Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Autohifi > Rada: Reproduktorové kabely

o Navštíveno 4172x o
o 11.08.2009, 10:36 | Radeggast
Zdravím...

Už mě docela štve, že mám repro kabely asi nadvakrát pospájený, takže jsem se rozhodl, že koupím nový značkový...

Je lepší si připlatit a koupit raději kvalitku, nebo je to jedno, když k tomu nemám příslušně kvalitní komponenty (PB S6C, ale v budoucnu chci povýšit na něco ve stylu Morel Tempo 6)??? Fakt bych nechtěl do toho dávat moc peněz, ale jestli uznáte, že tam rozdíl je, tak mi nezbude nic jinýho, než si přišetřit... :)
Je nutné kabely nějak extra chránit (flexo)???

Co jsem se díval po shopech, tak mě z těch "lepších" zaujalo:
Autoleads G9-s225 X [ Link ]
Alfatec L 66 [ Link ]
MACROM MSC3.5 [ Link ]
TECPRECISION SPK14T [ Link ]

Z těch levnějších:
Dragster DP 425.R [ Link ]
Alfatec L 30 [ Link ]
AIV 820228 [ Link ]

1,5mm2 na výšky bych řešil asi stejným modelem, jenom menším přůřezem...

Díky moc za rady...

o 11.08.2009, 11:01 | Vencaf
mám od Prohifi Soundstream Neotech a za ty peníze myslím víc než dobrý..
o 11.08.2009, 11:05 | prohifi.cz
presne tak - take bych rozhodne doporucil Neotechy:
[ Link ]
je twistovany s velmi dobrou izolaci

Morel Tempo 6 mam osobne moc rad, ale maji rady silnejsi zesik - tak 2x120W rms, pak to umi hrat vice nez moc dobre, a hlavne hodne dobre basovat
o 11.08.2009, 11:10 | Radeggast
S těma reprákama to byl jenom příklad v jaký kvalitě bych si je představoval a od toho právě jaký vybrat repro kabely...

No právě Neotech sem slyšet nechtěl... :D To bych dal jenom za repro kabely 1300... :(
o 11.08.2009, 11:27 | lukee_cz
kdyz uz chces nekde setrit, tak bych rekl ze zrovna obycejne levne reprokabely budou v signalni ceste to nejmensi zlo (v porovnani s RCA, HU, ...)
o 11.08.2009, 12:14 | Boďa
Sám mám v autě ty Neotechy a za ty peníze mě teda zklamaly. Ta vnitřní izolace stojí za prd, má šev po kterém to praská.
Předtím jsem tam měl na třikrát pospojovanou obyč 2,5mm2 průhlednou dvoulinku. Na zvuku absolutně žádnej rozdíl (Audison, Morel Dotech Ovation 6)
Klidně bych tam dal obyč. CYSY kábl z elektra 4x1,5mm2 dvě žíly spojit do kříže. Jsi na 1/3 ceny Neotechu a dvojitou izolaci máš taky. Akorát bez toho špagátu, ale auto na tom snad tahat nebudeš :-)
o 11.08.2009, 12:37 | prohifi.cz
2 Boďa: uz jsme tech kabelu do aut nainstalovali stovky metru a nikdo s tim takovy problem nemel, mohla to byt jenom nejaka spatna civka...

a sam jsem to testoval proti obyc dvoulince a rozdil ve zvuku na slusnych komponentach tam byl dobre slysitelny, shodlo se na tom se mnou vice lidi
o 11.08.2009, 13:03 | Boďa
Já to zjistil taky až po roce. Kde vedl kabel od terminálu zesu do zatáčky a praskalo to tam. Když jsem ten kábl začal zkoumat, zjistil jsem proč. Po novém oholení a extremním ohnutí, natáhnutí bylo vidět jak se to potom švu otevírá (a to se bohužel u obyč dvoulinky nestane :-( ). A určitě to nebude jedna cívka :-) Montovat to normálně, tak si toho taky nevšimnu, lae někdy jsem prostě šťoura. A kor když stojí metr káblu 75Kč, to musí bejt dokonalej!

