Navštíveno 859x

21.08.2006, 15:10 |
zdany | Upraveno: 2006-08-21 15:13:31
Tak jsme víkendu jsem spáchali BR bednu na 2x Hertz HX300D, objem 30L nepocitam-li natrubek - štěrbinupro kazdý, délka štěrbiny i průřez zachován dle výrobce, civky na repro zapojil paralelně, čiže by měl být výsledný odpor 2ohmy. Napojil jsem je na vortexe 2/600 na kazdý kanál, ktereho pohání Alpine 9815.
Výsledek byl ten, že blikala ledka clipper, zvuk divnyý, "nekontrolovaný" pohyb membrány a tlak nic moc. Citlivost na vstupu zesilovace byla skoro na maximum, vybuzení wooferu na radiu skoro na maximum a vysledek byl divny. Subsonicky filtr byl nastaven cca na 30Hz. Jinak kompa jsem musel stahnout na -12dB aby se vyrovnaly zvukově wooferům.
Kde může být zakopaný pes? Špatné krmení? Nebo bedna, špatné repro? Zkoušeno to bylo jak s nastartovaným motorem, tak i bez. Výsledek stejný. Nemůže to být hodnotou Re = 1.6 ohmu? Což by v paralelním zapojení dávalo jen 0,8 ohmu?? A zesilovač to nepobíral, když je stabilní do 2x2ohm?
Poraďte, nebo se picnu. :)

21.08.2006, 15:36 |
Ricci Objem 30L ? :-))) LOL

21.08.2006, 15:37 |
Ricci 51L brutto a bassreflex 22cm x 8cm pre kazdy woofer a uvidis,ako to bude tlacit a dokonca aj hrat :-)

21.08.2006, 15:49 |
zdany to Ricci:
No jo, 30L. :( Vyrobce udava doporucený objem u BR bedny cca 21 litru s 8cm natrubkem. V simulaci v ruznych programech mi vychazelo idealne cca 25 L, s tím, že věší objem maximílně zploštil křivku. :( Ale realita je hrozná. :(
Ale jak rikam, zkousel jsem to napred v bedne, ktera mela cca 50l a 10cm natrubek o delce cca 250mm a zvuk byl "dobrej".
Ale nedalo mi to a postavil jsem bednu s tím menším objemem a štěrbinou. :(

21.08.2006, 15:56 |
Ricci Prax je prax :-)
Říkal jsem Ti, že to co tvrdí výrobce je totální kravina a že i těch 30l bude málo, protože to nebude hrát hluboko. Já mám na HS 300 54 litrů a taky výrobce uváděl tuším 18 litrů.
zdany: Bylo to poznat už podle toho vyladění bassreflexu - ta hodnota co jsi mě říkal na srazu v Příbrami byla strašně vysoko a pod ní bassreflex strácí na účinnosti a roste extrémně výchylka membrány.

21.08.2006, 16:50 |
zdany T#2: No je to tak.. :( No :)) Se clovek přítě poučí zkušenostma. :) No, co se týče délky nátrubku tak ta mezni hranice je myslím cca od 30cm výše, tohle je 28,5.. Ale je to videt, že vliv asi má. Kdo ma nebo mel toho hertze, tak radi bednu cca 51 - 55 litru. .) Tak upravim tu puvodni co mam na magnaty a uvidime. :))

21.08.2006, 16:51 |
clown tusim, ze takhle malo ozvucnici mel pro nej Cenda .. na SQ ..
pak ji zacal mucit Martyn156Camaro :o)

21.08.2006, 17:05 |
zdany No na SQ by to mozna slo, ale nemelo to spodky (tak, nebyla jeste vytlumena), ale pri vyssi hlasitosti to delalo bordel a membrana litala jako šibnutá. :( A vysledek nic moc. :(

