Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > Repro do obýváku

o Navštíveno 6042x o
o 05.02.2017, 22:28 | Losky | Upraveno: 2017-02-05 22:35:05
Ahoj, chci se jen zeptat. Doma zatím jedu na 2.1 a na podzim se budu stěhovat do domku, tak chci konečně přejít na 5.1. Potřeboval bych poradit se sloupy.
V současnosti mám tuto sestavu:
[ Link ]
[ Link ]
[ Link ]

Rád bych tedy dokoupil center a přední sloupy. Nic prostě highend. Jen něco na filmy, takže nechci nějak laborovat a asi vezmu zase Heco. Jsem s nima maximálně spokojen a na moje požadavky je to dostačující. Takže regálovky půjdou dozadu a dopředu center:
[ Link ]
Jen řeším, zda koupit řadu 502 a nebo 702. Může mi to někdo kdyžtak objasnit? Basů mám díky subu dost.
[ Link ]
[ Link ]

Obývák bude mít velikost 7m x 5m. Osobně si myslím, že rozdíl mezi 502 a 702 je v množství basů.

o 05.02.2017, 23:02 | Tuner#2
Rozdíl je v množství basů nepatrný a je daný jen o chlup větším objemem ozvučnice. Je tam totiž jiné zapojení a to u 502 je 2,5 pásmové, kde horní repro hraje středy i basy a spodní jen basy (na basy jsou tím pádem dva). U 702 je třípásmové zapojení. Horní hraje jen středy (obvykle je ozvučnice předělená) a dva spodní basy. Tuhle konkrétní řadu jsem neslyšel, ale obvykle je 2,5 pásmo v téhle kategorii zvukově lepší.
o 05.02.2017, 23:17 | Losky | Upraveno: 2017-02-05 23:20:36
Takže ta 502 bude lepší kvůli středům? Ty tři litry mě nevytrhnou, jen nechci, aby to bylo pak nějak extra přebasované.
Je mi jasný, že pro zdejší fajnšmekry je tohle něco jako plastové AIO kino, ale jelikož lepšího nic neslyším, tak jsem spokojenej:)
Hlavně se už těším na center, protože teď při 2.1 kolikrát furt laboruju s hlasitostí, protože při střelbě skoro není slyšet rozmluva apod.
o 05.02.2017, 23:25 | Tuner#2
Ano je tam lepší návaznost středů a jednodužší výhybka.

U 2.1 je potřeba zvolit streofonní stopu nahrávky, pak by s dialogy neměl být problém. Pouštěl jsem doma takhle nespočet filmů, protože mám jen klasické stereo.
o 06.02.2017, 00:12 | Losky
filmy většinou co stahuju, tak mají většinou stopy 5.1 a ikdyž je receiver nastaven na stereo, tak výbuchy jako kráva a dialogy celkem potichu. Ale je možný, že to může být i mým nastavením receiveru. Ale spíš to bude origo audio stopou
o 06.02.2017, 06:05 | Tuner#2
Mas v menu uplne vypnuty centr?
o 06.02.2017, 11:11 | Losky
jj, ten je vypnutý. Některé filmy jsou ok a některé stojí za nic, ale popravdě nevím, které typy audio stop to dělají. Někdy je tam AC3, někdy zase něco jiného:)
o 06.02.2017, 18:36 | Mr.Scully
Má obecně 5.1 význam nebo ne? Taky se budu letos stěhovat do baráku a nevím, jestli mám řešit zadní repra nebo jít jen do kvalitního 2.1. Jediné místo, kam můžu dát zadní repra, jsou totiž do horních rohů místnosti (tzn. výška prostě třeba 2.50m) a ještě by jeden zadní reprák byl výrazně blíž gauči než druhý. Vím, že to jde zkalibrovat, ale docela přemýšlím, že se na to vykašlu úplně a na filmy budu koukat jen ve 2.1.

(Aktuálně 5.1 mám a to kvalitní sestavu, ale sám si říkám, že zadní repro slyším a využiju jen tak u jednoho z deseti filmů a to ještě kdoví jestli...).
o 06.02.2017, 20:32 | Losky
Já jedu furt 2.1 a nemám s tím problém. Ale jsem v paneláku a tam nemá smysl nic silnějšího. Asi někdy někam zajdu na 5.1 pro srovnání. I když ty sloupy koupím stejně.
Pokud se dá center a povolí se v AV receiveru, bude to tam pouštět správný kanál nebo to bude pouštět stejný zvuk jako do sloupů?
o 06.02.2017, 21:26 | Tuner#2
Mr.Scully: Na filmy to význam má a zadní repro nemáš primárně "slyšet" pouze vytváří prostorový vjem. Je otázka jaké procento jsou u tebe filym vs. muzika. Já ani nechápu moc 2.1, protože pokud mám pořádné sloupy, tak není woofer vůbec potřeba a sám mám doma leta jen stereo.

