Navštíveno 1350x

03.08.2006, 12:53 |
Rob.Roy | Upraveno: 2006-08-03 13:01:04
Jaky zvukovi rozdil je v kompech 3 pasmo nad 2 pasmo?
Je lepsi investovat do lepsich 2 pasem? Nebo rovnou 3 pasma??
V cenach do 15 tis.
Nebo je lepsi 2 pasma na aktyvni zapojeni??

03.08.2006, 13:13 |
Ricci nepovedal by som,ze je podstatny rozdiel vo zvuku generalne medzi 2 a 3 pasmom,ale kedze vacsinou byvaju stredobasy utopene dole vo dverach,je velmi vyhodne mat 3 pasmo a stredy umiestnit niekde hore na palubovku,aby sa zvukova scena posunula vyssie a bola konkretnejsia
Nevi nekdo vcem je slysitelny rozdil v aktyvnim rezimu?
Pochopil jsem zeto je bez vyhibky,primo na kanily zesiku.
Musi to umnet zesik a nebo radio? Popripade umi to Audison LRx 4,300?
Po zkušenostech s activním zapojení 2p. bych se už mooooc nerad vracel zpátky k pasivu. Tří-pásmo se teprve chystám vyzkoušet.
Já to mám udělaný přes externí activní výhybku a všude na rádiu i zesíku mám nastevené full.
<<<<<<Kdo jednou zkusil activ, tak už nechce jinak.>>>>>>
<<<<<<Kdo jednou zkusil activ, tak už nechce jinak.>>>>>> *konny * ma recht

03.08.2006, 13:49 |
aTTim Mno tak to je uplnej nesmysl ... dobre udelanej pasiv ma stale co nabidnout, leckdy vic nez dobre udelanej aktiv. Aktiv neni vselek, to v zadnem pripade.
aTTim: mozes blizsie popisat "dobre udelanej pasiv" ?

03.08.2006, 16:12 |
Stofi JanDiesel : mini se tim dobre postavena vyhybka na miru do daneho auta - tzn. delici frekvence, strmost, nastaveni faze, utlumeni/zvyrazneni menicu, atd.

03.08.2006, 16:22 |
martan01 | Upraveno: 2006-08-03 16:24:50
Tezko jsi ale jako zacatecnik postavim svoji vyhibku.
Vcem je zvuk kvalitnejsi na aktiv naz na pasiv?
Jo a mam zesik Audison LRx .Repro Hertz HSK 165 ale klidne JUSnu do nejakych lepsich.Poradi nekdo?
Stofi: zostavenie vlastnej vyhybku na mieru je skvela vec ale tu uz zacina laborovanie a do toho sa pusti malokto

03.08.2006, 16:39 |
Robo 03/08/2006 16:12 Stofi:a to při aktivním způsobu nastavení nejde?Mě se jenom nechce věřit tomu,že když dáš před měniče nějaké "pasivní součástky" ,takže to bude zvukově lepší,než při active zapojení.Ale třeba se pletu....
a TTim:dobre udelanej pasiv ma stale co nabidnout, leckdy vic nez dobre udelanej aktiv. Aktiv neni vselek, to v zadnem pripade.
Nezlob se na me tady si oponujes......... ty jsi Hifista jak pra.e

03.08.2006, 17:11 |
VlastaCB | Upraveno: 2006-08-03 17:24:38
Aktivni system se da udelat nekolika zpusoby
Zalezi hodne na rozmisteni reproduktoru a nasmerovani
Bud hodne kvalitni aktivni vyhybku nebo vybrat vyhybku s nastavenim (treba GZ UC165C nebo UC16SQ) da se nastavovat jumperama,a nebo vyrobit vyhybku ,nebo pouzit aktivni vyhybku a k tomu Digitalni parametricky Equalizer treba 15 nebo 30 pasmovy
A dalsi veliky problem je sladit cely kmitoctovy spektru (nekdy prime nasmerovani vysek a stredu na posluchace muze v nekterych pripadech uskodit)
Nastaveni vetsinou provadet spektralnim analyserem vyhoda treba na notebooku s pomoci citliveho mikrofonu tady se da nastavit uplne cely spektrum kmitoctu takze nemuze vzniknout nejaky vyrazny propad frekvenci v zavislosti na linearite frekvencni krivky
Tot asi tak vse co se tyce praxe
Jeste jsem chtel podotknout ze hodne dobre udelanej aktiv nekolikanasobne prevysuje cenove dobre udelanej pasiv