A ke zvuku (obyč 2,5mm2 vs. Neotech)... bych se klidně vsadil, že při slepém testu bys to nepoznal :-)
Ale už Ti tu nebudu kazit kšefty ;-)
o 11.08.2009, 15:14 | hifim@ni@k
Kabel je také komponent. Neotech je při té kvalitě za hodně dobré peníze. Dokonalý kabel je cenově úplně někde jinde viz. třeba Kimber: [ Link ] . Co by jste chtěli za 75Kč ?
o 11.08.2009, 15:55 | LukeFab
Rade pokud chceš nelejpší zvuk kou tento [ Link ] ale asi to bude chtit prodat auto :-).
Já mám v autě toto [ Link ] a spokojenost i k sw,ale 4,2qmm
o 11.08.2009, 16:12 | Radeggast
Po zkušenosti Boďi by to ještě chtělo zabalit do Flexa a jsem na 2200,-... :)
Asi půjdu do Alfatec L 30 + Alfatec L 20 a budu na polovině rozpočtu Neotechu a myslím, že i kvalitně to nebude nejhorší...
o 11.08.2009, 16:16 | D-door
Ja mam Soundstream Neotech od Milana a muzu rict ze je dobrej i dobre chranenej(ohebnost davam minus) ale az nato ze to je jak 16qmm.Tak kdyz to budes tahat prex pruchodku dveri tak je to docela makacka.Ja tahal i vysky coz bylo 2x16qmm a to uz docela nekdy je problem:o)Jinak doporucuji.
o 11.08.2009, 16:38 | Cenda
kdyz uz, tak rozdil mezi ruznymi repro kabely je vetsi, nez mezi ruznymi signalovymi. Nejakym kvalitnim kabelem bych se ale zabyval az u uplne jine instalace. S neotechem jsem taky nemel problem a ani jsem o nem do ted neslysel, na Slovaci ho uz nejakej ten rok pouzivaj. Za ty penize je to slusnej kabel.
o 11.08.2009, 18:08 | D-door
No ale je dulezite i napajeci a signalovy kabel.Doporucuji nesetrit.Nekdo dava minus ke kostre a treba na takove 50qmm sinuslive ma usetreno 1600kc za 4metry coz ja jsem volil radeji az k baterce..a vse je o.k
o 11.08.2009, 19:56 | Collin
Asi jako Cenda.. Na tuhle sestavičku bych to asi až tak nehrotil.. pokud ti jde stejně o peníze tak vem Alfatec,AIV..
o 11.08.2009, 23:16 | noclue | Upraveno: 2009-08-11 23:17:09
radegast> "No právě Neotech sem slyšet nechtěl... :D To bych dal jenom za repro kabely 1300... :("

ale jeden z tych, co si dal nan link stoji 53Kc a Neotech 2x2 len 54Kc, takze ta koruna na meter Ta nezabije :-)

Boda> ked to nevies nainstalovat, tak to nerob. Ak by si to mal poriadne zakoncene zmrstovackami, tak sa to nestane... zmrstovacky nie su len na efekt

Prohifi-Milan> jj, to boli casy, ked som Ta na Neotech namotal a este sme to riesili s fukasom z hifolu :-)

hifim@ni@k> Dole je 20metrov Kimber 8TC na 3Pasmo v aktive + frontsub a vedla cievka 4PR na skusku :-)
musim povedat, ze 8TC nie je oproti Neotechu taky velky skok, ako by cena (2.5Eur vs 45Eur) za meter naznacovala. Teraz by som kabloval nanovo z Kimberu, dal by som 8PR na stredobasy, 4PR alebo 8PR na stredy (podla toho ci 10 alebo 13cm) a 4TC na vysky, tam bolo ten teflon poznat najviac.... uspora by bola 400Eur
Porovnanie na Pio DEX+DEQ + 2xDM+1xDMX + Morel Supremo

Doma na "trosku" lepsich repro to 8TC bolo oproti Neotechu jednoznacne lepsie... ale doma je doma

foto k příspěvku  od noclue

o 12.08.2009, 08:05 | hifim@ni@k
Proto je dle mého názoru Neotech ( repro ) a Proel ( signály ) v dané ceně špička. Protože jakýkoliv další malý krok v kvalitě stojí mnohonásobně víc. Ty cívky jsou bomba. Mě by stačilo domů 8m ( Bi-Wiring ), ale na mé komponenty by to asi byla škoda :-(
o 12.08.2009, 08:45 | prohifi.cz
2 noclue: taktak, meli bychom dat zase nekdy specha :-)

2 Boďa: reprokabel za 75 Kc za metr je porad takovy zaklad. Dokonale kabely stoji od 300 Kc za metr a vice...
Ale v pohode - kazdy napsal svuj nazor. Spise by to chtelo se zeptat i dalsich - kdo dal mel s Neotechem stejny problem?
o 12.08.2009, 13:31 | Radeggast
noclue: Já myslel, že bych na středobasy dal ten 3mm a ten je o dvacku dražší... I když možná by to už bylo moc... Budu do toho pouštět kolem 60W...

