Navštíveno 6271x

Úprava audia v autě - víc otázek :-)
Zdravím, předem bych chtěl napsat, že mi nejde ani o hlasitost, ani o basy, a zároveň nehodlám audiovýbavou v autě nahradit moje IE80. Hudební repertoár čítá vše od Slayeru až po Epicu :-D
Momentálně v autě:
Rádio Clarion FB289RBT
Přední repro Magnat Car Fit 162 ve dveřích (byla to nabídka které nešlo odolat, dal jsem za ně méně než za stěrače :-D původně měly jít dozadu, ale nevešly se mi pod původní mřížku repro)
Zadní repro nějaký Kenwood 165mm skorodvoupásmové ve dveřích (jednopásma s takovou papírovou "korunkou")
Kabeláž původní
Nikde nic navíc nevytlumeno, vše tovární
Zesilovač se mi moc pořizovat nechce, byl by to celkem brutální zásah do elektroinstalace ty všechny kabely přehodit tak, aby to bylo nějak rozumě umístěné, na to prostě nemám čas. Stejně tak jako subwoofer do kufru asi ne, mám sedan a tak se mi občas každej volnej kout hodí. Ledaže by někdo měl nápad, kam ho alternativně umístit tak, aby nepřekážel.
Můj momentálně největší problém činí v aerodynamickém hluku, po 306tkm už prostě ty gumičky na oknech pořádně netěsní, takže při 140km/h je uvnitř solidní hluk obzvláště při větru. V nejbližší době se chystám pustit do jejich výměny tak snad to pomůže. Měnit všechny gumičky po celém obvodu všech dveří se mi zrovna dvakrát nechce.
Další věc se týká přednesu Magnátů - oproti originál 13cm chrastítkám je to rozhodně změna k lepšímu, výšky (ačkoliv směřují do nohou) hrají obstojně, ovšem středy jsou zaduněné, basy nepříliš výrazné (dalo by se říct, že basy hrajou tak, jak by měly hrát středy). Pomůže zapnutí Loudness, ale to je řešení poněkud nešťastné. Pomohlo by nějak vytlumení dvěří i přesto, že tam asi nebudu moci nějak rozumě nacpat MDF kroužky? Repro se totiž šroubuje do plastů co jsou přišroubované na tapecu, a moc se mi do toho řezat nechce, navíc v předních dveřích by tomu trochu překáželo stažené okno. Mělo by smysl vyrobit custom crossover namísto současného kondenzátoru (měřil jsem, ale hodnotu si už nepamtuju) na výškáči? Uvažoval jsem nad základním Linkwitz-Riley, originál dělící kmitočet má být údajně 4.4kHz (neměřil jsem), výškáč má 4.1Ω, woofer 3.9Ω.
Ohledně jendoho páru Kenwood reproduktorů v zadních dveří, zde mám na výběr dvě možnosti:
- pořídit nějaké 165mm koaxy i dozadu
- Magnáty hodit dozadu, pořídit jim nějakou mřížku (něco levnějšího než 200Kč/kus, máte někdo nějaký tip?), a dopředu pořídit něco lepšího - zde bych volil 100% nějaké 165mm, raději bych byl za koaxy (nenarušení interiéru vozidla), ale komponentům bych se asi nebránil v případě, že by výškáč nebyl nějaká velká zrůdnost a mohl ho bez problému dát na vrh A sloupku (jediné místo, kde bych byl ochoten je překousnout), ovšem i tam bych musel nějak vyřešit kabeláž.
Ani v jendom případě bych ale nerad překročil limit 500Kč (ne, že bych neměl na nějaké nové špičkové repro, jen to prostě pro mě nemá smysl - za jízdy bych stejně nepoznal rozdíl, a při stání na parkovišti nebo někde, kde bych si chtěl něco ve volném čase poslechnout, udělají lepší službu sluchátka.) Samozřejmě mám na mysli koupi něčeho bazarového, za 500Kč by se z nových reproduktorů dali koupit snad jen nějaká malá chrastítečka do Fóbie :-) Momentálně mám vyhlídnuté jedny Alpine SXE-1750S, je to dobrá volba? Všiml jsem si, že k nim není žádná výhybka, a výškáč je řešen opět kondenzátorem, znovu stejná otázka jako u Magnátů - postavit vlastní řešení s dvěma cívečkami a dvěma kondíky, má to smysl?
Poslední moje otázka se týká vytlumení hluku od náprav, o zadku auta resp. kufru jsem se toho dočetl dost, ale co vše mám vytlumit, pokud chci utišit předek? Stačí mí sundat jen všechny koberce a tak, a udělat to jen v oblastí nohou, a nebo musím sdělat i plasty z palubovky?
To by mělo být ode mne snad vše, chtěl bych poděkovat každému kdo to byl schopný přelouskat, a poprosil bych jestli k tomu někdo něco máte, tak ať si na mě chvilku udělá, a něco k tomu i napíše :-)
Pokud na to mas rozpocet 500,- tak si dej nekde steak a tri piva a smir se s tim :-)
Rozpočet 500Kč na to nemám, za to bych nevytlumil ani půlku dveří :-D Jenom mám trpělivost čekat, až se objeví nějaká výhodná nabídka na aukru nebo bazošu :-) Ale na ten steak si asi stejně zajdu...
To je drsný, nechci nic dělat, na nic nemám čas a chci do toho vrazit 500 xD. Co čekáš, že seženeš za 500? A proč budeš tlumit jak šílenej za x tisíc, když to pak rozstřelíš reprem za 500? Kup si za těch 500 radši sluchátka a použij je i za jiízdy a hned máš vytlumeno...
Sluchátka za jízdy je ta největší kravina, jaká existuje... A navíc už jedny mám, a rozhodně nestály 500, píšu to hned na začátku :-) Říkám, že chci použité repro do 500, ne nová, takže to není zas tak nemožné sehnat za tu cenu něco kvalitního, ani to nemusí být přesně do 500.00Kč ... To je jedno, prostě tuhle část vynechme. Co ten zbytek? S dveřma budu muset stejně něco udělat, protože ta fólie co v nich je, už to má dávno za sebou.