03.08.2006, 20:12 |
Stofi JanDiesel: ano, to je pravda, ale jsou lidi kteri se do toho pusti.
Robo: pri aktivnim zpusobu nastaveni to samozrejme jde (byt treba u signalovych procesoru si strmosti sice vybiras 6/12/18/24/30 dB/oktavu nicmene nevis co to je za druh - jestli Butterworth, Linkwitz-Rilley, ...). Kazdy zpusob ma svoje, aktiv je v uvozovkach mene pracny kdyz hodnoty menis otocenim ovladace...

03.08.2006, 20:58 |
Stofi VlastaCB :
aTTim si neoponuje, rozhodne ne v tom ze aktiv neni vselek - kdyz si nebudes schopen poradit s odrazy, rezonancemi a celkove akustikou daneho vozu, je i procesor F1#status zbytecnej. Ze mas za sve roky pusobeni v oboru zazite nejake postupy neznamena ze jen ty to delas dobre a druhy ne (toliko k vypadu "Hifista jak pra.e").
Celkove bych chtel podotknout ze za posledni dobu co aktivneji vystupujes zde na foru jsi zatim nenapsal nic, co by clovek nevycetl z knih ci erudovanejsich zahranicnich webu. U cloveka ktery ma dle vlastnich slov dvacetiletou praxi bych ocekaval vic nez jen kuse utrzky obecnych "faktu". Na druhou stranu chapu ze si chranis sve know-how (sam stravim XX hodin cetbou ruznych materialu hledajic odpovedi a testy v praxi jsou mnohdy diametralne odlisne).
A ted mala uvaha aktiv vs. pasiv -
Osobne stravim v aute drtivou vetsinu casu vlastni jizdou. V prumernem aute (jimz mimochodem disponuje vetsina fandu kvalitnejsiho ozvuceni) nizsi stredni, ci stredni, tridy je za jizdy dost hluk - cimz jsme ochuzeni o ty nejjemnejsi detaily. Taky je treba brat v potaz ze "slepota" pri poslechu nahravky dava reprodukci dalsi, hlubsi, rozmer - cili dalsi minus behem jizdy a venovani se rizeni. A ted k jadru pudla - cas straveny praci/laborovanim na lepsim zvuku v aute je v nasich podminkach povsechne nezaplatitelny. Kdyz tedy zvazim ze jako fanousek, v idealnim pripade disponujici potrebnymi znalostmi nejen pro stavbu vyhybek na miru konkretnimu projektu a vozu, nebudu pocitat cas straveny ladenim sestavy, vyjde me lacineji hrat si s vyhybkami, pouzit dvoukanalovy zesilovac na predni komponenty a 2k/monoblok na subbasovou cast za pouziti odpovidajicim zpusobem kvalitni HU nez investice do hi-tech aktivnich vyhybek nebo signalovych procesoru a tim logicky vetsimu poctu kanalu zesilovacu.
Aby me zase nekdo nechytal za slovo - zatim nedisponuju takovou erudici a praxi abych vyse zminene realizoval bez ztraty kvetinky. Ani nejsem zarputilym privrzencem PP. Je to jen uvaha.
Timto se omlouvam autorovi prispevku za OT vlozku.

