Navštíveno 1731x

Zdravim, dávám teď konečně dohromady ozvučnice pro moje SW a mám teď dilema s umístěnim basreflexů. Bednu sem udělal litrážně dle výrobce SW, stejně jako BR. Najednou sem ale zjistil, že tam ten BR jak sem původně myslel nepude celej dát, vzhledem k montážní hloubce SW a tak mám následujicí dotaz.
Hraje nějaký rozdíl umístění BR v bedně? Nebo může být umístěn z jakékoliv strany a v libovolném úhlu v bedně? Předpokládám, že skracování BR nepřipadá v úvahu, jelikož by se asi úplně změnil zvuk, jestli se nepletu?
Díky za rady.
Na toto téma se vedou dlouhé diskuse. Při různém umístění se nepatrně mění zvuk. Z toho co jsem pročetl vyplývá, že jako nejvhodnější se jeví umístění co nejdál od měniče. Ale v praxi ho prostě dáš kam potřebuješ.
Předpokládal jsem, že by to mělo mít minimální vliv. Většina lidí si ho sice dává v rovině s ozvučnicí, což asi tedy také není úplně ono,nebo?
No a je tedy zásadní rozdíl v té délce BR? Když bych ho např. o 70% skrátil (oproti původní délce, kterou udává výrobce SW pro stavbu BR bedny), tak výsledný zvuk bude naprosto odlišný od toho, jaký by byl s použitím výrobcem udávaného BR?
Ano. Průměr a délka BR udává ladění bedny. Pokud je problém délka, dá se použít např. zalomený nátrubek.
A když bych dal zaloměný nebo si třeba potřebný tvar vylaminoval tak, aby se mi to tam vešlo a mohl sem zachovat délku i šířku, tak zvuk bude stále stejný? I když bych např. zahnutí BR bylo stočeno až do konečných 90º?
Tak ten znak se tam nevložil. Mělo tam bejt do 90 stupňů.
Jasně, je mi jasnýk, že se to dá i koupit, ale de mi o to, jestli tedy když zachovám délku a průměr, ale udělám jakýkoliv tvar, zůstane výsledný zvuk stejný? A lze BR vylaminovat (s dostatečnou pevností samozřejmě)?

24.08.2009, 14:54 |
Pavel02 | Upraveno: 2009-08-24 14:56:21
Není to tak úplně pravda. Když jsem stavěl BR pro SW ALIANTE 12Si, tak jsem získal informace toho druhu, že výsledný zvuk ovlivní i úhel zalomení (zahnutí) nátrubku, a k tomu ještě i umísnění jeho konec vůči samotnému SW. Aby to bylo jasnější. Dělal jsem ozvučnici s nátrubkem na ozvučné (čelní) straně. Nátrubek jsem zahnul směrem za SW, a zvuk ovlivnilo i to, zda byl nátrubek uvnitř bedny směřovám ke spodnímu okraji SW, nebo k jeho středu, nebo k jeho horní části. Řešení je jasné - laborovat a zkoušet co ti bude vyhovovat zvukově nejlíp. No, ale je to i o samotném SW - jsou jistě SW u kterých ti jejich "kvalita" nedovolí rozeznat vůbec nějaký rozdíl.
Pavel02:
Tak zkoušet by to bylo určitě nejlepší, abych slyšel ten rozdíl, ale spíš si neumim představit, jak bych to zkoušel. To bych musel bednu proděravět skrz naskrz a dělat jí několikrát znova, jelikož teprve podle tvaru BR bych ho mohl umisťovat.
Konkrétně se mi jedná o BR bedny pro dva SW JBL W12GTI MKII (každej ve vlastní bedně). Takže nevim, jestli už třeba tenhle SW může spadat do tý kategorie, že to nepoznám nebo se to týká vyloženě kvalitnějších SW?
Tak jsem to s tím zkoušením nemyslel. Myslel jsem udělat samozřejmě jen jeden otvor pro nátrubek a pak jen zkoušet laborovat se samotným nátrubkem. Zkoušet úhel zahnutí a jeho směrování uvnitř bedny.
Myslím, že je jasné, že se ten zvuk bude měnit. Pro mně je problém třeba v tom, že natočit si ho tak jak se mi to líbí je hezké, ale neznamená to, že správné. Ale to je na jinou diskusi. Mně osobně se nejvíce líbí zdůvodnění BR co nejdál od měniče. Vysvětluji si to tak, že tam je "nejčistější" tlak, neovlivněný " bordelem" z měniče. Ale je to spíše jen teorie.