Navštíveno 3628x

Vím že už sem to tady řešil, ale třeba někdo nahodí zajímavý postřeh a připojím k tomu i další dotaz.
Jaká ozvučnice je lepší do kabria na woofer RF P2D212? Uzavřenka nebo basreflex? Bude za předními sedačkami.
No a ted ten druhý dotaz. Pokud by to byl basreflex, musí být to vyůstění basreflexu za sedačky směrem k posluchačům, nebo může být klidně vyůstění do zadní části pod shrnutou střech a pod kryt z lamina? Má ten basreflex vliv na poslech, nebo jen na přednes repráku. Snad chápete jak to myslím. Díky za rady
Nikdo neporadí, nebo alespon nějaký návrh?
Nevíte, nebo nechcete poradit?
Bassreflex by měl být hlasitější, takže do kabria bude asi lepší. Nátrubek i sub bych umístil přímo za sedačky.
Je konečně někdo. Díky za názor. Jen ten basreflex bych chtěl trochu ještě rozvést. Takže íkáš, že je lepší aby i ten nátrubek ústil za sedačky? Jo a ještě jak se bere ta délka? Dám příklad basrefelx má být dlouhá 30 cm. a bere se to, je těch 30 cm má být v ozvučnici, nebo se to bere jako celková délka a znamená to, že třeba 10 cm může být ve stěně bedny a v ozvučnici bude jen 20cm.
Celková délka. Můžeš ho vystrčit ven. Ale třeba by se ta délka nátrubku dala i přepočítat.
pokud bude v interieru volil bych uzavrenku
Ale je to cabrio. BR bude výraznější.
No délka je v pohodě, jde mi spíš o zástavbu nátrubku. Ozvučnice přijde pod kryt z lamina, tak aby to nějak slušně vypadalo.
Kdyby ho dával do kufru ještě za prostor pro střechu, tak bych určitě volil BR, ale pokud se vejde do interiéru, tak bych volil uzavřenku.
No bude za sedačkama. Tak o je teda lepší? Nějak nevím.
Má na to vliv hudby? Poslouchám takovou všeho chuť, ale hlavně hip hop RNB no a často takové tucárny (nenapadá mě jak to nazvat).
Styl hudby vliv má a na to co posloucháš bude asi vhodnější BR. Ale šlo mi také o to, že při stažené střeše by se hodil BR kvůli vyšší hlasitosti ale na druhou stranu je BR více ovlivněn prostorem ( a ten se v cabriu dost mění ) než uzavřenka. Ať se spíš vyjádří někdo, kdo s tím má přímo zkušenost.
Prostorem myslíš jako prosterm auta uvnitř, nebo velikostí ozvučnice?
Dokud nejsou známy TS parametry reproduktoru, není ani jasné, do jaké ozvučnice spíš patří.
Bassreflex jako takový není autem ovlivňován nějak více nežli uzavřená ozvučnice. Jen si nutno uvědomit, že se na nízkých frekvencích chová jako druhý zářič (basů), kastle aut, coby uzavřené prostory co navíc rády rezonují na nízkých frekvencíh tomu napomáhaj. Napomáhaj tomu i u uzavřených ozvušnic, dokonce stejnou měrou. bohužel pokud uzavřenka na 30Hz moc nehraje, a auto takovou frekvenci nepohltí jako ty ostatní, "zesílí" se o pár decibel, a tím to hasne. Naproti tomu bassreflexový box už sám osobě na takové frekvenci hraje o mnoho více, a pak dojde k zesílení taky o pár decibel. Zesílení o pár decibel na vyšší akustické hladině ale není to samé, co zesílení o ten samý počet decibel na nižší akustické hladině. Proto ten pocit, že auto více zesiluje bassreflexy. Zesiluje je stejnou měrou, ale absolutní hodnoty jsou větší díky přiblížení se laděním bassreflexu rezonancím auta, a tím logaritmickým násobením hodnot.
Ahoj prosim vas uvazuji o postaveni bedny pro subwoofer AL-300B stealth zda mam dodrzet rozmery viz fota,nebo nake jine?? ci muzu udelat tvarovany zadek bedny podle krivek blatniku bude v kufru auto Daewoo kalos sedan děkuji a co vsechno ktemu patri jeste nikdy sem zadnou bednu nedelal prosim o podrobnou radu dekuji nejlip na icq 365984936 děkuji
[ Link ] [ Link ]
Ahoj prosim vas uvazuji o postaveni bedny pro subwoofer AL-300B stealth zda mam dodrzet rozmery viz fota,nebo nake jine?? ci muzu udelat tvarovany zadek bedny podle krivek blatniku bude v kufru auto Daewoo kalos sedan děkuji a co vsechno ktemu patri jeste nikdy sem zadnou bednu nedelal prosim o podrobnou radu dekuji nejlip na icq 365984936 děkuji
Crashpc: Vypadá to, že tomu celkem rozumíš. mohl by jsi mi kdyžtak ještě říct co si myslíš o tom vyústění nátrubku. musí být směrek k posádce, nebo může být klidně opačným směrem?

05.04.2009, 11:20 |
Tweety_xx | Upraveno: 2009-04-05 11:24:01
Případně i někdo další kdo s tím má zkušenosti.
prominte nedopatrenim sem vlozil dva stejne prispevky prosim o smazani toho bez linku dekuji
truhlik: musíš dodržet objem bedny. Tvar si udělej jaký ti vyhovuje. Do blatníku, rezervy apod. se běžně dává.