D-door: Taky bych tahal dva káble průchodkou a už s těma normálníma sem měl problém... :)

Možná teda budu vypadat jak hňup, ale proč zakončovat konce smrštovačkou??? U napájecího s flexem bych to pochopil, ale kdyžbych nijak repro kabel nechránil tak naco mít smrštovačku???
o 12.08.2009, 14:20 | -gregi- | Upraveno: 2009-08-12 14:23:18
hifimaniak: Proel signal je nahovno kabel (a najme aj to ako ho ludia zapajau..) v danej cene do 100kc/meter by som volil nieco od Beldenu RG-59,RG-62 alebo MRG142 (s PTFE dielektrikom...), to su kable, kt. "hraju" a to najdolezitejsie, maju maly utlm, nizku kapacitu/indukcnost a vyrazne lepsie potlacaju VF rusenie a jeho superponovanie na prenasany signal...Alebo pouzit este audio buffer za vystupom CD(velky rozdiel vo zvuku , ovela vacsi ako kable...)

Zajimalo by ma ci pozerate aj na nejake parametre repro kablu, alebo len tento sa mi paci... Trebalo by vidiet parametre tych kablov, inac to je spekulacia co je a co nie je lepsie...Ale urcite nepouzivat klasicke 2-linky, je to krasna antena...

Cenda: Dudek raz v rozhovore povedal, ze naco riesit kable, pokial zosilnovac znesie drasticke zatazenie na vystupe, tak vsetky ostatne veci, ktore sa k tomu pridaju (vplyv kapacit, indukcnosti, dielektrika...)su zanedbatelne...Hovorim o kvalitnych koncovych zosilnovac (co som v auto-hifi este ,ale nevidel...)

Ad kable a ich zvuk:
Je dokazene, ze rozne kable maju rozny zvuk (pri sofistikovanych systemoch), otazkou je ako clovek vie, ktory je lepsi..odpoved nato je jednoducha, ten drachsi... Toto je psychoakustika, ktoru chce malo ludi potlacit a ktora sa potlacit neda(je to na veeeelmi dlhu debatu, nehovoriac o zvukovej pamati)..takze ak porovnavat kable tak za plentov a to slepim A-B testom, aby posluchac nemal sancu vediet co pocuva...A az take vysledky reprodukovat, inac je to veeelmi subjektivne...

Martin: Ja som sa rozhodol pre Audioquest, pretoze mi pridu konstrukcne lepsie zvladnute ako Kim a v rovnakej cene, lepsie dielektrikum ako PTFE je vzduch a presne tuto kombinaciu pouziva aj Audioquest (PTFE + vzduch+predbijanie dielektrika 48V):-) A ak si doma puritan tak potom este toto : Andrew Heliax (skus si to pozriet, je to viac ako zaujmave riesenie)
o 12.08.2009, 14:57 | Cenda
Gregi > a ten samy Dudek, ktery mluvi o realite, pak propaguje Andrew Heliax. RGcka jsou dost neohebny, muze to prinest pri instalaci problemy.

Doma mam LCF 1250, stejna konstrukce, nevim jak vyrobce. Porovnaval jsem jen s Cardass Croslink a obyc kabely, zustal zapojen. Psychoakustiky se nebojim, jsem jen zvedavej.
o 12.08.2009, 17:31 | -gregi- | Upraveno: 2009-08-12 17:34:07
Cenda: Dudek hovoril o repro kabloch/vystup zo zosika, to, ze propaguje Andrew Heliax (aj Macura) len napoveda tomu, ze je dolezity sig. kabel a hladina VF :-)

S RG som nemal problemy (Ale Beldeny, neviem ako ostatni vyrobcovia...)
o 12.08.2009, 18:49 | Cenda
diskuze jsem videl :-)

