být nemusí...prostě říká jen část...
-doba záruky (je určená pouze Občasnkým zákoníkem...v obchodním není žádná min. délka určená a můžes si to upravit např. obchodními podmínkama,reklamačním řádem atp.)
je ve většine případu 24 měsíců,ovšem po prvních 6ti měsích musí zákazník doložit že na výrobku je úvaděná VADA.
Proto např. IBM,Acer a další mají uváděnou záruku u notebooků 12 měsíců...zjednodušeně se dá říct,když to zboží je prodáno na IČO odběratele,jedná se o vstah dle obchodního z. a když na Frantu Nováka bez IČO,tak 24 měsíců (tedy práva zákazníka nejsou jakkoli omezena)
Jinak p. Picková ap. říkají lidem za jak dlouho musíš reklamaci provézt atp. nicméně v obč. z. je např. napsáno,že ty jako prodejce musíš o reklamaci rozhodnout ihned nebo max. do tří dní co se zbožím bude dít! Ovšem lidí příjdou z rozbitou věcí a chtějí buď ihned odstoupit od kupní smlouvy nebo ihned vyměnit...což samozřejmě prodejce nemusí,ale musí dodržet kroky dle zákona
-Nikde není napsáno,že All musí vzít jakékoli zboží např. stejné značky koupené jinde do "reklamace"pokud není k tomu úkonu smluvně vázan výrobcem atp.
-Autorizované servisy v mnoha případech bez doložených dokladů věci ani NEpříjmou,takže na reklamaci kašlou a je toto v čím dál větším měřítku! Já se tomu nedivím a je to jen dobře!
-Jinak k těm dokladům,pokud jej není schopen doložit,je možné aby prodejce vystavil duplikát,ovšem Může zákazníkovi účtovat náklady spojené s touto procedurou!
JInak k těm cenám. Nechápu jak mnoho lidí si myslí,že E-shop znamená automaticky levné zboží! Dneska mnohdy ty ceny jsou stejné jak v kamenném obchodě,tak v E-shopech.
Ovšem E-shop není schopen zajistit mnoho služeb se zbožím spojených např. se zapojením zboží,dopravou,nastavením atp.
Jde spíše o to,že marže jsou proklaté nízké,zboží pořád slevňuje,takže je nutné prodávat více zboží abychom vydělali stejně.Nejde o to vydělávat s 50%marží,ale s takovou aby si prodejce zachoval svou odbornost,prostředky k opravám,testování atp. a měl nějakou rozumnou mzdu...bohužel je mnoho prodejců garážníků a e-shopů kteří nejsou schopni prodat zboží s přidanou hdonotou,ale tlačí zboží pouze cenou a naštěstí mnoho lidí již toto pochopilo a raději si nějakou tu jednotku % připlatí a koupí to v "kamenném" obchodě...
Sau - jak chceš bez jakéhokoliv dokladu dokázat, zda je zboží ještě v záruce? Nebo v případě, že zboží nepůjde opravit, ani vymněnit, jaká částka ti má být vrácena?
Každý obchdník, má nějaké obchodní podmínky a ty jsi s nima v okamžiku koupě souhlasil. Pokud je tedy v podmínkách, že při uplatňování záruky musíš předložit záruční list a účet, tak jsi s tím také souhlasil a nikoho asi nebude zajímat, že jsi ho zničil, ztratil, nebo vyhodil.

26.11.2006, 18:47 |
Sau Přečtěte si občanský zákoník, tam je psané. Jako důkaz o tom že sem ho kůpil přímo u někoho poslouží třeba právě svědectví druhé osoby, nebo účetnictví. A že je zboží v záruce třeba výrobní číslo, nebo to že ještě před více jak 2 rokama nebylo ve výrobě. prostě a jednoduše nemože byt reklamace podmiňována jakýmkoliv "cárem" papíru. Záručák nebo faktura není nějaká cenina, aby měla vypovídací hodnotu..
A už vůbec sem nepleťte vztah firma-firma, tam je to uplně něco jiného než firma-občan.
Kdyby bylo psané v obchodních podmínkách firmy kde sem nakůpil že při každé reklamaci mě usekne jeden prst taky by to bylo podle vás v pořádku ? Prodejce si može napsat do nějakých svých podmínek co sa mu zachce, nemá to ale absolutně žádů váhu, protože prodej se řídí zákonem a ten nějaký prodejce svýma podmínkama opravdu neobejde.. Ať už v nich bude psané cokoli..
