Navštíveno 3844x

04.05.2009, 22:17 |
Tweety_xx | Upraveno: 2009-05-04 22:19:03
Nedá mi to a měl bych ještě jednu prosbu. Už sem se tady na to i ptal, ale nikdy jsem to asi pořádne nevysvětli byt ste se mi snažily poradit.
Tady je nákres a moje otázka zní, pokud by byla basreflex bedna, kdy repro bude směřovat do kabiny, a nátrubek bude směřivat do kufru, který je oddělený příčkou, Bude to mít vliv na proje repro, nebo je v takovém případě lepší uzavřená ozvučnice? Bude ta ne basák od RF typ P2D212. Zápasím s místem a tohle je jediná možnost jak udělat basreflex.

jo ta příčka samozřejme neprochází skrz bednu.

04.05.2009, 22:24 |
DaveX jaké máš auto?

04.05.2009, 22:44 |
Resuscit | Upraveno: 2009-05-04 22:45:57
Tweety_xx-Nemám sice s tímhle zkušenost z praxe ale nastudoval jsem o bassreflexu spoustu různejch materiálů a odborný literatury a tak si dovolim tvrdit,že to cos vymyslel,nebude dobrý-nebo spíš to nebude ono.Bassreflex slouží v podstatě k tomu aby se zvuková vlna ze zadní části membrány odrazila a spojila se zvukovou vlnou z přední části membrány - a tím stoupne samozřejmě i výslednej tlak a hlasitost na určitejch kmitočtech.Takhle tomu v podstatě zamezíš a nebude to hrát jak by mělo.Zkus směřovat ten bassreflex směrem nahoru a vést ho skrz zadní plato..
Ale koneckonců proč ten tvůj výmysl nezkusit-díru pro bassreflex můžeš ucpat vždycky,ne?Takže to klidně udělej a uvidíš sám - ale já osobně bych šel do toho u čeho mám z velký části úspěch zaručenej.To cos vymyslel je spíš pokus a za tu práci...vyplatí se to???

04.05.2009, 22:46 |
Zaky Určitě to bude mít vliv, protože u BR část frekvencí vychází přímo z nátrubku a o to by ses asi částečně připravil. U uzavřenky jde celý frekvenční pásmo přímo z repro.
Já to vymýšlím proto, že my bylo řečeno že je tenhle reprák lepší v basreflexu a je to kabrio, takže tam moc na síle nezískám tím že to hraje v uzavřeném autě. Jinak prostě bojuju s místem a ten nátrubek už dopředu do kabiny nedostanu.
hmmmm, prave si vymyslel novy typ kaskadovaneho bandpassu :-)
natrubok nasmeruj "do kabiny"
ale ak mas moznost sprav bandpass to je na kabrio lepsie
nebylo by jednodušší ten sw prodat a koupit jiný, kterému stačí menší objem???
Zephyr: Já vím, ale nechci ho prodávat, to už raději udělám uzavřeku.
Ještě mě ale napadá, šel by jeden nátrubek spočítat na dva menší? V takovém případě by se mi to mohlo povést vyřešit. Místo jednoho 10x21 cm třeba dva 5x15 cm
Už jste mi spočítali, že kdybych zmenšil bednu na 35L musel bych dát nátrubek 10x28. Našel jsem ted jeden program, kde mi to spočítaly, že do stejně velké bedny bych mohl dát dva nátrubky o velikosti 5x14 cm. Je to pravda spočítal sem to dobře?
a co to skusit takymto sposobom???? strbina by mala plochu 7850mm2 a dlzku ako povodny natrubok.

