Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Autohifi > Dotaz na Damping faktor.

o Navštíveno 6076x o
o 23.10.2013, 23:10 | JRM66
Viem že sa tu pred nedávnom riešilo podobné téma ale, mňa ako amatéra to nejako nezobralo. Ide o to že mám vyhliadnutý jeden 2-kanal z výkonom 125RMS pri 4ohm z s damping faktorom 240 ktorý, by mal pohánať stredobas o výkone 100RMS tak by ma zaujímalo či to bude stíhať ukočirováť? Záverom by som hádam ešte dodál že, obe veci pochádzajú od eletromedie! Damping faktor čim je väčší tým lepšie, tipujem že na moreli by to bolo asi málo!

o 23.10.2013, 23:37 | noclue
ak to fyzikalne vypocitas, tak DF 50 na 4 Ohm pri normalnych kabloch staci

thesis duo ma DF len okolo 100 a 300W a Studio500 ma DF 1000 a 280W, pricom je thesis rovnako uderny a na stredoch este rychlejsi vdaka vyssiemu podielu triedy A.

stredobas s PRIKONOM 100w zeby Voce? potrebuje na dobru formu viac... npriklad voce 2-kanal

o 24.10.2013, 09:46 | JRM66
Ano, uhádol si ten stredobas! :)
o 24.10.2013, 11:01 | TommyDS
Parametre nie je dobre riesit nezavisle, kazdy s niecim suvisi a ma vplyv na iny ... je vela zosikov s ukazkovymi parametrami, napriek tomu nemusia mat najlepsi zvuk. Detto damping faktor, samozrejme je fajn, ked je dobry, na druhej strane velakrat taky zosik ma zvyraznene okrajove pasma a utlmene stredy - zvuk na nic ... Len pre srandu kukni si DF lampacov alebo zosikov A-triedy :)
o 24.10.2013, 20:30 | JRM66
TommyDS: Platí to aj v prípade ked sa to preháňa cez dsp procesor?
o 24.10.2013, 20:54 | Marťas1
jj platí, zesík je až za procesorem
o 24.10.2013, 23:46 | hifim@ni@k | Upraveno: 2013-10-24 23:47:12
Je to jak píše TommyDS.
Od vhodně zvolených parametrů řetezce se odvíjí průběh na okrajích pracovního pásma.
Samotná hodnota DF v podstatě nevypovídá o ničem. Vyšší DF může být klidně i na škodu.
Důležitá je výsledná hodnota kombinace repro-ozvučnice-tlumení-zesilovač, která se má pohybovat v určitý mezích.
Pokud má např subwoofer nízké Qts, bude potřebovat (v aktivu) zesilovač spíše s nízkým DF. Pokud někdo vezme tento měnič, zapojí ho na zesík s brutálním DF a navíc jak je zvykem automaticky nacpe celou ozvučnici rounem až po okraj, tak se může s basy rozloučit. Celá soustava bude totiž "přetlumena".
A jsme opět u té teorie...
o 28.10.2013, 14:16 | JRM66 | Upraveno: 2013-10-28 14:19:21
Noclue a Marťas1: Zrejme otazka pre vás pánove, a to len preto že ste tak trochu audison positive. Pretože som mál toho roku nečakane vydavky na opravu auta po važnej nehode, nie mojou vinou tak, preto musim uvažovať trochu viac eko ako kedy predtym. Ide o to že iba k stredobasom Voce 6.5 by som chcel pripojiť niečo momentalne pre mňa ekonomicke aj ked nové to stalo viac ako 600,é! Našiel som si na nete zosik Audison Lrx 2.250 za slušny peniaz pod 200,é čo by mi na začiatok v pohode mohlo vystačiť tak sa naskita otazka ako si tie dve veci navzajom sadnu po vykonovej stranke ked maju navzajom po 100rms? Stredy a vyšky budem krmiť slabšim štvorkanalom Lrx 4300 ktorý už mám dlhšie zakupeny. Jasne že uvažujem aj o aktive a to dosť važne, ale jar je ešte daleko tak si treba ujasniť koncept a ako tak to zosuladiť aby zase v lete som nemajstroval ked je fura inej prace!
o 28.10.2013, 19:31 | noclue
vyhodenych 200e na lrx. Ten zosik nie je na stredobasy. Ziadna kontrola. to iste plati aj o lrx 1.400 Za 200e zozenies lepsie zeleza a od 300e je to uplne ina trieda.
o 28.10.2013, 19:34 | Marťas1
naprostý souhlas s noclue
o 28.10.2013, 20:01 | JRM66 | Upraveno: 2013-10-28 20:02:54
No dobré, rád si necham poradiť! A čo totok? [ Link ] taktiež skoro za dve kilka!
o 28.10.2013, 21:14 | JRM66
Alebo aj nejaky Helix by mohol byť?
o 28.10.2013, 22:46 | noclue
soundstream ref len americke-modre.... alebo striebone rubicony... tie cierne su azia vyrobene po predaji fabriky novym globalym majitelom,,,
pozri napr zapco ref 750.2, autotek meanmachine 333
pripadne
[ Link ]
[ Link ]
nejaky borec to ponuka na ebayi, tak odpocitaj poplatok za paypal a ebay a navrhni mu cenu...

