Navštíveno 7160x

Hodně často tu zazněly nějaké názory na new procesor od „Alpajnu“ PXA-H800. Často narážející na kombinace zapojení s HU pomocí Ai-Net a ne optiky. Srovnávat s starou 701kou si netroufnu, přeci jen by bylo zapotřebí vzít procák a napojit ho na stávající instal, což je v tento okamžik asi nemožné. K zveřejnění tohoto článku jsem se rozhodl hlavně proto, abych pár věcí uvedl na pravou míru a poupravil povědomí o aktuální modelové řadě.. :-) Třeba to někomu pomůže, třeba ne, to se uvidí. Jen mimochodem při testingu byl k dispozici ještě druhý přístroj, a to Pioneer DEX-P99RS. Ten ale definitivně přenechal místo Alpině, čili i Evropu v Easce pojedu na ni.
Jen připomenu, že tedy jsem celý testík zkoušel na předním 3-way + SW systému (AD T100, M40, W600 + DD DDLE 310) na 2 zesilovačích Digital Designs S4b. Někteří měli již možnost poslechnout si variantu na aktivní vyhybce s možnosti časové korekce levá/pravá, nikoliv každé pásmo zvlášť.
V pátek jsem se tedy odhodlal, vyšťouchal z auta aktivní vyhybku Digital Designs X1.1 a rozhodl se vyzkoušet procesor PXA-H800 ve spolupráci s CDA-137BTi. Je pravda, že jsem neměl dostatek informací, navíc na mé dotazy nedokázal odpovědět ani dovozce, tudíž mi byl pro test celý přístroj zapůjčen, a to včetně RUX-C800 (co kdyby byl potřeba?)
Instalace:
Asi zásadní informace pro všechny, ačkoliv má CDA-137BTi i v popisu napsáno, že umí komunikovat s PXA-H800, končí tato komunikace jen u propojení skrz Ai-NET. Děkoval jsem štěstěně, že mi společně s procákem byl zapujčen i RUX. Trochu mě překvapila absence manuálů u RUXu, u procesoru byl jen německý, francouzský a ještě nějaká hatmatilka.:-) Anglický jsem bohužel nenašel, resp. našel, ale pouze základní, týkající se mechanické instalace, nikoliv práce s ním. O to divočejší byla chvíle, kdy jsem se snažil nějak dobrat k nastavení časových korekcí, nastavení vstupního a výstupního signálu, apod. Nevím, zda-li jsem dělal něco špatně, nebo to je postup takový, jak má být, ale možnosti nastavení časovek se vám dostane až v okamžiku využití automatické kalibrace. Až poté vám systém umožní si nastavit manuálně každý měnič zvlášť. Jen mimochodem automatická kalibrace se ve výsledku snad nedá považovat ani jako nápověda. Prostě to něco chaoticky nastavilo, víc bych to asi nerozebíral.. :-) Děličky atd. vám procák dovolí nastavit hned.
Zvuk
Nakonec jsem tedy přišel na to, co a jak běží, nastavil časovky na každé pásmo zvlášť, dělící frekvence podle notýsku (děličky jsem pro začátek nastavil shodně, jak byly na aktivní vyhybce) a dal se do prvního poslechu. A? Musím říci, že se dějí velmi zajímavé věci. Díky nastaveným časovkám na každé pásmo zvlášť je hlas jasně ohraničený, ale je i živější, prokreslenější, detailnější. Pátrám po příčíně.. Ta je zjevná.. Alpina se prostě přestala chovat jako typicky uječená Alpina. Výšky jsou prokreslenější, a to podstatně, detailnější, přitom neagresivní, střed detailnější, přesnější a pevnější. Říkám si, že to snad není ani možný, že poslouchám ty samé „repráky“. Problémy s tahavostí a agresivitou kolem 4 kHz jsou pryč, přitom mi tam nechybí razance a pocit prostorovosti. Hraju si dál s středobasy, ty mi díky možnosti nastavení i vyšších strmostí dovolí hrát výš, jak do 135 Hz, aniž bych zaznamenával „huhlavost“. Razance na spodku zůstala stejná, jako dříve. Jsem nadšen.
Závěr
Shrnuli to, musím říci, že mi zvuk PXA-H800 velmi sedí, je barevný, detailní, přitom se kamarádí i s „obyč“ komerčním rádiem, jako je CDA-137Bti. Oproti DEX-P99RS mě vše přijde zřetelnější a zábavnější. Nejvíce oceňuji, že se tato kombinace prostě přestane chovat „komerčně Alpinisticky“. Pověra o šumivosti Ai-NETu byla u této kombinace prolomena a nikdo se toho nemusí obávat. Je-li tedy někdo, kdo zrovna nedisponuje 26t na IVA-D800R, aby mohl využít optiky, je možnost zvolení této podstatně levnější kombinace, která ale funguje velmi dobře.
Jako minus bych snad dal určité konstrukční záležitosti, jako je velikost samotného procáku, nelogickou výbavu 1.5m dlouhého Ai-NET kabelu, přitom ovládací kabel k RUXu je 5m a dále samotnou potřebu RUXu k již zmiňované HU. Dále pak absenci alespoň AJ manuálu (třeba není pravidlem).
The END :-)
Jirko tím si chtěl říct ,že když koupím 800ku tak sem bez RUXu v pr....?
Pokud máš CDA-137BTi, tak ano.. :-)
Ješte ji nemám ,ale je na cestě 800ka.
mno Jiříku sem zvědavaj jak to bude hrat přez optiku ;).......mě ;)

