Navštíveno 1356x

Dnes jsem si nechal od profesinální acustické firmy změřit křivku ve vozidle. vypadalo to asi takto a výsledek je trochu húř na fotkách vidět, ale cosi tam. Originál dostanu do mailu. Pokud má někdo chut at se vyjádří.

Ještě drobná vysvětlivka: je to zapojeno do 3way activu, dělící frekvence jsou SUBw 32hz (Subsonic)-63HZ, středobas 50Hz - 2,5Khz, výška 2,5Khz- ........., ta černá křivka je nastavení na uši (ne na moje uši) a ta červená je po určitých korekcích, hlavně v oblasti nejvyšších kmitočtů. A teď mudrujte!

06.09.2006, 19:56 |
aTTim Pekny, akorat nevim o cem mudrovat :)
Něco k te křivce, dobrá ? špatná?

06.09.2006, 20:33 |
Cenda jake je meritko hladiny?

06.09.2006, 20:57 |
Nepér Lítá to pěkně, ale jak píše čenda, když neznáme měřítko těch decibelů, tak těžko soudit...
Mě teď napadlo, že by nemuselo bejt složitý si to změřít sám, akorát by bylo třeba nějak zkalibrovat mikrofón v nějakých referenčních podmínkách, což bude zřejmě kámen úrazu...
mas to prebasovany :-)
jinak by me zajimalo, kdo by poznal ten rozdil v cerny a cerveny krivce - zalezi hodne na tom meritku, jak psal cenda, ale jinak to vypada, ze kdybys stahnul basy a trosku kickbassy, zacalo by to bejt pouzitelny

06.09.2006, 21:31 |
TUNER | Upraveno: 2006-09-06 21:37:30
Mno na to že je to od profi firmy tak teda nic moc soft na měření nemají....
Taky jsme měřili.... ;-)
Ale na Alpince kuwa zrovna nejde ladit kmitočet 500 Hz a vejšky o moc nahoru taky pak už nelezly....

06.09.2006, 21:54 |
billy | Upraveno: 2006-09-06 22:07:17
To Pavel02 :) Probuh a jak se chces k tyhle mazanici vyjadrodrovat, nevyctu z toho ani frekvence ani rozmit citlivosti, dodej sem nejake pdf nebo obrazek kterej bude citelnej. Zaroven dej popis podminek pro mereni vcetne SW, HW a mikrofonu.

06.09.2006, 22:17 |
ivls jj, naměřeno je naměřeno
a naposloucháno je naposloucháno :-)
mimochodem tu krivku umime zmerit taky :-)
ale ona je otazka jak ma vypadat idealni krivka - jedna krivka pro RTAcko, ale pro poslech ta linearni neni az tak idealni

06.09.2006, 22:41 |
Pluto TUNER: Spectra RTA, nebo se pletu?
myslím že ten první soft je Praxis
Tak tohle mi udělalo radost.... Koukám, že mají vybavení jako já... ;o)
Tato křivka sem byla použita jako ukázka. Měření vypadalo trochu jinak. Původní orginál dostanu do meilu. vypadalo to podobně jako je fotka od TUNERA.
ked sa na to kuknes laicky co sa z tych fotiek ina neda tak mas dost vysoky narast v basovej zlozke pod 50Hz. Prechod nedzi woofrom a stredobasom je dost znatelny a v stredovej sekcii okolo 600Hz mas zase prepad. Nevidim tie ciselka na boku o kolko dB, ale medzi 400hZ a 600Hz je rozdiel 2,5dielika. Jednoducho by som to takto zhodnotit.

07.09.2006, 09:40 |
zdany Vysledky naseho mereni Jen tak pro srovnání.. Leze to ze softu viz foto TUNER. :))

To zdany: Jak jste kalibrovali MIC a zvukovku..??? Mne se to stále nedarí podle mých představ.
Mrzí mě, že když jsem se tady před časem ptal, kdo je schopen to změřit tak se nezval nikdo!!! Ted tady čtu, že to někteří měřit umí.....Skoda že se neozvali dřív.

