Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Autohifi > nízká impedance = horší kvalita?

o Navštíveno 535x o
o 27.04.2006, 17:18 | audioland.cz
Chtěl bych se zeptat na váš názor. Slyšel jsem, že zesilovač zapojený na 1 ohm bude hrát slyšitelně mín kvalitně než třeba na 4 ohmy (samozřejmě se jedná o digitální monoblok stabilní do 1 ohmu).

uvedu příklad. Basák 2+2 ohmy, takže můžu zapojit bud na 1 nebo 4 ohmy. Vyhoda 1 ohmu je ve vyšším výkonu, takže doposud jsem se přikláněl k této variantě. Zesilovač by měl mít výkon cca 800W RMS.

Aby to nebylo tolik obecné, vezmu zesilovače stejné serie, tedy i kvality.

1. Hifonics Atlas AX1600D - 800W RMS na 1 ohm
2. Hifonics Atlas AX4000D - 750W RMS na 4 ohmy.

Takže, bude slyšitelný rozdíl v "kvalitě" těchto zesilovačů z důvodu zapojení v jiné impedanci? Samozřejmě to záleží taky na kvalitě basáku a zesilovačů, uvedl jsem jen příklady a zajímá mě to čistě z obecného hlediska.

díky za vaše názory

o 27.04.2006, 17:30 | wattman
Pamatuju si,ze na tohle tema byvaly pred lety dlouhosahle debaty-jako ze osmiohmovky jsou lepsi jak ctyr!!A melo se za to,ze to tak je!
Ale uz z matematickyho hlediska nevychazi nic-co by tomu nasvedcovalo!Jestlize impedance pri strednim kmitoctu je 4ohmy na ctyrohmy z konce-tak podeleno pri 2ohmech tam tece nejakej nasobek stavy,ale s tou samou frekvenci!!
Podle mne to na zvuk vliv nema!!
o 27.04.2006, 20:34 | Maroš
urob to jednoducho - zober nejaky dvojity dvojpolovy prepinac a zapoj si ho tak, aby si prepinal medzi seriovym a paralelnym zapojenim.

Vyberies si to, co ti bude viac vyhovovat. Prax moze byt ina nez nase dlhe a hlboke teoreticke uvahy.

Kazde zapojenie bude mat iny charakter zvuku - odskusane ;)
o 27.04.2006, 21:24 | prohifi.cz
ja myslim, ze jde hodne i o to jakej zesik a jakej menic, ale par basaku 2+2 jsme zkouseli na 4 a 1 ohm a ten 1 ohm nikdy nehral nijak hvezdne :-(
o 27.04.2006, 21:34 | CarAudio
Nevím, ale u basáku to těžko poznáš. Rozdíl je pouze v kvalitě. Vemu jako příklad Rko od ///A. Můžeš mít 2x2ohmy nebo 2x4ohmy. Slyšel jsem oboje a nepoznáš. Je to jen proto, že když zavřeš Rko do uzavřené ozvučnice, tak ho musíš prostě překrmit a v tom případě Ti docela helfně zapojení do 2x2ohm. Kvalita stejná. U digi zes. bych se nebál experimentovat. Třeba xetec je malej, ale hodně výkonej a poradí si dost dobře i s Aliante 12SI limited. Ale jsou i horší, které Ti v pohodě u vyšší hlasitosti odkouří repro aniž by to zatlačilo. Takže se s píš zaměř na to, jestli si můžeš to co cheš půjčit a vyzkoušet. Teorie vůči praxi je tak 80:20
o 27.04.2006, 22:16 | Scream
u danýho zesilovače se samozrejmě snižovaním impedance zhoršuje kvalita, to je snad jasny ne.
o 27.04.2006, 22:17 | Machča | Upraveno: 2006-04-27 22:18:33
cim mensi impedance tim vetsi citlivost a tim mensi kvalita akust. projevu plati obecne ale zase na mensi impedanci vetsi tlak ale hodne zalezi na kostrukci menice a zesilovace takze to neni pravidlem
o 28.04.2006, 08:20 | -Hans-
Ahoj Palmere:o)
Tak ti to přece jenom nedalo? Já jsem nad tím také přemýšlel, ale myslim, že kombinace AS12 a AX2400D v 1Ohmu bude cool:o) Já budu určitě spokojenej, protože ty wyfükundace wod Magnatu předtim - nemusim pokračovat:o)
Sehnat něco, co bude dávat alespoň kilowatu jinak než na 1 ohm je pro mě už opravdu brutusní:o) To bych musel opravdu provést:
Žena šla šlapat do Německa dobrovolně!!!
Jo a děti teď žijou u babičky, to s tim Ruskem není pravda:o)
A sdědil jsem nějaké peníze:o)

No uwidíme, až to bude zapojený, určitě mě někde uslyšíš:o)

Hans
o 30.04.2006, 00:02 | Pavel.
presne jako scream a machca - zalezi jestli preferujes tlak nebo kvalitu.. :-)
o 02.05.2006, 01:51 | Michal
Říká vám něco činitel tlumení zesilovače a jeho závislost na impedanci zátěže????
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3154 sekund.