Navštíveno 1631x

16.08.2006, 16:34 |
zdany Dělám poprvé bednu se štěrbinou a nevím si rady s tlumením. Jak by to melo být správně? Varianta A ? Nebo Snad B?? Poraďte zkušenosti.
Do jaké úrovně tlumit tu stranu štěrbina/bedna a zadní stenu, tak aby to nedelalo nejakyý nevyrovnaný zvuk, či jiný bordel?
Spodek a hořejšek je jasný.

Myslím, že reflex. box se primárně tlumit nemusí. Pokud ho máš dobře frekvenčně oddělený, nepouštíš do něj žádné vyšší frekvence, tak to "fyzikálně" nemá moc smysl. Takže se můžeme bavit spíš jen o "pocitu ze zvuku". Ale když ho vytlumíš, tak to může být stejně tak lepší, jako horší. Navíc ti tlumení komplikuje přesný výpočet ozvučnice. Ovšem pokud bys tlumit chtěl, tak bych hlasoval za B a nejspíš se vybodl i na zadní stěnu.
Taky bych volil spíš B nebo dokonce némě, aby tlumení nebylo v okolí bassreflexu. S tím, že bassreflex se nemusí tlumit bych nesouhlasil. Sám do wooferu nepouštím víc jak 80Hz a tlumení tam bylo sakra znát. Je pravda, že to komplikuje přesný výpočet objemu, ale pokud budem detailisti, tak kdo odpočítává přesný objem reproduktoru, který zasahuje taky do ozvučnice včetně objemu samotného nátrbku a štěrbiny? Navíc bassreflex z hlediska vyladění by se musel dělat až po rozehrání repro a kde je psáno, že závěs reproduktoru bude mít po roce v autě stejné parametry a tudíš neovlivní např. Fs? Podle mě tlumení má vliv, několikrát jsem si to vyzkoušel osobně a pokud se podívám do wooferu hotového od výrobce pro domácí použití, tak je vždy vytlumený. To že nejsou vytlumený růzvý pasvili do auta s plexisklem neberu jako hodnotný aspekt.
tlumeni ten bas zmekci i u BR.A nekdy si sedne dost.
Jinak B.
Tlumit,ale u BR bych pouzil pouze filc....

16.08.2006, 23:19 |
zdany Ok panove diky za poznatky. Co se tyce tlumeni v oblasti BR je mi jasne, ze z duvodu proudeni vzduchu a vzniku vireni neni dobre to tlumit blizko k hrane natrubku, ktery stejnak bude zaobleny a podobne, ale box bez tlumeni ma takovy "dutejsi" zvuk a i z fyzikalniho hlediska se zvuk tlumenim zlepsi. Jak pise Wattman, bude mekci. No uvidime, budeme improvizovat a testovat. V kazdem pripade diky.
Pokud ma nekdo dalsi nazory a zkusenosti, sem s nima.
Hifina: Filc?? se mi do nej jeste daji moli, ne? :)))) A sezerou mi ho.:)

16.08.2006, 23:20 |
zdany Nebo ze bych to vylepil Tappajomatem ?.)))

17.08.2006, 01:22 |
Ricci Ja tlmim aj BR a je to pocut...

17.08.2006, 08:06 |
zdany To Ricci: No ja si myslim, Zvuk je plnější a žekl bych, že i hlubší..... Ale v mém případě byla otázka jak, čím a kam. :)) Viz obrázek.

17.08.2006, 10:29 |
All
To All: Díky... :o)) Pěkně napsáno...
Prosím o pozornost zejména u textu o virtuálním zvětšení skříně...Při instalaci tlumení tedy nemluvíme o změně objemu skříně o objem tlumení, ale o poměrně zásadní (těžko odhadnutelnou) změnu parametrů ozvučnice.

17.08.2006, 15:31 |
zdany to All: Diky. Ted si vlastne uvedomuju, ze jsem tenhle článek taky četl. :)
Takze podle vseho B varianta tlumeni bude celkem odpovidat tomu, co se pise a co ukazuji. Uvidime, jak rikam, budeme zkouset co bude to pravé.
Jinak jeste dotaz, co se tyce sterbiny: je zachována délka "šterbiny", ale při výšce šterbiny cca 300 mm je šířka cca 18mm (přepočet z basreflexu prumeru 82mm udavanym jako optimalní vyrobcem). Neni to moc "uzke" ? Aby na konci sterbiny nebyla moc vysoká rychlost proudiciho vzduchu, nez je pozadovaných cca 20 m/s??
Nerozumím úplně dotazu, ale zásadní je plocha otvoru. Tvar je fuk.. Takže pokud pomineme aerodynamiku (laminární, popř. turbulentní proudění, indukovaný odpor a pod.), tak při stejném průřezu je i stejná rychlost.

17.08.2006, 17:12 |
zdany Willy: Jasny,ze tvar je fuk, plocha je zachována, ale kdyz to vezmu z hlediska toho, ze sterbina bude napríklad 60 cm dlouha a 9 mm siroka, tak plocha bude cca stejna, ale to proudeni bude jinaci a může to vyluzovat nějaké pazvuky. Může to funět, nátrubek může mít "větší" odpor, byť je plocha stejná a podobně. Právě proto se udává, někde, že rychlost proudění v basreflexu by neměla přesahovat přes těch 20 m/s.
zdany: Rychlost zduchu bude i u té 9mm stejná, protože máš větší šířku a to těch 60cm - je to prostě stejná plocha potažmo objem, tak to bude stejný podle mě.

17.08.2006, 20:29 |
zdany Diky T#2.. Uvidime. V kazdem pripade ja budu mit sterbunu necelych 20mm o vysce 300mm a hloubce cca 285mm. Tak uvidime jak se predvedou HX300ky. Snad Hanus nareze matros. :)))