Navštíveno 791x

Hoj, mam SW
[ Link ] a musim ho dát do uzavřené ozvučnice s ohledem na málo místa v kufru a teké proto, že preferuji SQ . A slyšel sem, že v uzavřené ozvučnici SW strácí výkon až o nějakých 40 %. Co je na tom pravdy ?
na tom podle me neni pravdy nic, spis b basreflexové ozvucnici ztráci SW výkon ale urcite ne o 40%. SW jsou ve vyrobe testovane v uzavrene ozvucnici (krome free air) a kazdy dobry vyrobce udava jake byly podminky pri mereni udavanych parametru. Takze vzduch v bedne pusobi jako castecne tlumeni (membrana jej musi stlacovat). Kdyz das repro do bassreflexu tak tam ten tlak co vyrvari repro v bedne castecne unika a nema takovy odpor. Z toho vyplyva ze jde membrana do vetsi vychylky a driv se dostane do maxima (pri nizsim vykonu)
Ptam se na to i hlavně pro to, že kámoš také skoušel dát SW do uzavřené ozvučnice a hrálo mu to o dost méně než v basreflexové ozvučnici, tak sem si právě myslel, že na tom něco pravdy bude.

05.08.2006, 11:33 |
Robo V basreflexu to vždycky víc "tlačí" při stejném výkonu než v uzavřence.Toť má zkušenost....
nj v typu ozvucnice BR a BP vyniknou ty hucici basy kdezto v uzavrence ty kratky a presny proto se pouzivaj pri stavbe subu na poslech kvalitni hudby v aute ve vysledku se pak lidem zda ze to az tolik nehraje protoze to hraje trosku jinak
Tak že když nemusim akustickej tlak tak uzavřenka je pro mě ideální
Nechápu proč kvalitní poslech v autě = uzavřená ozvučnice? I bassreflex se dá postavit a nadait tak, že bude mít vyrovnanou kmitočtovou i impedanční charakteristiku a proti uzavřené ozvučnici bude jeho spodní kmitočet sahat hlouběji než u uzavřené (pokud se bavíme o průběhu +/- 3 dB) Nevýhoda je jediná a to, že pod ladící frekvencí bassreflexu strmě klesá účinost reproduktorru, respektive narůstá enormě výchylka membrány. To je výhoda uzavřené ozvučnice, kdy objem vzduchu venitř jakoby brzdí přirozeně membránu a tím pádem sice woofer v pásmu +/- 3 dB bude začínat na vyšším kmitočtu než bassreflex a nepůjde subjektivně tak hluboko, ale jeho pokles pod tímto kmitočtem nebude narozdíl od bassreflexu tak strmý a padá směrem k nejhlubším kmitočtům pomaleji. To je i výhoda, že v podstatě má o trochu vyšší zatížitelnost než bassreflex, ale rozhodně ne o 40%. Např. můj woofer má 350W RMS a výrobce uvadí u jeho použití v uzavřené ozvučnici 450W RMS. Pokud se budem ale bavit o zvuku, tak když zabrousíme i do home hifi, tak záleží hodně na parametrech konkrétního reproduktoru a podle toho se volí jestli uzavřená, nebo bassreflexová ozvučnice bude lepší, ale když vezmu ten nejvyšší high -end, tak B&W 800D jsou bassreflex, Wilson audio Grand slam jsou bassreflex, Focla Grand Utopia taky atd.... Tak nechápu potom tvrzení, proč do auta na SQ je lepší uzavřená ozvučnice....
jj uz to tady resili i semnou a bylo mi receno ze na SQ muze klidne bejt i vhodne naladenej bandpass, takze uz je pryc doba kdy se tvrdilo ze SQ = closed box, ted uz je to jedno, musis to jen poradne odladit
Já bych řekl že to jedno bylo vždy ať už v hifi, nebou autohifi :o)
a ja zase myslim, ze v uzavrene bedne bude membrana vzdycky lepe kontrolovana, a tudiz mensi dozvuky a rychlejsi basy - zkratka bas bude trvat kratsi dobu, ale krivka se mi obvykle u BR libi vice, ale kdyz se to blizi k ladici frekvenci, casto klesa presnost, predevsim tedy v tech nizsich kmitoctech
ale je pravda, ze mam BR bedny taky nejak vice rad :-)
jinak pokud jde o autohifi vs home hifi, je nutne brat v uvahu i 4 vs 8 ohmu