21.08.2006, 17:46 |
billy | Upraveno: 2006-08-21 17:49:25
To jsou zase moudra ... schodou okolnosti jsem se dnes timto repro zabyval a pocital a je potreba rict ze tento repro neni vhodny do velkeho objemu. U bedny co ma Zdany muze nastat problem s rychlosti proudeni vzduchu v natrubku. Jinymi slovy se mi zda prilis uzky a mohl by takzvane chrchlat, ale nemusi. Objem bych nezvetsoval, zkuste nekdy nekdo uvazovat hlavou a v ramci zakladnich fyzikalnich zakonu. Tvrzeni "51L brutto a bassreflex 22cm x 8cm pre kazdy woofer a uvidis,ako to bude tlacit a dokonca aj hrat :-)" je slusna blbost´. Mimo jine pri objemu 51l se posune rezonancni kmitocet ze 45Hz na 40 a pokurvi se frekvencni charakteristika a to pomijim fakt ze basreflex pri rozmeru 22×8 bude hrat uplne jinde nez je potreba a samozrejme by mohl i chrchlat. Casto se prispevku nedopoustim, Zdany vaz si toho :))))))))), a doufam ze tento je zase na delsi dobu posledni. Co je moc, to je moc.
No co mě říkal Zdany, tak rezonanční kmitočet u jeho bedny byl víc, než 45Hz a stejně i 45Hz se mě zdá na 30 cm repro sakra vysoko.
urob to co pisal RICCI a bude vysmiaty maximalny svojho casu s tym bol neporazitelny a navyse to aj krasne hralo.....
billy: netrep tu prosim ta pixoviny, prax je prax a ricciho parametre na bednu su spravne........
jj hosi-pravda-praxe je praxe-sebelepsi simulace,ale vysledek muze byt i tak zalostny.
45hz neni zas az tak vysoky rez. kmitocet.

21.08.2006, 22:37 |
zdany to T#2: No uvidime co predvede ta puvodni bedna až ji upravime, ale příště už skutečně na "rady" výrobce nedám. Některým se jak se zdá nedá věřit. :(
Jinak příště tě naverbujeme na výzkum. :) Více hlav, více ví. :)
Jinak ta bedna je laděná opravdu vysoko. I Když jí dneska Krt dnska proháněl na Drexe a při poslechu Čechomorů byl spokojený. :)) Tak to neco dělá. Takže ještě vyřešit pohon. ten vortex asi nebude ten pravý. :(
to Felda16: No uvidime, zkusime to nacpat do doporucovaného objemu a uvidíme.
to Wattman: Asi tak. pri simulaci to opravdu vychazelo slusne a ejhle????
Bída. :(

21.08.2006, 22:52 |
zdany Ale stále je tu otázka krmení těch wooferů. Někdo používal Audisona LRx1.400. Je to dobrá voba? Když dává 900W na 1 ohm?? :(

21.08.2006, 23:18 |
mishan | Upraveno: 2006-08-21 23:21:21
jj to jsem mu psal taky
audisonka neeee, toho za chvilku spálíš na ten 1 ohm :-(((
na oba to bude mááálo mááálo
Tak pak by tu byla ještě jedna hračka co by jim dala co proto
[ Link ]
diabolko: ses posral ne??? to mu urve hlavu jak mu vyskočí z bedny :-)))))

22.08.2006, 06:47 |
TUNER Hele jak jsme se bavily včera a i Jirka mi včera psal že problém nebude asi v bedně,ale v krmení...
Zkoušel zapojit jednu cívku a byl velice spokojenej...
Tak uvidíme v neděli... ;-)
Každopádně bych to nechal v tej bedně co to je a otestoval.Pokud by jsi ani pak nebyl spokojenej,tak až potom bych to přendal do tý větší a laboroval dál.
Ale myslim že se to vyřeší... ;-)
mishan pokud nehodláš můj nick psát správně nehodlám s tebou komunikovat

22.08.2006, 09:05 |
zdany No tak pánovééé: )))) Dejte pokoj, nebo vás rozsadím. :))
To TUNER: No rikal mi to, vím, taky zvažuju alternativu pohonu, ale rady starsích a zkušenějších přes icq konferenci radili dát ho do většího objemu, ostatně to říkal i Honzík, a půjde v basech hlouběji a membrána bude kontrovanější, než když lítá jak splašená v moc malém objemu.
Ale pohon se řeší. Pokud prodám všechny stávající zesilovače a woofery, zbyde mi peníz na jinej, výkonější zesík.

