Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Autohifi > spravne tlmenie - ako na to

o Navštíveno 6675x o
o 23.06.2014, 14:05 | noclue | Upraveno: 2014-06-23 14:07:56
TU nejde o porovnavanie, ktory alubutyl je najlepsi, skor o debatu na temu tlmenie, ake materialy s akym efektom kam pouzit.
Vyslovene neziaduce prispevky su typu "Alubutyl XY je lepsi ako alubutyl AZ.

Takze na sa podelim na uvod s mojimi skusenostami

v zaciatkoch sme tlmili bitumenom, ktory aj troska smerdel, nedrzal atd, potom sme presli na alubutyl (Dynamat XTR, STP silver/gold, SikaDamp, a vsetky ostatne)

Mierne sme tym spevnili plech, aby tolko nekmital, ale hlavne ho zatazili a tak znizili jeho rezonancnu frekvenciu

Alubutyl ale nepohlti vela zvuku, takze sme na to zacali lepit ans peny, cize niejaku penu s otvorenymi pormi na pohltenie zvuku...

lenze fyziku sa osrat neda a tak ta 1cm ANS, ktora nefunguje v ozvucniciach na zabranenie vnutornym odrazom, nefunguje ani na odhlucnenie. Na to je proste velmi tenka a lahka a jej ucinok je najvyssi na frekvencie v kHz, na stredy uz nic moc a na basy 30-100Hz neposobi vobec.

Preto sme sa zacali zaujimat o ine materialy. Uvediem ich v poradi, v akom by som ich vrstvil.

Ako 1. vrstvu
Polyamidove/polyvinylove platy 3-4mm hrube, hmotnost okolo 5-6kg/m2, ktore pouzivame miesto bitumenu na spevnenie a zatazenie velkych ploch - strecha alebo vonkajsi plech dveri - tu polepit >30% plochy
Napr. 2,9HD ma koeficient tlmenia >0,4 pri beznych teplotach

Ako 2. vrstvu pripadne ako 1 vrstvu
Alubutyl - o tom sa vie v podstate najviac,
pri 200Hz a 20 °C jeden znamy alubutyl pohlti 0,4, teda 40% zvuku, samozrejme pri nizsich frekvenciach a inych teplotach je to horsie.
Tu sa ja osobne pozeram na hmotnost/m2 a vrstvu hlinikovej folie, osvedcili sa mi materialy s 0,15mm hrubou hlinikovou foliou, a tenkym butylom, dajme tomu 1,2-1,5mm. Ten dobre spevni a alufolia tak na butyle neplava. Pri Evo1,3 tam mam pocit, ze 0,3mm hlinika spevni perfektne a nemusim pouzit PV-foliu. Pri tensej hlinikovej vrstve (po 1mm) a hrubsom butyle sa mi zda, ze alufolia velmi plava na makkom butyle a nic nespevni...

Existuju samozrejme kombinovane vrstvene platy, alb+bitumen atd... tam nemam skusenost

ako 3 vrstvu treba nejaky absorber, najlepsie je ked troska izoluje aj tepelne.

tu su 3 rozlicne materialy v roznych variaciach

a) lepiaca polyuretanova pena - od dynalineru, cez GZ, cez STP Biplast10, Variotex az po SinusLive... peny sa rozlisuju v strukture porov (otvorene/polootvorene/zavrete), zavrete lepsie izoluju, otvorene lepsie pohlcuju. Samozrejme cim hrubsie tym lepsie :)
Hmotnost okolo 0,4-0,6kg/m2

b) lepiaca rohoz bavlna, rozlicne vlakna - tieto sa podobaju na orginal tlmenie, ktore je od vyroby

c) neoprenova rohoz - tu som este nemal v ruke.

