Navštíveno 1404x

Uvažuju o dvojité zástavbě do dveří 16 cm středobassy, kde jedny budou plnohodnotně jako kompa přes výhybku s výškáčem na A sloupku a nasměrované nahoru na posluchače a druhé zapojené taky přes výhybku, ale jen středobass, bez výškáče. Výsledná impedance při paralelním zapojení je cca. 2 ohmy a když jsem se na to ptal pár lidí v Příbrami, tak mě v jednoum případě bylo řečeno, že hrozí odpálení repro (prý jsou při 2 ohmech velký špičky signálu). Dle mě je to blbost, protože pokud je zesík stabilní do 2 ohmů, tak to bude "vadit" akorát jemu (poteče koncovým stupněm větší proud), ale repro by to vadit nijak nemělo. Nebo se mýlím?

16.08.2006, 18:13 |
clown pokud nekoupis mrdku zesik ... tak nemelo :o))))
No jestli jsem dobře počítal tak budeš mít kompa který maj 4 ohmy a středobas od komp který budou mít asi 8 ohmů aby se dali paralelně zapojit s výškama na 4 ohmy takže výsledná nebude 2 ohmy. Tedy pokud nejsou ty výhybky upraveny tak aby dávali zátěž 4 ohmy at už je na ně připojeno cokoliv
El-diablo-z tvych slov teda nejsem vubec moudrej.
:)
Prosim te vysvetli mi to jako tatarovi.
Máš tak nějak pravdu,akorad ze bych to zapojil do 8ohm pokud jsou vyh blízko u sebe..Zes. sice nedá tolik vykonu ale zvuk. projev má vetší dynamiku a navíc nebude při plném zatížení tolik namáhanej......zaleží také na tom co je to za zes...proč né druhé vysky?
el diablo: myslis spatne....
myslel to tak ze ma proste 2 stredobasy na kanal...tzn. ze kazdej ma 4 ohm, kdyz je spoji paralelne da mu to na kanal zatez 2 ohmy. vysky s tim nemaj nic spolecnyho...to, ze na kazdej strebas musi met vyhybku, je snad jasna vec. aji kdyby tu vysku tam nemel a mel pouze 2 stredobasy na kanal, porad to budou 2 ohmy.
jako clown, pokud to nebude smejd tak to nespali... sam to mam taky tak, na jeden 4k ctyri pary komp....
wattman............ :)))))))
Když máš kompa jsou to dva repro na sebe paralelelně aby byl jejich výsledný odpor 4 ohmy každý z těch repro musí mít 8 takže má 8 výška a i středobas. takže bude mít jedny kompletní kompa který budou mít 4 ohmy a pak jen středobas od komp který by mněl mít 8 ohmů ne?

16.08.2006, 20:22 |
Ricci El diablo,to sa sakramentsky mylis...

16.08.2006, 20:38 |
wattman | Upraveno: 2006-08-16 20:40:04
Dobra otazka na konci-odp.-NE!
Jako Ricci.
EL-diablo:
Kdyz neco prodavam,tak o tom musim alespon "trochu" neco vedet-NE?

16.08.2006, 22:53 |
Buča Já to mám taky tak zapojené do dvou ohm. Dva středobasy a jedna výška. Jsou to GZ Nea a jsou pověšený na pulsaru 4 XL a jedu půl roku bez problému.
Já to neměřil pokud vy jo nebudu se hádat ale to co jsem říkal byl jednoduchý ohmuv zákon a logická úvaha
A ano prodávám to a vím že kompa mají 4 ohmy to jestli solo středobas má 8 to nevím to jsem neměřil ale teoreticky by měl mít když kompa mají ve výsledku 4 ohmy

17.08.2006, 01:18 |
Ricci El-diablo, zisti si,ako funguje z impendancneho hladiska vyhybka a zistis,ze aj ked na 2pasmovej vyhybke su vyskac aj stredobas 4 Ohmove,aj tak vysledna impendancia celeho systemu je vacsinou 4 Ohmy....
8Ohmove repro pre autohifi sa v principe vobec nepouziva...
tak to je ulet :-))))))))
El-diablo (P): Ty uz se prosimte k nicemu nevyjadruj, jenom dezinformujes lidi, co se tu chtej neco dozvedet
clown: No mrdka zesík to bude, ale je to daný i použitím repro. nemá cenu levné repro živit super zesíkem, když ten rozdíl tam bude zanedbatelnej. Abych byl konkrétní, tak to budou kompa Mac Audio Protector 2.16 a zesík je Mac Audio Z4200 - možná jiný - ještě jsem se nerozhodnul co by se mě líbilo jak zvukově, tak finančně, tak vzhledově do kufru. přemýšlím o Wanted 4/320, ale je to prý "mrdka" ta samá :o)
El-diablo: Tak to je mazec. Takže když mám doma třípásmo z tří 8ohmových reproduktorů, tak výsledná impedance reprosoustavy je 3 Ohmy? To je fakt dobrý úlet.
Hifina 69: Protože výšky jsou směrové a mám auto, kde je umístění i v rohu A sloupku docela blízko uší a druhé výšky by bylo problém nasměrovat stejně jako ty první. Pokud budou jinam, tak se domnívám, že dojde k porušení prostorové informace v nahrávce.
mrdka-nemrdka, jakykoli 2- nebo 4- kanal, ktery jde muskovat (drtiva vetsina) zvladne na jeden kanal 2 ohmy. Na kvalite se to ale projevit muze, protoze do vetsi zateze bude mit horsi damping factor.
RadekFM: To by se ale projevilo spíš na horších bassech ne? (horší kontrola membrány). Já to bude mít na spodku oříznutý, takže by to nemělo tolik vadit? nebo ju?
myslim ze kontrola membrany je dulezita na vsech freq. ale fakt nevim, jakej vliv to muze mit na stredy a vysky, vubec bych se toho nebal
To asi určitě, ale na basech žiju v tom, že je důležitější. Každopádně díky za názor a radu.

