Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Autohifi > Počítání ozvučnice - nejasnost

o Navštíveno 686x o
o 12.06.2006, 07:33 | TUNER
Potřeboval bych trochu poradit s výpočtem ozvučnice.
Jde mi o to,že výrobce udává objem 42,5 litru. (recommended net volume) a když jsem jenom cvičně spočítal objem bedny kterej přímo výrobce doporučuje,tak mi vyšlo 54,65 litru.
Je to BR se štěrbinou,tak jsem zkusil odečíst objem štěrbiny včetně příček a objem se snížil na skoro udávanejch 42,5. Ne přesně,bylo to 45,48.
Takže když bych ještě odečetl cca 3 litry co by mohl mít koš reproduktoru,tak by ten objem seděl tak jak má.
Je to tedy tak že celkovej objem ozvučnice je hrubá hodnota ze který se tyhle věci musí odečíst?
Nechal jsem si počítat bednu i podle parametrů reproduktoru a když bych chtěl objem ozvučnice těch 42,5 litru (včetně nátrubku i repra) tak mi spočítal že nátrubek by měl bejt 100 mm průměr a 200 mm délka.
Byl by velkej rozdíl mezi štěrbinou a nátrubkem?

Díky za každej názor

o 12.06.2006, 07:57 | tappaja
Tohle je alchymie, to ti potvrdi kazdej, kdo nekdy stavel seriozne ozvucnice. S kosem by se melo pocitat, pricky, vyztuhy asi taky.
Vyrobce to z rozmerovych duvodu prodava ve 42 litrech(60 litrovy hovado je blbe prodejny), ale prave tady je prostor pro stavece beden, v 60 litrech to pujde hloubeji.
Ale vse ma svy vyjimky potvrzujici pravidla, kor pri tomhle experimentovani. Me vzdy vychazely bedny vetsi nez udavat vyrobce. Ale z tvejch udaju cos dal bych nevahal a postavil to co navrhuje vyrobce, vzacne se to shoduje.
BTW, co je to za reprak?
Rozdil mezi sterbinou a natrubkem by nemel bejt, sterbinou dosahnes snaz pozadovanejch rozmeru, kdy kulatej natrubek na ladeny frekvenci vychazi strasne dlouhej, nerealizovatelnej.
Co jsem mel moznost vyzkouset, tak bych rek, ze mi sterbina tak nejak sedi lip...
Jo a doporucuju tlumit rounem, ne jehlickovym molitanem (i kdyz vypada lip)
o 12.06.2006, 08:00 | Smrada (M)
Ja myslim ze sis odpovedel na vetsinu sam. Cistej objem je 42,5 a kdyz k tomu pripoctes vsechny ty veci (natrubek, kos, pricky) tak Ti vyjde objem, resp. rozmery bedny udavane vyrobcem. Pokud dodrzis pravidla na prepocet natrubku na sterbinu, tak rozdil nebude zadny, resp. vzhledem k pevnosti tunelu by mel byt lepsi nez natrubek
o 12.06.2006, 11:13 | TUNER
Jde o JLko 10W7

A tady jsou hodnoty od výrobce

[ Link ]
o 12.06.2006, 11:51 | Tuner#2
Tak koukám, že Ti tappaja odpověděl, skoro přesně to co já včera do telefonu a to mě to moc nemyslelo, protože mě pálilo sluníčko do hlavy :o))
o 12.06.2006, 11:58 | TUNER
Tuner#2 : Hmmm,tak ještě že jsme se do toho nepustily a neudělaly jsme těch 42,5....
No uvidim jestli tam těch 55 litrů nacpu...;-)
o 12.06.2006, 12:59 | Tuner#2
TUNER: bude to laborování, ale kaslík na baterku tam nemáš a pokud už jsi upravil i ten kryt motoru, tak by to tam mohlo jít nějak vymyslet. Každopádně Hanuš se zas vyřádí na truhlařině - já jsem u něj byl taky, když jsem dělal bednu - holt má lepší pilu :o))
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3307 sekund.