Vše co píšu platí když reklamuju buď u toho prodejce kde sem to kůpil nebo v autorizovaném servisu, ne jak sa někteří snažite naznačit v případě že reklamuju zboží kůpene u jednoho prodejce u prodejce druhého. A taky to teda neplatí, jak sem zjistil na rozdíl od aut, v případě zboží dovezeného ze zahraničí, to taky musím reklamovat v místě zakoupení nebo autorizovaném servisu dané zančky v daném státě ( nebo s mezinárodním záručákem případně i u nás..) Za což sem sa omluvil, že sem špatně informoval.
A že nemá prodejce povinnost se se mnou bavit a přijmout opravu je lež a je to jen důkaz toho co si tu prodejci dovolí a co by jim na západ od nás nikdy neprošlo. U nás si, bohužel, většina poškozených lidí rozmyslí, jestli radši přijde třeba o pár tisíc hned kvůli neuznané reklamaci nebo sa bude dlůhé roky sůdit s dotyčným. A na to prodejci hřeší a spoléhají... Proč když v zahraničí něco reklamuju je prodejce na mé straně ? obvykle věc přijímá bez snahy oškubat zákazníka ? Protože jeho zákazník = jeho pán. Kdyby nebylo zákazníku, nebylo by ani jeho, nevznikly první obchody a pak zákazníci ale naopak. To ale někteří prodejci tu v tomto státě pořád nemožů nebo nechců pochopit. pak když vidí zákazník jen snahu prodejce prodatmu zboží, mět z něho zisk a sbohema šáteček tak sa nedivte že na tu hru zákazník přistupuje a chová sa k prodejci stejně tak.. A jestli sů prodejci kterých sa to cosem napsal netýká, je jich rozhodně menšina a omlouvám sa jim jestli sa jich to dotklo.
To SAU: ty jsi přesně jeden z těch debilů co si myslí že zákazník je pán všemocný a všichni prodejci jsou hajzli jenom k nim vlezeš do obchodu.
Autorizovaný servis NEmusí a (ani v mnoha případech toto neudělá!!!) že by vzal bez jakéhokoli dokladu zboží do reklamace. A to už jsem zažil ledasco a lidi vyhrožovali kejakýma institucema počínaje ČOI,SOS,Finančákem až po Občanského judo a v neposlední řadě prudili kde mohli a nakonec zjistili,že jsou stejně v prdeli a s prosíkem přišli,jak by se situace dala řešit!
myslím,že mnoho lidí zde jako All,CTS atp. se v tom pohybují skoro denně,takže ví reálně z praxe jak co funguje.
Mimochodem podle tvéh textu tipuji,že jsi Slovák? já jen jestli jsi četl správný Obačanský zákonik český :-))))
To 21/11/2006 13:11 H.E.R.O. : já bych udělal min. cenu ,něco jako kolek na cigaretách! 1. by firmy soutěžily službama a né jen cenou 2. by stát asi více vybral peněz a mohl se vysrat na registrační pokladny atp. 3. zvýšila by se i zaměstnanost a když teď tak nadtím přemýšlím,tak by byli spokojeni všichni včetně těch nakupujících (učšetřilo by jim to čas hledání nejnižší ceny,měli by více peněz protože by utržili více na trhu práce za svou práci atp. )
takže místo běžných 1 či 2% by prodejci měli např. 10% a pak už jen lákali lidi svýma službama-tedy tzv. přidanou hodnotou! :-)))
SAU:
kdyz prijimam reklamaci tak pozaduju origonal krabici, fakturu a zarucni list
div se nebo ne, nikdo si nestezuje :-)
SAU - S těma dokladama máš sice pravdu, ale asi si to špatně vykládáš.
Je to totiž jen a jen pro tvoje dobro, jako kupujícího, když si fakturu, paragon a záručák uschováš alespoň po dobu záruky.
Je totiž na tobě, jako kupujícím, aby jsi dokázal, že jsi zboží zakoupil v určitém termínu u konkrétního prodejce. To je totiž podmínka pro uplatňování reklamace.
V záručním listě mohou také být uvedeny např. prodloužená záruční doba (nad hranici stanovenou v zákoně) a většinou i obsah poskytované záruky, její rozsah, podmínky a způsob, jakým je možno uplatnit nároky z ní plynoucí, nebo i servisní střediska, kde můžeš záruku uplatňovat atd.