03.08.2006, 21:01 |
aTTim Vlasto uklidni se, z tvych prispevku tady na foru si lze udelat obrazek o tvych nazorech, ale nechci to sem tahat.
Nevim, v cem si odporuji a krom toho netvrdim, ze jsem Hifista jak tady hlasas.
Pasiv muze byt tak dobre udelanej, ze se na nej aktivni zapojeni, dejme tomu se stejnymi komponenty, nechyta. Proc ? Mno proto, ze z aktivnimi komponenty nekdy skoncis treba na tom co je uvnitr a co umoznuje DSP ci aktivni vyhybka, vic s tim proste neudelas. Je to jednodussi na zkouseni ruznych variant, to ano. Dobre udelanej pasiv, mineno dobre navrzena a udelana vyhybka (plus jeste treba predzesilovac) ma velkou vyhodu v tom, ze si pomoci pasivnich komponent v podstate muzes donastavit presne co chces. Ze jsou na to treba zkusenosti a to hodne netreba zduraznovat.
Cele je to o tom, ze tvrdit, ze aktiv je vzdy lepsi nez pasiv je nesmysl a to je treba, aby bylo napsano. Pokud mluvime o kompromisnich vyhybkach, dodavanych k lepsim ci horsim reprduktorum, tak tady to muze byt do jiste miry pravda, prave kvuli kompromisni vyhybce. A i kdyz existuji vyhybky s moznosti nejakeho nastaveni (namisto GZ uvedu treba Alpine SPX-A, kde je tech moznosti opravdu mnoho), stale je to kompromis.
Takze, veta "Jeste jsem chtel podotknout ze hodne dobre udelanej aktiv nekolikanasobne prevysuje cenove dobre udelanej pasiv" ne nesmysl a to bys za svych 20 let zkusenosti mohl vedet.
No nechci do toho nějak šťourat, ale pasiv na míru dělaný je dosti složitá a hodně nákladná záležitost. Neberu v potaz crossblock od Focalu. Klasické vyhýbky zakoupené s reproduktory mají jen omezené možnosti nastavení orpti aktivnímu systému a to byl i u mě důvod, proč jsem šel do aktivu. Výrobce se vždy snaží mít komponenty v co nejmenším možném spektru kreslení a přetěžování a tím to dostává do skupiny pro lidi kteří chtějí něco víc nepřijatelné. Bratránek staví pasiv a jde mu to, ale když vidím jak se trápí tak se mu divím. I on sám řekl, že půjde do crossbloku, protože tady už musí dolaďovat skoro na dB a HZ.
Tím chci říci, že aktivní zapojení má velkou výhodu pro všechny, kteří chtějí z aparatury za menší náklady dostat maximum. Můžou měnit hlasitost danného repra, jeho dělící frekvenci, strmost a další. Záleží vždy na použité vyhýbce a zde nejsem zastáncem DSP apod. Sám mám DSP se vším, ale mám to všechno vyplé nabo na 0 abych docílil co nejlepší charakteristiky. Ať si to přebere každý jak chce, ale každý z nabízených systémů má pro a proti. Je jen otázkou peněz jak bude výsledný zvuk vypadat. Sám preferuji aktiv a ostatní pasiv. Ať si každý zkusí naposlouchat na srazu to či ono auto a rozhodne se sám. A tady ještě POZOR !!! Neplatí pravidlo, že když si do svého auta koupím to co se mě líbilo u kamoše, že bude hrát stejně u mě !!!!! POZOR na to !!!!!!

03.08.2006, 21:31 |
aTTim Co se nakladu tyka, tak to pravdepodobne nebude tak hrozny, minimalne proto, ze na 3way full active potrebujes 6 koncu plus dobrej DSP / aktivni vyhybku, kdezto na 3way pasiv jen 2 konce a pasivni vyhybky. Samozrejme, ze kvalitni soucastky jsou drahy, cili to muze vyjit dejme tomu zhruba nastejno.
Jak uz bylo receno, aktiv ma vyhodu v jednoduchosti zmeny nastaveni, to je jasna vec, naproti tomu pasiv (tim myslim kvalitni pasiv s custom vyhybkami) je slozita vec, kterou clovek bez zkusenosti proste neudela.
Pokud se DSP tyka (nyni mluvim o DSP ve smyslu DEQ P9, Alpine PXA, Alto Mobile), tak je to pro auto ve vetsine pripadu lepsi reseni nez "crossblock" (predpokladam, ze to je aktivni vyhybka), protoze prave moznosti nastaveni strmosti, EQ (leckdy s vyberem Para/Graphic) a dalsi davaji plno moznosti nastaveni oproti aktivni vyhybce. Nicmene, urcite existuji i vyhybky s mnoha moznostmi nastaveni, nicmene treba EQ je proste potreba, protoze styl "vse na 0" je v naproste vetsine pripadu neaplikovatelny.
No crossblock jsem myslel k berilium od F jako passiv a ten ekvalizér i když si myslím že je nastavenej OK , tak při vypnutí se vrátí vždy lepší zvuk, který se snažím uchem, které je nedokonalé potlačovat jinam. Páchat aktiv z DSP nebo přímo z některých autorádíií je podle mého názoru nic moc. Furt jsou omezené podmínky. A když vemu cenu crossbloku od F tak nevím jestli mě 6 kanál výjde levněji, protože pořádný 3 pásmo i v pasivu ze dvou zesák neudělám, páč bych řešil bi-wirging a to tak, že každý kanál bych poslal přes pasív přímo k repru aby se mezi sebou navzájem neovlivňovali. Dochází mi baterky v klávesnici, tak to blbne, ale toť k tomu.