A ještě jedna otázka. Když má mít nátrubek třeba 15 cm, tak se bere, že těch 15 cm má být vy bedně, nebo je to prostě celkový délka a v bedně může být třeba jenom 10 cm a 5 cm bude v desce?
Ty brďo na štarbinu jsem úplně zapoměl. A jak se ta štěrbina dělá? je to někde popsané?
Štěrbina by byla ale taky hodně velká jak se na to tak dívám. Vychází mi to 10x78,5 cm, co že moc tolik tam nemám kam dát. Na jaký objem jsi tu štěrbinu počítal?
Jaj blbě počítám jak tak vidím
Už jsem to asi pochopil s tou štěrbinou, ta plocha vstupu je stejná jako kdyby tam byl kulatý basreflex a délku nechám takovou jako měl mít nátrubek. To znamená, že na bednu 45L měla být dálka 21 cm na bednu 35 litrů mela být 28 cm. To znamená, že pokud bude mít bedna 35 litrů, délka štěrbiny bude 28 cm a velikost otvoru mi vychází na nějakých 2,2 x 36 cm. 36cm je vnitřní šířka bedny a 2,2 cm to bude mít na výšku. Tohle bych tam měl dostat. Moc děkuju jen mě ještě ujistěte zda to je správně.
Jo a ještě otázečka. Jak musí být hrubá ta deska uvnitř bedny ze které bude ta štěrbina'? jako ostatní desky nebo může být tenčí?
Ak je vnutorna sirka boxu 360mm tak potom 7850/360=22 takze strbina bude mat rozmer 360x22mm. Ano je to prepocet plochy natrubku ktory ma priemer 100mm. Doska ti staci aj 16-18mm no nezabudni zaoblit jej strany ako aj vyustenie stbiny na povrch bedne aby ti nevnikali pazvuky. Snad to staci takto.
Nerad přerušuju tok tvých myšlenek:-), ale s tím přepočítáváním nátrubků jsi se trochu seknul. Když místo 1x10cm dáš 2x5cm, tak zmenšíš průřez. Jako tvůj hlavní problém bych viděl to, že ještě nevíš, jaký vykouzlíš objem. Nátrubky můžeme potom doladit podle toho, jaký objem dostaneš, zatímco se štěrbinou v bedně toho už moc nenaděláš.
No s těmi nátrubky je ale problém a štěrbina je pro mě opravdu vysvobozující řešení.
Ty nátrubky jsem počítal podle programu co sem našel.
[ Link ] A ten objem bych se měl dostat na nějakých těch 35 litrů a to si mi psal tuším ty, že nátrubek bude dlouhý 28 cm. Budu se snažit toho držet a prostě to tak vymyslet.
Jinak ta deska vevnitř stačí když se chytne k bočním stěnám, nebo se mnusí dělat nějaké výztuhy?
Je pravda, že se dvěma nátrubky o průměru 5cm a délce 14cm se dostaneš na původně navrženou Fs 43Hz, ale průřez těchto dvou nátrubků ti odpovídá jednomu o průměru 7cm, což by mohlo stačit 10", ale 12", nevim nevim. Chápu, že pro tebe štěrbina asi bude jistým řešením, ale musíš si to pečlivě navrhnout, abys zvolil správný průřez a délku štěrbiny. Nehledě na to, že materiál na štěrbnu ti ubere další cca 2 litry. Je potřeba všechno pořádně propočítat. Držim palce
Jo díky dneska a zítra to nějak zpachtím tak snad to klapne. Když bude někde chybička, co může být důsledek? Netrénované ucho to pozná?
Kluci, mělo by to fungovat i s bassreflexem vzadu. Jak tu někdo podotknul, je potřeba aby se zvuková vlna přední a zadní strany membrány sečetly. Pokud ale to má bassreflex k posluchači dál než membrána, K sečtení dojde jenom částečně, a hlavně s fázovým posuvem. Je možné, že na některých specifických frekvencích dojde i k odečtu akustického tlaku. To je přesně závislé na té vzdálenosti. Výsledek tedy bude, ale bůhví jaký. Třeba leckdy i na ucho dobrý, přestože topologie je špatná... Hádat ale není dobré.
Netrénované ucho většinou nepozná....
Takže bedna je hotová, jestli se zítra dostanu k druhému PC tak sem hodím nějaké foto. Všem kteří se mi snažily pomoct moc děkuji. Hlavně siggimu a z dřívěška martinovi21 a hifimaniakovi.