Navštíveno 2737x

Zkouším kombinovat na první pohled nekombinovatelné. Rozhodl jsem se pro tuto kombinaci: výšky ze setu MB Quart GSF216 NANO, středy DLS ULTIMATE UR 2,5, středobas MOREL ELATE SW6, jako SW je Phase Aliante 12Si momentálně v BR o objemu 42 l. Zatím to "ladím". Obecně lze říct toto: Výšky lepší než původní DLS, středobas MOREL o velký kus lepší než původní DLS Ultimate. teď to ještě nějak sladit. Má někdo něco podobného - nějaké rady? děličky, strmosti....? Výšky a středy - DENON, středobasy a SW na LANZARECH OPTI (sředobasy 2 x 250W RMS, SW 750W RMS 4 ohm)

30.06.2009, 13:00 |
Augi Pavel02: Za mě, a to čistě subjektivně:
1) Zkus nakrmit konkrétně tento woofer nějakým analogem
2) Měl jsem jednu chvíli MBQ QTF 40 a DLS UR 2,5 - středy šly od 500Hz, protože bohužel míň neumí, ale překrýval jsem to woofer až do 800Hz, středy byly do 5kHz, výšky od cca 4kHz. Všechno strmostí 12dB.
3) Středobasy (20cm AS) jsem měl od 40Hz do zmíněných 800Hz, 40Hz bylo s 24dB.
4) Woofer jsem naladil na ucho s 12dB strmostí, dělička někde kolem 80Hz.
Uff... Toť vše za mě :-)

30.06.2009, 13:35 |
Pavel02 | Upraveno: 2009-06-30 13:38:19
Augi: s woofrem problem nemám, ten ted hraje velmi dobře. Já jsem měl největší problém na středobasech. Prostě to nebylo ono. Tyto středobasy od MORELU jsou o poznání lepší. Měřim RTA a ted to mám takto: strmosti u všeho jako ty tedy 12dB, SW 25-80Hz, středobasy 40-800Hz, středy 900-3,2Khz, výšky 3,6Khz-...., zdá se mě být u tebe divné to vzájemné překrývání pásem? A to jak u středobasy-středy, tak u středy-výšky. Pokud jsem to tak udělal tak vznikne na křivce "hrb".
Jo a to že ty DLS UR 2,5 nehrají pod 500 hz jsem taky zjistil, proto je mám oddělené až na 900hz.
A ještě jednu věc jsem udělal - musel udělat, otočit fázi na jednom středobasu. Nevěřil bych co to udělá s lokalizací nástrojů. Není to z mé hlavy - tato rada pochází od Erika.

30.06.2009, 15:37 |
Tuner#2 | Upraveno: 2009-06-30 15:39:09
Pavel02: To jako že levý středobass je zapojen správně a pravý má prohozenou polaritu?
Já teda nevím, ale nedávno jsem zapojoval TV Pioneer a k ní ty obyč přídavné repro po stranách a jak jsem pořád protahoval a svazkoval kabely k postraním repro, tak jsem prohodil polaritu u jednoho reproduktoru a když jsem jí naladil a seděl před ní, tak si říkám, tady je něco špatně - zvuk se jakoby "tlačil v hlavě". Když jsem na to přišel, vše bylo v pořádku. Kdysi jsem dělal i testy s obrácenou polaritou doma, ale vždy oba dva reproduktory! Pokud se otočí oba dva, tak to opravdu změní lokalizaci, ale pokud jeden, tak se to vždy rozhodí úplně nesmyslně a je to k neposlouchání. Sice v autě nesedíš v ideálním rovnoramenném trojůhelníku, ale nevěřím tomu, že to může takhle fungovat...
texmur by mohl vyprávět, loni jsem si poslouchal jeho Z3 a pořád se mě ten zvuk nezdál (přesně jako to s tou TV a když pak rozebral dveře, tak zjistil, že měl přehozenou polaritu. Od té doby to hraje tak jak má.

30.06.2009, 22:32 |
Augi Pavel02: ten zes na woofer byl jen doporuceni, ale zkus to ;-) Nicmene to prekryvani pasem... Tobe to delalo hrb na krivce, ja se na krivku vyprdl a ladil jsem to na ucho a takhle se mi to ZDALO nejlepsi, to je vse ;-) Nezkousel jsi ty stredy pustit niz? A potazmo mozna malinko stahnout stredobasy?
Já když nastavil navázání pásem ( ne přesah ), tak se mi to na ucho zdálo jakoby hůř srozumitelné. Někdo tu psal, že to tvoří hrb tak jsem to přenastavil a pěkně se to pročistilo. Ale teď chci také změřit, je prostě potřeba z něčeho vyjít, jinak se v tom člověk začne plácat sem a tam. Jinak to otočení fáze u jednoho repra mi také nesedí. Nespletl jsi se ? Neměl jsi otočit obě ?