Takže pokud jako zákazník tyto doklady předložíš a pokud sepíšeš reklamační protokol, je to jen pro tvé dobro, protože tu reklamaci urychlíš a zabráníš případným dalším sporům. Máš totiž „něco v ruce“. Záruční list i kupní doklad nejsou totiž jen "cár papíru", jak se domníváš, ale jsou to doklady, které mají právní hodnotu.
Máš sice pravdu, že zákon ti neukládá povinnost ty doklady uschovávat a že v krajním případě by mělo stačit čestné prohlášení kupujícího, nebo čestné prohlášení svědka ( :-) kolik lidí chodí nakupovat se svědkem??), ale pokud bude mít ten prodávající oprávněné pochybnosti, tak to nemusí uznat. A zde jsme zase u toho, proč je dobré ty dokumenty uschovat. V případě, že nebudeš mít ty dokumenty, tak jsou v podstatě 2 možnosti. Buď to ten prodávající uzná, ať už kvůli tomu, že chce například vyhovět a tím třeba přesvědčit zákazníka, že je výhodnější nakupovat u něj, nebo kvůli tomu, že se mu nějaké handrkování u soudu nevyplatí. Druhá možnost je, že to neuzná a pak jde celá věc k soudu. To je ale opravdu poslední možnost a ještě jsem se s ní v praxi nesetkal.
Ze zkušenosti mohu říct, že 99% zázníků ty doklady má a při uplatňování reklamace je se samozřejmostí předloží. Z toho zbylého jednoho procenta je opět 99% lidí, s kterýma se dá dohodnout. Ten zbytek jsou většnou arogantní všeználci, kteří se začnou ohánět "zákony" a "právy", které nabyli u různých hospodských rádoby-ekonomů a rádoby-právníků. Velká většina z tohoto zanedbatelného množství lidí se ve skutečnosti snaží s něčím "vyjebat". Pak není divu, že se k nim obchodníci chovají podle hesla "Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá".
Tato diskuze má název „Pro obchodníky - problém s internetovým obchodem.“, takže se k tomuto tématu měli vyjadřovat především obchodníci, kteří vědí o čem mluví.
Samozřejmě se k tomu mohou vyjádřit i ostatní, ale mělo by to mít hlavu a patu. Dost ale pochybuju, že někdo, kdo se v této oblasti nepohybuje, zná včechny okolnosti, aby mohl zasvědceně mluvit.
Nešlo totiž o to, že většina obchodníků jsou líní, neflexibilní a zvrácení lidé, kteří začali podnikat jen kvůli tomu, aby odírali zákazníky a aby byli do dvou let milionáři – jak jsi tady několikrát naznačil. Většina těch, co jsi je takhle obvinil a co je znám, jsou lidi, co pracují mnohem více jak 12 hodin denně a mimo to se neustále vzdělává, aby mohli zákazníka co nejlépe obsloužit.
O čem mluvil Tuner a ostatní, jsou dumpingové ceny a to nemá se zdravou obchodní soutěží nic společného. Velké obchodní řetězce totiž prodávají za ceny, za které normální obchodník ani nenakoupí. Na netu se roztrhl pytel s obchody, kdy každý Franta Omáčka si udělá živnosťák a odpoledne, když přijde z Kolbenky začne dělat „kšefty“. Tomu samozčejmě 0,05% marže jako kapesné stačí. Běžnému obchodníkovy potom nezbyde, než se těm cenám přizpůsobit a protože mu po odečtení nákladů (které Franta nemá) nic nezbyde, tak musí začít šetřit. To se většinou odrazí i na servisu pro zákazníky.
Dost výrobců, kteří vyrábí kvalitní produkty už dnes pochopilo, že kvalifikovaní distributoři jsou jejich páteř a upouštějí od sytému „prodat co nejvíce za každou cenu“. Uvědomili si totiž, že ryze internetové obchody nemohou zákazníkovi poskytnout dostatečné zázemí a že takový prodej vlastně poškozuje značku, produkty a v neposlední ředě i snižuje image firmy. V dnešní době je například u nových aut v oblasti auto HiFi situace tak komplexní, že už nestačí někomu vrazit do ruky krabici se zbožím a „běž“. Nové systémy v autech už vyžadují fundované poradenství a odborný servis. Kdo montoval něco do auta vyšší střední třídy, které bylo vyrobeno v posledních letech, tak ví o čem mluvím. Takové know-how se dá ale získat jen na odborných školeních, smovzděláváním a praxí (montážema). Tady ale dojde těm velkoprodejcům a internetovým obchodníkům dech, protože v supe-extra-maxi-elektro-audio-worldech jsou prodavačí od toho, aby prodávali a ne od toho, aby jezdili po školeních a Franta s internet shopem musí ráno píchnout v rachotě a na takové věci prostě nemá čas.