05.08.2006, 21:57 |
Zdenek (A)
Nedavno to sem nekdo daval, tak si to dovolim prepouzit. Myslim, ze je to srozumtelne napsany...
[ Link ]
RyVeS-Milan: Hodně reproduktorů i na doma je dnes už 4 Ohmových, nebo 6 Ohmoých, takže v tom bych rozdíly nedělal, navíc impedance je jak známo kmitočtově závislá, takže záleží na jakém kmitočtu je měřená a vesměs se uvádí průměrná hodnota (lepší firmy udají i impedanční minimum)
Všechno je to o konkrétním případě a konkrétním reproduktoru a taky o vkusu každého z nás - to je i důvod, proč jedni jsou zastánci max. dvoupásma v předu a jednoho malého wooferu a druzí nedají dopustit na dveře plné kickbasů a v kufru nejméně dva 12".
Zdenek: Pěkný přehled a hlavně pravdivý...
kluci to je diskuze je jasny ze kazdej box se da naladit na kvalitni zvuk ale u uzavrenky se nic ladit nemusi staci jen spravne spocitat objem vyztuzit a hrat a navic se zase me zvuk z closed boxu libi nejvic je to nejjednodussi varianta jak dosahnout presnejch kontrolovanejch basu
escaper: To cos napsal je ta nejvetsi picovina, s tim bassreflexem je to presne naopak !
Machča: Co je to za blbost, že uzavřenou ladit nemusíš a bassreflex jo? To se snad dá spočítat úplně stejně jako musíš spočítat uzavřenou ozvučnici, takže ve složitosti to má jen to, že při výrobě musíš udělat díru na bassreflex navíc (popř. štěrbinu pro rýpali), ale rozhodně to není o tom, že se u uzavřené ozvučnice nic ladit nemusí. Pokud půjdem do extrému, tak asi málokdo postupuje tak, že reproduktor nechá cca. 100 hodin zahořet, pak ho dá do objemu podle výpočtu parametrů výrobce a změří to. Výsledná kmitočtová a impedanční charakteristika se pak dál upravuje buď měněním objemu a nebo třeba i výplní bedny různým množstvím tlumících materiálů a různých materiálů vůbec. Mám známého co staví reprodukrory a má i měřící komoru spolu s profi softem a divili by jste se co dokáže jenom změna tlumení udělat s charakteristikou.
Proto znova opakuji, že tvrzení o uzavřené ozvučnici jakožto o nejjednodušším a ideální řešení na SQ, je dle mě pěkná blbost !
tunere vypocet navic je sterbina u uzavrenky nic navic pocitat nemusis vo tom zadna
Do většiny programů zadáš parametry repro a vypočítá Ti to jak objem, tak velikost nátrubku, takže žádný výpočet navíc - pro uzavřenou taky musíš tohle zadat aby Tě "vypadnul" výsledný objem. Neznám moc lidí co to dnes počítají na papíře :o)
Zdenek : ten článek co si sem dal sem si už četl dříve, je fakt dobře napsanej, ale chtěl sem slyšet i názory ostatních, přece jenom praxe je nejlepší. Z bednou sem už rozhodnutý, s ohledem na málo místa v kufru je uzavřenka jasná volba, akorád mě zaskočili, když sem slyšel, že by měl SW stratit výkon o poměrně dost procent, tak proto sem se rači zeptal.
Jinak díky všem za příspěvky.