Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Autohifi > kolik pustit do morel tempo6

o Navštíveno 5178x o
o 16.04.2010, 22:38 | tomikov
cus ,mam dotazek kolik krmite morel tempa 6,dnes sem konecne nainstaloval a pustil do kazdyho 75W RMS a hraje to hezky i se hezky hejbou a docetl sem tady na foru ze jsou hladovy a potrebujou aspon 120W RMS,tak bych chtel vedet kolik jim davate aby zahrali co nejlip a jestli to bude vubec znat oproti tem 75W,dik

o 16.04.2010, 23:10 | tappaja
mam je na 2x150W a pohoda
o 16.04.2010, 23:13 | kral007 (eXtrem-audio.cz) (M)
125W+
o 17.04.2010, 01:13 | DaveX
Znat to bude, to se neboj. Jinak já cca 110 W RMS. Dal bych víc, ale pak mi šumí levé přední repro. Snad to po bakalářce vyřeším a dám jim konečně kolem té 150-ky :)
o 17.04.2010, 09:11 | Kouba2
Sice momentálně tlumím dveře takže nevím jak hrajou, ale budu je mít na RMS 125W.
o 17.04.2010, 11:02 | Midnite
jj 125 je fajn, také jsem je měl na dsc který těch 125rms má a supr. Potom jsem je dal na 2x200rms, stáhl gain a byl to prostě orgasmus
o 18.04.2010, 00:47 | prohifi.cz
taktak - tech 100W rms je dobre jim urcite dat, ale kdyz je kvalitni zesilovac, klidne davaji v pohode pres 150W

umi hodne dobre basovat po dokonalem vytlumeni dveri a snazil bych se o neco jako popisuje Midnite, tj. vykonnejsi zesik, ale aby nebezel porad na kraji svych sil - treba neco takoveho by bylo prima:
[ Link ]

hlavne to nepohrbit nekvalitnim nebo slabym zesilovacem. Ty repra zkratka potrebuji vykon a jestli jim davas 75W rms, tak jejich kvality nikdy neocenis
o 19.04.2010, 16:53 | clarion
Jasné, treba ich prevádzkovať na plný kotol, zosík v trvalej limitácií, hlasitosť v úrovni "krvácania z uší" je naj!
Jasné pri 75W nehrajú, nemôžu, veď 75W je tak žalostne málo, musia dostať 150W, potom to bude tá správna pařba. Úplne najviac im bude vyhovovať volume na max, mp3ka s dátovým tokom 128kbps a hluchý uživateľ...

Nič v zlom páni, ale to myslíte vážne, že prevádzkujete tie reprá 100% času na plný kotol? Dúfam, že nie...
o 19.04.2010, 16:57 | Midnite
clarion: očividně nevíš o čem píšeš, tudíž raděj své zkušenosti nepiš. Měl si ty repra?
o 19.04.2010, 17:08 | DaveX
clarion: Já třeba u těch repráků na plný kotel nevydržím ani minutu a to jim z daleka plný výkon nedávám.
o 19.04.2010, 18:27 | tomikov
zesilovac mam tento [ Link ]
,tak jedine odpojit zadni repro a zmustkovat ho,ale nevim kolik v mustku dava ,ale melo by to uz urcite stacit teda ,co
o 19.04.2010, 18:34 | Tom 156
ja se rozhoduji jake kompa mam hifo andromedu 2 kanal 2x250 rms . na morel dobra volba ?
o 19.04.2010, 18:52 | martan-hifi | Upraveno: 2010-04-19 18:53:37
no mě to právě taky zajímá, je určitě fajn je pořádně nakrmit, ale to u toho opravdu vydržíte aniž byste ohluchli?:D já je nikdy neslyšel úplně na plnej kotel a i tak jsem měl dost
o 19.04.2010, 19:34 | rover (WoodTech)
Nejde tu o to jak to řve ale o rozdíl když tomu dáváš vše co zesík má nebo si brouka na půl výkonu při poslechové hlasitosti . Je to jako z motorem 1,4 vs 3,0 v kopcích,s oběma můžeš držet rychlost 90km/hod ale jak budeš dávat 1,4 a jak 3,0. A to je polopaticky ten rozdíl.
o 19.04.2010, 19:53 | Kouba2
rover: vyděl bych to stejně
o 19.04.2010, 20:01 | Midnite
jj rover to napsal dobře a srozumitelně... každopádně výkon má ten zesík stejný ať máš gain kdekoliv...
o 19.04.2010, 20:17 | tomikov
jo a dvere mam vytlumeny a moc to nebasuje asi ti bude tim vykonem co do nich poustim
o 19.04.2010, 20:22 | clown
no morely udajne moc nebasujou zadny :o)
o 19.04.2010, 20:23 | DaveX
clown: Cože? :D
o 19.04.2010, 22:31 | prohifi.cz | Upraveno: 2010-04-19 22:34:37
2 clown: u Tempacu spise lidi neveri, ze do auta nebyl pridanej v ramci montaze i basak... :-)

