Navštíveno 2192x

Zdravím s dalším lama dotazem...
Je dobré, když středobas raději hraje střední tóny, než nižší frekvence???
Problém je v tom, že když jsem napojil na aktiv svoje PB S6C a chtěl si užít basy, tak sem pootočil na zesáku Bass EQ a hle, basy se objevily... Po změně zesíku mám na kanálu možnost pouze GAIN a to mi při skoro rovné křivce na EQ v rádiu moc basů neudělá... Co byste radili???
Zapnout Loudness, nebo jak se to jmenuje, který mi zvýrazní nízké a vysoké tony???
Doženu to basákem, kterej si na 100pro budu kupovat a 16tky mi budou hrát jenom střední tony a do nízkejch moc nepolezou???
Díky za reakce...
A na kolko mas zapnuty HP filter??? Zas od stredobasu neocakavaj ze bude hrat jak woofer, a vsetky bassboosty a ine korekcie su dost velkymi pryznicmi zvuku, takze by som sa ich vyvaroval ...
HP mám furt stejně na 60Hz...
TommyDS: Já od toho neočekávám, ale když vím, že to předtím hezky basovalo a reprák dostával dobrej výkon, tak mě to trošku zarazilo (nebo jak to říct)...
ja bych tipnul spíš nasralo, jak zarazilo, néé?
:o)
Co to bylo za hudbu ? Jsou v ní vůbec basy ?

14.08.2009, 14:15 |
Pavel02 | Upraveno: 2009-08-14 14:16:38
Pokud nemáš SW tak bych vypnul filtr HP. nebo snížit na 30-40 Hz
Djturtle: Nebo tak... :)
hifimaniak: Jasně, že v hudbě jsou basy... :) Ale nejsou prostě rázný... Spíš to tak jenom doplňujou, aby se neřeklo...
Pavel02: Ok, jakmile budu v autě, tak vyzkouším (jestli mi to rádio dovolí... :) )
Pavel02: Znizit HPF na 30-40Hz??? Ukazte mi 16ku stredobas, ktory to realne aj zahra, mozno nejaky AudioDevelopment, Morel Supremo, ale inak toho vela nebude ...
Radeggast: Ekvalizaciou alebo BassBoostom si vlastne zdvihol krivku na urcitej frekvencii, preto sa ti zdalo ze to viacej basovalo, kedze na danej frekvennci boli repraky hlasnejsie, ale obavam sa ze tym padom si aj zvysil skreslenie ...
jako Tommy. pokud se ti ten zvuk libil predtim, tak pridej spodnimu pasmu na ekvalizeru. jak budes mit sub, vratis to tam kde to ma byt :-)
Kdyz jsem laboroval u mne s Technology, tak jeden pokus byl i se stredobasy od 25Hz, kdy sub delal jen "tlak" a kopal predek, ale nebylo to ono.

14.08.2009, 20:44 |
lukee_cz | Upraveno: 2009-08-14 20:45:26
dvojak
Přesně tak... Zvedal jsem to na zesíku ale, takže čekám, že zas takové zkreslení nebylo...
Čili... Pokud mám EQ v rovině, žádný "zlepšováky" zvuku zapnutý nemám a na zesíku mám pouze gain a nebasuje to, tak tomu nepomůžu???
V případě nějaké výměny repro, pomohl bych si???
lukee_cz: Ok, vyzkouším to... Zvednu EQ na rádiu a uvidíme, co se s tím vším stane... :)
Nech středobasy zhruba na 80Hz. EQ nezapínej. Pokud nemáš změřeno RTA, že tam je propad, tak takové točení čudlem od oka ( ucha ) nemá moc význam. Zbytek nech na subwooferu.
hifi: subwoofer nema, proto jsem napsal to co jsem napsal.
A RTA je hezka vec, ale kazdy nema tu moznost a ze nektera cast pasma chyby (alespon subjektivne jemu samemu) by poznat mel.
lukee_cz: Tak to nepomohlo, moc tomu EQ nepřidal...
hifi@ni@k: Nezdá se mi, že bych měl propad... Prostě se těm středobasům nedostávají basy...
Středobasy sem nechal na 80Hz, až koupím SW, tak mi spodní pásmo doplní on...
EQ sem zkoušel zvedat na těch nízkých tónech, ale moc se basy nezvedly, takže nechám prozatím zapnutý to loudness nebo jak a bude...
Jenomže, co až si koupím SW... EQ i loudness bude vypnuto a ze středobasu mi tudíž žádný basy nepůjdou... Myslíte, že mi samotný SW na nízký tóny bude stačit??? Nevznikne tam propad???
tak ma napadlo nemas nahodu prehodeny na jednom z reprakov plus a minus, a tym hraju predne stredobasy spolu v protifaze??? Ak to mas ok ber to ako bezpredmetne:)