13.10.2013, 17:41 |
Osly | Upraveno: 2013-10-13 17:44:33
ty jsi taky exot :D napřed si o tom něco přečti a pak teprve začni něco dělat a ptát se...už i za 1000,- jsou jen reproduktory z papíru a k ničemu...

13.10.2013, 17:47 |
Osly a to že má vydává zvuky nebude gumkama kolem okna ale tím že to má 306tis. km a auto se rozpadá :D
Osly: Promiň, musím tě zklamat, ale moje auto projde technickou 100% bez problému a bez ne/všimného ;-)
Tak jaké repro bys mi např. doporučil ty? Dejme tomu s limitem třeba do 5k.
Repro do 5tis ok, ale pak cim to napajet a taky uz to chce tlumeni
Morel Tempo 6, Focal Performance PS165, nebo prihod 1.000,- Kc na u-Dimension JR6
A pak dalších cca. 10tis tlumení, napájení, zesík...

13.10.2013, 22:23 |
Osly jak píše kral007 šel bych do těch Focalu + tlumení stp gold nebo ground zero co tu prodává Rebel + zesilovač buď Rainbow iPaul 2.400 nebo nějakej Audison ty prej hrají na focaly nejlíp. + samozřejmě napajení zesíku, cinch kabely a asi i jiný rádio

13.10.2013, 23:06 |
rebel jako Král a osly
a kdybys shánel tlumeni mam doma nejake od ground zera za peknou cenu oproti eshopu
kdybys shánel písni mi na mejla
Obávám se, že repro hlubší jak 60mm tam nenarvu, takže asi ty JR60, příp. něco krapet levnějšího. Pro vás to možná smysl má, já ovšem v autě za jízdy ten rozdíl už asi nepoznám, a večer poslouchám motor :-) Ohledně zesilovače, co takový MacAudio MPX 4000? Teoreticky, jelikož má 20A pojistku, ani bych nemusel řešit napájení, jen bych z pojistek natáhl 3mm kabel, oněch 240W by mi měla napájecí soustava bez problému dodat, jelikož ve dne jezdím na denní svícení (tj. je vypnuto 120W H4, 60W přední mlhy, 100W osvětlení interiéru a obrysovky, navíc nemám ve výbavě vyhřívané sedla). Pokud melu hovadiny tak mě moc nebijte, audio jde trochu mimo mě, já jsem spíš na ty binární hračičky a hejblátka.
rebel: Dík za nabídku, ale asi se do tlumení pustím až na jaře. Kdyžtak bych se ozval.
Do jaky ho je to auta?
Jeste muzes zkusit DD CS-6.5, maj 48mm montazku
Cenovka 3.800,-
A z pojistek je to na zesik malo, takze pekne z baterky