pripadne toto [ Link ]
a este 4-kanal k tomu...
o 28.10.2013, 23:44 | JRM66 | Upraveno: 2013-10-28 23:47:11
Noclue: Mysliš na našho resp. tvojho suseda,:) ano pozeral som na toho Stega už dlhšie, ale ja tym tabuľkovym hodnotam pravdupovediac moc nerozumiem. Asi pôjdem do tej K2.02 aj kvôli cene cca 220,é čo je dosť good!Otazočka na štvorkanál K4.01 je v pohode na tie stredy a výšky, alebo mi na to zatiaľ vystači môj stavajuci Lrx4300? Ešte raz dakujem za odpovede.:)
o 29.10.2013, 01:51 | pepe689 | Upraveno: 2013-10-29 01:52:17
helix si moc s tim nesedne .....obrovska tragedie byla i VRX vs Dego Master :-((nektere věci proste je lepsi nekombinovat Jinak třeba LRX vs Morel picolo byla taky hruza ,ono je to specifické
o 29.10.2013, 06:15 | Směty
JRM66 Steg K4.01 mám k prodeji, měl jsem jej na středech a výškách. Na rovinu neslyšel jsem je na repro které máš, takže vyzkoušet.
o 29.10.2013, 06:33 | Zdeny60
Teda to jsou bláboly tady zase:-))))
Hoši, nastudujte si něco o DF, slew rate a pod a pak rozvíjejte teorie.

K praktické stránce věci jen toliko, že zvukový projev zesilovače v okrajových pásmech a DF souvisí jen napůl, protože se týká pouze hlubokých frkevencí. Nastudujte si, co to vlastně ten DF je a pak piště tyhle kecy.
Dále, souvislost mezi DF a projevem na basech je taky jen velmi klikatá, tzn. nelze říct, že ten zasák,l který má vysoký DF, bude hrát na basech lépe a obráceně. ono je to o konkretní aplikaci a o asi tuctu dalších parametrech. Mě osobně by více zajímala rychlost přeběhu, harmonické zkreslení, odezva na obdélníkový signál a další.

Podívej se, kolik dosahují lampové zesilovač DF a jak hrají na basech - POZOR - mlůuvím o opravdickýách lamápčích typu Audio Research, McIntosh, manely a pd. ne o sračkách s jednou triodou na výstupu a trafem motaným někde ve sklepě...
o 29.10.2013, 09:27 | JRM66
Smety viem to, mám ta v merku!:) To bude ešte debata, ale verim že mi to aj tak pomôže nakoľko sa tu interesuju aj ludia čo tomu fakt rozumia a vedia dobré poradiť!:)
o 30.10.2013, 08:14 | Milhauzz | Upraveno: 2013-10-30 08:15:41
Když už se tu bavíme o tadytěch věcech, asi bych potřeboval taky trochu poradit. Ne že bych tuhle problematiku začal nějak extrémě studovat a chtěl stavět nějaké ozvučnice, ale prostě mě to zajímá. Proto bych byl rád, pokud by se k mým dotazům někdo vyjádřil. Prostě chci vědět, jestli to, co si myslím, je tak jak je, nebo tady mlátím slámu :)