15.08.2009, 20:55 |
Supafly666 | Upraveno: 2009-08-15 20:58:55
zistis to jednoducho testom s pouzitim tuzkovej baterky pri repro kabloch od zosika ku stredobasom...ak sa ti vyhne membrana dopredu je to ok...ak dozadu je to prehodene
staci pouzit fader a balanc, nepotrebuje ani baterku
pokud vpredu jedno repro hraje OK a obe hraji na h***o tak jedno bude otoceny :-)
Tak nakonec sem nechal zapnutý LOUD, ale všude možně sem musel tlumit výšky a stejně to hraje tak podivně... :( Tak si asi s kompama nezabasuju... :(
hifim@ni@k: Je to 5kanálovej Alphasonik PMA...
Supafly666: Přehozenou polaritu na 90 procent nemám...
Btw: Jak se dá změřit RTA???

16.08.2009, 12:11 |
Pavel02 | Upraveno: 2009-08-16 12:15:54
Měřím pravidelně RTA při každé změně nastavení. Mám aktiv 3 pásmo + SW. Než jsem začal cokoliv nastavovat, tak jsem si změřil RTA u každého pásma samostatně. U středobasů fakt nečekej (až na vyjímky) zázračné basy - pokud nemáš kvalitně udělanou jejich instalaci. Moje zkušenosti jsou takové, že většina středobasů i když mají uvedeno že "hrají" od třeba od 35 Hz (oni hrají, ale už třeba -15 db) má trochu vyrovnanou křivku až nad 80 Hz. A to jak jsem napsal ještě velmi ovlivnuje kvalita instalace. Na druhou stranu, když jsem vyměnil středobasy DLS za středobasy od MORELU dostal jsem křivku poměrně "hluboko". Je těžké tady radit. Co člověk to názor a jiná zkušenost. Moje doporučení: kvalitní instalace středobasů, zkoušení nastavení (rozumné zacházení s EQ - neodsuzovat jeho použití bez změření RTA) no a pak ta dražší cesta - zkoušet různé středobasy (nebo si nechat dobře poradit s jejich výběrem). Hodně zdaru.
A k tomu co napsal Tommy: snížení děličky na 30Hz není hloupost. Středobasy nehrají od 80 Hz !!! Hrají i níž jen je tam již určitý útlum!! Ostatně pokud si to zkusíš, tak ušima poznáš, že když půjdeš děličkou dolů, tak se to na středobasech pozná. Pokud se to u tebe neprojeví, tak opravdu může být chyba v instalaci. Akustický zkrat (špatně uzavřené dveře) ti velmi ovlivní kvalitu basového (a nejen basového) pásma.
Pavel02: Nikde som nepisal ze stredobasy hraju od 80Hz, len som pisal ze maloktory vie zahrat 30-40Hz s linearnym priebehom, vacsinou na takej nizkej frekvencii je pokles dost citelny (preto som uviedol priklad AD alebo Morel, lebo viem, ze tie vedia ist dost nizko no to uz je trosku ina cena)...
Takže problém je již vyřešen... Stačilo uzavřít dveře (vnitřní plech) a je vystaráno... Věděl jsem, že uzavření bude mít vliv, ale nemyslel jsem, že až takovej... :) Jinak, jde to poznat, až tomu trošku osolím, středobasy dostanou správnej výkon a je to good...
Všem díky za rady...
Bral jsem jako samozřejmost správnou montáž, tak hlavně že to hraje.