Navštíveno 798x

05.06.2006, 18:58 |
Cormi | Upraveno: 2006-06-05 19:01:45
Ahoj, mám JL Audio 12 W0 ve 40 L uzavřené bedně. Bedna nezahraje všechno, tak jak bych si přál a chtěl bych vyzkoušet bass-reflexovou bednu. Přikládam veškerý parametry, co jsem k tomu subu našel. Nechci po vás počítat ozvučnici, jenom bych rád věděl, jestli podle těch parametrů půjde jednoduše vypočítat ozvučnice s bass-reflexovym tunelem a nebo - to bych chtěl spíš ozvučnici, kde je woofer uprostřed a dole vlevo a vpravo má bass-reflex nátrubek, takže bass-reflex ozvučnice se dvěma náturbkama. Která z těchhle dvou variant se vám zdá lepší nebo je lepší nechat ozvučnici jak píšou oni - obyč s jednim nátrubkem? A ještě jeden dotaz: Je pravda, že bass-reflexová ozvučnice zatlačí při stejnym výkonu víc než uzavřená? Jinak řečeno - stačí jí menší výkon než uzavřené? Ono mi až tak nejde o tlak, ale někdy se ten bass v tý uzavřený bedně vyloženě dusí. Prostě myslim, že ta zavřená neni tak "univerzální" jak bych potřeboval. Některej typ basů (většinu z toho co posloucham) to zahraje tak až mi nabíhá mráz po zádech, ale při jiných to zase prdí a duní až to neni hezký (možná může být způsobeno nižším výkonem?).
Moc díky za názory

05.06.2006, 20:03 |
Ricci BR zatlaci vyrazne viac ako uzavreta, ale najcistejsi zvuk ma jednoznacne closed
Mal si tu uzavretu bednu vytlmeu? Lebo ak nie, tak zvuk je potom naozaj naprd...

05.06.2006, 21:07 |
Cormi Ricci: díky za názor. Subík jsem koupil osazený v ozvučnici, jaký má JL pro evropskej trh. Nabízely se dvě varianty (30 a 40 L), tak jsem vzal tu s větším objemem. Jak mi říkal harry, prý se vyrábí někde v Maďarsku - u pozlaceného konektoru se strhávaly závity šroubků, takže ten jsme celej vyměnili za Emphaser (systém zásuvky) a ten se osvědčil výborně - naprosto geniální řešení pro ty, kdo vyndavají bednu. Na jednom německym shopu jsem našel tu mojí 40 L bednu samostatně, včetně fotek, tak jí přikládam. Myslim, že je z 19mm MDF, ale teď si tim nejsem úplně jistej. Vnitřek vytlumenej neni. Vzhledem ke konektoru - to je fórovka, ač slušně vypadající, pozlacený se domnívám, že ta bedna nebude extra kvalitní. Tloušťka desek bude rozhodně dostačující (na 150W RMS) a když už jsem vyměnil konektor, tak by asi skutečně stačilo jí jenom vytlumit.
Teď se ptám - neni absolutně problém to vytlumit, když jenom vyndam reprák nebo se ty desky musí rozebrat a pak znova slepit? Jakej materiál na to použít? Určitě bych napřed zkusil vytlumit tuhle bednu a až potom, kdyby pořád nebyla spokojenost vyzkoušet novou ventilovanou.
Díky za rady ;-)

05.06.2006, 21:09 |
Ricci nic nemusis rozoberat, daj tam 4cm vatelin a uvidis :-)

05.06.2006, 21:15 |
Cormi Ricci: OK ;-) a co si prosím tě myslíš o těch dvou BR ozvučnicích jak jsem psal? Jestli teda máš náladu o tom psát... ;-) Určitě lze nějak charakterizovat zvukovej rozdíl oproti tunelu a nebo nátrubku. Co se týče 2 nátrubků, tak asi bude složitější to spočítat, ale zřejmě bude na místě to řešit až když stále nebude spokojenost...

05.06.2006, 21:16 |
Ricci nevidim dovod,preco by mal byt rozdielny zvuk z tunelu a natrubku,BR ako BR

05.06.2006, 21:16 |
Cormi Ricci: jinak mi to nedá, ale musim si šplhnout... jak sem občas dáváš fotky Tvojí instalace, tak smekám... Moooc pěkné, hlavně ty bedny s JL... to fakt můžu ;-)

05.06.2006, 21:17 |
Cormi Ricci: OK, myslel jsem že ta úzká štěrbina má nějakej zvláštní význam

05.06.2006, 21:18 |
Ricci Tunel sa pouziva tam,kde vyxadzaju velke natrubky a tazko sa to mechanicky uskutocnuje

05.06.2006, 21:21 |
Cormi Ricci: a ještě jeden dotaz: rozdíl mezi jedním a dvěma nátrubky - pro zřejmě větší SPL a nějaké proti? Daly by se dva nátrubky aplikovat i pro můj sub?

05.06.2006, 21:59 |
Ricci Odporucam pouzit odporucanie od vyrobcu a neexperimentovat

06.06.2006, 07:50 |
Shimi 2 Cormi: mel sem 12w0 taky v uzavrence, ale 35,5L dle vyrobce. MUSIS ji vycpat vatelinem a pak to bude hrat vyborne. Zvuk byl hodne dobrej.

06.06.2006, 20:37 |
MatoL len upresnim ze tieto ozvucnice nie su vyrobkom JL Audio, mozno si ich nechava vyrabat niektory z europskych dovozcov. To len pre doplnenie.

09.06.2006, 16:09 |
Cormi Mám ještě dotaz, je lepší tu bednu vytlumit ANS "pěnovkou" nebo vatelinem jak tu všichni píšete?
Ozvučnice přímo od výrobce JL Audio jsou samozřejmě o něčem jinym, o tom svědčí i fakt, že některé z nich jsou patentovány...
Díky za radu

Nech tu bednu uzavřenou, v té hraje ten reproduktor nejlépe.
Na ANS zapomeň - vytlum to rounem.
[ Link ]
jako harry
btw, jaky mas pro ten woofer zesilovac ?