Zaujimava je pre mna ucinnost tlmenia, ale aj pomer tlmenie / pridana hmostnost
a tlmenie / cena

Zatial mi to z mojich skusenosti + trochou teorie vychadza na novy projekt:

dvere - vonkajsi plech
PV-Foliu 5,6kg/m2 cca 3kusy 33x20cm
alubutyl 1,7mm 2,2kg/m2 komplet plocha

dvere -vnutorny plech

dvere tapacir
alubutyl 1,7mm 2,2kg/m2 ciastocne
samolepiaca otvorena pena 10mm (asi Biplast10)

repro nebudu v dverach, takze reflexie v dverach som neriesil

strecha - plech
PV-Foliu 5,6kg/m2 cca 4kusy 33x20cm
samolepiaca otvorena pena 10mm

podlaha + motorova priecka + bocnice vzadu
PV-Foliu 5,6kg/m2 cca 5kusov 33x20cm
alubutyl 2,3mm 4kg/m2 komplet plocha
(na blatniky 2 vrstvy alubutylu)
samolepiaca otvorena pena 10mmdo nej vyrezat kanaly pre kable pod koberec, alternativne pogumovana textilna rohoz 10mm

tapaciry - stlpiky, bocnice etc
alubutyl 2,3mm 4kg/m2
samolepiaca otvorena pena 5mm

palubovka
alubutyl 2,3mm 4kg/m2
vacsie plochy samolepiaca rohoz 10mm, potom
samolepiaca otvorena pena 5mm

kufor je oddeleny od kabiny
alubutyl 2,3mm 4kg/m2 komplet plocha
na bocnice a zadne plato samolepiaca textilna rohoz
a na ostatne samolepiaca otvorena pena 5mm

Tot plan konzekventneho tlmenia - ma niekto lepsi napad / co by ste urobili inac?

o 23.06.2014, 14:11 | noclue
pasty ako brax som nezabudol, ale jednoducho ich na ziadny diel auta uz nedam. Napr. do laminat. ozvucnice kludne, to je nieco ine
o 23.06.2014, 16:17 | michalm
Prvá a základná vec ešte pred lepením tlmenia. Spevniť veľké plochy ako sú dvere, strecha zadné blatníky a pod. nalepením výstuh z hlinníkovýh (alebo iných) profilov a pásov.
o 29.06.2014, 21:27 | hifim@ni@k
noclue: nedíval jsi se zda by bylo použitelná něco ze sortimentu Gumexu? Hlavně cenově to vychází slušně.

[ Link ]

Tu PV folii jsi sehnal kde? Díky.
o 30.06.2014, 00:27 | Respo | Upraveno: 2014-06-30 00:30:17
ja som si objednal na skúšku typ 501 20mm ... uvidíme prípadne to niekam napracem :D miesto sa vždy nájde

michalm : takže napríklad na takú strechu nalepiť krížom mamutom hliníkovú pásovinu ???
o 30.06.2014, 00:38 | noclue
hifi: osobne som po skusenostiach s ans dospel k nazoru, ze tie uplne lahke peny su nanic... na absorbciu a tlmenie treba hmotu. Preto som pozeral, co tie dosky vazia...standardne som si to hodil na 10mm vrstvu pri 1m2. tam to zacina fungovat od 0,5kg, cize 50kg/m3 to co ma gumex mi prijde ako ans, len hrubsie.

Tie dosky su skor na vacsie plochy, kde das dajme tomu 5-10 centimetrovu vrstvu.... no skus to narvat v aute pod tapacir ;)

folia je od fortissima: sound install products vola sa 2.9hd
o 30.06.2014, 06:06 | CarMedia.cz
Ty PV folie nabizi aj CHP a rekl bych i za lepsi kacky, nekoukal si na to?
o 30.06.2014, 20:37 | noclue
mal som v ruke chp aj variotex, rozdiel v pohmate, hustote aj v lepidle. proste iny vyrobca. ale urcite aj chp nieco prinesie, proste hmota je hmota :) napriek tomu idem cestou maximum overeneho vykonu na kilo tlmenia ;) preto dynamat a len selektivne stp gold... proste sa mi to nechce merat, tak som si spravil plan podla roznych instalacii, co som mal moznost zazit
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3296 sekund.