Pokud budu vycházet z názoru co napsal hifim@ni@k a cituji "Pokud má např subwoofer nízké Qts, bude potřebovat (v aktivu) zesilovač spíše s nízkým DF": To znamená, že čím nižší Qts (parametr který zahrnuje Qms i Qes a ještě sem se úplně dokonale nepopral s jejich praktickým významem) tím je systém tlumenější a není potřeba zesilovače, který má "brutální" DF. Dá se určit povahu reproduktoru pomocí Qts - co se týče ozvučnice? Už nevím kde, ale někde sem vyčetl a to vícekrát, že s nižším Qts je reproduktor vhodný do BR, s vyšším do uzavřenky. Je to tak? Teď to myslím u aktivu (cívkou a odporem Qts vzrůstá). Někdy mě zůstává právě rozum stát, že SQ basák má nízké Qts a pak basák na tlaky ho má vysoké.

Když vezmu parametr Qtc, kde se teorie váže na ideální hodnotu 0,7 (edit: u uzavřenky). Mám se tady zaobírat myšlenkou této hodnoty s DF zesilovače, nebo jen touto a přibližnou hodnotou dosáhnu nejrovnější charakteristiky? Pokud bude například Qtc 1, budu mít strmější hrb a bude to celé více ultumené? (Přetlumené)?

Parametr Bl - platí že čím nižší, tím slabší mangnetický systém a tím budu potřebovat kvalitnější zesík? Kvalitnější = s vyšším DF nebo prostě jen kvalitnějším? :)

Vím že je to jen teorie a parametrů které u basáku úzce souvisejí je mnoho, ale pokud by mi někdo moje dotazy mohl alespoň trochu potvrdit, vyvrátit, nebo dát link na zajímavé čtivo, tak to uvítám. A možná i ostatní.

Díky :)

o 30.10.2013, 09:12 | Zdeny60 | Upraveno: 2013-10-30 09:18:40
N E S M Y S L

Kuwa, hoši, copak je to takový problém přečíst si toto?
[ Link ]
Píše se tam něo o Qparametrech?To je zcela jiná problematika.

je to vobyčejná trojčlenka, nic víc.
Obcně by mělo platit, že čím vyšší DF, tím lépe. Což je pravda, ale vše má své limity, protože impedance zdroje (tedy zesáku) není nulová, ale vždy větší než 0 a reprduktor nemá nekoenčnou impedanci, ale vždy menší.
Is this clear now?

Pro praxi s běžnými reproduktory stačí DF kolem 50-200, nad nemá cenu, pod zpravidla nebud vadit. Špičkové lampové ampy mají DF 15-20-<50.
o 30.10.2013, 09:18 | Zdeny60
Jen poznámka - dnešní gumový blemcáky, co mají výchylku 3cm na každou stranu a magnet jako knoflíček od košile, a membráu, co váží půl kila, nebudou pod kontrolou nikdy, i kdyby se zesilovač zbláznil.
Spíše, než se honit za parametry zesáku (které jsou co do čísel, už obvykle na špičkové úrovni, obzvláště ve vztahu k autohofi aplikacím), by bylo lepší důsledně vybírat značky měničů, které mají pořádné parametry (ale ani to není záruka, že "TO" bude pořádně hrát).
o 30.10.2013, 09:23 | Milhauzz
Zdeny60: Nu jako díky za link, počtu, ale neptal jsem se jen na DF.
o 31.10.2013, 20:01 | Milhauzz
Hm, tak ste mě v tom tady nechali. Dobře, píšu si :)
o 31.10.2013, 21:22 | noclue
milhazzi> ako som pisal, pri tranzistorovom analogu je df od 50 pri 4ohmoch s normalnymi kablami dost.