07.09.2006, 12:36 |
zdany To Willibald: To je vyrobní tajemství a za druhé to není moje technika, takže nemůžu hovořit za někoho jiného. Ale jednoduché to neni.
To Pavel 02: Stejnak jsi zdaleka. :)

07.09.2006, 12:53 |
billy | Upraveno: 2006-09-07 13:15:40
To wilibald :) neni to slozite, proste delas patláma, patláma, paprťála, paprťála a bum je z toho zkalibrovanej system. :)))))))))))) To ze se ti to nedari nemusi byt zalezitost HW, ale SW, vetsina SW totiz neumoznuje nastavit casove okno a pak jsou vysledky spis na h.... nez k necemu a to predevsim v aute. Jako prvni bych tedy vyzkousel SW jestli vubec bude pouzitelnej. Lze to udelat tak, ze si danym SW nechas vykreslit frequency response, neboli frekvencni charakteristiku (vetsinou se spektrum projizdi spojitym signalem od 20Hz do 20kHz) ulozis prubeh do pameti a projedes znova. Obe krivky ti musi na sobe naprosto sedet. Pokud tomu tak neni, tak se rovnou poohlidni po jinem SW a pak zacni teprve ladit mikrofon zvukovku apod. Jo a jeste doplni na fotografii TUNERA pekne vidis ulozenou krivku v pameti kterou naprosto presne obtahuje prichazejici signal (krivka je ta cervena a prichazejici signal je to zlute).

07.09.2006, 14:17 |
zdany To Billy - Tunerovo krivule
To Willibald: Jedna krivka je prvni mereni bez korekci zvuku, druha je po "ladění".. Rozdíly vidíš.

07.09.2006, 14:21 |
zdany Na Tunerovo krivce je videt vyvazeni zvuku a naladeni bedny.
Power peak je cca okolo 55 Hz a je videt hezka "boule", narozdíl od mojí bedny, kdy v basovém pásmu je charakteristika plošší, což znamená, že bedna je naladěna tak, že průběh nizkých knitočtů je plynulejší, bez většího rozdílu.
Je to tak Billy??

07.09.2006, 15:08 |
TUNER Pluto : Přesněji řečeno Spectra Plus.... ;-)
zdany: No průběh na basech máš lepší než TUNER, ale nechápu ty výšky? vždyť to máš poměrně dost agresivní (díky Axtonům) a tady podle toho jich mám méně než středů a basů? To mě tam nějak neštimuje - taky bych to chtěl změřit, aby jsme mohli porovnat.

07.09.2006, 16:42 |
zdany Tuner#2: Tohle bylo po nastaveni korekci, aby tak ostre nebyly. :) Ale je mi to taky divny. Ostry jsou a pritom je mam stazene na vyhybce... No Tak hold priste. Az Mr. Q dodela statnice, tak pak by to pra moznaa slooo.. :))

07.09.2006, 19:19 |
billy To TUNER#2 :) neplet si vyssi stredy a vysky. Ty Zdanyho repro nejsou niak vyrazne vyskove. To co ti "reze" do usi jsou kmitocty kolem 2,5k , 3,5k. Co by jste taky chteli od komponentnich repro za 3k. Poradna vejska samotna stoji klidne 15k. Kdo me zna, tak vi, ze se samozrejme nebavim o sortimentu z rad AUTOHIFI. TUNEROvy to jde podstatne vejs presne tak jak ukazuje frekvencni charakteristika a to i poslechove. Mimo jine se zvysujici se frekvenci se zvyzuje smerovost reproduktoru a samozrejme velmi vyrazne, takze staci aby Zdany ty vysky natocil trochu jinak a bude to zase o necem jinem. Pokud si dobre pamatuji tam Zdany mel pri tomto grafu mic polozenej na palubce uprostred, TUNER povesenej na zrcatku. Vse hraje roli. Neplette si mereni v akusticke komore na nekonecne ozvucnici a tohleto cemu se snad z odborneho hlediska ani mereni rikat neda. Auto je plechova rakev kde spis nez primou charakteristiku aparatu merite to jak danej pekac rezonuje.

07.09.2006, 22:21 |
zdany To Billy: A proto vytlumujme, at ten pekac nerezonuje. :))) Je pravda, ze pri mereni jsemmel mikrofon na palubce a vyskace jsou nasmerovane vic ke stredu auta ,nekam nad prostorem radicka X rucka, kdezto Lubos, za dobre pameti je nema tolik natocene a jak pise Pavel, mikrofon mel umistneny jinak. :)

08.09.2006, 10:31 |
IvanP Akustika je "černá veda" a preto jej málokto rozumie :-)
Lepší obrázek sem nedostanu. Dostal jsem to ve formátu který nedokážu převest sem. Když se dívam na tu TUNEROVU křivuly, tak vidím že na 300Hz má nějakých -20dB a na 10kz nějakých -50dB, když pominu SW tak je to "rozkmit" nějakých 30 dB. není to trochu hodně?