01.07.2009, 08:35 |
Pavel02 | Upraveno: 2009-07-01 08:41:05
Tuner: ta obrácená fáze na jednom středobasu u mě funguje. Já bych to taky neudělal, ale před časem mě seděl a poslouchal v autě Erix a o podobném řešení se zmínil. Zkusil jsem to a fungovalo to. Zkoušel jsem postupně jedotlivé repra i strany až jsem došel na levý středobas jako ten pravý. Kdybych to neslyšel,tak taky neuvěřím. Celá scéna je o poznání výš a jsou daleko lépe lokalizovatelné jednotlivé nástroje. Udělal jsem pečlivou kontrolu jestli není někde nechtěná chyba, ale vše bylo zapojeno dobře. A můžu ti říct, že není nic nesmyslně rozhozeno jak píšeš.
Augi: možná je to dobrá metoda ("na UCHO"), ale člověk je už po čase tak trochu přeposlouchaný a mě osobně už někdy přijde, že vlastně nevím co je správně a co špatně. Pokud to svěřím měřáku a pak jemně doladím podle ucha mám přeci jem pocit, že je větší pravděpodobnost že je to dobře. Já mám na procesoru nastaveno samozřejmě i vlastní na ucho udělané nastavení a je pravda, že když do auta posadím někoho kdo chce aby se mu to jen pěkně poslouchalo, tak se stává, že označí jako lepší právě takové nastavení.
Hifim: nespletl jsem se. Naopak, když otočím obě, je to k neposlouchání (myšleno u obou středobasů).
Pánové, mě ani tak nešlo o to zda otočit či neotočit fázi, i když i to je zajímavé téma, spíš mě zajímalo, zda měkdo takto kombinoval v aktivu a tří pásmu repra od různých výrobců a jak to dopadlo. prostě zkušenosti - jde to / nejde to, rady, názory.............
Pavel02: Dle mě je to kravina a to že se Tě to líbí víc je jen subjektivní pocit. Možná v určité instalaci, kdy se to dobře "potká" s umístěním v autě a vzdáleností reproduktorů, ale i tak si myslím, že to prostě dobře není... Občas mě fascinuje co se v autohifi dokáže vymyslet za "novinky", které dost často popírají elektroakustiku.
Co se týče kombinace repro, tak v tom nevidím sebemenší problém. Známý z firmy Acon staví aktivní reproduktory a taky tam kombinuje Focal s třeba výškáčem Scan Speak a není problém - hraje to famózně. Navíc v aktivu jde nakombinovat více méně vše, v pasivu je to o dost složitější, tak se hůře dohání např. velký rozdíl v citlivosti apod. ale i tam to jde.
Ja mam stredobasy GZHC165 pustane od 50-900Hz, stredy Bose 6,5cm od 900-4,8kHz s otocenou fazou a vysky Bose od 4,8kHz. Woofer JL 10W3v2 do 80Hz s otocenou fazou. Nastavenie je trochu na hlavu aby som eliminoval rozdielnu citlivost ale da sa to.
Tuner: no tvoje soudy jsou truchu příliš kategorické. nevím zda a jaké máš v tomto oboru znalosti (neber to ve zlém), ale já bych to tak jednoznačně netvrdil. Od loňské soutěže v Pieštanech to zkouším a troufám si tvrdit,že úpplně hluchý nejsem. A novinka to asi taky nebude- škoda že sem Erik moc nechodí, určitě by ti podobnou zkušenost potvrdil. A ostaně ty jsi se vlastně asi trefil s tím co jsi napsal. Právě asi ta rozdílná vzdálenost reproduktorů a s tím související časové korekce můžou mít na svědomí to otočení fáze.
No a jak tadu teď čtu tak i Siggi má obdobnou zkušenost. jen u něho je otočená fáze u středu a jen nenapsal jestli má otočenou fázi obou nebo jednoho.
-takze s tou otocenou fazi jsem to tez slysel ze to pomaha ,ale nemam vyzkouseny -dokonce od nekoho ze SR .
Ano, ono otočená fáze na střeďáku se běžně u 3p. dělá hlavně na pasivní výhybce právě kvůli nafázování, ale aby se udělala jen na jedné straně to slyším fakt prvně :-) V texmurovo Z3 jsem taky neseděl uprostřed a otočená fáze mě vadila... Byla by velká náhoda, že by si to nějak sedlo s tím co jsem psal.

