Dobrý den, potřebuji možná jednoduchou radu. Jak nastavit zesilovač, mám teď na mysli konkrétně přidat bassy a ubrat výšky. Na obrázku můžete vidět spoustu tlačítek, ale já jelikož Hi-Fi moc neholduju, tak se nečapu. Díky kluci za pomoc.
Neholdujes Hifi a mas VRx? Pekny:-) Kazdopadne si na zesilovaci ekvalizaci nenastavis. Obecne: Pokud mas aktivni zapojeni (t.j. co menic, to kanal), upravis hlasitosti prislusnych kanalu. Pokud mas pasivni (t.j. pres pasivni vyhybku), ekvalizaci musis nastavit na radiu, nebo na procesoru.
jimmyl: srandista si poriadny.... ::::)))))) ja mam VRX-ko 6.420 skoro dva roky a stale nie je poriadne nastavene...ty tu das fotky a mysliš že ti niekto poradi- nehrozi. nič v zlom ale nastavit audisona je jedna alchýmia
keď už je toto vlákno založené opýtam sa aj ja ... na YT som našel vela videí kde ludia nastavujú zosilňovač pomocou volt metra ... jedná sa hlavne o bassák ... viete mi to niekto vysvetliť možno aj krok po kroku ale rád by som tomu aj porozumel alebo ešte lepšie nech vás nezaťažujem nenašli ste to niekto na nete v CZ/SK ? Som na ceste autohifi a rád by som aspoň takouto cestou nadobudol nejaké ďalšie schopnosti keďže nemám okolo seba niekoho kto by mi to vysvetlil a ukázal
respo: Skus hodit video, kde myslis ze nastavuju zosik podla voltmetra... Podla mna si skor videl, ako sa meria vykon zosika... Ja osobne by som sub nastavil tak, aby mi doplnal zvysok hudby... jimmyl: nezaskodilo by trochu, keby si popisal svoju zostavu, co tam mas, ako zapojene, atd. Fotkou na zosik sa tazko radi. Plus na zosiku ekvalizaciu nenastavis ...
tommy aha no aj to je možné :D no napríkald toto : Youtube video:
Ale je ich tam ešte pár a pri iných použili iné HZ každopádne nejde mi o to aby mi basák hral čo najhlučnejšie ale o to aby mi čo najlepšie dopĺňal sústavu ale to asi treba nastavovať podla ucha ... :/
no to video mi pride ako dost blbost - uz len to, ze pracuje s udavanym RMS vykonom zosika a impedanciou reproduktora - impedancia sa meni frekvenciou, a udavany RMS vykon moze byt na mile vzdialeny realite, plus vykon je zavisly od impedancie, cize sa meni ...
ale hladám myslím si celkom dôkladne a nikde neviem nájsť aspoň také základy nastavovania zosiku a aparatúry , prípadne video návod kde to niekto slovom popisuje ... To je až také tajomstvo posúvať skúsenosti mladším ? :( beriem že nie všetko sa má povedať ale aspoň základné veci by som rád našiel niekde zhrnuté :/. Nemám problém si aj niečo naštudovať no mám problém niečo také nájsť :D
na zesilovači se nechá nastavit výstupní napětí na každý kanál (pokud má tedy 4 gainy a pokud je to 4kanál) voltmetrem a slouží to ke srovnání levého a pravého měniče...měří se střídavý proud...ale jinak zbytek nastavíš jen podle ucha nebo Holmem (Milhauzz) určitě sepíše nějaký pěkný TOP :-D
Mno, problém je spíš v tom, že kolikrát není nálada radit něco pořád dokola. Když to máš psát po dvacáté, tak to unavuje a pak už se nechce. Ono většinou pokud má člověk alespoň trochu technického cítění nebo elektro gramotnosti, tak pro základní nastavení (gain, LPF, HPF, phase, subsonic) není moc co radit. Ale na druhou stranu chápu, že když někdo něco vidí poprvé, tak prostě neví. Já například teď po týdnu zjistil, že programuju a v životě sem to nedělal :) A taky to podle toho vypadá :)
Třeba u toho VRxa se to už chce s manuálem trochu zamyslet. Tam je situace jiná. Ale pokud někdo argumentuje nějakým videem na voltmetr ... tady těch "rádoby profi" videí je mraky. Jejich význam bych asi chápal tak, aby nezkušený uživatel dostal facku od informační obezity a raději se na všechno vyprdnul a hledal odbornou pomoc. Prostě "propaganda" jak dostat strach z toho, že jednoduchá věc jde udělat deseti složitými postupy :)
Třeba naprostý základ (i když už archaický) je zde: [ Link ]
Řečeno jednou větou, nastavit gain tak, aby nedošlo ke zkreslení při cca 70-80% úrovně výstupu z preout autorádia. LPF na basech volit dle ucha, tak aby woofer "nezpíval".
