Navštíveno 3955x

Takže po skoro měsíčním ladění aktivu už jsem s nervama v kýblu :-) Moje sestava je HU: Pio DEX-P99R (řídí aktiv)
H/K CA470, Morel Dotech Ovation6. A teď když se mi po snad dvou týdnech podařilo jakž takž nastavit gain na zesilovači pro výšky a středy aby byli snad vyrovnané, tak jsem se pustil do "budování scény" a to je problém u kterého jsem tak dlouho zaseklý... zatím jsem teda nijak výrazně neřešil směrování výškových reproduktorů, jsou oba směrované na hlavu řidiče... Zatím si hraju s časovýma korekceme na radiu a když se mi na EMMA CD dopracovat k nějakému výsledku tak pustím normální CD s hudbou a všechno je jinak... scéna skočí na pravou stranu auta a já šilhám očima :-) Už snad nedoufám, že existuje nějaké univerzální nastavení. Prostě buď slyším před sebou EMMA nebo klasické CD. Tudíž jsem došel k výsledku, že jen časovýma korekcema se k výsledku nedopracuju :-) Můžete prosím někdo hodit fotky jak jste měli (máte) směrované výšky v Octavii 1 v aktivu?? Nebo dokážete poradit něco jiného??
P.S: V nastavování aktivu přicházím o panenství :-) tak se mi prosím nesmějte a pokud můžete poraďte :-)
ti říkám furt, dojeď na Vsetín, mrknem na to :-))))
kurňa tam strávím měsíc :-)) určitě se stavím
:o)) prd , za den to musíme nejak naladit ;-)
nemas to mat pred sebu ale v strede na kapote, este lepsie pred kapotou :-)....

04.05.2009, 20:17 |
mishan | Upraveno: 2009-05-04 20:17:49
noclue: čo ti jebe? jak može mat repráky pred kapotů? :-)))))))) ako ich uslyší???:-))
hmm a já měl za to že by střed scény měl být nad středem palubovky.
Zase jsem o něco moudřejší(ale budu muset zase přenastavovat :-/)
I když na druhou stranu když jsem měl jěště zapojený monitor tak mi to vycházelo přesně na něj, takže zpěv šel přesně z místa kde byl obraz....
mishan, neviem, co hulis, ale mal by si s tym prestat....
samozrejme, ze nie repraky, ale stred sceny
zephyr: ano, tak je to bezne, ale pri dobrych installoch je stred sceny aj "za prednym sklom", cize mimo kabinu, ako keby tam proste ani auto nebolo....

04.05.2009, 23:04 |
TomasW | Upraveno: 2009-05-04 23:09:41
noclue: ano... špatně jsem to napsal... ale stejně mi přijde, že se mi střed scény nedaří dostat dál než na úroveň předního skla, i když u některých skladeb mi někdy přijde, že je scéna jak píšeš mimo auto, pak ale zase pošteluju a je všechno v háji :-)
Jinak prosím o odpověď na: CO MÁ VĚTŠÍ VLIV NA UMÍSTĚNÍ SCÉNY PODLE VAŠICH ZKUŠENOSTÍ - PRÁCE S ČASOVÝMA KOREKCEMA - UMÍSTĚNÍ (SMĚROVÁNÍ) VÝŠKOVÝCH REPRODUKTORŮ??????
edit: na střed nechci, potom mě to opravdu nutí šilhat očima :-) nejvíc mi vyhovuje když mám zpěváka před sebou, tzn. před volantem (co nejdál)
noclue: si dělám prdel, neee :-))) ;-)
tome, myslím že FrantoBMW s tím má hodně zkušeností, bez korekcí směřoval výšky proti sobě aby dostal do popředí scénu, pak instaloval radio s korekcema a už je zase směřoval normálně, takže asi tak....nějak... :o)
Pokud je nainstaluješ špatně, tak ti žádné korekce nepomohou. Takže určitě umístění a potom lehce doladit korekcemi.
Já si myslím, že se tady vytvořil moc velký mýtus s korekcema a navíc se tady míchají hrušky s jablkama. Časové korekce pouze signál pro reproduktor který je blíž zpozdí tak, aby přišel ve stejný moment k uchu jako co je dál. To nemá vůbec nic společného se směrování, které se hlavně podepíše na frekvenční charakteristice a to díky úpadku vyzařování mimo osu reproduktoru. Samozřejmě určitý vliv i na načasování má pootočení reproduktoru, ale řekl bych že minimální (pokud samozřejmě nebude reproduktor otočený třeba o 180°:-)
Co se týče středu scény v autě, tak ten si dělám tak, abych měl střed přesně před sebou. Sice mám pak zhoršenou šířku scény, ale nesnáším když slyším zpěv z půlky auta, když tam nesedím. To je jako bych doma neseděl v rovnoramenném trojúhelníku, ale seděl mimo. Mě se to prostě příčí. Ale to já jen tak, klidně diskutujte dál :-)
Dnes jsem si hrál trošku s korekcema a s nasměrovaním výškáčů, zrovna teď jsem došel z auta. Nejdřív jsem si hrál s nasměrováním. Výšky jsem nasměroval mírně na sebe, ale ne přímo, trošku jsem je vychýlil aby směrovali jakoby ke mě. Ale pomyslný průsečík je jakoby přede mnou a spolujezdcem, ne přímo na mojí hlavu.. Takhle mi to vyhovuje nejvíce. Potom jsem jen vytvořil scénu korekcemi. A co z toho plyne? V podstatě to, co napsal Tuner, že nasměrování a korekce na se be nemají až takový vliv, protože ať jsou nasměrováný výšky jakkoliv, tak je pořád vzdálenost reproduktorů od hlavy stejná. A co jsem měl reproduktory předtím, tak ty byli nasměrovány zase jinak.. Takže tady bych nějakou univerzální radu neviděl, jak nejlépe nasměrovat výšky. Každému to vyhovuje trošičku jinak.. No snad mě pochopíte jak to myslím ;)
Ked sedim na koncerte a je spevak v strede a ja sedim nalavo, tiez ho nepocujem pred sebou..takze nevidim dovod preco umelo posuvat stred sceny pred seba a natlacat maly lavy priestor do este mensieho.. A porovnavat domace hifi a auto-hifi myslim nema cenu...Jedine spravit auto ako BMW X5 F1 Status...A aj tak nedostanete scenu von z auta ;-)
gregi: tak to s tebou nesouhlasím.. ale nebudu nic psát, protože si stejně pojedeš své a já své.. a dnes se už nechci hádat :-DD
Suhlasit nemusis, dolezity je vysledok a ten sa da jednoducho posudit medzi jednotlivymi instalaciami... ;-) A nasmerovanie reprakom ma vplyv najme na RTA, nie na TCR (ako uz pisal Tuner)

