Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Autohifi > JE TO TAK? Objem bedny

o Navštíveno 296x o
o 17.05.2006, 10:14 | Vita_Megane
Právě počítám jednu bednu v Bass cadu a napadla mě taková věc. Dám příklad, vyjde mi doporučený objem třeba 50l a nějak BR. Co se stane když objem zvětším třeba na 80l, zvětším průměr nátrubku a dopočítám jeho dýlku tak aby freq. byla v původním stavu. Bude to mít nějaký vliv? Jde mi o to že bych udělal bednu přímo do kufru jakkoli velkou a dopočítal nátrubkem. Taky čím větší bedna, tím větší průměr nátrubku a tím pádem víc udejchá.
Co vy na to? Už mi to dlouho vrtá hlavou!

o 17.05.2006, 10:31 | wattman
To sice muzes-a funguje to-ovsem co se zmeni bude"hrb na krivce mezi urcitymi kmitocty-tzn.nejake prebuzeni v urcitem rozmezi,ktery muze byt prospesny,ale i na skodu!No a samo taky plati,ze cim vetsi objem-tim vetsi vychylka membrany-ale radove i nizsi rezonancni kmitocet!
Takovy priklad,aby se ten hrb dal pochopit-vsichni vyrobci domacich kin "all in one"pouzivaj ve svych "subwoofrech repro max do 20cm a hodne lidi se divi,jak je mozny,ze to tak tluce!!-vemou fon vok nejakej objem- a tu papirovou trubku,ktery rikaj bassreflex:)) vyladi prave s takovymto hrbem-treba20-50hz je pod nulou nejakych -2db a mezi 60-70hz skok na +5db a zase pokles!Proto repro muze hrat nahlas ale taky logicky "huci" a prednes je celkove na ho..!
Ale da se toho vyuzit v aute pro posileni kmitoctu treba konkretne u nejakyno hip hopu,nebo trancu,kde vetsina basu je max 60hz a niz uz nejdou!!Ovsem u akusticky hudby ses tam,kde ty kina!
o 17.05.2006, 10:42 | Vita_Megane
Jojo, to sem chtel slyset, myslel sem si to, toho tzv hrbu sem si vsim, ale pripadalo mi ze cim je ta bedna vetsi, tim je ten hrb takovej plynulejsi. Jasne ze nebudu delat rozdil 20l a 100l, ale kdyz udelam misto 50ti 80 tak az zas tak velky zmeny tam nebudou. Je to na 30ku sonica a ten ma takovej zdvih ze ten natrubek co mi to vypocitalo poprvy hucel jak krava a fucel jak proudovej motor. Tak sem zkousel vetsi prumery a uz je to ok, tak to chci dohonit objemem
o 17.05.2006, 11:27 | prohifi.cz
bednu klidne udelej vetsi, akorat si zkratka natahnes tu krivku, ale bude to ok, aspon zase zahraje hloubeji :-)

a nejlip prepocitat na sterbinu a mas pohodu :-)
o 17.05.2006, 11:33 | Vita_Megane
jojo, štěrbinu budu dělat, šlo mě spíš o plochu nátrubku, ne o tvar. Klasickej nátrubek už sem hoodně dlouho nedělal :)
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.1716 sekund.