17.08.2006, 13:16 |
aTTim Kdyz neni dobra kontrola membrany, vznikaji zvuky, ktere v nahravce nejsou, pripadne se nechtenymi kmity znehodnocuji zvuky, ktere tam byt maji, cili kontrola membrany je dulezita vzdy, na vsech frekvencich.

17.08.2006, 13:23 |
clown Protectoru bych se nebal ..
jako Radek FM obe vyhybky, vysledne do dvou ohm na kanal :o)
clown: Já se jich nebojím - už mám jedny a harají velmi pěkně - mají příjemný a neagresivní zvuk, jen chci trochu posílit dynamiku a středy. Proto tam bude jen jeden pár výškáčů. Díky za konzultaci problému.

17.08.2006, 14:17 |
clown | Upraveno: 2006-08-17 14:17:54
oki .. :o)
Tuner#2 :
Ma dojem ze jsem mluvil s tebou, kdyz jsem Ti rikal ze hrozi opaleni repra. V 2 ohmech se strasne blbe ladi, protoze kazde otoceni gainem je na stredach a vejskach hodne znat a kdyz to nastavis na tiptop a pak prijde nejaka jina MP3jky co ma hone vejsek, tak ty vejsky jednoduse spalis. Kuprikadu hodne spicek ma magnat.....
Barthez: JJ to jsme se bavili spolu a právě mě to vrtalo hlavou. Ale z principu jsem to nepochopil jak jsi to myslel.
MP3 mě do auta nesmí a domů už vůbec ne - žádné nemám a ani doma ani v autě mě to zařízení stejně nepřehraje :o)
Jaký je rozdíl v tom, že každý zesík má někde položený práh limitace, do které je zkreslení hodně pod 1%, ale pak brutálně vzroste. Mám testovací CD ze stereo video a tam si přesně víš, kdy začíná zesík limitovat a přes tu hranici to nepouštím ani teď a ani potom. Navíc není problém to vzít na osciloskop. Takže podle mě pokud budu mít zesík těsně pod limitací, tak je jedno jestli hraje na 2Ohmy a nebo na 4Ohmy. Nebo se snad mýlím?
taky bych se toho nebál, jen musíš počítat se sníženou kvalitou reprodukce a hlavně musíš mít zesík, který to opravdu vydrží a nebude se přehřívat..
pasaťák: Snížit kvalitu reprodukce nechci - to se tak negativně projeví činitel tlumení?
No jo pánové vy jste zase požrali všechnu moudrost světa. Sem se sek vy jste dokonalí? neřekl bych to o nikom z vás

17.08.2006, 20:40 |
Ricci NOBODY IS PERFECT, MY NAME IS NOBODY :-)))
není to zas tak výrazné snížení.. Taky záleží, jaký typ hudby budeš poslouchat..A taky samozřejmě záleží na jaký zesilovač to budeš zapojovat.. Jde hlavně o to, že některé zesilovače se hodně hřejí a vypínají se díky tepelné pojistce..
jinak je samozřejmě jedno, jak to zapojíš, pokud tam budeš mít 2 výhybky, tak tam klidně můžeš mít jen 2 srředobasy, nebo klidně všechno a bude to pořád zapojení na 2 ohmy..
pasaťák: No zesík zatím nic moc (Z4200). Každopádně díky za radu.
El-diablo (P): Jasny ze nikdo nerozumi vsemu, ale tak sem pisu jen o tom, cemu rozumim a neplacam nesmysly
RadekFM kdybych sem nenapsal nepřiučil sem se a o tom tu to forum je ne?
no, tak to napis jako dotaz, protoze jinak to vezme jako fakt nekdo dalsi, kdo tomu nerozumi a pak tady vznikaj hrozny nesmysly
Byl za tím? takže to bylo i jako dotaz
El-diablo: tady zadnej ? nevidim
"16/08/2006 18:27 El-diablo (P)
No jestli jsem dobře počítal tak budeš mít kompa který maj 4 ohmy a středobas od komp který budou mít asi 8 ohmů aby se dali paralelně zapojit s výškama na 4 ohmy takže výsledná nebude 2 ohmy. Tedy pokud nejsou ty výhybky upraveny tak aby dávali zátěž 4 ohmy at už je na ně připojeno cokoliv"
v tom dalším ? je a poslední věta v tomto nevypadá jako odpověd je tam pokud a to je dost podstatný nemyslíš

20.08.2006, 18:55 |
Ricci LOL