Lampy napr 7k€ m275 od mci nemaju taky presny a kopavy bas ako tranzistorak v tej cene. Preto lampy nema kazdy. Mne vyhovuju tranzistory s vysokym podielom v triede A a tak som skonci pri electrocompaniet doma a thesis v aute...

vysoke BL nic neznamena, nizke BL by som nebral, lebo slaby nahon je nanic...to pise uz zdeny

qts a df spolu neries, nema to suvis a vyznam.
vela df nikdy neskodi.

napr bandpassy co mam na TH-10 Basso a na 12w6v2 hraju pri spravnom pouziti s lowpassom cistejsie aj ovela udernejsie nez uzavreta ci BR ozvucnica podla navodu.
Pritom na prvy pohlad simulacie tychto BP su uplne hrozne... teda hrozny peak na 100Hz, faza sa toci ako diva.... napriek tomu je to suchy presny bas... winisd nema vzdy pravdu.

ak sa chces rozhodnut medzi br a closed, pozri EBP, pri nizkom closed, nad 100 BR... ale to je len taka mala pomocka

qts a
pretlmeny system je chyba v konstrukcii ozvucnice a miestnosti, kde pocuvas. Neexistuje prilis presny bas :0

hodim sem graf mojej posluchovky pred a po "osetreni" zaujimave je hlavne zmiernenie dozvuku 40+80Hz ale pritom sa vyrazne nemeni dozvuk na stredoch a vyskach.... pri pretlmenej miestnosti by tam boli diery hore..
o 31.10.2013, 21:31 | noclue

foto k příspěvku  od noclue

o 31.10.2013, 21:31 | noclue
a po 2 dnoch roboty

foto k příspěvku  od noclue

o 31.10.2013, 21:36 | noclue
tu by som chcel le tak troska mimo temu inspirovat vsetkych aby si zmerali miestnosti kde pocuvaju, leb otam par par sto euro pomoze viac ako dalsich par tisic euro do elektroniky. Zmerat a uverejnit!
o 31.10.2013, 23:29 | Milhauzz
Skvělé. Děkuji za názor který má pro mě jakési rácio. To že qts a bl nemá spolu význam sem nevěděl. Prostě jsem se jen této informace chtěl dopátrat. To víš, hodně zkušených hifíků říká, že stačí jen číst a studovat. Jenže v dnešní době, kdy na net může kdokoliv napsat téměř cokoliv, je těžké se pak orientovat v tom, co je pravda a co ne.

Tvoje laborování je moc fajn, jenže je jen málo nadšenců, co mají polechovku a věnují se domácímu hifi víc, než jen "zapojit a čekat". Co pak teprv my, "magoři" v autě, že :) (ber to z nadsázkou).
o 01.11.2013, 09:52 | hifim@ni@k
Zde nějaké info o DF: [ Link ]
o 01.11.2013, 10:32 | hifim@ni@k
Informace k tomu co jsem napsal výše, jsem čerpal na Audiwebu. Jednalo se o hodnotu Qtot, která by se měla pohybovat v určitých mezích. Až budu doma, tak to najdu v záložkách a dám to sem.
Zdeny60: snažím se v tom laicky trochu zorientovat. Napsat, že je to složité, protože je všechno provázané se vším je snadné. A vím, že je to pravda. Na druhou stranu nehodlám stavět kvalitní 3pásmovou reprosoustavu. Šlo by nějak shrnout parametry, které jsou důležité ve vztahu zesilovač-ozvučnice-reproduktor, tak aby je i laik byl schopen využít v praxi? Není vcelku problém se naučit co znamenají třeba jednotlivé TS parametry, ale jak přijde na jejich vztah ke zbytku řetězce, tak je to v pytli. A protože nehodlám začít chodit znovu na školu, tak se snažím do toho proniknout alespoň v rámci možností a využitelnosti. Proto mne např zaujala hodnota Qtot. Podle ní může teoreticky nastat situace, že vyberu dle parametrů měnič (plus odpovídající ozvučnici), dle parametrů zesilovač, takže vše jakoby v pořádku a přesto to nemusí hrát? Anebo je ta pravděpodobnost tak malá, že to mohu hodit za hlavu?
o 01.11.2013, 10:43 | hifim@ni@k | Upraveno: 2013-11-01 10:46:14
Ještě dodám, že jsem to začal řešit ve vztahu k subwooferu a teorie mne zajímá pouza ta, kterou mohu využít v praxi. Takže nějaké vzorečky a výpočty stejně dělat nebudu.
o 01.11.2013, 11:00 | hifim@ni@k
Zde zmíněný příspěvek od dawsoo: [ Link ]

