Navštíveno 2723x

12.10.2006, 15:22 |
Zdeny Kabelomínie už i v autě? Beru, pro zvukové puristy (hajendysty) to je nekonečné téma. Sám sem si tím už před lety prošel a dodnes -zdá se-nejsem u konce - stálě řeším reprokabely ke svým bednám a zesilovači.
Signálové kabely v autě: divímse, že dodnes žádný hajendysta nezmínil otázku XLR propojení?? Tam by odpadla řada potíží s rušením.
Já osobně vidím jkao základ úspěchu v autě udělat dobře rozvod napájení. tzn. zem do jednoho bodu, ideál přivedený -pol od AKB, oddělit silovéúsignálovéúpotažmo i reprokabely. používat patřičné zakončení konců kablů k repro - ne jen holý drát,ani pocínovat,a le nakrimplovat pořádná oka nebo spades.
Signál: potřeba zamezit pronikání rušivých napětí přes stínění kabelu. K tomu slouží kabel s dobrým stíněním. nepíšu. zdali1-2-3 násobný. Když kouknu na stínění a vidím tam tři fousy jak vlasy děda vševěda, jdu od toho. Takže minimálně oplet (hustý) a folie, nebo 2 oplety.
Velmi důležitá je volba dielektriak kabelu. Kvalita roste v řadě: PVC-PE-PPE-PTFE. Bohužel, za teflon by se člověk v autě nedolatil. Pak kapacita a odpor kabelu, rezonanční kmitočet. Je třeba volit kabel s co nejnižší kapacitou (pro menší útlumna vysokých kmitočtech). Pak je třeba zohlednit kvalitu materiálu: ideální vidč by byl stříbro, ale cena potíže s oxidací. Nejlépe OFC měd, nebo měd pocínovanou. Levné kabely zpravidla používají ne právě nejčistší mě´d, ikdyž 5-devítková asi nmebude zrovna levná.
Praktický pokus:
Před nedávnem jsem tahal kábly ve svém autě. Majíc zkušenost s domácím high-endem, odzkoušel jsem si jednoduchý pokus? vzal jsem RG58 a napojil. A hle: kabel za pár korun hrahe stejně dobře, jako"tzv autohifispeciál" za balík peněz. Nevýhoda je však v mechanickém uspořádání - RG58 je tlustá a ne moc ohebná.
Závěr: slušný kabel je mikrofonní kabel za pár korun metr (tuším 19CZK za stíněnou dvojlinku) a hraje fakticky dobře. Ale, není to hajend za velký prachy.
Howgh.
Taky fandím RG58, ale raděj se tady s tím moc nechlubím... ;o) Jaký mikrofonní kabel přesně..? Testnu...

12.10.2006, 16:06 |
Zdeny Je to nějaká žlutá potvora - no name- mají ho u nás v ŠPK v RadiBrož.

12.10.2006, 17:02 |
kasos to Zdeny co je to ten RG58? díky
RG58 je koaxiální kabel, který se používá na počítačové sítě Ethernet. cca 10 Kč za metr. Ve spojení s dobrými konektory skvělý výsledek za pár Kč. Hodně lidí ho používá k home hifi. K dostání u prodejců počítačů.
Já znám jen VF Belden RG58 ale to asi není on :-)
To je obchodní označení...samozřejmě jsou různí výrobci ale norma by měla být stejná...
Jinak...v sítích se teď nahrazuje typem H155, ale ten nebrat... ;O) Zkušenost nemám, ale na zvuk je to prý zhoršení...
RG58

používal sem Přímo Belden, pak H155ku sem instaloval na Yagi antenu a nic moc ze zkušeností,,,, jak Wili
to Zdeny:konec koncu u haajendu(highendu)se resi i to jaky staticky vliv maji vlakna z koberce na repro kabel.Pak za tisice prodavaji stojanky "jak na hrazdu do terarka" a ono to ma stejne kuulovy vert-ale uz jen pro ten pocit-a o tom vetsina veci je-sugesce a nabouchana srajtofle.
kedze mi doma ostal skoro cely kotuc UTP cat6 (asi 100m) a nasiel som niekde navod ako z toho spravit reprokable, tak som splietol 3 dokopy (24-vodicov) a hra to squele. Oproti tym beznym "kvalitnym" 2-linkam je to obrovsky skok. Do auta sa to asi neda dat, lebo je to velke, doma to nevadi.