22.08.2006, 09:08 |
TUNER jj,tak dej včas vědět.V neděli se dozvíme pravdu.... ;-)

22.08.2006, 09:12 |
zdany Přesně tak. Mr. Q vyřkne svůj ortel: Všechno na howno.. pryč s tím.. :))

22.08.2006, 09:35 |
zdany to Billy: Díky za komentář. Jinak jsem zvědavý co nám z toho o víkendu vyleze. jak pisu nekde ke konci Jirka bednu vcera drtil Drexem a byl spokojený. Ale uvidíme. Prodiskutujeme to. :) Diky predm za tvuj cas. :)
Gde bude test s Mr. Q? Že bych taky přijel pokud nebude pršet :o))
Jinak doporučení výrobce u Hetzu je spíš to, že to je asi nejmenší objem, v kterým to bude jakžtakž hrát, i když si to stejně nedokážu představit, jak woofer 30cm s takovýma parametrama může hrát v 21 litrech, když známej mě to spočítal na profi programu na 54 litrů a hraje to super :o)
Clown: Cenda mel tusim uzavrenky, ja ho mel nejdriv v bedne od Ricciho (BR 25l tusim) - a zadna slava jenze ja mel HX300 a Ricci HX300D.. Pak jsem udelal BR tusim 32litru a bylo to lepcejsi ale stejne zadna pecka - podle me byl problem v zesiku (Mac Z2200) skoda ze jsem ho nestihnul zapojit na toho Brutuse:(
Btw kdyz jsem ho (HX300) prodaval Mildovi a zapojili jsme ho na DarkBlue 1000 tak jsem teprve poznal jak by to melo hrat:D Fakt masakr...

22.08.2006, 10:46 |
Cenda Cenda ho mel v nekolika uzavrenych az se rozhod pro jiny SW. BR jsem nezkousel.

22.08.2006, 14:18 |
zdany Noooo, zajimave se to tu rozepisuje. :)) Uvidime jak to bude dal. :))
To: T#2: No melo by to býti v tuhle neděli. :)) Ale Mr.Q musí prý být v 16.00 doma. Takze to bude fofr, nebo pres obed. :)) Jinak opravdu to bude asi nejlepší řešení bedna okolo tech 50L. Tu bednu na ty 30ky bych udal. Myslim, ze mám i zájemce, že by se zaplatil matroš. :)
To: Martyn156: No budeme laborovat, v kazdém případě díky za zkušenosti. :)

22.08.2006, 14:19 |
zdany | Upraveno: 2006-08-22 14:21:36
No a tohle by mohl být favorit na pohon těch plácaček. :)))
Ryves díky za foto. :)

zdany: no neříkal jsme ti to zrovna, že bude naprosto good :-))
El -diablo: mám to psát i s tím (P) ????...ty naděláš :-))) jak malej :-))))

23.08.2006, 06:47 |
TUNER zdany : Tak to můžeme kdyžtak zkusit v bedně u T#2...:-))
Ale ty máš taky jednu padesátkovou,tak se bude přehazovat snad všechno... :-P

23.08.2006, 11:25 |
clown mishan .. a ty mas nejake zkusenosti s timto zesikem ?
:o)

23.08.2006, 11:48 |
zdany To Mishan: No rikal, no.. :))))) Ale zatim ho tu ted jetej nikdo neprodava. :(
to TUNeR: Jo mám, ale ta bedna má frézované zapuštění na ty Magnaty a ty mají prumer kose vetsi. :(
clown: jáá?? neee..... já dělám přece do včel :-DD
Zdany kdyby ses podíval na můj první odkaz tak toto je to co jsem ti doporučoval.
Mishan Ne nemusíš s P ale mohl bys mně oslovovat normálně taky ti nekomolím nick