a rover to napsal spravne - presne o tom to je. Clarion zrejme nepochopil podstatu vyssiho vykonu. S vykonem totiz velmi casto souvisi kontrola menice. Neni to o hlasitosti.

Je to jako kdybys tvrdil, ze je repraky hraji na radiu (12-15W rms) stejne kvalitne jako na externim zesilovaci, na kterem bys dal minimalni vybuzeni. Oboji je stejny vykon, tak by to prece melo hrat stejne? Nebo ne?

To bychom pak mohli rozlisovat zesilovace jenom podle vykonu...
o 20.04.2010, 07:03 | clarion
clarion vie presne o čom píše, a chápe aj podstatu, akurát nechápe,
že "gain môže byť kdekoľvek, výkon to má rovnaký" - dobrá haluz,
že ak bude repro prevádzkované na dvoch zosíkoch s rozdielnymi výkonmi, ale so zhodnými parametrami pri povedzme "belošskej" hlasitosti, nerozumie tomu, ako sa prejavý ta výkonová rezerva v reprodukcii, napriek tomu, že mu je jasné, že v ruka v ruke s tým ide aj kontrola repra,
nerozumie tomu, keď nejaký všeumelec odporúča sem nepísať, napriek tomu, že výpovedná hodnota jeho príspevku je nulová,
nerozumie tomu, ako pri vysokých hlasitostiach niekto rieši pohodový posluch, keď tie Tempá majú doslova obťažujúci zvuk s origo pasívnou výhybkou.
Mám tie Tempá, v aktíve, celá zostava pozostáva s rádia Nakamichi CD40z, repro Tempo 6, zosíku ESX a aktívnej výhybky Helix, Laborovania a nadstavovania, či posluchu na rôznych zosíkoch som si s nimi užil dosť. Riešiť k tým reprám s origo výhybkou výkonný a drahý zosík, ktorý má fajnú kontrolu je haluz č. 2.
o 20.04.2010, 13:23 | prohifi.cz
2 clarion: ja to psal dle zkusenosti obchodnika. Tempo 6ky si u nas kupuji nejvice zakaznici, kteri chteji do auta pouze predni reproduktory do vytlumenych dveri na zesilovac a jiz nedavaji subwoofer. Tempace umi v dobre udelanych dverich hodne dobre zabasovat, ale ne bez vykonu.

Ty se z nich snazis dostat maximalni kvalitu zvuku, ale z meho pohledu ses velka vyjimka. To se snazi lide spise z drazsich menicu. Ale tim nerikam, ze je Tve snazeni spatne - to naopak a chvalim, ze takovi lide jsou.

To, co pises, ma hlavu a patu, ale nesouhlasim, ze Tempo 6 hraji na pasivni vyhybce spatne. Mozna Ti jejich zvuk nemusi vyhovovat, ale u nas si je zatim vsichni zakaznici hodne pochvalovali, coz je pro nas nejdulezitejsi ukazatel.
o 20.04.2010, 14:41 | clarion
OK, môže byť, že som mohol napísať, že MNE ten zvuk v pasíve vo vyšších hlasitostiach nevyhovuje. K tomu, že za dané prachy sú fajn, niet o čom.
Ja som išiel cestou aktívu práve preto, že z takých lacných reprákov sa dá vydolovať podstatne viac muziky v aktíve, ako z tej 6dB výhybky. A netreba k tomu ani nejak brutálnych výkonov zosíkov. Myslím, že sa zhodneme na tom, že každý watt rezervy je fajn, ale načo platiť za brutálnu rezervu, ak limitujúci faktor nie je repro, ani zosík, ale veksla.