01.07.2009, 10:45 |
pepe689 | Upraveno: 2009-07-01 10:46:53
kdyz uz jsem tady tak jaky stredy doporucujete ???????
stredobasy ADW600+vysky (zatim neujasneno) a sttredy ??????? aktivni zapojeni Dik

01.07.2009, 10:58 |
Pavel02 | Upraveno: 2009-07-01 11:08:47
chce to poslechnout. A neodsuzovat předem. U mě je přepnutí fáze na procesoru velmi jednuduché a rychlé a tím pádem lze porovnat co je "lepší".
pepe689: no nevím, ale myslím si že radit takto je téměř nemožné. A kdo i má zkušenosti tak radu pouští velmi nerad. Chlapci tomu rádi říkají know how.
Poslechově jsem slyšel tyto, FOCAL UTOPIA, DLS UR2,5 a UP2,5, Hertz HL70. Seřadil jsem to podle toho jak bych to seřadil LÍBÍ - nelíbí.

01.07.2009, 11:21 |
Augi Pavel: Jinak abych tedy ještě doplnil svoji odpověď na Tvou otázku, tak vůbec bych se nebál kombinovat různé repro od různých výrobců, konec konců já měl jednu chvíli taky 3pásmo složené ze tří značek, pak už jen ze dvou (AS+DLS) a to jen z toho důvodu, až jsem vybral tu nejlepší kombinaci z toho, co jsem měl v garáži.
Ikdyž se na rovinu přiznávám, že teď mám momentálně (sice ne ještě v autě) 3pásmo od jednoho výrobce ;-)
AD M40 cena oproti MM4 menej nez polovicna
AD M40 cena oproti MM4 menej nez polovicna
2.5-palcove kaloty by som k supermam a spol (uz) nedaval

02.07.2009, 10:09 |
Pavel02 | Upraveno: 2009-07-02 10:10:17
Noclue: upřesni v čem jsou podle tebe horší (nevhodné) kaloty 2,5 ? A proč zrovna doporučuješ AD M40 ? na našem trhu jsem je totiš nenašel.
pavel: rezonancka pod 100Hz, potiahnes scenu vyssie nedelis hlasy... a tiez vie ist do 4kHz,
pichnes do palubky, neriesis pomer odrazov a priameho zvuku a salat, co z toho vznika
tak to vypadá fakt dobře(ta AD M40) ještě tak spočítat objem ozvučnice.
od 500ml hore, da sa aj do 250ml, ale natesno
od 500ml hore, da sa aj do 250ml, ale natesno
Co se týká ještě překrývaní pásem ( viz. výše ). Výborný článek o měření RTA a nastavení, vyšel v Car Hifi 3/2008. Píše se v něm, že rozdílné dělící frekvence mezi výškou a středobasem jsou spíše pravidlem než vyjímkou.
2 Pavel02:
mam skladem tyto stredaky:
[ Link ] mrkni na ne. Mne se moc libily :-) Chvilku jsem je chtel zkouset u sebe v aute, ale pak nebyl cas, nakonec jsem od toho upustil. Prvotni zamer byl ale nakup pro sebe...
u sebe v aute jsem taky zkousel prekryvani frekvenci a mam "jenom" 2p, ale prekryvani mam mezi basakem a stredobasy i mezi stredobasy a vyskami. Zkousel jsem, poslouchal a vyhovuje mi to tak

09.07.2009, 12:37 |
Pavel02 | Upraveno: 2009-07-09 12:37:34
Milane, co je to zač? neznám to? nějaké reference - testy? případně objem ozvučnice? Dík. jo a cenu.

09.07.2009, 12:40 |
Supafly666 | Upraveno: 2009-07-09 12:42:23
rovnaky stred alebo podobny zo serie revelator v miernej modifikacii pouziva Alpine pri F1 Status 3p ak sa nemylim...
[ Link ]

09.07.2009, 12:43 |
Cenda Pavle, jestli se nepletu, tak je to nejvyssi rada Scan Speaku. Tohle urcite zle hrat nebude :-) je otazka, jak si to sedne s ostatnim, co mas v aute.