Osobně doufám, že se situace za nějakou dobu ustálí. Bohužel se může stát, že to pár dobrých obchodníků asi nepřežije.

27.11.2006, 10:19 |
Sau HarryP : přesně tak jak to píšeš mám zkušenosti s 80% prodejců - já su podle nich enom plebs a debil kterého je třeba co najvíc oškubat a odhodit co najdál, nedaj bože aby sa eště někdy vrátil něco po mě chtět, co by ma snad mohlo stát peníze.. Podle toho sa k nim chovám. Opravdu není v mojích silách zjišťovat, jestli je zrovna tento prodejce poctivý a dobrák, nebo ne.. Udělali ste si u mne reklamu všeobecně špatnů, takže si teď možeš stěžovat a děkovat tvojím "kolegom" S prosíkem za tebů přijdů max proto, že díky stavu soudnictví v tomto státě by jim trvalo tak odhadem 10 let, než by něčeho dosáhli. tak sa radši sníží až na zem a panu velkomožnému podnikateli ustoupí. A ten sa nepřestává usmívat jak ochcal další lidi a jaký že je frajer.. V normálním státě by si toto v životě nedovolil..
Slovák opravdu nejsu, český zákoník, pravděpodobně na rozdíl od většiny prodejců sem četl..
Kral007 : ok, když nikdo neprotestuje tak proč ne.. Ale nemáš na to právo, až někdo přijde že má třeba enom fakturu a nemá origo krabicu a záručák nemožeš ho vyhodit, jak sa mě už stalo.. (ne u tebe.. :) )
Jinak aby to nevyznělo že první co udělám po koupi je že vyhodím veškeré "důkazy" o tom že sem provedl nákup.. To opravu ne.. Ale stane sa že ten či ten doklad ztratím a prodejce sa toho okamžitě snaží zneužit, aby snad neměl nějaků prácu navíc s vyřizováním reklamace, nebo aby si asi nepokazil pověst bezproblémového odběratele u distributora, opravdu nevím proč..
A jsi si jistý že lidi tu tvoju přidanů hodnotu oppravdu požadujů a potřebujů ? Já opravdu ne.. Z vysoka ti na ni kašlu.. Nikdy sa nepujdu radit do obchodu, který má kšeft ze zboží o které mě jde.. A třeba ten tvůj servis, uvedu příklad :
Kůpím věc v kamenném obchodě, najbližší mám 15km daleko. Za 9990,-. Mosím do toho obchodu samozřejmě zajet, obvykle nenakůpím hned na poprvé, takže min 2x. Po roce sa mě věc pokazí, takže ju tam mosím zas zavést, max ten měsíc tam bude a po měsíci si pro ni zas přijet.
Kůpím věc na netu, najbližší mám 1m od postele. Za 8490,- Vybírat si možu jak dlůho chcu kde chcu, dovezů mě ho až do domu zdarma kdy mě to bude vyhovovat.Po roc sa mě pokazí, takže zajdu na najbližší poštu (500m) a pošlu ho na opravu do autorizovaného servisu. Max za měsíc mě dojde zdarma zpět na poštu.
Co si myslíš že je pro ma výhodnější ??
Dál sa mě a několika známým stalo, že po vzítí věci do servisu u prodejce kde sem to kůpil mě bylo po čase řečeno že oprava není záruční a ať dám vědět co dál. Došel sem tam, řekl sem mu že to teda opravovat nechcu (ceny opravy = ceně nového výrobku) a on po mně chtěl několik stovek za prácu na zjištění závady.. Co myslíš že následovalo ? Výměna argumentů a následné vrácení věci i bez peněz.. Ale zákazník "debil" by radši zaplatil než by sa dohadoval a o to prodejcom ide... Tomu říkám přidaná hodnota.

