26.10.2006, 22:33 |
ukro | Upraveno: 2006-10-26 22:33:44
tak jestli tomu rikas strucne tak jses dobrej je tam tolik informaci ze jsem poradne nepochopil co je co! takze cim vic dB tim je to lepci?! jenze kdyz se divam na repraky tak nejakej za 2t ma 91dB a jinej za 20t ma 86dB tak to mi nejde do hlavy!!!
dB by mela byt citlivost... Cim vetsi citliost tim lepsi... Ovsem basaky na TLAK myji nizsi citlivost, ale stoji o dost vic, diky konstrukci, ktera snasi cca 4x vic vykonu nez je jejich RMS...

30.10.2006, 16:55 |
billy mno, tezko ti to nekdo bude podavat strucneji protoze cela problematika se neomezuje na vyznam dB udavanych v technickych parametrech. Kazdopadne material na ktery jsem ti poslal odkaz se mi zda velmi srozumitelny, jen se nesmi cist jako bezna knizka ci komix. Je potreba premyslet, mozna i znat zakladni fyzikalni zakonitosti.
Nic mene specialne pro tebe:
- dB jakozto jednotka akustickeho vykonu se udava u parametru, kteremu rikame citlivost. Ona citlivost je v podstate vyjadreni ucinosti toho ci onoho reproduktoru. Jinymi slovy, kdyz ti nekdo rekne ze nejaky stroj A pracuje s ucinnosti 50% a nejaky stroj B pracuje s ucinosti 70% tak z toho vypliva ze stroj A premeni 50% enregie na praci a 50% na jinou nezu pracovni, treba teplo a stroj B premeni 70% energie na praci a 30% na jinou, treba na to teplo. Je nad slunce jasne, ze kdyz si takovy stroj budes vybirat, vyberes si ten s vetsi ucinnosti protoze se stejnou vlozenou energii, treba v podobe paliva, vykona o 20% vice prace. No a tak tomu je i pripade reproduktoru. Problem je vsak v tom, a to je ten duvod proc jsem ti daval ten odkaz na clanek neni decibel jako decibel, ze neni dB jako dB. Nekteri vyrobci udavaji hodnoty v dB, tedy v jednotkach vyjadrujicich hladinu akustickeho vykonu a nekteri v dB SPL coz je jednotka hladiny akustickeho tlaku. Jenotky zdanlive stejne, ale ve skutecnosti diametralne odlisne, viz. clanek. Opet jinymi slovy, zatim co vyrobce udavajici dB ti rika jakou ma reproduktor ucinnost, vyrobce s dB SPL ti rika jakeho akusticke tlaku reproduktor dosahne pri nejake vstupni energii. A tady stojime u dalsiho problemu, protoze kazdy vyrovce udava vstupni energii jinak a kolikrat se ani neobtezuje ji do specifikace napsat. No a kdyz uz jme u tech rekl bych figlu nasich vyrobcu, ono je potreba podotknout ze jde kolikrat o figle prodejcu, tak dalsim problemem je ze maloktery vyrobce udava frekvencni charakteristiku, ktera je mimochodem mimoradne dulezita, ktera vyjadruje citlivost reporoduktoru v zavislosti na na frekvenci. Jinymi slovy kdyz uz ti nekdo spravne uvede jakou ma reproduktor citlivost a napise ji i ve stejnych jednotkach jako konkurence, stejnak vis bez zminovane frekvencni charakteristiky prd, protoze ty nevis na jake frekvenci onu citlivost dosahuje. Muze se ti tedy stat, ze jeden vyrobce tu citlivost uvede na 50Hz a druhy na 200Hz coz je podstatny rozdil, protoze pokud se budeme bavit o basových repro ty potrebujes aby ten repro mel co nejvetsi citlivost na co nejnizzsi frekvenci.
Takze zaverem: Sam vidis ze to neni tak jednoduche a to jsem ti jen velmi ve skratce a vytrzene z kontextu, doufam ze jsem to nevytrhl natolik ze by to nedavalo fyzikalni smysl, nastinil s cim je onen dB spojen. Co dodat? Snad jen ze 90% vyrobcu pusobicich na trhu autohifi jsou lumpove a podvodnici, kteri zamerne matou nebohe spotrebitele hezky vypadajicimi nic nerikajicimi parametry.