03.08.2006, 21:58 |
aTTim | Upraveno: 2006-08-03 22:01:19
smazano pro duplicitu - my mistake.

03.08.2006, 21:59 |
aTTim Mno, takze si vysvetlime pojmy:
Passive : jeden kanal zesilovace na jednu stranu, nebo jinymi slovy na jeden stredobas, jeded stred a jednu vysku v pripade 3way, vyhybky jsou pouze a jenom pasivni
Full Active : jeden kanal zesilovace na jeden menic, cili pro 3way je treba 6 kanalu, vyhybky pouze aktivni
Bi-Amp, nebo v tomto pripade Tri-amp : jeden kanal zesilovace na jeden menic, cili pro 3way opet 6 kanalu, ale pasivni vyhybky
Bi-Wire, nebo Tri-Wire : pouze oddelene kabely pro kazde pasmo, nicmene stale napajene z jednoho konce zesilovace.
No tak amping , ale níž bych nešel. Požadovaná kapacita u klasiky jednoho kanálu zesilovače pro 3 repra je dosti slabý článek kór pro výšky. Nechme to tak, ať si každý vybere sám. Myslím si že bylo napsáno dost.

03.08.2006, 22:10 |
aTTim Vsak ja se s tebou nehadam, ale nechapal jsem uplne jak jsi to myslel, proto jsem napsal vysvetleni pojmu. Cili nedelas aktiv, ale bi nebo tri-amping, vsak OK, proc ne.
strhla sa tu zaujimava debata :-) Ja by som iba dodal toto aj pasiv aj aktiv maju svoje pro a proti ale ked si obmyslime laborovanie typu stavba vlastnej vyhybky a pod. tak pre obycajneho cloveka toho ponukne aktiv viac (to je moja skusenost).Je pravda, ze robit vlastnu pas. vyhybku som neskusal a ani si na to netrufam.Dalsia vec je, ze na to ani nemam cas.U mna vyhral na celej ciare aktiv a uz by som nemenil.To je moja skusenost ;-) muzike zdar rukam klud
PS:Daryl-chybaju mi tu tie ikonky "tip" ktore by oznacovali zaujimave diskusie ako je tato, nedalo by sa to dorobit ak by bol zaujem vecsiny?
Nejsem zastancem jedne znacky a laboruji s muzikou celej zivot protoze je to muj obrovskej konicek a zaroven prace ...jen malo lidi z meho okoli vi o cem mluvim a neminim se tu dohadovat jestli tohle nebo ono .kazdej clovek na teto planete ma svuj nazor o teorii a praxi (leckdy po zkusenostech muze byt praxe uplne odlisna od teorie)aTTim : tobe se omlouvam za tu vetu ..(hifista jak pra.e)nemyslel jsem to spatne (mozna ze jsi si to vylozil jako urazku)
Kolikrat se tu na foru nedozvis co mysli clovek vazne a co treba jako srandu.
Nejsem clovek kterej rad pise a nebo mluvi potelefonu proto kdyz sem napisu delsi clanek to uz musi bejt.
Jsem zkromnej clovek a nemusim se nekam cpat a snazit se obklopit lidma ktery me budou chvalit a uctivat az do nebes.
Akorat me prekvapuje na tomto foru ze kdys chce nekdo vazne pradit a clovek mu poradi stejne si jde za svym nazorem a to je docela skoda nebo ne?
Nejsem Zadnej pisalek a mozna nedokazu stylizovat vety tak jak by meli byt ale nemam tolik casu abych mohl celej den sedet u kompa a psat jestli je tohle dobre nebo jestli je to spatne
Mozna me nekteri lidi odsuzujou ze se stranim kolektivu ale neni to pravda jsem kamaradsky typ a rad si s kazdym popovidam na urovni
Mam rad svuj klid a at se dari na tomto foru