05.04.2009, 22:17 |
paja truhlik | Upraveno: 2009-04-05 22:24:45
hifim@ni@k: aha dobre tak ja rozmery dodrzim ale jeste otazka mam udelat bednu zavrenou nebo otevrenou?? a jaky je mezi nimi zvukovy rozdil?? a jaky pouzit material?? vytlumit ci nikoliv??? jestli vytlumit tak cim?? děkuji za vase rady je to me prvni dilo ale sem truhlar tak by to melo dopadnu dobre :-)
Rozměry nee, musíš dodržet objem. Rozměry si můžeš upravit dle potřeby. BR nebo CL záleží na tom co posloucháš, kde bude sub umístěn a ne každý sub je vhodný do obou typů beden. Mat. nejlépe MDF 18-22mm. Tlumení ano či ne, to je třeba zkusit co bude lepší. Hlavně ta bedna musí být utěsněná !
Co se týká nátrubku, někdo tvrdí že ideálně by měl být na stejné stěně jako sub. Pokusy s různými variantami v jedné bedně jsem nedělal a nátrubek jsem umístil tam kam jsem zrovna potřeboval. Problém s tím nikdy nebyl.
Ahoj no ja poslucham rock metal a vsechno osttatni krom hip hopu ten vazne nemusim a bude umistena v kufru sedanu za sedadly
Na Rock by byla vhodnější asi uzavřenka, ale problém je trochu ten sedan. Máš loketní opěrku vzadu ? Na Rock by byl asi dobrý spíše sub 10", uzavřenka a pokud to jde, směrovat ho loketkou do interiéru.
nj loketni operka tam neni v zadnich sedadlech ale zadni plato muzu prospichovat pokud to je treba aby to slo sliset stejne tam budu davat jine repra ted tam sou original aj tam hcu sve blaupunkty ovaly 3 pasma
Dozadu repro nedávej, je to zbytečné. Stereo poslech jsou přece 2 repro před tebou. Pokud je to do sedanu, do kufru tak bych asi volil bassreflex.
ok tak tedy dekuji udelam tedy basreflex box jdu pocitat tedy a proc by to mnelo byt zbytecne?? vymena original repro za me?!! moje hrajou daleko lip nez ty original! muzes mi to nejak rozvest?? vice??!!prosimte dekuji
Myslím ty vzadu jsou zbytečné. Vysvětlovalo se to tu asi milionkrát. Dozadu nic nedávej. Stačí přední + sub. Stereo jsou 2 repra před tebou, ne vzadu ! Ten zvuk v nahrávce je tak nahraný. Vyjímka je pouze u prostorového zvuku. Ty zadní ti budou kazit scénu. Navíc sub + např. ovály se budou navzájem bít. Sub bude ovlivňovat ovály a obráceně. Prostě jen problémy. Musel by jsi na ty ovály udělat ozvučnice.
vyborne dekuji to muhle rikam vysvetleni dobre tak ja je tedy usetrim nebudu je nikam montovat ale kdybch si poridil nake kulate repro 2 kanalove to uz bych tam dat mohl?? ty originaly totiz vazne harajou hrozne a ja posloucham hudbu ze zadnich repro ve predu sou taky zmetky
Dej dopředu komponentní ( výška + středobas + výhybka ), vytlum a uzavři dveře a budeš spokojený. Pokud vybereš slušné repro a uděláš pořádně dveře + slušný zes, tak ti na rock možná ani nebude chybět sub.
[ Link ]
Hifi: Takže je to podle tebe celkem jedno, kde ten nátrubek bude vyústěný?
hifim@ni@k: pekna rada děkuji no vytlumeni dveri se bude taky delat ale to az pozdeji ted udelam ten basak! poradne nesto vypocitam podle mych pozadavku a navrhnu at sedi pekne vkufru a nezabyra misto tak to bude dlouha tydeni prace asi pak se pustim do stavby boxu a pak omesic pozdeji az budou zase nake penizky se dam do predniho repra dekuji ti moc iten link cosi my poslal na navod nastavbu boxu je super vec moc mi pomohla a stemi vypocty dekuji jdu matematikovat :-)
hifim@ni@k: pekna rada děkuji no vytlumeni dveri se bude taky delat ale to az pozdeji ted udelam ten basak! poradne nes to vypocitam podle mych pozadavku a navrhnu at sedi pekne v kufru a nezabíra misto tak to bude dlouha tydeni prace asi pak se pustim do stavby boxu a pak o mesic pozdeji,az budou zase nake penizky se dam do predniho repra dekuji ti moc i ten link cosi my poslal na navod nastavbu boxu je super vec moc mi pomohl a stemi vypocty! dekuji.. jdu matematikovat :-)
Jak píši nedělal jsem test různě umístěných nátrubků na jedné bedně. Myslím, že nějaký rozdíl asi bude. Ale určitě nenastane situace, že na jedné stěně to bude hrát dobře a na jiné vyloženě špatně. Ty rozdíly budou asi minimální.
jj asi jo no natrubek udelam podle rozmeru od vyrobce viz predchozi link a jeste zachovam vnitrni objem jinak rozmery udelam tak aby mi to pasovalo do kufru a nezabiralo mnoho mista