Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Autohifi > Vítězství, Victory, Pobeda!!!

o Navštíveno 778x o
o 06.10.2006, 17:02 | Zdeny
Aneb jak jsem zvítězil na DLS CA 50:

Před nedávnem jsem tu psal, že potřebuji opravit tento koncák - dle vyjádření servismana odešlý měnič a asi i koncové stupně a vůbec, vyhodit!

I nedalo mi to,nemusel jsem nikam spěchat, porotože jsem celou situaci již uspěchaůl a v zápalu zlosti koupil nějaká číncký noname (mj, s velmi dobrým zvukem a i výbavou, taky jsem tu před nedávnem psal o tom, že ne všechno je zlato, co se třpytí).

Tak CA 50 putoval zpět ke mně do dílny a podrobil ji zkoumání. Při zapnutí proudový odběr nadoraz, do omezení proudové ochrany zdroje (cca 6A v mém případě). POdezřelé však bylo, že zesilovač - všech 5 kanálů reaguje na vstupní brumové napětí z prstu a pod při doteku na vstupy. Na výstupe pár mV ss, takže to nevypadá na oddělané konce. Jdu po zdroji.
Jeden zdroj +/- asi těch 25V, avšak ten výkonnější také tak - asi +/-30V oproti manuálu (+/-45V). Dotahem u DLS Sweeden mi odepsal Lars, ať se zaměřím na spoje kolem FETů v měniči a všeobecně na - u této řady- špatnou kvalitu pájení.
S brýlemi, lupou a 200W lampou jsem šel mm po mm , avšak nenašel jsem nic, mimo již jednou v Rakousku opravované cesty na DPS (mj. větší prasárnu jsem v životě neviděl a lítám po světě již nějaký pátel!!!! - kdybych to měl nafocené, tak to stojí za vidění. Nj, i v Rakousku jsou holt prasata, nejen u nás, jak si oni o nás někdy myslí).
Po asi 3 dnech bádání se mi podařilo nějak prohnout/zkroutit DPS a hle - z ničehonic proud spadl na klidové 1,5A!!! To byla nová naděje a ot té doby jsem kroutil a kroutil a kroutil, až jsem vykroutil oblast kolem jednoho budiče TIP41C v tom výkonnějším stupni. Nahřívání fenem mě utvrdilo v to,m,že tato oblast reaguje na zvýšení teploty - avšak tím správným směrem: zapnout (I=6A), nahřát (I=1,5A). Po asi 30 minutách skok zase na 6A. Mechanickým dloubáním= zatěžování lokální části DPS jsem navodil stejný stav jako po nahřátí: zatlačím na "G" bod - proud spadne.
Teprve dnes ráno se mi podařilo vyšetřit asi 2 hodiny času a vybavne veškerou optikou (brýle + hodinářská lupa) jsem odhalil STUDEŇÁK!!!!!!

Jedno šáhnutí pájkou a já jsem vyhrál!!!!!

Já jsem pašák a já vyhrál!!!! Nejde mi ani tak o to, že jsem mohl ušetřit peniz na nákup Made in China, ale šlo mi už jen o princip. Kdo z koho? Tedy JÁ!!! Jinak si dovolím malou poznámku: jsou zesilovače a zesilovače. Odchován domácím HiFi a soužitzím s ním již asi 30let, mohu dnes si dovolit posuzovaz zesilovače, CD přehrávače, o repro ani nemluvím - to je kapitola sama pro sebe. Ale jedno platí: dnes jsou zesilovače (auto zesilovače) ve stejné/podobné kategorii konstruovány až na VELMI VELMI VELMI vzácné výjimky praktricky stejně = s minimem nákladů. Co jde omezitˇ( rozuměj snížit náklady) to uděláme. Koncepce všech takto postavenýnm zesilovačů je na vlas stejná. Ono si přiznbejme, co taky dnes již vymýšlet? rozdíly ve zvuku jsou, o tom není pochyb, ty jsou dány kosntrukcí zdroje, výběrem součástek a obvodového zapojení. Ale není tam rozdíl ve zvuku kolikrát rovnající se cenové hladině několikanásobku. Když vidím zesilovač s celkovým výonem kolem 500W a k tomu 2x5G filtrační kondenzátory, chce se mi brečet a smát. Spoje na DPS mají 3-4mm šířku (průřez nechť si každý spočítá), ale přívodní vodič má profil menšího jeřábního lana, no fraška. Pardon, myslím přívodní asi 5cm vodič od vstupní svorky do DPS:-)))
S elektrickým parametry si výrobce hlavu nedělá - separace kanálů při použití takto navržených DPS nebude asi valná, ale já to neměřil. SR taky asi nebude nic moc, proudové dimenzování koncových htranzistorů je pod psa (1 pár, v lepším případě v komerčních řadách běžných výrobků i 3 páry!! pro stupně nad 150W). A vůbec.

V autě to musí hrát/řvát, aby taky ne, když svět se vrhnul na MP3, WMAQ a bůhví jaké zprzněniny. Iluze si nedělám, o tom mě přesvědčil i jeden velmi věhlasný výrobce HighEnd zesilovačů (s 20tiletou zárukou a cenovkami hodně hodně vysokým, aspoň pro naše průměrně podprůměrné platy)-po 2 letech soiužití s ním mi napřed odešel DO a poté zdroj předzesilovače a onen výrobce mě ujistil, že tento politováníhodný omyl se stává nanejvýš jednou až dvajrát za dva roky.

Ach jo. Radši chodit do, lesa na houby, to vyjde levněji a není nad realné zvuky přírody.

zdraví šťastný Zdeny.

PS: sorry, trochu jsem ulít,a le nedalo mi to.

o 06.10.2006, 17:47 | erix7 (K)
pekna story, sice nejsem technik a tak mi pismenka s cislama moc nerikaji, sem rad ze si si to dal do kupy, muzes jeste npasat kterej servisman, ti to zhodnotil na vyhozeni ? muzes klidne i privatne. Jinak CA50 radu sobne neznam, zacali sme az s CA51 u ketre sem zatim nemel jedinou reklamaci. tudiz u rady CA jako take, kde byl zatim probelm jednou s CAD, ale to byl D Class. Ale halvne, ze si spokojenej.

Autohifi zdar.
o 06.10.2006, 18:05 | Zdeny
To erix7:

byl to opravář TV tady v Šumperku, já ho neznám jménem, ale doporučili mi ho v prodejně elektroniky tady v Sˇumperku. Byla to zprostředkovaná oprava přes mého kamráda.Jinak ten servisamn mi asi před 5 lety spravfil TV Sony Trinitron (odešel kondík v řádkovém rozklasu), udělal to za 2 dny a řekl si za to symbolickou cenu. Ted se asi netrefil...
o 06.10.2006, 18:52 | erix7 (K)
Zdeny, pak OK, priste mne ohledne DLS muzes primo kontaktovat.
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.1747 sekund.