04.08.2006, 14:22 |
Ricci Jan Diesel, akurat by som chcel vidiet,ako ten "obycajny" clovek nastavi jednoducho full activ, ktory mu ponukne viac :-)))
Ricci:zalezi co si predstavujes pod pojmom "obycajny" clovek pre mna je to nejaky ten stred- ani lama ani top manik.Myslim, ze s radiom so vstavanymi akt.vyhybkami sa mu to bude nastavovat dobre a aj to zvladne.
Ricci: no minimalne si aktivom lahsie nastavis taky zvuk, aky sa Ti paci, pohras sa s deliacou frekvenciou vyskaca, HP na stredobasoch, stiahnes si vysku o kolko chces, nie len o 0 alebo 3dB, vyskusas roznustrmost vyhybky, ci to chces mat delene makksie alebo ostrejsie atd....
Proste si to nastelujes na seba a svoju hudbu a vsetko ostatne Ti moze byt fuck.

06.08.2006, 11:22 |
petou v lacnych cenach je pasiv nevyhnutnostou pretoze na to pochopitelne nie su peniaze, ale pokial chce niekto vaznu zostavu a normalny zvuk tak jednoznacne iba aktivne, nehovoriac o komforte moznych nastaveni, riesit drahy pasiv je nezmysel a zrudnost, dokazuju to navyse aj samotny vyrobcovia svojou nadmieru podarenou produkciou
Stofi: tak dobre reknu ti to normalne a bez zadnych vycitku
Byl jsem u jedne nejmenovane firmy ve Spanelsku kdyz jsem tam travil dovolenou ....bavil jsem se asi z peti kluky o muzice co a jak se montuje u nas a jestli TI NEKDO V ZAHRAICI PROZRADI SVOJE POSTUPY A JAKE POUZIVAJI MATERIALY treba na vytlumeni auta atd je to ciste jejich vec a nikomu jen tak nerikaji jak se stavi profi muzika nebo co a jak se instaluje protoze tech firem je tam spousta a ty firmy svymi zkusenostmi vydelavaji i na takovejch lidech kteri si to stavi doma coz sem byl dost udivenej.
Priklad : prijel kluk ze mu piska auto podle plynu .......rekli mu nechte nam tu auto a my se na to podivame druhej den si pro nej prisel a vyplaznul 250Euro Ted se ptam je to mozne treba u nas???
Stofi:Navic tady se o muzice nebo o instalacich neda psat protoze te hned nekdo napadne ze jeto spatne a ze podle teorie je to jinak atp.
Diskuse o muzice jsou vetsinou na dlouho pokud chces vysvetlit nekomu ze podstatny je tlumeni ,kabely ,kvalitni veci a spoustu jinejch veci (povidal jsem si o tom se zakaznikem treba 5 hodin ) ,byl jsem vyrizenej ale zakaznik mel dobrej pocit ze se dozvedel co mozna nejvic a spokojene odesel
Takze si myslim svoje a u nekterych prispevku jsem pochopil ze nema cenu se rozcilovat nebo si dovolit neco napsat .

08.08.2006, 08:32 |
Stofi VlastaCB: ale tady jsi v CR a na diskusnim foru. Pokud nechces prozrazovat know-how a poustis ve vysledku nesrozumitelne utrzky, nediv se ze ti to nekdo vytyka.