27.11.2006, 11:11 |
Sau Prostě a jednoduše :
Nechte na lidech ať sa rozhodnů kde kůpí
Pokud někomu vyhovuje, požaduje to nebo nevadí "přidaná hodnota" tak fajn, ať si tam nakupuje, nemám vůbec nic proti tomu.
Stejně tak ale čekám že když ju někdo nepotřebuje, nevyžaduje nebo přímo nechce, postará sa o sebe sám,že mu nebude "násilně" vnucovaná.
Až za Vama přijde někdo kdo koupil bez "přidané hodnoty" a bude ju po Vás vyžadovat, vysvětlete mu o co kvůli ní přišel a vykažte ho do patřičných mezí.. naprosto souhlasím. Ale nesnažte sa do ní přesvědčovat lidi kteří ji nikdy nevyužijí, je jim na nic a k Vašemu krámu sa nepřiblíží nikdy na blíž jak 100m (obrazně řečeno..)
" Ale nesnažte sa do ní přesvědčovat lidi kteří ji nikdy nevyužijí, je jim na nic a k Vašemu krámu sa nepřiblíží nikdy na blíž jak 100m (obrazně řečeno..)"
Myslím, že bude většina obchodníků jen ráda, protože o takovéto zákazníky opravdu nikdo nestojí. :-)

27.11.2006, 11:50 |
Sau harry : sacra, do teď sem měl dojem že ano.. protože takových zákazníků, jak tu sami píšete, přibývá a Vám to "kazí" kšefty..
Spíš bych řekl že nikomu z Vás nebude chybět tento typ zákazníka - "Až za Vama přijde někdo kdo koupil bez "přidané hodnoty" a bude ju po Vás vyžadovat, vysvětlete mu o co kvůli ní přišel a vykažte ho do patřičných mezí.." - což chápu.. :)
to Sau:
1.Možná se tak někteří prodejci chovají,ovšem z mého pohledu je to spíše opačně.více se setkávám s tím,že chtějí vyjebat zákazníci s prodejcema!
2.NEmusí mít originál krabice,ovšem pokud to povaha věci vyžaduje,může ji prodejce účovat( takže je zase lepší když si zákzaník nechá originál krabici!
3.Doklad nemusí mít,ale prodejce mu může účtovat vystavení náhradního dokladu.
4.Zkušenosti mě říkají,že spousty zákazníků e-shopů nebo marketů,ale i některých "prodejců" pak příjdou k nám a chtějí poradit nebo rozchodit atp. a to je to co si myslím že já, All,Harry,CTS.CZ atp. udělají automaticky od A do Z co je potřeba,ale samozřejmě chtějí z toho mít rozumný zisk! a o to tady jde... a sice se zvyšuje % lidí co nakoupí něco na netu,ale pak rádi příjdou zpět a připlatí si JEDNOTKY% ale mají něco jako full service.
5.No nevím spousta značek či firem má své autorizované servisní střediska,takže není důvod aby se prodejce obával,že distributor bude nějak nespokojen,když se nějaká reklamace řeší.
6.Možná se ti to zdá divné,ale je spousta reklamací,které nelze uznat! je to vždycky hodně individuální.
7. Jak píšeš,že nestojí prodejci o "takové zákazníky" a Ty si jako myslíš,že ti internetoví i takové stojí? myslím,že ani ti né :-)

27.11.2006, 12:29 |
Sau Harryp :
1. No vidíš, já to mám přesně naopak..
2.Samozřejmě, pokud není žádná krabice něco si za ni naúčtovat může, ale tady jde o to že požadují originál krabici a nespokojí se s ničím jiným.. ikdyž jde jen o to aby bylo v čem zboží převést a to splní i neorigo krabice. Tady jde právě o buzeraci obchodníka, jeho snaha vyhnout se reklamaci za každů cenu a odpálkování zákazníka kvůli nejaké blbosti co si vymslí a snaží sa vsugerovat že to tak byt musí..
3. :)))) A sme u toho, proč bych měl potřebovat náhradní vystavení dokladu, když je podle tohoto jasné, že sem ho u Vás kůpil ? nebo na základě čeho jinak bys ten náhradní doklad chtěl vystavit ? enom tak z prstu vycucat ? asi ne.. tudíž máš záznam že to zboží bylo u Vás prodané a tak je bezpředmětné cokoliv vystavovat - na základě toho musí být zboží přijato. to je to co píšu, že není potřeba mět záruční list ani doklad, když na to přijde.. ta snaha vystavit náhradní doklad ze strany prodejce je ejn další snaha jak oškubat zákazníka na základě nečeho, co vůbec není potřeba..