Když se dívám na tu moji křivku, která je úmyslně udělaná jako průměr, tak když pominu taky SW, tak jsem na 200Hz na nějakých 93dB a na nejnižším propadu na 600hz na79dB, to je nějakých 14 db "rozkmit" v maximu. pokud bych vzal křivku bez těchto dvou špiček tak je tam rozkmit nějakých sotva 10 dB (82-92). Černá čára je původní nastaveni a modrá čára poslední nastavení. Rozdíl mezi prvním a posledním byl pouze v tom, že při původním byl EQ na 10kHz na -2 a ten se posunul na 12kHz a dal se na +1. Ostatní průběžné "pokusy o úpravu" se vrátily na původní. Takže ve výsledku byl EQ v celém rozsahu na O (fllat) jen na 12khz na +1. Jo a samozřejmě došlo ke korekci basů (ale to až po měření).
billy: Hmm, já vím jak to hraje jak TUNEROVI, tak Zdanymu a pokud koukám na graf (včera jen v rychlosti), tak Zdany má podle měření zdvih tak kolem 4 - 5 kHz a to máš pravdu jsou ještě pořád vyšší středy. Taky jsem nepsal, že to má agresivní na výškách, ale jen, že nechápu ten pokles od basů směrěm k výškám, protože když jsem to poslouchal, tak taky nemá hlavu v ose reproduktoru, ale u opěrky, kdy by měření mělo probíhat. Vím co je směrová charakteristika a úbytek jím způsobený. Rád bych se příště účastnil měření s mým autem a nebo klidně u mě doma ať víte jak to má vypadat :o) a hlavně aby jsme to probrali osobně.

08.09.2006, 13:08 |
billy To Pavel02 :) Nikdo nerika ze to mereni u TUNERA a ZDANYHO je profi mereni, navic ja vidim na grafu rozkmit cca +-10dB (teda pokud pominu pásmo tech spodku, co si budeme povidat, vsichni to mate nabasovane jak papinaky) coz povazuji za naprosto normalni, zkus projet nejake frekvencni charakteristiky vyrobcu. Treba tady jsem nasel neco od TEchnicky SLAbeho vyrobce
[ Link ] . Rozkmit je +-10dB a to je to merene v dozvukove komore. Taky nemuzes koukat na ty hodnoty na tech osach, protoze to by jsi musel celej system zkalibrovat dle nejakeho etalonu, tedy overeneho vzoru ci koupit cejchovanej system a ja pochybuji ze to na cem jste to merili vy bylo cejchovane. Poloz si nulu treba do -40dB a jestli se ti tak bude libit vic, je to uplne jedno, rikej tomu treba Billyho koeficient. Muzu ti vymyslet i nejakej aby jsi tam mel dB SPL, to neni problem :)))) Do ted jsi nenapsal podminky a vybaveni pri danem mereni. Dale TUNER ma ve svisle ose hodnoty uvadene v dB, zatim co ty v hodnotach dB SPL a mezi tim je podtstany rozdil, protoze dB jsou jestli si dobre pamatuji 10log×(P/P0) a dB SPL jsou 20log×(p/p0). Jednotka dB je jednotka hladiny intenzity zvuku a dB SPL vyjadruje akusticky tlak.
To TUNER2 :) No tak kdyz pises ze vis co je smerovost, tak je ti jasne ze MIC poveseny na zrcatku ci polozeny na palubce a hlava v miste operky je neco uplne jineho. Hlava je snad proti vyskam a stred palubky zrovna v zakrytu, ne? Ono je snad nekde v nejake norme, treba CSN EN, napsano ze mikrofon pri mereni plechovek musi byt na sedacce? A ma byt otocenej dopredu nebo dozadu? A muze mit u sebe kabel, nebo nemuze? Proste podminky ktere byly proto toto mereni pouzity byli zrovna tyto. EMMA ma taky jine podminky nez treaba dB Drag, takze nelaboruj nad tim proc to tak bylo, ale ber to jako fakt, bylo to tak. Pokud jde o ty vysky tak prikladam tvuj prispevek : "..ale nechápu ty výšky? vždyť to máš poměrně dost agresivní (díky Axtonům) a tady podle toho jich mám méně než středů a basů?" Jestli ze napisu takovou vetu tak rikam:" Jak je mozne ze mas tak slabe vysky kdyz ty axtony jsou tak agesivni?" A ja ti odpovidam ze ty repro jsou agresivni na vyssich stredech a na vyskach jsou spis slabsi, takze nechapu tvuj posledni prispevek kdy pises: "Taky jsem nepsal, že to má agresivní na výškách, ale ..." Doufam ze takovyto vetny rozbor uz nebudu muset delat, nejak me to vycerpava. Otevrene ti tu rikam, ze jeden z hlavnich problemu proc se spolu nemuzeme iteligente bavit je prave to ze ja neco reknu a ty v zapeti popres ze jsi to vubec rekl. Ostatne pokud jse o mereni ktere probehlo, tak jsem byl rad ze jsi tam nebyl protoze by jsi byl chytrej zase jak radio. Takze ted doufam, ze se neurazis, ze se mozna trochu zamyslis nad tim co jsem napsal a zaroven verim ze konecne budeme moct komunikovat jako dva inteligentni jedinci a treba provest i nejake to spolecne mereni.

