Navštíveno 1755x

Tak jak listuju casakama s autama, tak vetsina novych aut ma centralni panely se sterbinou na cd. Vyvstava otazka kam s autoradiem? Pripada mi to, ze autoradia vymizi a spis se bude vyvoj ubirat smerem nejake centralni audiovizualni sestave, ktera nebude mit s klasickym autoradiem nic spolecneho.
Kdyz jsem sedel v BMW5tkove rady, tak kdyz sem se koukal, kam bych vsunul sveho Clarionka misto origo CD, tak sem dospel k nazoru, ze by to snad ani neslo, protoze ten panel obsahuje i displej s palubnim PC.
U novych aut je to jeste horsi.
Tak kam s nim? Jak to resit?
Myslim, ze vyrobci autoradii muzou byt pekne nastvani. Proste ve vetsine novych aut neni misto na klasicke radio a navic panel se sterbinou obsahuje i dalsi ovladaci prvky. Napada mne moznost pripojeni nejak dobre esteticky vyvedeneho autoradia na strop, jinak nevim, kam bych ho dal aby bylo dobre obsluhovatelne a aby jeho umisteni nevypadalo jako pest na oko :))
Timto oteviram diskuzi k zamysleni.....
Jo covece, kdyz sem vybyral auto, s ohledem na pozdejsi audio, zamyslel sem se nad uplne stejnou otazkou. Jenze bychom si meli rozdelit sorty lidi, kteri kupuji autohifi - ano my tady na foru a ten zbytek, kterym je to jedno, hlavne ze v tom septa Impuls.
Druhak si myslim, ze pokud vic nez polovina lidi v cr ma prumerny plat, na 5tokovy bavo s navi mit nebudeme, takze nas to celkem netrapi :)
I tak si myslim, ze pokud chces udelat muziku v aute, vzdy se najde cesta jak to udelat, treba i separatne, ona skulinka ci prihradka na extra autoradio se vzdy najde, repro vymenis, zesaky pridas, audio funkce z origo systemu budes modulovat do fm ci propojis AUXem.
Je mi jasne ze vyrobci dobrych hifi systemu s automobilkama nikdy spolupracovat nebudou, teda co se tyce normlaniho audiosystemu, protoze automobilky by to chteliu nakoupit levnejc nez to vyrobce udela. Nebo se zavede novej standart, mame din, dvojtej din, tak bude treba neco novyho.
Kazdej ted cpe do aut navigaci, jak to dopadlo? Origo navigace sou drahy jak prdel, kazdej rozumnej clovek si koupi tomtoma s prisavkou na predni sklo a je vystarano. Co vime, treba za par budem prisavat na predni sklo autoradia :)
Nebo vse se da resit, napriklad me tak napadlo, vyuzit jakykoliv autoradio (oem) co je sdruzene jak pises jen jako mechaniku, externi da prevodniky by to resili, z toho se da vymacknout urco peknej zvuk.
Ac sem mel McIntoshe a byl postizenej zvukem, ted na me v oktavce cumi radio Symphony (Tragedy) a je mi to uplne nekde. Nejak to hrat hraje a pokud si chci uzit super muziky, du si ji nekam poslechnout, navic v aute nemuzes chlastat a balit zensky ... :)))
Uff ... kdo dal? :)
Všechno se dá vyřešit.... ;-)

Jo to BMW bylo z roku 2000 :) Trochu napred. No ale proste co kdyz audio proste nechces od vyrobce. Vzdyt nemuze nutit zakaznika aby si kupoval nejaky vyrobek co nechce. To je jak z woknama. Taky platis za outlook, za IE, za dalsi win chujoviny. Nejde si koupit system podle sveho.
Jo kola si muzi koupit plechace, pak koupit poradny 18" :) Ale to audio je tam nacpany a nenadelas nic.
Jako nejaka prihradka se najde, nekam se to nacpe s tim se nesmirim.
Za deset let klasicky autoradia asi prestanou existovat, nebo budou hrat jen ve tuningovejch old-school vozech.
to je trojka, tam to jde jeste jaks taks. rok vyroby 1998 - 2003 tusim :)) ne 2006 a vys, tam bys nic uz nedal.
je to hnus, ted sme to resili do nového Yarise, ve stredovem panelu neni misto na radio, vyndat nic nelze, pac potom nejede klimoska atd, takze radio slo do kastliku u spolujezdce :-)
prostě budeme všichni kupovat Fábie junior a nebude problém :-) Jinak jsem kdysi v nějakém CarAhifi četl o zajímavém zesilovači,který se dal napojit bez problémů na orig. PC ,myslím že přes nějaký ISO to bylo či co.. sice to mělo malý výkon 4*45 RMS a zvukově to za 6990 asi nebude žádná pecka ale stačí již vyměnit repra a bude to jistě hrát 100x líp,takže toudle cestou by třeba hodně lidí v budoucnu mohlo jít,co se týče základní music v autě....
Já myslim že si výrobci tenhle koláč jen tak nenechaj vzít . Asi se to bude řešit nejdřív propojkama. Časem si "rádio" postavíš třeba u Ryvesu v shopu sám :-) Vybereš si mechaniku, changer, procesor, tuner kartu, poschováváš to po autě, kde se to vejde a ovládat to budeš přes LCD. Hodně do toho asi promluví PC, takže klasický autorádia stejně časem umřou.

