Navštíveno 3993x

Zdravím všechny, potřeboval bych vysvětlit několik věcí, kterým jako laik nerozumím, začnu subwoferem, předem děkuji.
Mám v autě cca 12 let dva subwofery v basreflexové ozvučnici, každý má RMS 150W, Max 600 W a krmím je dvoukanálovým zesilovačem o výkonu 2 x 150 W RMS, vše při 4 Ohmech, jsou celou dobu zapojené do sterea.
Nevím proč, ale teď mi začalo vrtat hlavou, co je zapojit do paralely a na zesilovači do můstku jako monoblok ? Zesilovač má v můstku 1 x 420 Wattů při 4 Ohmech. Snížil bych tím sice impendanci na 2 Ohmy, ale to by nevadilo, zesilovač má rozpětí 2-8 Ohmů. Co udělá jejich Wattáž ?
Víte někdo, co by to udělalo při zapojení podle druhé varianty, jestli to bude fungovat a hlavně, co bude hrát lépe ? Nějak tomu nerozumím ...
Zosik ma rozpatie 2-8ohm ale pre zapojenie stereo. Pokial zapojis vystupy do bridge, minimalna impedancia musi byt 4ohm (realne v tom pripade idu koncaky zosiku na 2ohm) ... Takze bud to nechaj ako mas, alebo potom si zozen monoblok
Moc díky, stávající zesilovač chci zachovat, takže zůstanu u zapojení sterea.
Další dotaz bych měl na ozvučnici, subwofery jsou 10" a potřebuji koupit novou basreflexovou ozvučnici, problém je v litráži těch ozvučnic, jsou 35 až 55 litrů, kterou litřáž mám koupit ? Netuším co udělá konkrétní objem ozvučnice.
na jeden 10palec bassreflex sa bezne dava cca 35litrov ...
Opět děkuji, další dotaz bych měl k reproduktorům, rád bych vyměnil původní třípasmové za dvoupásmové komponentní, mám zájem o kvalitní reproduktory v ceně 10 - 13 tis, co bych rád věděl je to, že jejich umístění je ve střeše kombíku, v zadní části a je tam velmi malá sériová ozvučnice, odhadem několik litrů, využiju potenciál těch reproduktorů v tak malé ozvučnici ?

16.06.2013, 21:18 |
1kw Možná by nebylo od věci napsat co máš za auto a komponenty. Třeba u subů nejde všeobecně říct jaký objem potřebují. To samé platí u komponentních repro (středobasy), některé zahrají dobře v celém objemu dvěří a některé v malé ozvučnici (5-10 l). V praxi tzn. že špatně zvolené středobasy v uzvučnici nemusí vůbec zahrát spodní pásmo a jejich celkový projev ta ozvučnice zabije (ideální ozvučnice prostě vychází moc velká)..

16.06.2013, 22:16 |
Storm RR | Upraveno: 2013-06-16 22:18:14
Dobře, popíšu vše jak je a jak bych to chtěl změnit, před cca 15 ti lety jsem koupil BMW e34 sedan a nechal si tam udělat hudbu:
Přední třípásmové repro Pioneer TS-E1690 60/180 W, k tomu dvoukanálový zesilovač Pioneer GM-X 422 2 x 55 W.
Zadní třípásmové repro Pioneer TS-E2090 90/250 W, k tomu čtyřkanálový zesilovač Pioneer GM-X 424 zapojený jako dvoukanálový 2 x 95 W.
Dva subwofery Pioneer TS-W1000C 150/600 W, dvoukanálový zesilovač Pioneer GM-X 802 2 x 150 W.
Rádio tehdy na kazetu Pioneer KEH-P8400R a DSP Audio Processor DEQ-9200, no a CD měnič na 50+1 disků Pioneer CDX-P5000.
Před léty přišel jeden upgrade, po nehodě přestal měnič fungovat a tak jsem koupil tehdy novinku Pioneer DEH-P77MP, původní rádio i DSP šlo zpátky do krabic, tohle rádio hrálo v sestavě daleko lépe, mám jej doposud.
Letos jsem se rozhodl, že celou audiosestavu přestěhuju do stejného auta BMW e34, akorát to je Tour, tím se dost změnilo, nemůžu totiž použít na míru udělanou basreflexovou ozvučnici a nemůžu taky použít zadní reproduktory, protože Tour má dvoupásmové komponentní 16" repro ve střeše.
Takže potřebuju koupit ozvučnici podle rozměru umístění v kufru a taky potřebuju koupit kvalitní dvoupásmové komponentní reproduktory do střechy, to jsou mé starosti a problémy :-(