01.10.2012, 20:28 |
ivls | Upraveno: 2012-10-01 20:29:03
pekne jsi to napsal, pane :D
- jsem zvedav na poslech
jinak to vypada, ze bude přeosmistovkováno :D
pěkná recenze, jsem zvědavej na poslech. CDA 137BTi si teda s PXA H800 neporadí? Alpina se chlubí, že ano...
Marťas sama o sobě neporadí. :-) Veškeré funkce včetně časovek, EQ apod. v okamžiku přepnutí na procák z menu CDAčka zmizí a vše ladíš přes RUX. :-)
to ivls: jj, už to tak vypadá, ale neboj sa, do jara vyjede ode mě z dílny ještě jedno auto, kde jako HU bude DEXina. :-)
P.S.
Už jsem dostal pár zpráv, že příští rok dostaneme odplatou na prd.., tak musíme zbrojit. :-) Do jara u sebe ještě přezprojím zesiky a pak se do tebe pustím.. :-)
Pěkně. Jsem rád, že v klubu pisálků nejsem sám :) Pěkná a objektivní recenze. S těmi 4kHz si to vystihl přesně. Já si tenhle víkend v rámci možností hrál s děličkama a strmostma a snažím se ještě dostat ze svý Alpiny maximum, před její definitivní smrtí. A musím říct, že se dostávám k velmi zajímavým výsledkům.
Jen mi dovol námitku k chybě: Chápu, jak si to myslel, ale napsal si toto tak divně, že někteří tomu neporozumí: "Hraju si dál s středobasy, ty mi díky možnosti nastavení i vyšších strmostí dovolí hrát výš, jak do 135 Hz ..."
Jinak 1,5 metru Ainet kabelu je tedy výsměch týdne.
Milhauzz: Sice nemám takový novinářský talent, jako máš ty, ale snad to někomu pomůže.. :-)
Já mám prd talent :) Náhodou si to napsal hezky česky a to se mi líbí. Takže říkáš, šum veškerý žádný?
jj, je to čistý jak dětská prdelka.. :-)
pěkná recenze :) doufám, že třeba na EU finále bude možnost poslechu
millhauz: vidíš, přecejenom to s tím šumem nebude tak hrozný jak jsi říkal...

02.10.2012, 10:04 |
MAX Revilo - po dlouhé době (vyjma těch pár článků z poslední doby tady od kluků o SQ) si připadám jak před x lety na starém fóru. Opět se tady píše o hudbě, a je to zajímavé a poučné čtění..
Bravo nejen za snahu..
jj, budu se snažit sem tam něco sesmolit. Prochází mi pod rukama celkem dost reproduktorů a zesilovačů při montážích. Kolikrát si říkám, že bych mohl něco napsat, ale pak mi to pracovní povinnosti prostě nedovolí. Potřeboval bych, aby měl den 30 hodin a karton energeťáku na týden, pak by to asi šlo.. :-)
to MARWIN: poslechu se nebráním, stačí se ozvat.. :-)
Revilo: jo jo, to je můj případ, mám toho doma taky povícero, recky už slibuju rok, ale pracovní a rodičovské povinnosti to holt zabijou :(
Ale jen houšť! Zkusme začít novou sezónu, nebo jen i její přípravu reinkarnací tohoto fóra :)

02.10.2012, 21:16 |
MAX No hoši, docela mne inspirujete, zkuste to proložit sem tam fotkama nebo videem, a asi opravdu zajdu do garáže a opráším několikaletý nános prachu a vytáhnu ze skříně Helixy, Utopie a Solobarika a snad je fakt do miciny nacpu..
Ještě jsem se ani nedíval do dvěří co a jak tam je, protože to kupodivu hraje pořádně (což u jiných aut jsem dlouho nevydržel)ale asi už jdu napsat Roverovi, ať už soustruží 4 MDF podložky na Outlandera.. :-)
Spíš se divím, že se to Roverovi pořád vyplatí dělat.. Při ceně dnešních MDF podložek, které jsou již i rovnou zalakované to ani mě nestojí za to. Raději si to v klidu objednám.. :-) Vyrábím si prakticky jen unikáty do míst, které nejsou obvyklé.. :-)
Dělám to spíš jako koníčka .....
poradi si ive-w530bt s H800 bez RUXu?
s h800 si bez ruxu neporadí ani iva800
S TIM SI PORADI JEDINE KLADIVO ............ale nikdo nevi zdali ho umi ovladat starsi modely ,ktere maji v nastaveni prepinani na procak ono prepnout 6 pameti je celkem o nicem a neustale ladit kompem je taky nezajimavy
tak už jen kam narvat RUX
hlavne i ten rux je oproti predesle verzi takovyplastovy peklo ............za zminku by stal a700-701 pokud by ji to tvoje umelo ovladat ceny jsou proznive a to dost

15.10.2013, 21:53 |
rebel Taky přidám : nastaveni časovek slo i bez automat kalibrace
A co se týče ovládání tak procak je bez kompu nebo rux naprosto k hovn. nekomunikuje ani s iva800
Nastaveni přez rux jednoduché pro lidi co se starším ruxem nedělali a tací co ano budou vedle :spousta veci tam není možne dohledat
Nastaveni přez PC je jednoudušší přehlednější ,ale otravné tahat sebou porad notes
ono politika je vymyslena dobre tudiz kdo chce ovladat v aute musi koupit ruxe takze se to dost prodrazi :-((((((((ve finale pak vyjde levneji 99 od pioneera

15.10.2013, 21:59 |
rebel jj souhlas na radiu ovladáni procaku nelze ani kdyz koupiš 800 a 800 a pak jen rux za lováky je to už jen o té prodejnosti a zisku né o jednoduchosti a spolehlivosti
dá se někde ověřit kompatibilita s w530, třeba ta 700 a 701? a čím to ovládat? Díky