o 01.11.2013, 13:46 | Zdeny60
Tohle téma se vyučuje na VUT v předmětu akustika asi 2 semestry:-)
já jen opkauji,že mluvím o domácím hifi, ale vše platí v plné íře i pro auto hifi.
Nesnažím se dnes už nic navrhovat a počítat, protože jsem lety dospěl k závěru, že levnější je přivydělat něco peněz a koupit osvědčenou věc od profesionálů. V tom může být kámen úrazu, protože ze profesionála se dnes považuje každy, kod doma uletuje zesilovač a ztluče bednu z prkýnek:-) Ale tak to není a anpříklad seriozní návrh reproduktorové výhbyk pro 2 a vícepásmovou soustavu je úkol nesmírně těžký a bez hluboké znalosti této problematiky, bez patřičného SW i HW vybavení nelez prakticky dojít ke zdárnému konci.
Výrobce měničů uvádí v datasheetech doporučené hodnoty pro stavbu ozvučnice a z těch je třeba vycházet. Nicméně to není zdaleka vše a vše potom prochází stadime odlaďování. Zde bohužel bez akustické komory a patřičného vybavení nelze nic dělat, nebo jen velmi omezeně. A v tom já vidím zásadní nástrok při výběru komerčních soustav-orientuji se na ty výrobce, kteří touto technkou disponují a ideálně, samy (ty firmy) si vyrábějí i měniče. Těch by anpočítal na prstech jedné ruky, ovšem u nich je výsledek téměř jistý. Ostatní firmy, které měniče vyrábějí pro potřeby dalších aplikací, mají více či méně dobré výsledky. Tady pomůže jen vlastní ucho a určitě ne doporučení druhého. Co člověk, to jiný vkus. Přesto by měly platit obecné zásady, teré by měl člověk znát před výběrem reprsoustav a technické parametry by nikdy neměly být posuzovány separátně.
Například uvedu, že rozhodně nemá smyls honit se u soustav za frekvenšnčním rozsahem. Je jisté, že neplatí rovnice čím širší fr. rozsah, tím epší zvuk, Utčitě ne. Ale hodně napoví grafy o směrové fázové charakteristice, měření harmonickho zkreslení, průběhu impedance a řada dalších faktorů. za vším ale musí stát seriozní přístup konstruktéry, kterí ví, co a proč děla.
U zesilovačů je to stejná otázka a jak jsem už řekl, rozhodně zesilovač nutno posuzovat jako komplex a ne jen oddělená data (rozsah, výkon, odstup, více totiž většinou výrobci neuvádějí, protože ani nemají v mnoha případech možnosti, jak to změřit). Například impulzní odezva, průběh výkonové charakteristiky, pokles na okrajích pásma, rychlost přeběhu, všechna možná zkreslení, přeslechy, odolnost vůči vf rušení atd. A to, zdali je zesilovač bipolární či mosfetové konstrukce, to je spíše už je otázka vkusu posluchače, jaký zvuk preferuje.

Čili, ne vždy je zaručeno, že všechny prvky řetězce, které mají perfektní technické parametry musejí hrát zákonitě dobře. Ale je to nutný předpoklad, bez kterého to dobré nikdy nebude.

