Navštíveno 6284x

HOj, hele jak postupovat nyní při přepisu auta? Už je bezpečné vypravit auto jen s kupní smlouvou a plnou mocí na přepis nebo se pořád musí otrocky oboustranně na úřad? Nějak se v tom teď neorientuju
Od 1.6. muzes jit kamkoliv na na urad, uz ne podle bydliste,sidla.
Otázka spíš je, zdali já, jakožto prodávající mohu dát z ruky TP, plnou moc na přepis a bude vyřešeno. Nějak se mělo vyřet ten stav, když si to novej majitel nepřehlásí. A k tomu nemuzu najit zadne informace

06.06.2017, 13:14 |
fredh Můžeš to udělat na plnou moc, doba na přepsání myslím zůstala 10 dní. Pokud kupec nepřepíše ve lhůtě, máš možnost ho přes úřad vyzvat. Pokud i tak nepřepíše, tak úřad vystaví novej techničák se jménem kupujícího.
Ale pokud to prodáváš na plnou moc, může kupující páchat přestupky, nepojistit to - udělat nehodu atd. a všichni půjdou za tebou... Já bych si teda po jedný mojí zkušenosti udělal jeden den čas a šel na úřad s dotyčným, protože mi to za případný problémy nestojí.
Přepis kdekoli, koupíš auto v Brně, prodávající je z Ostravy a ty to převedeš klidně v Praze.
Nově je, že pokud jedna ze stran nekomunikuje, nedodrží smlouvu, jako že pošle doklady k převodu, plnou moc apod., lze po těch 10 zákonných dnech pro převod jak prodávající tak kupující (v podstatě ten co to chce převést) požádat úřad o součinnost pro nečinnost druhé strany. Úřad tu druhou stranu vyzve k vyjádření, nějakou dobu to trvá, ale už tedy prodávající je z obliga za to nedodržení 10 dnů pro převod, no a pokud ta strana vyzvaná úřadem nekomunikuje, tak úřad na základě tuším kupní smlouvy po nějaké té lhůtě pro vyjádření nekomunikující strany vozidlo převede na nového majitele dle kupní smlouvy.
Takže chce to jasně dát do kupní smlouvy, kdy, kdo, jak a co má udělat, je to jednodušší pro případné tyto tahanice přes úřady.
Hele a to převede třeba i když nebude uhrazená eko dan? TO by bylo docela vtipný, kdyby to šlo takhle obejít :-D
evidenčka je nově na 30 dní

07.06.2017, 17:32 |
gizmi V pondělí jsem byl na úřadě a bez problémů s plnou mocí přihlásil na sebe nové auto. Jen tedy musí být úředně ověřená, jinak bohužel.. :D
Zajimava myslenka s tou ekodani. To by me taky zajimalo :).