13.10.2013, 23:28 |
Osly
¨co je loudness?????to s epouziva??
Toyota Carina E '96, ty DD nevypadají vůbec špatně. Pojistka na vyhřívání sedadel má originál 15A, pokud by se přívodní kabel vyměnil za silnější, a natáhlo se to z vývodu, nevidím problém, proč by to nemělo jít (celkově tam je pojistek na cca 180A, vede do toho velmi silné vedení, vůbec bych se toho nebál že by to neutáhlo)
Osly: Nevím, kdo tu tabulku dělal, ale 3mm^2 Cu je pro 20A dostatečné. Momentálnš mám z pojistek natažený 5m kabel do kufru 1.5mm^2, a není sebemenší problém s přenášením 10A.
pepe689: Klasický k##vítko zvuku jako máš např. Beats Audio, SRS WOW HD, apod., používají to hlavně mlaďoši ve vylítaných 318is apod., aby si mysleli, že jim to hustokrutěpřísně basuje.

14.10.2013, 00:42 |
dr.marty | Upraveno: 2013-10-14 00:44:27
Nevím proč se tady dohaduješ co a jak.Kluci ti snad jasně napsali,že tahat to z pojistek je absolutní blbost a tu tabulku si nevycucal nějakej lojza z prstu.Hlavně tě prosím,nepoučuj tady žádný lidi co o čem.Podle tvých příspěvků nemáš ani páru o čem píšeš a autohifi kolem tebe neprolítlo ani vzduchem.A už vůbec nepiš nic o vylítaných 318-kách.To ty máš najeto 306k :)))

14.10.2013, 00:54 |
tslany | Upraveno: 2013-10-14 00:56:05
Pravda, že o autohifi vůbec nic nevím, ani se za to nijak nestydím. Jenom říkám, že nějakých 20A je pro pojistky prd, a 3mm měděnej kabel to utáhne bez problému. A to mám ještě ten průřez dobrej, když jsem viděl, přes co tahaj kluci japonští 10A, přes to bych se já bál pustit 200mA.
Mám najeto 306tkm, ale auto mám v prvotřídním stavu. 318 jsem uvedl jen jako příklad, nikoho jsem se tím nechtěl dotknout, jenom prostě znám jednoho jedince, a vím, v jakém má to auto stavu (z 50 ruky, sestavené z 6 jiných aut, ale najeto má přece jen 140tkm! :-) )
Však ho nechte, udělej si to přesně tak jak říkáš! Vůbec se neřiď žádnýma zásadama a natáhni to třeba od světel, tam je kabel dostatečný. Dej si tam nějaký chrapláky z aukra produkce a máš vyhráno
Já si rád nechám poradit, ale dávat 8mm2 kabel pro tahání 20A je zbytečný luxus, když ten kabel bez problému snese dvojnásobný proud... I pokud bych vzal 4mm2, tak ten snese 32A, takže značná rezerva.

14.10.2013, 09:33 |
Osly nikdo se tu s tebou nehádá že by to tak mohlo fungovat...ale pak ti sedne do auta nějakej lojza kterej bude čekat že to nemáš zapojený jak "prase" pustí si třeba vyhřívání sedaček + hudbu a shoří ti celý auto...
natáhnout jeden kabel a pak další na ukostření třeba k pásům není zase tak moc práce přece...
Na pojistky v aute funguji jen zesiky urceny pro prodeji na aukru :-)))
tslany:no a kdyby si chtel nejaky znackovy pouzity zesik se zarukou,tak viz tady
[ Link ]
Tady je přesně ten samý případ.
[ Link ]