Losky: Pokud bude zdroj signálu 5.1 nahrávka, tak centr je samostatný, samostatně nahraný kanál.
o 06.02.2017, 21:35 | Mr.Scully
Tuner#2 - mimochodem, je tu v Plzni nějaká obyčejná malá firma, která řeší třeba montáž repro, elektrického plátna do sádroše a podobné věci? Nenašel jsem nic, jen jedno poslechové studio v centru, kde jsem na majitele neslyšel nic pozitivního.
o 06.02.2017, 22:07 | Tuner#2
Pokud myslíš pana H., tak jsi slyšel správně. Bohužel jsme se s ním potkávali na mnoha zakázkách a ne vždy to byl fér boj. Můj bývalý šéf to ještě pořád dělá, ale už nemají ani pevnou otevírací dobu a je to na osobní domluvě. Jinak už tady bohužel nezbyl nikdo.
o 06.02.2017, 22:46 | Losky
Tuner#2: Tak u sloupů sub není třeba, to máš pravdu, ale ty regálovky potřebují na filmy trošku přitvrdit:)
o 07.02.2017, 12:20 | Mr.Scully
Hm, tak já to asi udělám tak, že si prostě dozadu nechám přes sádroš natáhnout dva kabely a zadní repra tam kdyžtak nakonec přihodím. Ale na projektor a plátno se asi vykašlu, tady v Plzni to nikdo moc neumí, je to poměrně drahý a stejně bych musel mít projektor někde na stolku, pokud nechci, aby čuměl ze stropu. Půjdu asi nějakou takovou cestou, 165 úhlopříčka by mohla být OK a na ambilight jsem slyšel hodně chvály, že je to přirozenější pro oči.
[ Link ]
o 07.02.2017, 13:18 | Crimson

:-)

[ Link ]

:-)
o 07.02.2017, 20:09 | Tuner#2
Mr.Scully: Tak projektor u stropu ničemu nevadí a nemusíš ho pořád kalibrovat a nastavovat jako když ho dáváš na stolek. Navíc ten obraz je zcela něco jiného než z LCD panelů. V Praze je řada firem co se tím zabývá a do Plzně jezdí, nicméně tohle je jedna z věcí co v pohodě zvládneš i sám viz. M.a.R.i. nebo kdo to sem naposled dával fotky.
o 07.02.2017, 20:38 | Mr.Scully
No to jsem klidnej, moje schopnosti začínají a končí u přibití obrazu na zeď a i to vyžaduje několik pokusů a mnoho sádry na zamaskování stop. Pokud se rozhodnu pro projektor, tak určitě přes firmu. V Praze jeden tip mám od známého, ale říkal zajížděcí el. plátno ze sádrokartonu + projektor tak 60k celkem.
o 07.02.2017, 21:29 | Tuner#2
Jo to tak odpovídá, když vezmeš základní slušný projektor dvacka, 15 slušné plátno, tak zbytek bude kabeláž, držáky a montáž.
o 07.02.2017, 21:48 | Mr.Scully
Dostal jsem doporučení na tuhle firmu:
[ Link ]

Plátno opravdu 15, projektor asi 25-30, kabeláž a montáž asi zbytek... přesný rozpočet nevím, ani model netuším, ale asi to tak nějak odpovídá nějaké rozumné střední třídě na doma.

Uvidím, bojím se, že ten projektor bude hnusnej, chceme mít prostě takový odsazený sádroš a led pásky pro atmosféru, ten projektor to nabourá. Nevím, nedokážu se rozhodnout.
o 07.02.2017, 22:09 | Losky | Upraveno: 2017-02-07 22:12:33
Já teda projektor na filmy nikdy naživo neviděl, ale přijdou mi videa na YT taková vyblitá. Přijde mi, že klasická obrazovka má ten obraz takový hezčí, ale 2m obrazovka zase nemusí být špatná:)
o 07.02.2017, 22:11 | Tuner#2
To je otázka priorit, mě by to třeba nevadilo, ale jsou lidi co jim vadí i jinak zastrčená židle pod stolem než nakreslil architekt :-))
o 07.02.2017, 22:17 | Losky
:) Já jsem zvyklej na plazmu a ta mi vyhovuje. Ale 50" už mi je taky nějak málo na celovečerní filmy. Ale asi spíš pak půjdu do 65" až přijde DVBT2
o 07.02.2017, 22:52 | Losky
Jaký jsou vůbec vhodný vzdálenosti na pozorování? Dejme tomu, když projektor by byl 3,5 m od plátna a sedačka 3m? Teď čučíme z cca 3m na 50". Dá to třeba v pohodě 100-120" nebo to už je moc velká úhlopříčka?
o 07.02.2017, 23:01 | Tuner#2
V bývalé práci jsme měli pevnou desku něco kolem 170cm úhlopříčka a plátno bylo 260cm. Úplně v pohodě se na to dalo koukat ze 3 - 3,5m a to tehdy byl zdroj signálu jen DVD přehrávač přes DVI výstup.