05.10.2006, 15:57 |
erix7 (K)
jo, bohuzel je to tak, na music lepsi asi starsi auto, nebo kdo chce music, vybere si nove auto, kde to problem neni.
respektive se časem z tohoto fóra stane spíš veteranhificlub
Tak tohle by bylo na hodně velký rozbor. Můj názor je, že tento "vývoj" je dlouhodobě neudržitelný, tzn. že automobilky to budou hrotit, až do okamžiku, až se ucho utrhne....Výrobci radii a navigací mohou tiše trpět (což se asi nestane), nebo se dát dohromady a vyvolat spor na úrovni Microsoft - Explorer - ostatní prohlížeče. Je k tomu třeba:
- dát se dohromady - "asociace výrobců radií", či tak něco
- dokázat, že radio a navigace není součást auta, ale jednoznačně příslušenství
- dokázat úmysl automobilek je znevýhodnit...nebo ještě lépe...poškodit, či znevýhodnit spotřebitele
- doložit škody, které jim tímto vznikly
- vyvolat precedentní proces, např. proti koncernu
Potom tam vidím velmi slušnou naději na úspěch.
Vstupuje do toho samozřejmě spousta dalších věcí, jakože vnitřek toho OEM radia je stejně od dotyčných výrobců radií... ;o)))) Což je největší důvod toho, že se výše uvedené ještě nestalo...Takže výrobci rádií se musí rozhodnout, jestli chtějí dlouhodobě dodávat šasi za směšné ceny automobilkám, nebo normální radia (s tím, že do jednoho auta se může za jeho život prodat radií i několik, kdežto nevyměnitelné OEM tam bude "věčně"...Nebo se mohou spaktovat s automobilkama, společně nás všechny holit a vesele dodávat nevyměnitelné šmejdy za 30 tis. do nových aut...A kdo bude chtít mít v autě nějaké radio, tak si pěkně připlatí za příslušenství, nebo si dá nějaké neoriginál na klín... ;O)))
Proc ne...budeme rozebirat. Od toho jsem to zalozil :)
LAMINAT MDF a preprogramovat PC holt uz to nebude sranda za 4 tisice ale vzdycky to nejak pujde
Jo laminat :) Ja jsem normalni user, tak nebudu chtit si laminatovat pristrojovku v aute. No treba ti bohatsi, co si koupi nejaky Bawo, nebo i Toyotu ted novou, udelaji tam muziku - tez budou muset na pevno, tak my si je potom koupime uz s udelanou muzikou, ne? No asi tak za deset - dvacet let :) Ale to je reseni....!!
Nebo ty stropni multimedialni systemy. Pro mne nejidealnejsi s hdd a jeste prenos wifi :) Bych zastavl blizko pod oknama a nasupal si tam co bych chtel. Mozna taky vsechno co mam na hadru LOL
já myslím že skoro vždycky je nějaká možnost jak to řešit... ;-)

09.10.2006, 00:23 |
Shr3k Tak ty nejčastěji používaná auta řeší třeba Vehicle Hub Pro od Alpine. Já třeba musím adaptér na Mazdu koupit přímo z Japonska (už je na cestě).
[ Link ]
hmm..dobry, zatim se ale motame kolem BMW :) Jinak teda ventilatory bych nerad obetovaval. Ale vypada to dobre.
whiskadelic: trochu jsem se absence výdechů bál, ale léto jsem v autě přežil bez problémů a vůbec mi nechyběly
ale už maš 5tku :)) brw....Ja taky shanim nejaky bawko...mas icq...mohli bysme hodit rec :)
98*286*086
5er E34 525i je bývalá, teď mám 3er E46
e46 3xx taky shanim :) chtel sem diesel, ale jak vidim vyvoj cen do budoucna, tak asi koupim benzinovou :)

11.10.2006, 19:43 |
erix7 (K)
`Petrae, moznost je dycky kdyz je majitel vozu takovej fanda jako ty :) bezny clovek si do auta vrtat nencha, tomu ver.
320d bude asi v sobotu...tak pak zacnu vymejslet co za repro. zadni ovaly Phase linear co mi zbylyzs Octavie asi nevyuziji a predni sem v ni nechal...chtel bych zase PL, byl sem spokojeny. Do 320d bych chtel dat do predu nejaky 3pasmovy system mozna. udelat hooodne kvalitni predek, pac do kombika do zanu se nic moc dat neda