08.09.2006, 13:15 |
billy To Pavel02:) A jeste dodam ze kdybych krivku zprumeroval, nebo pouzil analyzer v 1/3 oktavovem rezimu, tedy na 31 pasem, vypadala by mozna velice podobne jako ta tvoje.
billy: Nebudu se tady hájit, snad jen tím, že jsem to psal v rychlosti a napsal to jinak než jsem myslel - prostě Zdany má plechový zvuk a problém má někde kolem těch 4 - 5 kHz což jsou vyšší střeby - jestli je to 2 - 3 jak píšeš Ty se můžem jen dohadovat (podle grafu tam má spíš pokles, takže nevím kde jsi to vzal pane chytrý. Pokud jde o TUNERa, tak ten má zvuk na středech docela dobrý (byť taky s náznakem syrovosti), ale výšky má na mé ucho až moc dopředné a mě se to moc nelíbí.
Ohledně měření, tak necháp proč jste to měřili u zrcátka a nebo na palubce - tam já teda uši nemám a mělo by se to měřit tak jako na EMMÉ v místě hlavy řidiče (ne spolujezdce, protože tam mě to hraje konkrétně mě třeba blbě, vzledem k tomu, že levý výškáč kreje trochu volant). Je to asi tak jako kdyby v německém Audiu (vychází tam CD s nahrávkama jak hrají konkrétní repro) to nahrávali někde u stropu a ne v místě rovnostraného trojúhelníku, kde sedí posluchač :o))))))))
Mě je jasné, že měření v bezdozvukové komoře je něco jiného, ale nechápu potom smysl Vašeho měření - chci mít pokud možno vyrovnanou křivku v místě poslechu a ne na záchodě (pokud mluvíme o domácím poslechu) a nebo v kufru (pokud mluvíme o těch plechovkách).
Je fakt, že Tvoje názory dost nechápu a Tvůj názor na zvuk už vůbec ne - vidíš to moc jako člověk co vystudoval elektro školu, ale praxe je trochu něco jiného chlapče.
billy: Jo a jediný s čím jsi mě urazil, je to že měním názory - to dost dobře nechápu a pokud tomu tak je, tak proč dělám v oboru 8 let a nikdo mě to zatím neřekl, že nevím o co jde? Možná neznám schema zapojení zesilovačů, možná bych ho nedokázal postavit, možná neznám vzorečky na výpočet toho a toho, ale na rozdíl od Tebe mám přístup k těm nejlepším komponentům a lecos jsem už slyšel, takže Tvým tvrzení o PA systémech, zázračnejch oválech za litr, měření mimo místo poslechu se jen směju.