4.Naprosto souhlasím !! Když u tebe nic nekůpil, proč bys měl kolem něho zadarmo běhat.. Naůčtuj si co je třeba a při tom mu vysvětli, že kdyby nakůpil přímo u tebe a ne v netovém obchodě že teď by nic platit nemusel.. Třeba příště přijde nakůpit k tobě.. Ale prosím, nech to rozhodnuití na něm a neodsuzuj ho za to že u tebe nenakůpil..
5. V tom případě žádám vysvětlení, proč je člověk který přijde zboží do obchodu kde ho kůpil reklamovat, braný jako plebs, otrava a co že si to pomáli že dovoluje.. (moje zkušenosti) Nic než snaha zalíbit se distributorovi o pověst bezproblémového prodejce mě nenapdaá.. Budu rád za každů jinů variantu..
6.Souhlas..
7.Samozřejmě že nestojí, ale víš snad o případu, že by někdo kůpil něco v kamenném obchodě a snažil sa to reklamovat v internetovém ? :)) Já teda ne a nedovedu si představit že to tak někdo někdy udělá.. Což naopak, jak sám píšeš, je asi docela častý jev, který jak ty a ostatní prodejci, tak aj já odsuzuju..

27.11.2006, 19:40 |
ales4 nas zakaznik nas pan :-)
Sau: no kdyz predavam vec k reklamaci k dovozci nebo velkoobchodu tak chteji minimalne jejich zarucni list
a ty krabice... zalezi co to je, protoze prodejni mista jsou treba v praze ale servis maji na morave a musi se to posilat, proste original obal je na to idealni
dalsi reseni je co delam ja, delam dost pro firmy, oni by tyhle veci postraceli takze servis zajistuju ja, a kazda firma ma slozku kde je jechich zarucak, kopie faktury a dalsi veci

29.11.2006, 00:30 |
Sau Kral007 : je to jen o dohodě, chtět samozřejmě možů, je to tak aj nejjednodušší, to nepopírám. Ale jde to aj jinak a ne že ne jak se snaží někteří tvrdit.
Opět, samozřejmě, nejjednodušší je to v původní krabici, to je bez debat. Ale když není tak to nemože byt důvod k zamítnutí reklamace jak sa o to často prodejci snaží přesvědčit.. pokud někdo bydlí v rodinném domě jako já třeba, tak pro něj obvykle není problém krabice schovávat. Ale u někoho na bytu, když vidím kolik sám krabic mám, si to dost dobře představit nedokážu..
krabici nejsi povinný si schovávat.......ale v něčem se to na reklamaci musí poslat.Je potom jen na prodejci jak se k tomu postaví....třeba naúčtováním balného...

29.11.2006, 12:13 |
Sau .. no a je to problém poslat v neoriginální krabici ? To je to co píšu, hledání i té najmenší záminky (navíc neopodstatněné) k odmítnutí reklamace.. V něčem to byt musí, ale to něco nemusí byt originální "něco"..
...no vždyt to tak myslím.....musí to být v nějakém odpovídajícím obalu.Toť vše...
sau: kdybys treba posilal na reklamaci kompletni 3way kompa tak bez original krabice se to bude blbe posilat tak abys to neposkodil, proto Ti nauctuji treba 300-500,- za to ze to musi zabalit
origo krabice je na to uspusobena a bezpecna na prepravu...

30.11.2006, 00:28 |
Sau Kral007 : Jasné, něco jde nez origo krabice fakt blbě, ale "běžné" věci jako rádio, TV, DVD, video apd není problém v čemkoliv..
Vivat Sau. Pokud tu chtějí obchodníci brečet, můžou. Pokud je sere, že 80% jejich potencionálních zákazníků myslí takhle a kšefty se tenčí a tenčí, pak jediná možnost je na tom něco změnit.
Já jsem nebyl jedinkrát svědkem toho, že by mi někdo v kamenné prodejně s něčím odborně a kvalifikovaně poradil, zato jsem byl mnohokrát svědkem toho, jak mi chtějí hrnout to, co je výhodné především pro ně, ať už z hlediska marže, logistiky nebo jen stupidity momentálního prodavače či spolumajitele na směně. K jednomu takovému, který mi celý měsíc neustále tvrdil, že dané zboží nejde sehnat, nutil mi jiné a já ho potom sehnal o krám vedle naprosto bez problémů, jsem si vypěstoval natolik silnou averzi, že když jsem ho pak viděl na rally ČK, musel jsem o dvě zatáčky dál jen abych neviděl ten jeho kuní ksicht.