A tak dál, a tak dál ... ale držím tohle téma na článek. Jak sem slíbil, budu se snažit psát jeden týdně včetně nějakého seriálu pro začátečníky. Pro zkušenější to bude spíš návrat v čase :)
To srovnání gainů voltmetrem je fajn pokud je gainů co konálů a jde třeba o třípásmový aktiv s wooferem. Pak možná jo. Na pasiv a dvoupásmovej aktiv je to spíš takový hraní, jak si obhájit checklist, co jsem pro to všechno mohl udělat.
milhauz: no vidíš, a takhle jak to píšeš ty, mně to přesně nepřineslo očekávanej výsledek a vyžadovalo to trošku víc alchymie :D
jinak pro všechny ostatní, není to problém přesouvat know-how ostatním, ale mně osobně to třeba trvalo dostat do nějakýho stavu cca 2 roky a vy byste to chtěli nastavit za půl hodiny... je to prostě o tom zkoušet,zkoušet a zkoušet
Já vím že sem tu nenapsal žádný know-how. U dobré rady se musí trochu přemýšlet a přiznávám se, že mi to teď zaprvé nejde, za druhé si uspořádávám osnovu na článek, ve kterém se budu tomuto tématu věnovat. A vezmu to od podlahy, aby tomu rozuměl a pak uměl nastavit snad i ten, kdo drží zesilovač poprvé v ruce. Ono něco takového naspat v pár větách nejde. Chce to klid. Takže vyčkejte, bude :)
Milhauzz : myslím si že za všetkých ti môžem poďakovať za ochotu ! jasne že to netrvá pol hodinu :D len už ma pekne štvalo že ani woofer si neviem poriadne nastaviť :D
Respo: když bude mít článek smysl, bude se psát lépe ...
To chce klid, já to taky kdysi neuměl :) Když vezmu svůj příklad z praxe, který se netýká autohifi, tak na prvníc LAN párty, kdy sme chodili pařívat nějaké ty hry, mě kamarádi nastavovali IP adresu, protože sem vůbec nevěděl, co to ta IP adresa je ... a dneska dělám sys. admina :) Je to asi tak, jak píše MARWiN, zkoušet, zkoušet, zkoušet :)
Já jsem kupoval auto a v tom už byla tato hi-fi sestava. Dva zesíky jeden na repro a druhý na woofer. Výhybky mám ve dveřích. A právě jsem tam něco šteloval aniž bych věděl co a najednou mě to ubralo v autě bassy a jelikož si nepamatuju s čím jsem točil nebo co jsem zmáčkl tak to neumím vrátit nazpět. Opravdu nevíte? Pro mě to je jako když koukám do slovníku hebrejštiny...Stačí opravdu jen přidání bassů. :-(
Pokud se v tom fakt nevyznáš, vyfoť i strany zesilovače, kam vedou všechny káble a napiš k tomu, které dráty vedou k subwooferu, pak podle manuálu [ Link ] najdem nějaký řešení.
JimmyL pise ze ma v aute 2 zosilovace, jeden pre repro (predpokladam kmponentne vzhladom k pouzitej vyhybke) a druhy pre subwoofer. Nikde vsak nenapisal ci na vyfotenom zosiku je zapojeny sub. Preto suhlasim s Milhauzz-om, vyfot a popis zapojenie na danom zosilovaci. Tiez podla popisu nevieme ci mu chyba sub pasmo, alebo len basove pasmo z prednych repro.
Mas v tom vrx4.300 2 moduly prm3 teda parametricky stereo ekvalizer..... Da sa tam nastavit to, co potrebujes. Aj tak nechapem, naco si sa rypal v niecom comu nerozumies. Ved napr. casovanie ventilov si nebudes menit len tak ze "potocim a uvidime co to spravi"