Kecal bych, co to bylo za vyrobce. Nicmene kvalitni, ohebny koax nestoji dardu, tak jsem to dal neresil. Jen jsem si ze zvedavosti na domaci sestave porovnal rozdily mezi DLS UP, Mogami Crystal a Proel 85 (Hifol). RGcko jsem ani nepajel.
o 13.08.2009, 08:50 | hifim@ni@k
gregi: Proel beru jako alternativu za signálovy kabel v ceně cca. 1000Kč a hlavně v autě, ne doma.
RG je samozřejmě jinde,ale předpokládám, že opět jde o použití doma ( ohebnost a vzduchove dielektrikum ). Mně šlo o auto. Má je někdo v autě ? Zkušenosti ?
Heliax je zajímavý kabel ( spíše trubka ) a cena nevypadá špatně, ale ne do auta ( pro ty co neviděli ).
Parametry kabelů - v dané základní ceně ( cca. 100Kč/m ) vybírám čistě podle konstrukce ( kroucené ), tam bude největší přínos. Ostatní parametry v dané třídě nebudou až tak rozdílné.
o 13.08.2009, 09:55 | hifim@ni@k
A u Proelu zapojit kostru na straně lépe uzemněné ( v autě nejspíše zesilovač, doma na obou stranách )?
o 13.08.2009, 11:19 | -gregi-
Mam doma prichystany ten kabel (Belden RG-59) tak ak si najdem cas, tak mozem porovnat (ale doma, v aute sa mi to nechce rozoberat-aj tak bude v aute ten rozdiel este mensi, kedze je tam horsi zvuk/akustika ako doma...)
Reprakovy kabel by som volil konstrukciou ako ukazal Noclue, cize viacej izolovanych zil spojenych paralelne..(aj audioquest,XLO, DLS a kopu inych firiem ich ma v ponuke)..popripade si taky kabel vyrobit (daju sa kupit droty o hrubke 0,5 - 1mm2 medene s postriebrenym povrchom (20kc/m), zobrat niekolko postacat ich a spravit kabel napr. 2x 3mm2, aj to je riesenie a celkom lacne)
ak su ukostrene vsetky komponenty, tak by sa tienenie malo pripajat na zem na obidvoch koncoch aj v auto-hifi, bolo by to najlepsie pomerat, ale ak si dobre pamatam tak tam bol rozdiel v potlaceni VF -20dB v prospech obidvovh stran pripojenych...Preto je aj koax konstrukcia najlepsia proti ruseniu a ten oplet pripajas na obidvoch stranach...
o 13.08.2009, 11:42 | lukee_cz
dobra diskuze, nicmene pro Radeggasta asi celkem k nicemu(myslim tim kvalita reprokabelu vs. kvalita zbytku retezce). Kazdopadne takoveto thready by si zaslouzily nejake vlastni umisteni!!!

Jen k tem RGxx, taky si to chce davat bacha co clovek kupuje, pac nekdy ty cinani davaji opletove stineni derave jak emental a to je celkem skoda.
Stineni pripajet na obou stranach (dobre uzemnene komponenty beru jako zaklad) a tech -20dB tam Macurovy opravdu vychazelo.

A kdyz uz se to tak rozjelo tady, zeptam se i ja na neco:
Co feritove prstence na signalech u zesilovace? ma to pri kvalitnim kabelu s dobrym stinenim(RG-62) a dobryma kostrama nejaky smysl? jde mi jen ciste o poznatek z nejakeho mereni spis pro zajimavost. kdyz jsem to nedavno hledal, tak jsem se odpovedi bohuzel nedopatral :-(
o 13.08.2009, 16:33 | hifim@ni@k
Narazil jsem na článek o použití Feritů na RG-62 a prý to snad mělo negativní vliv na zvuk. Ale měření jsem také nenašel.
RG 62: [ Link ]
Andrew Heliax: [ Link ]
o 13.08.2009, 16:48 | hifim@ni@k
RG 62 zapojení: [ Link ]
o 13.08.2009, 21:11 | noclue
Radegast: Staci Ti 2x2mm2 do toho 2x3 sme pustali 300-500W ked bol sub v predu.... s hrubkou to do 100W netreba prehanat...

K cinchom: tie v aute nemam, z procesoru to ide do menicov na symetricky signal a so zosikov cez symbilink

gregi: to co ma kto v aute/doma zavisi od dostupnosti produktov... Cardas a Kimber nebol problem pozicat proti zalohe..
o 14.08.2009, 10:56 | Radeggast
A co říkáte na kombinaci:
Středobas: Neotech Sound Stream 2x2 mm²
Výška: Stinger SSW16BLK5

Nebo mám obojí zapojit na Neotech???
o 14.08.2009, 11:54 | noclue
kable nemiesat... v tejto triede to nema zmysel... jedine hrubsi/tensi
o 16.08.2009, 02:00 | Radeggast
noclue: Teď sem to po česku nepobral... :) Jakože mám koupit jednu značku, pouze rozdílné průřezy???
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3591 sekund.