08.09.2006, 14:08 |
billy No to jsem cekal ze se to zvrhne v diskuzi o hovne, tohle se vazne neda na to ja nemam cas.
- Merilo se to v miste v jakem se to merilo, po tom nepatrej, to neres.
- Ucel mereni byl stravit prijemne dopoledne nad badanim o nesmrtelnosti brouka.
- Komora je dozvuková a ne bezdozvuková.
- Trojuhelnik v miste poslechu neni rovnostanny, ani rovnoramenny ale obecny.
- Vyrovnana krivka je na hovno, protoze kdyby tomu tak bylo, tak se nikomu ten zvuk libit nebude a navic zkrahuje trh s DSP procesory.
- Soudruzi z NDR nejsou zrovna nejlepsi mylslitele v oblasti audia.
- Vstunovanou nemam elektro, ale stredni stavebni a vysokou pedagogickou orientovano na VT.
- No a na zaver k te praxi: Az nazvucis a postavis tolik aparatu co ja, nebo odehraje tolik konzertu co ja, tak se muzeme bavit o tom je praxe, ale ver ze prodavat v nejakym kramu bedynky ktere jsou stejne tak drahe ze je nikdo nekupuje praxe rozhodne neni.
Tod muj posledni prispevek k tomu tematu, vic uz ani carku.

08.09.2006, 14:38 |
TUNER Jen musim nestranně říci že měření SQ nebylo hlavním důvodem našeho setkání....Proto i byli podmínky jaký jsou zde popsaný.Měřilo se jen orientačně,pro představu.
Hlavní důvod našeho měření byl porovnání různejch komponent ve stejnym autě a zjištění zda to s různejma subama/zesilovačema bude nebo nebude tlačit víc.
Pokud by jsme měřili čistě jenom SQ,určitě by jsme se více zaměřili na to jak to měřit,tak bych tady z toho nevyvolával zbytečný hádky že se to měřilo tak a nebo jinak... ;-)
LOL - je vidět, že jsi se nezměnil - no nic, tady to nebudem řešit a pokecáme někdy osobně, pokud se to s Tebou teda nechá :o)
Jen se musím vyjádřit:
-beru, ale nechápu proč na místě, kde v životě moje ucho nebude :o))
-OK
-Komora může být jaká chce, ale bezdozvuková komora se používá u kvalitních firem, protože dozvuk by tam byl na škodu a ovlivnil by charakteristiku reproduktoru, jak se tomu bohužel/bohudík děje doma. Já tvrdím, že je v ní dozvuk eliminovám na mimimum.
-Trojúhelník může být opravdu jakýkoliv, záleží na typu repro a na místnosti (u auta je to prakticky nemožné, ale furt lepší u opěrky než u zrcátka) ale rovnostraný beru jako obecné doporučení.
-Úplně rovná křivka hraje fakt na prd na většině nahrávek, ale pokud mám kvalitní nahrávku, tak zásadně bez korekcí a mršení zvuku nějakými DSP - kvalitní hifi tyhle prznitele zvuku nemá.
-Chceš řícz, že jsi chytřejší než členové Audia? Hmm, tak jo no. Nedavím se teď o německých repro, které ve vetšině případů jsou jen průměr.
-To jsem nevěděl
-Pokud zvučíš koncerty tím způsobem jako 99,9% zvukařů v Západních čechách, tak potěž koště - je to uječený, přeřvaný - prostě hrůza a ne poslech
- Kdyby si lidi ty "předražené repro" nekupovali, tak to 8 let nedělám.
billy: Ještě ohledně ceny těch Tvých "drahých" repro co já prodávám. Děláme převážně kvalitní věci jako Bowers Wilkins, Focal, KEF atd. už z toho důvodu, že nic lepšího není. začni dělat sériově něco lepšího a budu prodávat bedny od Tebe!!!
Tyhle keci mě fakt vytáčí. ono DPAčko si taky postavím součástkově do 10.000,- a budu říkat, že Dudek byl zloděj, když je prodával MOC za 40.000,-? NE protože vím co to vše obnáší a cena zesíku, beden není jen výrobní cena součástek - ono taky něco stojí vývoj, nápad, spárování součástek, výroba, distribuce, servis atd.... A to si Ty asi neuvědomuješ!
Končím diskuzi, nebudu si kazit víkend :o)
Jak jsem psal, hodíme řeč někdy osobně, tady to nebudu řešit.
Nějak se to zvrtlo trochu jinam.....
Pavel02: Sorry za OT - raději to proberem s dotyčným osobně, než se urážet přes net.
billy: Ještě ohledně tý rovný křivky. Je pravda, že úplně rovnou charakteristiku nemají ani Nautilus 800D nehledě na to, co sní udělá místnost, ve které budou repro hrát a nebo prostor auta, kde jsou repro byť se super křivkou (snímanou v osách repro) namontovány nevhodně. To jen abys mě nechytal za slovo.