V dnešní době BD disků a full HD projektorů se dá i větší úhlopříčka.

foto k příspěvku  od Tuner#2

o 07.02.2017, 23:01 | Tuner#2
.

foto k příspěvku  od Tuner#2

o 07.02.2017, 23:08 | Losky | Upraveno: 2017-02-07 23:09:47
TAkže třeba 120" by bylo při FHD v cajku? Hmm, super, zas má člověk akorát brouka v hlavě, jestli nenatáhnout přívod el. a hdmi do stropu:)))))))))
Takže do 40tis se dá asi pořídit bez el. plátna, ne?
o 07.02.2017, 23:19 | Tuner#2
Určitě, slušná Optoma ve full HD je kolem dvacky a plátno mechanické do desítky. Nějaký ten držák, kabel a jsem tam v klidu.
o 07.02.2017, 23:25 | Losky | Upraveno: 2017-02-07 23:33:21
Tak to Vám teda zase děkuju:)))))))))) Asi to nakonec pořídím. Ta cena je v cajku. Přípojka stojí pár korun a pak se uvidí, ale je pravda, že takových 250 cm úhlopříčky by se mi fakt líbilo. Do kina jsem vždy chodil rád, ale co máme prcka to už moc nejde a navíc mě tam s...u lidi, co furt musí žvanit, žerou u toho a nevidím přes ně:)
Můžeš kdyžtak poradit, jaká je ideální vzdálenost projektoru od plátna. Plátno bych určitě bral ruční stahovatelné před TV, takže tak 30 cm od zdi. Co se týče věcí ve stropu, je lepší dát zásuvku 230V a nějakou propojku HDMI nebo tam udělat nějaká dvířka z plastu? Určitě budeš vědět jak se to dělá.
Případně můžeš dát i tip na nějaký projektor. Koukal jsem, že Optomy docela chválí. Ideálně asi něco s lampou, ne?
o 08.02.2017, 00:29 | Mr.Scully
Já to chápu tak, že pokud si nad sádroš nechám přivést 2x silovej kabel a 1x nějakej 4K HDMI kabel, tak mám vlastně přípravu hotovou a kdybych se za dva roky rozmyslel, tak se prostě už jen udělají díry, dá se tam elektrický plátno, projektor pod strop a bude hotovo... takže snad jediná příprava teď (když se zrovna dělají konstrukce pro sádroš) jsou ty 2 napájecí a 1 HDMI kabel.
o 08.02.2017, 08:48 | Losky
Jako že by si pak vyvrtal díry a ze stropu nějak vytáhl ty kabely? Mrknu se, jak to lidi dělají, aby to ideálně vypadalo co nejlíp
o 08.02.2017, 09:44 | Mr.Scully
Tak nějak jsem si to laicky představoval :-D Nechám to na elektrikáři, ale na plátno se určitě bude dělat velká díra a na držák projektoru to taky pár cenťáků bude.

Dělají se i takový "výtahy", že ten projektor je schovaný v podhledu a prostě pak sjede o dvacet čísel dolů, ale to je údajně záležitost desítek tisíc (a mně by se do podhledu stejně nevešel).
o 08.02.2017, 09:58 | Losky | Upraveno: 2017-02-08 10:05:21
Ten držák jsem viděl. Já to chci do dřevostavby a žádné spešl konstrukce určitě vymýšlet nebudu. Držák se přivrtá do SDK, který je 2x 25mm a hotovo. Co jsem koukal, mají tak 2,5 kg, což není nic.
o 08.02.2017, 10:18 | Losky | Upraveno: 2017-02-08 10:26:42
Docela by mě i zajímala kvalita těch kabelů. Budu potřebovat 8m HDMI a asi bude lepší dát rovnou 2.0, pak už bych tam asi vyšší rozlišení nikdy stropem nedostal. Ale 5000,- za kvalitní HDMI se mi zdá teda masakr... Vždy jsem myslel, že když je to digitální přenos, tak že buď funguje či ne, ale je sakra rozdíl za kabel 1000,- či 5000,-.
Koukal jsem na váhy pláten, tak to už bude asi větší oříšek na přichycení. To už asi člověk bude muset vybrat konkrétní typ aby věděl, jak to při stavbě uchytit. Přeci jen 15-20 kg už bude chtít asi nějaké silnější přichycení
o 08.02.2017, 16:10 | Tuner#2
Kabely natáhnout 230V jak k projektoru, tak i k plátnu (klidně je silový kabel s délkovou rezervou a pak se to napojí na kabel s koncovkou. K projektoru kvalitní HDMI kabel (opravdu na tom záleží a každý kabel má jinou datovou propustnost danou kvalitou samotného kabelu (síla žil, kvalita stínění)). Pak bych ještě natáhnul k projektoru kvalitní datový kabel (kdyby nefungoval HDMI je to jediná cesta záchrany přes konvertory).