05.05.2009, 21:39 |
noname |
editace přesně jako Gregi, mít zdeformovanou scénu by mě jebalo.

05.05.2009, 22:50 |
mendo naco foto a pod? ja ti poslem foto piccolo a ked ich tak nasmerujes nebudes pocut lavu vysku....cim nizsia seria vyskacov od morelu tym viac smerove. Cize vyskace smerovat na usi(ak aj pre spolujazca ,musis trafit kompromis)
co sa tyka stredu sceny, daj si ju kde chces ale nastane problem ktory sa tu uz spominal(prava strana roztiahnuta po celej pristrojovke,lava natlacena ...)Mne osobne uz vadi ked je center predomnou v aute a scena je natlacena priam necitatelna.
co sa tyka samotnych TC, neviem ako mas na HU,procaku ci "cm" ci "ms",ale mne sa osvedcilo: kazdy menic odmerat vzdialenost. potom zapnut len vysky doladit stred.potom to iste so stredobasmi a dookola. (Ked sa mi vymazali nastavenia som to nastavil v 120ke na rychlo v premavke na ceste 1.triedy...)
To ci su repra smerove sa da aj ciastocne odpozerat z frekvencneho priebehu, kde vyrobcovia udovaju krivky aj pod inymi uhlami...

06.05.2009, 12:01 |
Tuner#2 | Upraveno: 2009-05-06 12:03:13
-gregi- Já to právě porovnávám s home hifi, protože na tom jsem vyrostl a jen pokud znáš a máš naposloucháno doma, tak dle mě můžeš začít soudit i v autohifi a třeba mě se povedlo, že jsem spokojený jak doma tak v autě jak to hraje (vzhledem k investicím) a snažil jsem se aby to bylo co nejvíce podobné. Když jdu do kina/koncert, tak se snažím, abych měl místo uprostřed scény, jinak si to prostě nevychutnám a sedět třeba v kině vzadu nahoře v pravo, tak raději po půl hodině odejdu. Jednou jsem to zažil a slyšíš zbytečně nahlas efektové reproduktory, zaniká scéna a herci mluví úplně odjinud než jsou. Takže proto raději zpěváka před sebou na úkor scény v levo. Ale je to můj názor, nikomu ho nenutím.
Tuner + bolthorn:
ak sa podari vytiahnut lavy reprak o meter za zrkadlo, tak nie je problem so stredom pred volantom, lebo je rozlozenie sceny zachovane.
Nechcem, aby sa mi tlacila polovicka orchestra na 30 cm medzi lavym stlpikom a volantom, pricom prava je roztiahnuta na viac ako meter...

06.05.2009, 23:05 |
-gregi- | Upraveno: 2009-05-06 23:07:20
Jak Martin (noclue),nic viac sa k tomu dodat neda...
Tuner: Ja som hovoril o zivom koncerte jazz, orchester, opera a atd, kde nie je pouzita reprodukcia a spevaci spontanne chodia po scene...nie o efektovych reprakoch v kine(to je dost mimo...) Mal som moznost pocut zostavy od 30tis po 8-milionov, a doma mam zostavu v miestnosti 9x9m takze "nejaky ten priestor" tam je a podobny "by som chcel" dosiahnut v aute a to pri natlacenej a zdeformovanej scene nie je ono...

07.05.2009, 00:07 |
Bolthorn | Upraveno: 2009-05-07 00:09:52
Nevím no, mě to připadné logické abych měl střed scény před sebou a ne ve prostřed palubovky. Já hraju pro sebe, ne pro řadící páku. A nevím proč by se měla deformovat furt scéna tímto, od toho je časová korekce aby tomu zamezila a vytvořila scénu předemnou aby se podobala co nejvěrněji realitě jako když jsem na konzeru a uprostřed..
Kašlu na to, to furt řešit, zítra to vyhážu z auta, krámy jedny a kupuju do uší IPod snad mě to nezdeformuje :-DDD