K těm subwooferům: já tvrdím, že ve správně navrženém řetězci nemá SW zádní význam. Rozhodně je špatné, že malé 2pásmové soustavy jsou doplněny bučícím SW. Naopak, aby SW doladil zvuk v dané místnosti, musí už hlavní soustavy vykazovat maximální vlastnosti, zejména tedy pak průběh v basovém pásmu.SW kompenzuje pouze nedostatky, dané přirozeným poklesem běžných soustav a do značné míry pak závislost fyziologickho vnímání zvuku na jeho frekvenci (kde sjou ty doby, kdy zesiloavče byly vybaveny opravdu fungujícími regulátory hlasitosti s fyzilogickým průběhem...)Já dnes jdu doam cestou zásadně bez SW, protože zatím všechny aplikace Smi začaly dřívě či později vadit a obtěžovat. Snažím se vybrat soustavy, které v mé reálné místnosti zahrají reálný bas. Tomu musí být podřízena i akustika místnosti, nejvíce opomíjený faktor v akurstickém řetězci. Čloěk vyhodí statisíce za aparát, ale je mu líto obětovat pár desítek tisíc za základní akustické úpravy místnosti. Jenže on si neuvědomuje, že i ty základní nezbytné úpravy místnosti zlepšuji dramatickým způsobem zvuk i u průměrných sestav!
Toliko o obecných poznatcích, konkretizovat je nemá zde cenu, na to je jednak dost materiálu všude na webech a ahlavně, tohle není na jeden článek zde na tomto foru.A já sám ani ty znalosti nemám, proto o nich nepíši, spíše mám poslechové zkušenosti, které mi pomohou odhalit, co hraje dobře a co špatně.
o 02.11.2013, 06:55 | JRM66 | Upraveno: 2013-11-02 07:11:32
Noclue: mysliš tieto SS [ Link ] + REF [ Link ] Zapco Z-400 [ Link ] Zapco Z-150 [ Link ] ako je na tom Zapko DC-series? [ Link ]
o 02.11.2013, 13:37 | noclue
1 nova cina
2 starsia cina podla americkeho designu, ak to je spred 2003 tak je to vyrobene v amerike
3-5 bordel, toto ma so zapcom spolocne len meno.
Z eff A dvanced P roducts CO mpany bez Zeffa je uz len bezny mainstream.... APCO
Hlavne je skoda, ze seria C2K skoncila, lebo sa prestali vyrabat suciastky, ktore do nej isli.
uprimne by som si rad vypocul novu Z-seriu, ale vlastne peniaze za to nedam...

ak chces nieco nove od Zeffa, tak arc audio SE, oproti prvej serii vyriesili problemy s mikroprocesorom, co riadi zdroj a su to velmi pekne a dobre zosiky.

a hlavne nepozerat veci na woofersetc, lebo povedzme to jemne, woofers etc odstranuje seriove cisla z vyrobkov, aby sa nedali vystopovat...
o 02.11.2013, 15:55 | JRM66
toto je new serie [ Link ] Sila ked už v us ojebuju ako divi!
o 02.11.2013, 19:06 | TommyDS
JRM66 - ArcAudio na Slovensku viez zohnat z Iltrade... Ja som mal KS seriu, a lutujem ze som tie zosiky predal :) do buducna asi jedina moznost SE-seria :D
Inak nove Zapco by zaujimalo aj mna, co som cital v USA forum, vraj dost audiofilny zvuk, ale nic superextra, oproti porovnatelnej konkurencii (aj ked niektori tvrdia ze zvukovo lepsie ako C2K seria) , pokial vies po rusky (alebo pouzijes google translator) tak tu je test Z150.4 [ Link ]
Este celkom zaujimave by mohli byt zosiky E.O.S [ Link ] (creva ako Spl Dynamics Dream alebo nove Ground Zero Uranium SQ) len za polovicnu cenu... Len ako to sem dostat z Russie? :)
o 08.11.2013, 19:09 | hifim@ni@k
Ještě by mne celkem zajímalo, jak je realizováno plynule regulovatelné DF u zesilovače Helix Competition A1.
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3702 sekund.