Kvůli jakékoli elektronice od mobilního telefonu až po kompletní kuchyni, rozhodně nebudu nikam chodit, protože výsledek je už předem jasný. Navíc vše můžu bez udání důvodu vrátit pakliže to nesplňuje mé představy a e-shop je povinen toto respektovat a vrátit plnou částku.
Prodejci tu povídají o e-shopech málem v duchu, jako by to bylo něco ilegálního a zároveň tu líčí katastrofické vize o tom, že zhyne celá ekonomika, jestliže to člověk nekoupí u nich. Ne, nezhyne a dokonce ty peníze zbydou nakonec i pro jiné obchodníky s něčím úplně jiným, například s oblečením nebo pěknou dovolenou. Daleko horší morální problém je, kolik věcí kupují lidi na dluh a nad tím se nepozastaví nikdo.
Svět se zmenšuje, zmenšují se i vzdálenosti a trend směřování zboží po co nejpřímější cestě od výrobce k zákazníkovi je jasně patrný už dlouho, to jenom u nás to dlouhé roky spalo a teď jsou věci pro některé až příliš v pohybu. A můžu říct že spousta lidí i z jiných oborů, pro které podnikání do roku 98 fungovalo víc než dobře, dneska na tehdejší poměry tře bídu s nouzí, mám je v rodině.

30.11.2006, 10:16 |
Sau Vidíš, teďs mě připoměl, před 2 rokama sem si chtěl kůpit digi foťák. Domů nám došel leták kde byl ten typ co sem přesně chtěl. Navíc na splátky s nulovým navýšením a přesně tuto kombinaci sem hledal. Tak sem si zašel do toho obchodu, že teda chcu tento foťák. prodavač na mě civěl jak na zjevení a co že to po něm chcu, není prý blázen aby si držel všechny letákové věci skladem. Prý jestli ho chcu tak mě ho objedná, bude tak do týdne.
Hádejte co sem udělal ? poděkoval mu a odešel dom. Tam sem si na netu našel obchod, kde mě ho daly na splátky sice s navýšením, ale i po navýšení mě přišel o neco málo míň než bez navýšení v kamenném krámě. navíc mě ho dovezli až do domu za 2 dny. Max spokojenost.
Sau: Jistě, kam bych lezl k takovýmhle exotům, když u mě druhý den ráno v sedm zvoní PPL s mým zbožím.

01.12.2006, 07:46 |
somas fíha tady se to rozjelo :-))
Harryp: jako tenhle tvůj výrok totálně nechápu "1.Možná se tak někteří prodejci chovají,ovšem z mého pohledu je to spíše opačně.více se setkávám s tím,že chtějí vyjebat zákazníci s prodejcema!" jak může zákazník vyjebat s prodejcem??? Jedině tak, že mu nezaplatí. To ale v maloobchodu není možné - peníze dáváš "na dřevo" oproti zboží. Jestli jsi obchodník a máš tenhle názor na zákazníky tak se pak nesmíš rozčilovat, že si pak raději zákazník koupí věc v e-shopu.