15.10.2006, 07:51 |
LadaN Jste šílení bastlíři. Né každý kabel funguje mezi komponentama stejně i když je HighEnd. Záleží na impedancích zařízení a činiteli tlumení kabelu. Proto v té nejvyšší třídě musíme více laborovat. Zemnící potenciál u velmi proudových zařízení jako je zesilovač je potřeba dbát na co největším zemnícím potenciálu a to u auta dělá karoserie vozu, proto vše kostříme co nejkratší cestou. Jéžiši kdo zase vymejšlí blábol o tom že počítačovej kabel je na signál nejlepší. To si ze mě děláte formelínu?

15.10.2006, 08:25 |
clown ja uz tu mam pripravejch 10m CAT7 kabelu ... a porad se nemam k tomu, jej naletovat a zkusit zapojit jako signalni.. stineni kazdeho paru se mi libi :o) otazka je, zda li zapojit jako 4 kanal, nebo dvou kanal, stejne moje zadni kompa ma Smrada :o)
To LadaN: Jasně, pro špičkovou sestavu se musí hledat VHODNÝ kabel. Ale 80 % lidí na tomto fóru má podle mého názoru spíše levnější sestavy, u kterých z principu žádný "prostor", "rozlišení" a pod. být nemůže, takže o ně nemohou na signálových kabelech ani přijít, nebo nějaký rozdíl slyšet. Takže nemusí řešit kapacitu, impedanci, typ dielektrika, nebo strukturu povrchu vodiče. Tipoval bych, že naprostá většina kabelů v ČR se prodá v ceně kolem 500 Kč, nebo i méně. A v této ceně jsem zatím nic moc jiného, než nějakou obyčejnou "stíněnou dvoulinku" neviděl. A to vůbec neřeším to, že třeba z mého "špičkového" rádia Clarion kouká 15 cm ještě větší hrůzy....Proti těmto kabelům kdykoliv, kdekoliv ochotně postavím svoje počítačové. Vše výše a dráže je o diskusi. Je to alternativa, kdo chce, zkusí si je udělat, nejvýš přijde o pár korun. Ostatní tady si většinou koupí to, na co mají a dál to neřeší. Kdo na to má, chce a může, prohazuje v autě značkové kabely za několik tisíc. Víc na tom asi nevymyslíme. Jinak...od začátku sezony mám v autě 7!!! kabely v relaci do 2 tis. a nejspíš se pokorně vrátím k těm zbastleným.
Pěkný článek o RG62 a kabelech tady
[ Link ]

17.10.2006, 06:38 |
LadaN Máš sice pravdu, že tady většina má levné kabely, ale mě přesvědčí jedině kabel,který je schopen zahrát. Ten kabel jsem už našel ..... nestojí do 2000 :-)))
Počítačový kabel bude mít jistě na nějaké frekvenci útlum a ten se projeví v nelineární charakteristice. Co máš za komponenty, že jsi tak posuzoval a zkoušel?
Aktuálně DZX948RMP, Rainbow CSX265, středy Omnes Audio B 3.01, 2x Magnat Combat. Vyzkoušeny kabely ACR, Dietz, Impulse, Zelaum, Basic, DLS, metráž Sinus Live a RG62. Hodně špatné Impulse (totální zmršení výšek). Ostatní subjektivně hodně podobné, trochu víc jsem čekal od DLS, překvapila metráž od Sinus Live, RG62 se jeví jako nejlepší...ale rozdíl který poznám jen já, s naposlouchaným autem. Zkoušel jsem, protože mne to zajímalo. A na autě už nechci nic zásadního předělávat, takže to byla možnost nějakého zlepšení zvuku. Můj závěr - na sestavě tohoto druhu ještě nemá význam to moc řešit, rozdíly prakticky neregistrovatelné, takže koupit něco osvědčeného a dál to tam. Se špičkovými výrobky Mogami a pod zkušenost nemám.
Kabel útlum samozřejmě má jako každý, ale aspoň je normalizovaný a mohu se ho dozvědět... ;o) Navíc, "nízké" zvukové frekvence jsou z tohoto pohledu prakticky nezajímavé.

17.10.2006, 12:28 |
Cenda Kabely DLS byly ktere? Ostatnim se moc nedivim.

17.10.2006, 14:55 |
Puet clown: ty prodáváš/prodals S6???