A ešte k veci, čo sa týka kombinácie, fajnová kombinácia tých Morel-ov bola so zosíkom Rainbow IPaul 2.400, vyskúšané v aute, vedel by som s tým žiť...
o 20.04.2010, 16:28 | rover (WoodTech)
Je to radost počíst si v takových věcných diskuzích . Jen bych podoktnul že tu nešlo o doporučení super výkoného a drahého zesíku na tyhle kompa což nikdo nenapsal. Dle mě je 75 Rms málo a dost pochybuju (možná jo) zda je ten zesík realně pánovy poskytuje a proto si myslím že to co tu většina lidí napsala o 120 rms je pro Tempa akorát.
o 20.04.2010, 16:41 | Midnite
clarion: takže mi chceš říct že ten zesík má prostě na max gain psaných třeba 2x150w rms a při půlce gainu má 2x75w rms? nebo mi to prosímtě vysvětli jak si to myslel..
každopádně tady se neřeší ta tvá hlasitost o které píšeš, ale to co je pro ně ideální.
o 20.04.2010, 18:08 | hifim@ni@k | Upraveno: 2010-04-20 18:12:13
Opět Morel a jejich " nenažranost ". Snažil jsem se přijít na to, proč by měli být právě Morely nenažrané. A nic. Jde mi o TSP. Koukal jsem na ně a zdají se mi normální, možná mi něco uniká.

Dle mně se ten požadavek na vysoký příkon, týká prostě všech reproduktorů používaných v autohifi.

Příklad:
Morel Tempo 6 má citlivost 90 dB a pro vytvoření akustického tlaku 110 dB/1m, potřebují příkon 100 W. Tento výkon se týká krátkodobých špiček a dlouhodobý průměrný výkon bude několikanásobně nižší. Nicméně pro věrnou a nezkreslenou reprodukci je ten výkon navíc nezbytný.

Kvůli dobrému rozlišení zvuku od okolního hluku je třeba aby akustický tlak byl zhruba o 10 dB vyšší než zvuky související s provozem auta. Tzn. že požadavky na výkon se budou dost lišit dle typu vozu, způsobu jeho používání apod.

A protože pro zvýšení akustického tlaku o 3 dB potřebujeme dvakrát vyšší příkon...

Takže takto vysoké výkony zesilovačů mi přijdou jako oprávněné.

Zrovna Morel má vcelku solidní parametry, proto nechápu tu nenažranost. U ostatních reproduktorů s horšími parametry bych to bral.
o 20.04.2010, 20:14 | luda551 | Upraveno: 2010-04-20 20:14:46
| hifim@ni@k : mas k tempacum TSP ????
jinak taky mam tempa a poustel sem jim cca 125wrms (zesik mac audio fearless 4000D ) celkem jim to stacilo , ale u morelu jak je zvykem je experimentovat s MONTAZÍ !!!Tím myslím smerovaní atd.... jinak že by zrovna tempa chtely nejak hodne se rict neda jde hlavne o kvalitu zesilovace, protoze sou watty a watty !!!

Jinak hifi to vystihl velmi dobre , dokonce jak z knízky :)

Ono gain nastavujes pri 70-80% hlasitosti radia po co radio , to jiny napeti na vystupu ! ( já treba ani gain nenastavuju po radio ma vystup 4V a zesilovac ma vstup 4 V) A vzdy se musis drzet toho aby si do zesilovace poustel co nejvíce V ,aby to pak nesumelo a nelezly tam jine ,,sr@cky" .Dále zalezi hodne na kvalite RCA kabelů .... Jen musis dát pozor aby si nemel vystup na radiu treba 6V a zesik vstup 4V to pak dela neskutecne problémy ...