RedBaron: tohlejsi krásně napsal "Prodejci tu povídají o e-shopech málem v duchu, jako by to bylo něco ilegálního a zároveň tu líčí katastrofické vize o tom, že zhyne celá ekonomika, jestliže to člověk nekoupí u nich" - vystižněji napsat to snad už ani nešlo

01.12.2006, 09:17 |
All Tady se fakt řeší naprosté chujoviny. Trh je takový jaký je a s tím nenadělá nikdo nic. Vyjebávaček ze strany obchodníků i zákazníků je dost a dost. Já nad e-shopy nekňučím a myslím, že je to vždycky jen a jen o lidech. Ne všichni obchodníci jsou zloději a ne všichni zákazníci vyjebávači. Část lidí dá vždycky přednost pohodlnému nákupu po síti. Občas možná narazí na zloděje, na absenci CZ manuálů, na těžkou dostupnost záruky. Nakonec si ale najdou ty svoje osvědčené e-shopy, u kterých zůstanou. Část lidí dá naopak přednost zázemí, službám a servisu seriózního kamenného obchodu. Taky si musí vyzkoušet kdo seriózní je a kdo ne. Taky si ale nakonec najdou toho svého. Já osobně si na Netu vybírám. Prohlédnu modely, zjistím možnosti a pak jdu s poměrně konkrétními požadavky koupit ledničku, pračku, Tv, DVD a další věci do obyčejného krámu, který má okna. Proto jsem taky už hóóódně vysoko napsal, že mám svého a myslím tím osvědčeného, instalatéra, malíře pokojů, dodavatele bílé i černé elektroniky, textilu, koberců, nářadí a všech dalších potřebností. Kdo chce kam pomozme mu tam. Narazit na hajzla je možné na Netu i v krámu. Krám ovšem najdu a že zboží z netu můžu bez udání důvodu vrátit je sice hezké ale když narazím na hajzla nemám ho komu vrátit a bez policajtů ho nenajdu. Třeba zrovna tohleto v uvedeném termínu v kamenném krámu nehrozí. Jsme ale svobodní lidé (aspoň většina) a tak si každý svoje peníze utrácejme jak se nám líbí. Jak říkám. Celá tato debata je o hov*ě. Snad pouze pasáž o zárukách má smysl.
Naprostej souhlas s RB, je jina doba a maly prodejce spotrebky to bude mit hodne tezky. Dnes je doba e-shopu a hypermarketu. Je jeasny ze budou ti mali prodejci brecet a radi by pevny ceny, ale to je jen jejich problem. Trh, nebo ekonomiku to rozhodne nepolozi, kdyz zaniknou, jak se nam tady snazi namluvit. Stejnej pripad jako maly samosky s potravinama, taky je zlikvidovaly super-hyper-markety. Taky se branili a nadavali, ale dneska uz nikomu nechybi.

01.12.2006, 12:37 |
Luger Malá poznámka - odstoupení od smlouvy do 14 dnů bez udání důvodu při komunikaci na dálku platí i pro kamené prodejny..... Stačí když je objednávka učiněna telefonicky, mailem, faxem apod....
Luger - mužeš mi prosím tě napsat odkaz, kde je to uvedeno. Podle mě, vzniká samotná prodejní smlouva až v obchodě, když zákazník zboží přebere a zaplatí (tedy v tom případě, že objedná telefonicky, mailem, nebo faxem ale zboží odebere osobně v kamenném obchodě).
Také se vedou neustále spory o té 14ti denní lhůtě. Proto bych uvítal nějaký odkaz, kde je to podrobněji vysvětleno.
Může zákazník 14 dní zboží užívat a pak vrátit, nebo jej musí vrátit v původním obalu, nepoužité a originálně zabalené?

01.12.2006, 13:26 |
Luger Podrobněji Ti můžu dát jen takové info, že my jsme to již řešili přes dvě právní kanceláře a nechali si udělat dva rozbory a vždy se závěrem, že bychom případný spor prohráli......
Protože provozujeme jak prodejny tak eshop zajímal nás právě rozdílný pohled, takže zákazník i když si odjedná přes eshop a vyzvedne v prodejně hledí se na to jakoby uzavřel smlouvu na dálku. Problém není kde byla smlouva "uzavřena", ale kde a jak "vznikla" - což je komunikace na dálku.
Odstoupit a vrátit výrobek může do 14 dní za podmínky že jde o bezvadné zboží - pokud je to vadné = reklamace. Pokud povaha věci vylučuje použití (např. software, lepené kolky atd.) nesmí být rozbaleno. Můžeš naúčtovat poplatek za opotřebení věci (toho hojně využíváme, spousta lidí si koupí třeba na MS ve fotbale televizi/monitor/projektor a pak chce vrátit) jeho stanovení je na prodejci, pokud zákoš nesouhlasí může se soudit a sehnat si posudek. Další podmínkou, že zboží musí být kompletní vč. všech obalů. A perlička nakonec - neplatí pokud je cena závislá na výchylkách trhu, které nemůžeš ovlivnit. Spousta zákazníků si ve středu něco koupí, v pátek přijde pricedrop třeba o 30% a hned v pondělíš vidíš frontu vyčůránků ve frontě na dobropisy. Tací mají smůlu.
Hezky se to tady rozjelo, ale už ani nemám chuť na to reagovat. Svůj názor jsem napsal nahoře...