Navštíveno 1309x

Musí být ozvučnice krychlová, nebo kvádrová? Nebo tam jde hlavně o ten objem. Pokusil jsem se nakreslit něco nepravidelného (bylo to narychlo). Mohlo by to být i něco takového? Jde mi o prostor, abych se dosta na požadovaný objem musím použít všechen prostor a nebylo by to pravidelné.

05.10.2006, 16:01 |
erix7 (K)
jo, klidne to muze byt takhle.
Prosím o radu. Jde mi o kompletní využití prostoru z důvodu nedostatku místa.

06.10.2006, 08:52 |
clarion | Upraveno: 2006-10-06 09:04:14
Ozvučnica môže mať s princípu akýkoľvek tvar, nie je to na škodu. Niekedy je práve kvádrový tvar na škodu. Totiž v príliš vysokom (dlhom) kvádry fungujú už výrazne stojaté vlny a obtiažne sa realizuje tlmenie. Snáď jediným obmedzením je, aby pri príliš komplikovanom tvare nevznikol povedzme v strede zúžený priestor (povedzme o priemere 10 cm a menej) a repro bolo osadené na jednom konci a trebárs BR na druhom. To by sa chovalo ako dvojkomorový basreflex. Sú takto konšruované niektoré boxy, ale ich optimalizácia je dosť ťažká. Ak to bude uzavretá ozvučnica je aj toto bezpredmetné. Dúfam, že ti to pomôže...

jo jo. nějaké zůžení v plaánu nemám, jde mi je o to že to nebude rovnoměrné.
ještě bych měl ale jeden dotaz jsou nějaké pravidla ohledně umístěné nátrubku? beru že veikost je už daná.
Hlavne ide o dodržanie týchto dvoch podmienok:
1. Vo vnútri boxu by malo za nátrubkom zostať voľné miesto rovnajúce sa približne priemeru nátrubku - t.j. ak máš trubku o priemer 60 mm, tak od jej konca v boxe po vnútornú stenu by malo byť minimálne tých 60 mm
2. Pred vyústením BR z boxu by namala byť žiadna prekážka, aby nebránila prúdeniu vzduchu. V krajnom prípade odstup od otvoru BR a nejakou prekážkou by mal byť aspoň 10 cm.
A zabudol som na tretiu podmienku, že pri tlmení vnútorného priestoru boxu NESMIE blokovať prípadný tlmiaci materiál vstup do BR trubky
Jo díky. je mi to o něco jasnější. Abych to shrnul. BR může být kdekoliv, ale před vstupem a vyůstěním nesmí nic bránit. A co se týče vytlumení tam chci použít takový ten molitan, akorát nevím co je lepší, jestli ty vnky, nebo jehany.

06.10.2006, 11:02 |
IvanP to Clarion: skus si spočítat dlžku vlny pri bežných nrozmeroch ozvučnice. Stojaté vlnenie tam nemoze vznikat v pásme subbasov.
IvanP: to ja viem, v pásme subbasov určite nie, tie vlny sú ďaleko dlhšie ako je najdlhší rozmer boxu, len som mu chcel povedať to, že komplikovaný tvar ozvučnice má za následok okrem iného obmedzenie vzniku stojatého vlnenia a preto nie je na škodu. :)
Hele vraťme se k mému dotazu ohledně vytumení. Prosím
najprv netlm vobec, popocuvaj, stus vytlmit runom do 1/2, popocuvaj, je to individualne napriklad k mojmu JL uzavreta ozvucnica podla navodu nema byt vytlmena, ja som dal po predchadzajucej skusenosti kusok vacsiu a este asi z 1/2 vytlmil. Takto sa mi proste zvuk paci viac.
Napriklad toto
[ Link ]

06.10.2006, 21:29 |
Zdeny Netlum to. Na takto navržené bedně se ti o tlumení postará z naprosté většiny její nepravidelný tvar - rozbije stojateé vlnění. Hlavně, pokud tam budeš něco přesto cpáta, tak ne do obslati BR!!
Mj., taky jsem zkoušel (DLS 30cm 712 tuším, už si ten typ přesně nepamatuji). Ale tkoušel jsem jak BR, tak uzavřenou ozvu, mně se jeví líp uzavřená (mírnější pokles na spodku pásma, přirozená ochrana reproduktoru pod Fkr, lepší impulzní odezva. Chce to vyzkoušet.