Co timto basník myslel ?????
Myslel tím to že at mas kdekoliv gain tak vykon zesilovace je pořad stejny , ten ty bez mechanickeho zasahu nezmeníš... Ale mozna to vysvetluji spatne .Proste potenciometrem s oznacením GAIN nastavujes citlivost vsupního napetí a snazis se ho nastavit na takovou hladinu , aby si dosahl 75%ho napetí co ti jde z radia

PS pokud se pletu opravte rad se priučím :)
o 20.04.2010, 22:14 | noclue | Upraveno: 2010-04-20 22:24:15
hifi>
1. ako vyrobcovia udavaju prikony, hlavne pri stredoch a stredobas napr AD MM6 tusim maju len 80W RMS prikon, ale vedia nalozit solidne, hlavne vdaka slusnej linearnej vychylke a dobremu vetraniu... nedostal som ich do skreslenia, so supremami 6 to iste, ale tie maju napisane tusim 200W :-)
2. vieme predsa zo skusenosti so subwoofermi, ze dolezita je mechanicka aj elektricka zatazitelnost, 165mm repro znesie ovela viac vykonu pri HP napr 63Hz ako pri HP 25Hz alebo fullrange.
3. morely "nepotrebuju" ten velky vykon, nie su "nenazrane", len hraju dietny kick aj na dynamickych zosikoch s dobrou kontrolou (ja som poskusal od audisonu po zapco). Ked chces aby kopali vo dverach, das 2 stredobasove menice na stranu alebo ich nahanas do vysokych hlasitosti, kde potom naozaj "kopu" ine znacky AD, Focal, MBQ, Boston hraju "tlstejsi" spodok, ale vacsinou nemaju tak ciste stredy...

tomikov>
dobre nainstalovany reprak na dobrom zosiku "kope" ale membranu sa moc pohybovat nevidis.

zle nainstalovany reprak na zosiku so slabou kontrolou "lieta" ale "nekope"

takze na Tvojom mieste by som chceckol install, akusticke skraty, MediaXpander a spol...

all> stale riesite Watty a zabudate, ze nie je Watt ako Watt... nikdo ma nepresvedci, ze 75-100W oldschool analogovych watow je na hociaky normalny stredobas malo.... ked berete vykony pisane pri 1% skresleni, ako to je sem-tam moda, tak je to smiesne potom moye mat zosik aj 200W RMS a kontrola nikde.

o 20.04.2010, 22:39 | CarMedia.cz
nechci vám tu do toho nějak zásadně zasahovat, ale tempo 6 mají citlivost 87 dB/1V/1m..
o 21.04.2010, 01:58 | pepe689
slysel jsem i suprema a souhlas s CLOWNEM na prosto :_a kdyby nahodou nekdo chtel rikat ,ze to nebyl adekv.zesik tak to opravdu nebyl DMX :-)))
o 21.04.2010, 09:09 | clarion | Upraveno: 2010-04-21 09:13:00
Nechcem už do toho kecať ani ja, ale reálne mal jeden zo stredobasov, čo som dal na meranie (Tempo 6) citlivosť 85,4dB/1V/1m a Fs 81,2Hz. Len pre informáciu.
Ako písal Noclue, keď sa to správne oreže, nadstaví a odladí, tak v pohode na to stačí aj môj 20 rokov starý oldschool ESX...
o 21.04.2010, 15:19 | hifim@ni@k
K Tempum TSP nemám. Řešil jsem to u Hybridů.

Na citlivost tempo 6 jsem jen v rychlosti nahlédl:

[ Link ]
[ Link ]

A pokud je reálná pouze 85 dB, tak je to úplně jinde. Také souhlasím s tím, že ty basy tam chybí. Mluvím, ale o Morel Hybrid 6. Reaguji hlavně proto, že jsem z několika stran slyšel, že na ně DLS A3 bude slabá a dobře zahrají s alespoň 250 W. Ale pro mně bude u 4p v aktivu omezením stejně hlavně střed.

Je jasné že výkon měřený při zkreslení 0.7% bude jinde než měřený při 1%. Stejně jako pokud je měřený při 14.4V. Oblíbená kombinace obou, potom dává zajímavé výkony :-)
o 17.11.2013, 21:44 | Fonfy
to Clarion: Dnes som kupil i paul 2.400 takze hovoris, ze tempa nakrmi dobre? akurat ich chcem kupit :)) zatial na pasiv
o 17.11.2013, 22:00 | MARWiN
všiml sis že to téma je 3 roky starý?! :D
o 17.11.2013, 22:38 | Fonfy
vsimool :) no a? :)
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.314 sekund.