Vše vyvést za televizi do stolku s komponentama.

HDMI je totální sra*ka a už v době vzniku bylo jasné, že to je celé špatně a měl to vyhrát obyčejný datový balel s RJ45 ale asi to není dost "Hi-Fi" :-/ Přitom větší vzdálenosti se dají řešit jen tímto způsobem přes převodníky HDMI /UTP.

Dřevostavba a 2x 25mm sádroš? Proč? Jinak v tom bude držet snad vše při správné hmoždině, ideálně si najít hledačkou co nejblíž profilu a pak to unese vše.

Vzdálenosti plátno projektor jsou dané projektorem a jeho optikou. Jsou třeba i speciální, které z 1m vytvoří 3m úhlopříčku, ale běžně je tam nějaký násobek projekční délky a každý výrobce má na svých stránkách kalkulátor. Je tam vždy určité rozmezí montážní vzdálenosti, které je v rozsahu zoomu optiky projektoru.
o 08.02.2017, 20:20 | Losky
Takže můžeš poradit kvalitní HDMI a datový. Evidentě s tím máš dost zkušeností:)
O tom SDK jsem koukal ještě na jiné stránky a tam píšou 2x 12,5mm. Takže 25 mm stejně. Projektor uchytit nebude problém, spíš pak nějak pořešit to plátno. Tam bych se rád vešel do těch 10t, ale klidně stačí manuální ovládání.
o 08.02.2017, 20:49 | Losky
Koukal jsem na ty Optomy a určitě se tam asi dá něco vybrat, třeba typ HD27. Můžeš doporučit jaký typ plátna a případně výrobce?
o 08.02.2017, 21:25 | Bonny.F
Zrovna provádím instalaci v ložnici :-)
Projektor Benq W1090
Plátno ELITE SCREENS s elektrickým motorem 125"(16:9)
Zdroj signálu Octagon SF4008 UHD 4K + NTB

foto k příspěvku  od Bonny.F

o 08.02.2017, 21:31 | Tuner#2
Uz jsem z oboru nejakou dobu a musel bych hledat coz se me na telefonu nechce :-) Nicmene vyrobcu kabelu je spousta, slusna je treba vyssi rada od Atlony. Na projektory muzu kouknout zitra, Optoma, Epson.

Sadros 12,5mm uz sedi a mam do toho kotvene zaluzie za ktere se taha a bez problemu.
o 09.02.2017, 08:27 | Losky
Tuner: V pohodě, jen člověka nasměřovat třeba, pod jaké hodnoty nejít. Ale spíš bych potřeboval poradit s tím plátnem. Pokud to jsou 2x 12,5 mm SDK desky, tak na nějaké spešl hmoždinky by plátno asi mělo jít přichytit v klidu, ne?
Plátno můžu mít v pohodě s ručním pohonem, stejně se na to bude člověk jen občas o víkendu. Elektrika by byla fajn, ale do 10t toho asi moc nebude a trošku se i bojím, aby se to nepokazilo.
o 09.02.2017, 09:17 | AR
Losky: dvojty sádroš ti unese pomalu i slona. Plátno neváží tolik aby so neunesla i 1x12,5. Hmoždinky koupíš kdekoliv, stačí jen chtít sádrokartonové.
o 09.02.2017, 09:21 | Losky
Tak to je perfektní. Díky za ujištění:) Tak spíš ještě zvážit jakou značku a jaký typ plátna. Koukal jsem na ty Elite Screens a tam se do desítky člověk vejde bez problémů. Dokonce i s elektrikou, ale tomu bych se asi raději vyhnul - potenciální možné problémy, nutnost přivést zase 230V. Tady to manuální člověk prdne kamkoliv a nemusí nic dopřed vymýšlet.
o 09.02.2017, 15:23 | Harryp
Losky: Koukni i na plátna od Sencoru
o 09.02.2017, 16:36 | Losky
Koukal jsem jaká jsou a člověk se toho moc nikde nedozví.Hlavně aby se nevlnilo apod
o 10.02.2017, 12:50 | Losky
Nikdo neporadí dobré plátno?
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.5077 sekund.